Home Reistips Colombia Een auto huren in Colombia: wel of niet? + Leuke routes, tips, verkeersregels en meer
Een auto huren in Colombia

Een auto huren in Colombia: wel of niet? + Leuke routes, tips, verkeersregels en meer

door Sabine
19,2K views

De meeste reizigers reizen door Colombia met de bus of het vliegtuig, maar is de auto niet ook een optie? Ik krijg er de laatste tijd steeds meer vragen over, dus tijd voor een uitgebreid artikel over autorijden in Colombia! Meer dan drie jaar geleden kwam ik voor het eerst in Colombia en meteen sprong ik als bijrijder en later als bestuurder in de auto om het land te ontdekken. Hoewel we de plekken verder weg van Bogotá (Cartagena, Tayrona) met het vliegtuig hebben gedaan, bezocht ik de meeste andere bestemmingen onder andere met de auto. Een heel toffe ervaring waar ik zowel doodsangsten heb uitgestaan als enorm van heb genoten. Een auto huren in Colombia: in dit artikel vertel ik waar je rekening mee moet houden, hoe het zit met je rijbewijs, de verkeersregels, over veiligheid, afstanden en parkeren, geef ik je een paar leuke routes en meer!

Laatste update: 31 mei 2023


Leuke routes in Colombia om te ontdekken met de auto!


Welke routes Colombia hebben wij zelf gereden?

Zoals gezegd heb ik zelf de meeste bestemmingen in Colombia ontdekt met de auto:

 


Welke specifieke routes zijn ideaal om te ontdekken met de auto?


Er ontbreekt nog veel op mijn lijstje ‘zien in Colombia’ en er zullen dus meer routes bijkomen. Maar voor nu heb ik een aantal routes en regio’s gereden die echt goed te doen zijn en ideaal om zelf te rijden.

Reisroutes Colombia buiten de gebaande paden

Vooral Cundinamarca en Boyacá zijn fantastisch te doen met de auto. Check eens deze complete reisroutes Colombia buiten de gebaande paden die je zo met de auto kunt rijden.

De koffiedriehoek: Manizales – Pereira – Armenia en alles daartussen

Eje Cafetero is ideaal om met de auto te ontdekken en de grote wegen zijn in zeer goede staat. Ga eens buiten Salento en ontdek hoe waanzinnig mooi deze regio nog meer is. Ook kun je met de auto naar een echte Colombiaanse finca om bij locals te verblijven in plaats van in het drukke Salento. (Let op: veel binnenwegen zijn niet of slecht begaanbaar met een gewone auto!)

Van Bogotá naar het spectaculaire Guavio en weer terug

Huur een auto in Bogotá en maak een twee- of driedaagse roadtrip naar het spectaculaire Guavio en weer terug! Dit is een uniek gebied waar geen toerist te vinden is, maar wel schattige typisch Colombiaanse dorpjes, waanzinnige natuur op grote hoogte en het indrukwekkende meer van Guavio. De wegen op de route zijn niet de beste, dus neem de tijd en wees geduldig. Ook vooraf een hotel regelen is een goed idee.

Boyacá: Puente de Boyacá – Villa de Leyva – Lago de Tota

Huur een auto in Bogotá en rijd eerst naar Villa de Leyva en omgeving. Maak onderweg een stop bij Puente de Boyacá. Rijd na Villa door naar het noorden. Hier kan je er voor kiezen écht buiten de gebaande paden te gaan, te verblijven in bijvoorbeeld Finca Yerbabuena en het omliggende landschap en dorpjes te ontdekken (wat dacht je van Toca: het veiligste dorp van Colombia!). Rijd vervolgens door naar Lago de Tota: een afgelegen pareltje in Colombia. Ik ben er inmiddels drie of vier keer geweest (met de auto) en er valt elke keer weer wat nieuws te ontdekken en is ideaal voor een roadtrip. Vergeet onderweg niet een echte Colombiaanse ruana mee te nemen uit Nobsa!

Santander: Barichara en omstreken

Santander staat bekend om de vele pittoreske dorpjes, extreme sporten en prachtige natuur. Zoek een mooi hotel in bijvoorbeeld Barichara en ontdek vanaf daar Santander. Rijd naar dorpjes als Socorro, Páramo, Charalá, Curití en Zapatoca. Waag je aan de spannende rit tussen San Gil en Bucaramanga en verbaas je over de spectaculaire uitzichten over de vallei. Uitstekend te combineren met extreme sporten als raften, paragliden en canyoning.

Cundinamarca

Misschien vind ik deze nog wel de leukste: het onbekende Cundinamarca ontdekken! Om de hoek bij Bogotá, wordt dit deel namelijk massaal overgeslagen door buitenlandse reizigers. Zonde, want er valt zoveel te beleven! Een voorbeeld van een complete route:

Bogotá – Tobia (en omstreken) – San FranciscoZipaquirá en Nemocón (zoutmijnen) – het meer van Neusa – klimmen in SuescaSisga en ChocotáMachetáGuatavíta en Laguna de Guatavita – Bogotá of door naar Guavio.

Huila

Van Bogotá naar San Agustín en misschien wel verder: een heel toffe route waar je onder andere langs de Tatacoa woestijn en San Agustín komt. Lees hier alles over deze route!

 

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

 


Welke auto is het meest geschikt in Colombia?


Het type auto is een beetje afhankelijk van wat je van plan bent te gaan doen. De eerste twee jaar reden wij in een Hyundai I25, een lage auto. Dat gaat prima over grote wegen, zandwegen en wegen met kleine steentjes kan deze auto ook wel aan. Op vele andere zeer slechte wegen stonden we met een lekke band en liep de auto schade op aan de onderkant. Daarnaast duurt de rit op sommige wegen (bijvoorbeeld die naar Guavio) nóg langer met een lage auto. Andere wegen zijn helemaal onbegaanbaar en moesten we terug.

Inmiddels hebben we onze Hyundai ingewisseld voor een Chevrolet Tracker LTZ. Een SUV. Deze wagen rijdt vele malen makkelijker, zowel buiten de stad op binnenwegen als door de gatenkaas die Bogotá heet. Mijn man heeft in 2017 een motor aangeschaft, dus ik ben nu bijna altijd de enige die in deze auto rijdt. Ik rij zo’n beetje elke dag en ben nog elke dag blij met deze auto. Perfect voor Colombia.

Welke auto je kiest hangt er dus vanaf wat je wilt doen. Blijf je grotendeels op geasfalteerde- of zandwegen, dan is een normale lage auto prima te doen. Ga je meer buiten de gebaande paden, dan zou je een hogere wagen met 4WD kunnen overwegen.

 


Verkeersregels Colombia


Er zijn een hoop verkeersregels in Colombia, alleen vrijwel niemand houdt zich eraan. Zelfs de politie zie je vaak dingen doen die niet mogen. Hier enkele ‘regels’ waar je het meeste mee in aanraking zal komen:

 • Rechts inhalen is heel normaal.
 • Richting wordt vaak niet aangegeven en ook de spiegels zitten er voor de sier.
 • Er zijn wel borden voor snelheid, maar eigenlijk doet iedereen maar wat. Tenzij er wordt gecontroleerd, maar dat is bijna nooit. Colombianen rijden gewoon zo hard ze kunnen. LET OP: tegenwoordig (november 2019) wordt er steeds meer gecontroleerd en staan er op een aantal wegen in bijvoorbeeld Bogotá flitspalen.
 • Vaak geldt: wie het hardste rijdt heeft voorrang.
 • Gewoonlijk stopt men wel voor het stoplicht.
 • In straatjes staat een stopbord als je geen voorrang hebt, maar vaak staat er niets als je wel voorrang hebt. Je moet dus kijken of je een stopbord ziet staan in de andere straat om te weten of je voorrang hebt.
 • In de grote steden en dorpen wordt bij een weg met meer dan één baan de rechter baan gebruikt voor laden en lossen van goederen of mensen. Links rijden is dan dus vele malen sneller.
 • Elkaar voorrang geven in bijvoorbeeld de file is erg lastig, je moet jezelf er tussen proppen om ergens te komen.
 • Voetganger steken overal over, snelweg of niet.
 • In de bergen rijden Colombianen net zoals in de stad, zelfs zware vrachtwagens halen elkaar in vlak voor een bocht. Tip: houd veel afstand, wees héél geduldig en wacht met inhalen totdat je 100% zeker bent dat het ook daadwerkelijk kan (soms gaat om de zoveel kilometer een eenbaansweg voor een paar kilometer over in een tweebaansweg, daar kun je veilig inhalen).

Pico y Placa

In veel Colombiaanse steden hebben ze de regel van Pico y Placa. Dat betekent dat auto’s met een bepaald nummerbord tussen bepaalde tijden niet mogen rijden. Welke tijden dat zijn hangt af per stad. Voor Bogotá geldt:

Op even dagen mogen auto’s met en nummerbord dat eindigt op een even nummer en op oneven dagen auto’s met een nummerbord die eindigen op een oneven nummer niet rijden tussen 6AM en 8.30AM en tussen 3PM en 7.30PM. Doe je dit wel dan kun je een boete verwachten van ruim 400.000 pesos.

 


Hoe veilig is autorijden in Colombia?


Staat van de wegen

 1. In veel steden en dorpen, met name in Bogotá, zijn de wegen slecht. Er zitten vele gaten in en die moet je zien te ontwijken. Jimmy heeft al zo’n drie keer met een lekke band midden op de weg gestaan nadat hij door een gat reed. Dit maakt rijden in Bogotá vermoeiend: je moet niet alleen op de chaos letten maar ook op een veilige manier de kuilen ontwijken. Ik zou adviseren zo min mogelijk te rijden in Bogotá. Ook in veel andere steden en dorpen zijn de wegen niet van al te goede kwaliteit.
 2. De grote tolwegen zijn bijzonder goed. Zodra je een tolpoort voorbij bent worden de wegen opeens heel mooi en goed.
 3. Binnenwegen heb je in alle soorten en maten. Juist als je een auto tot je beschikking hebt is het hartstikke leuk om de hoofdwegen gedag te zeggen. Dan kom je op binnenwegen waar je vaak niet weet wat je te wachten staat. Zandwegen, asfalt, kiezelstenen, grote keien, diepe kuilen en modderpoelen na regen. Je kunt het allemaal tegenkomen. Sommige wegen zijn enkel begaanbaar met een 4WD.

 

Veiligheid in het algemeen

Bij rijden in Colombia is het handig ook aan de veiligheid in het algemeen te denken:

  • In principe kun je rijden waar je wilt, zolang je buiten de rode en oranje gebieden blijft.
  • Rijd met de deuren op slot (in verband met berovingen).
  • Autospiegels zijn big business in Colombia en worden zonder pardon gestolen als je gewoon voor het stoplicht of in de file staat (in de grote steden).
  • De meeste verkopers, bedelaars en artiesten op de weg zijn eerlijke mensen, maar zeker in grote steden gebeurt het regelmatig dat je bestolen wordt zodra je je raampje laat zakken. Wees hier bedacht op.
  • Parkeer (zeker in de grote steden en stadjes) op een betaalde parkeerplaats en niet zomaar op straat.
  • In de bergen rijden is soms doodeng door het weggedrag van de Colombianen en de vele haarspeldbochten met diepe afgronden. Blijf rustig en geduldig en neem regelmatig een pauze om je concentratie te bewaren.
  • Colombia is alles behalve plat, als je niet in de bergen wilt of kan rijden is een auto huren in Colombia voor jou niet de beste optie.
  • Probeer zo min mogelijk in het donker te rijden, zeker als je net begint en nog moet wennen aan het verkeer en de wegen. En ja ik rij zelf wel in het donker, maar ik rij hier elke dag en heb mijn eigen auto. Als je het verkeer niet gewend bent en op plekken komt die je niet kent beter het donker vermijden;
  • De veiligheidssituatie is veranderd door de Coronacrisis, het is onveiliger geworden. Ook op de weg. Bij zowel Colombianen als buitenlanders zijn er meer berovingen. Op busroutes en in de auto. Lees je goed in, wees waakzaam en blijf uit onveilige gebieden. Vraag aan locals of een route veilig is en houd het lokale nieuws in de gaten.

 


Navigatie


Het is verstandig navigatie te gebruiken zoals Google Maps of Waze. Houd er rekening mee dat er op veel plekken buiten dorpen en steden geen Internet- en telefoonbereik is, dus plan je route van tevoren. Het kan ook gebeuren dat de navigatie je een vreemde route laat rijden. Zeker wanneer er iets is afgesloten. Dat is ons diverse keren overkomen. Werden we door een bijna onbegaanbare bergroute midden door het bos geleid dat uren duurde, of bracht de navigatie ons van buiten Bogotá via een sloppenwijk in de bergen de stad in. Niet heel tof. Mocht dat gebeuren: stap dan nergens uit en rijd zo snel mogelijk van de berg af de sloppenwijk weer uit.

 


Praktisch


Hoe en waar een auto huren in Colombia en wat zijn de kosten?

Het meest voor de hand liggend is dat je een auto huurt om een bepaalde regio te ontdekken, en de rest van het land met de bus of het vliegtuig doet. Een auto kun je huren in elke grote of middelgrote stad. Kijk bijvoorbeeld eens op sunnycars.nl. SunnyCars is mijn favoriet om een auto te huren, je bent all-inclusive verzekerd en het kan ook zonder creditcard. Als je meteen een auto wilt bij aankomst, kun je deze meteen ophalen vanaf de luchthaven. SunnyCars heeft echter meer locaties om je auto op te halen en terug te brengen. Je kunt ook een auto huren bij Localiza, het één van de grootste autohuur bedrijven van Colombia. Dit kan handig zijn als je een auto wilt huren vanaf een locatie waar grotere bedrijven, zoals SunnyCars, geen verhuur locatie heeft.

Een auto huren in Colombia staat bekend als duur, maar uiteindelijk valt het reuze mee. De meest simpele auto voor 5 dagen doordeweeks buiten het hoogseizoen heb je al vanaf 130 euro. Een 4WD is uiteraard duurder. Let wel dat er behoorlijk wat extra kosten kunnen bijkomen in verband met de vele tolwegen.

Wil je liever geen auto huren, maar wel buiten de gebaande paden reizen? Boek je reis naar Colombia bij Local Hero Travel en zij regelen vooraf al je vervoer en transfers. Meld je aan bij Local Hero Travel en geef je wensen door! Meer informatie vind je hier.

 

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

 

Parkeren

Parkeren doe je het beste op betaalde parkeerplaatsen, alleen in kleinere dorpjes kun je ook wel eens langs de weg parkeren. Je parkeert altijd achteruit in en betaalt per minuut.

Heb je een internationaal rijbewijs nodig?

Nee, je mag tot 3 maanden met je Nederlandse rijbewijs rijden. Het kan echter geen kwaad om toch een internationaal rijbewijs aan te schaffen, gewoon voor de zekerheid.

Afstanden

Colombia is enorm groot en meestal rijd je tussen de 40 en 80 km/u. 300 kilometer lijkt dichtbij, maar daar kun je zomaar 8 uur of meer over doen (over de 300 kilometer tussen Bogotá en Manizales deden wij zelfs 10 uur). Zeker als er ook nog onverwachte wegwerkzaamheden, ongelukken of files zijn.

Vermoeiend

Autorijden in Colombia is vermoeiend. Je moet veel meer opletten dan in Nederland (gaten in de weg, haarspeldbochten, afzettingen, medeweggebruikers die rijden als idioten, vrachtwagens waar je maar niet langs komt, etc.). Acht uur hier in de auto is niet zoals acht uur van Nederland naar Oostenrijk. Neem veel pauzes en overweeg een tussenstop. Zeker als je de enige chauffeur bent.

Tolwegen Colombia

Colombia kent vele tolwegen en dit loopt aardig in de kosten als je veel kilometers maakt. Gemiddeld betaal je bij een tolpoort (peaje) tussen de 8000 en 10000 pesos, dus als je 10 uur rijdt en 5 tolpoorten tegenkomt ben je al snel rond de 15 euro kwijt. Voordeel is wel dat deze wegen heel goed zijn, zonder gaten.

Stoppen langs de weg

Colombia kent geen typische stopplekken zoals je gewend bent in bijvoorbeeld Duitsland. Vaak zijn het restaurants langs de weg waar je even kunt stoppen, of op een binnenweg waar niemand rijdt gewoon langs de weg. Ook leuk is onderweg een klein dorpje in te rijden om daar op het centrale plein te stoppen. En natuurlijk is Puente de Boyacá ideaal om een pauze te houden als je van Bogotá naar het noorden rijdt.

Tanken

Tanken kan op verrassend veel plaatsen. Je plaatst de auto bij een tank en de medewerker gooit je auto vol. Zelf hoef je dus niets te doen. Je betaalt meestal direct aan deze persoon contant of met een creditcard.

 


Een auto huren in Colombia: wel of niet?


Samen met Jimmy ontdek ik bijna alles met de auto en dat is echt geweldig. Je moet even wennen aan de manier van rijden en de verschillende soorten wegen, maar dan heb je ook wat. Stoppen onderweg en veel meer zien, dorpjes bezoeken waar geen toerist komt, echt buiten de gebaande paden gaan, meer flexibiliteit: dat kan met de auto! Je hoeft natuurlijk niet je hele reis met de auto te doen, alleen één regio is ook al fantastisch.

Het is (nog) niet gebruikelijk om als reiziger een auto te huren in Colombia. Busvervoer is goed en goedkoop, een taxi kost ook bijna niets en zelfs een auto met privé chauffeur is betaalbaar. En daarbij komt dat er ook nadelen zitten aan autorijden in Colombia: je moet meer opletten en het kost veel energie om lange afstanden (en op slechte wegen) te rijden, het is duurder dan met de bus, er zijn risico’s voor ongelukken en schade aan de auto en autorijden in Colombia kan soms best wel eng zijn.

Toch is een auto huren in Colombia dus zeker niet af te raden, lees je wel goed in en let extra goed op. Verkijk je ook niet op de enorme afstanden. Pas je aan aan de regels van de Colombianen en wees geduldig. Laat je goed verzekeren en wellicht is een simkaart met Internet handig om vooraf te regelen, zodat je in ieder geval op plekken waar wél bereik is de route goed kunt uitstippelen. Als je het niet aandurft begin er dan beter niet aan, zo wel, dan is het een prachtige en bijzondere ervaring!

 

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

 

 


Met de auto Colombia ontdekken is heel tof. Durf je het aan om een auto te huren, geniet dan van de prachtige landschappen, buiten de gebaande paden, schattige dorpjes en prachtige vergezichten!


 


 

DEEL OF LIKE DIT ARTIKEL:

Dit is ook leuk!

33 reacties

Sander 12 februari 2020 - 15:58

Hi Sabine,

We denken er over om in april/mei 2,5 week met onze 3 meiden (9,6 en 3) naar Colombia te gaan. Gedacht is om heen te vliegen op Bogota, dan een roadtrip (huurauto) naar het noorden en via Cartagena weer terug naar Amsterdam. Is dat ‘do-able’, of zou je iets anders aanraden?

Groet Sander

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 18 april 2020 - 14:37

Hoi Sander, excuus voor mijn late bericht. Jullie reis is denk ik niet doorgegaan, maar wellicht gaan jullie later dit jaar of volgend jaar alsnog! Met de huurauto van Bogotá route Salento – Medellín en eventueel nog Bucaramanga is prima te doen. Maar vanaf daar naar het noorden zou ik afraden. Sowieso van Medellín naar het noorden niet met de auto doen, alleen vliegen. Vanaf Bucaramanga zou kunnen, maar het is een enorm stuk dat vele uren in beslag neemt en er is op de route vrij weinig om te stoppen. Het veiligste is om een roadtrip te maken van Bogotá naar Bogotá via bijvoorbeeld Salento, Medellín en Barichara en dan van Bogotá te vliegen naar het noorden. Of om de auto in te leveren in Medellín en vanaf daar te vliegen. Hoop dat je daar iets aan hebt. Groetjes, Sabine

Reply
Fenna 20 oktober 2019 - 04:45

Dag Sabine, wat een fijne en informatieve site heb je. Dank je wel! Ik heb twee korte vragen, ik hoop dat je antwoord kunt geven;
Wij gaan van de zomer (gezin met 3 kinderen) jouw ‘buiten de gebaande paden-route’ doen; van Bogotá naar Honda. Mijn eerste vraag is of je vanaf Honda makkelijk kunnen doorrijden naar Manizales/Pareira of dat het verstandig is om terug te gaan naar Bogotá? In dat laatste geval vliegen we vanaf Bogotá naar Santa Marta in plaats van vanaf Pareira.
En de 2e vraag is of je een SUV nodig hebt voor de reis Bogotá-Honda en eventueel verder, of dat een ‘normale’ auto volstaat. Dank je wel alvast!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 31 januari 2020 - 20:53

Hoi Fenna, Honda is juist de perfecte stop tussen Bogotá en Pereira of Manizales. Dus ja dat kan prima. En het volstaat met een gewone auto. Veel plezier!

Reply
Fenna 4 maart 2020 - 10:53

Dank je wel voor je antwoord. We gaan nu een flink stuk met de auto doen, spannend, maar aangezien we heerlijk de tijd hebben super leuk. We hebben er zin in en ik ben mijn Spaans aan het bijspijkeren. Jij heel veel succes met alles wat je doet!

Reply
Josephine 1 oktober 2019 - 14:14

Ik had een vraagje; wij willen graag naar een eco-lodge, of mooie verblijfplaats voor de hike bij de la Chorrera waterval. Heb je toevallig tips? Wij zitten zelf te denken aan het gebied Chaochi of denk je dat dat te ver rijden is? Lastig inschatten.. Hoe zit het met taxi’s in die regio? Wij gaan liever met de taxi/OV, maar als dat heel prijzig is of het aanbod klein dan huren wij een auto.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 oktober 2019 - 11:49

Vanaf Bogotá is dat zeker niet te ver! is ook te doen met het OV, alleen je moet vroeg weg en veel lopen. Zie hier daarover meer info: https://www.besabine.com/hoogste-waterval-colombia-la-chorrera/. Ik heb geen tip voor verblijf, maar er is veel te vinden daar in de buurt. Op Booking vind je als het goed is alles. Veel plezier!

Reply
Esther 19 september 2019 - 14:30

Hola!

Onze trip voor januari/februari met een kleintje van 3 aan het voorbereiden. Bogota-Armenia-Salento/Filandia-Honda-Rio Claro-Guatape-Medellin-Cartagena. Beetje aan het twijfelen of we het stuk Armenia-Medellin met de auto of bus zullen doen.
Leuk om hier alvast wat tips op te doen 🙂

Groetjes Esther

Reply
Nico 4 augustus 2019 - 07:23

Sabine,

Wij zitten er aan te denken een auto te huren en dan een rondrit door Columbia te maken. Vanuit Bogota zouden we dan met de auto vertrekken naar San Augustin. Daarna door naar Salento en Medellin. Vanuit Medelliin het vliegtuig naar Santa Marta, dan terug naar Carthagena met een taxi. Wij zitten te twijfelen om of zelf te rijden of met een chauffeur. Ik rij graag auto, maar wat me tegenhoud is de veiligheid. Eventuele problemen onderweg. Zou jij de laatste angst bij ons weg kunnen nemen. Het liefst rijden we zelf. Heb je nog leuke tips en opmerkingen? Alvast bedankt.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 augustus 2019 - 21:50

Hoi Nico, wat leuk dat jullie overwegen met de auto te rijden! Ik denk dat als je goed oplet en regelmatig stopt het gewoon prima te doen is. Vooral ‘lastig’ is rijden in steden en dorpen waar het grote chaos is, maar na een paar dagen wen je daar vanzelf steeds meer aan. Een auto met chauffeur kan ook een ongeluk oid krijgen, de mensen daar rijden immers als gekken. Als je zelf rijdt heb je het tenminste zelf in de hand. De routes die je gekozen hebt zijn bovendien heel goed te doen. Alleen tussen Neiva en Popayán is het een lastig stuk (veel haarspeldbochten, vrachtwagens die daarin zomaar inhalen, etc). De rest is echt goed te doen en dit stuk ook, maar goed opletten. Veel plezier alvast!

Reply
Fanny 10 februari 2019 - 08:23

Hi Sabine, erg leuk en nuttig al je blogs te lezen ter voorbereiding op onze trip naar Colombia eind februari. Wij zouden graag een auto huren in Bogota en dan via Eje Cafetero naar Medellin rijden. Vanuit Medellin zouden we dan nog naar Guatapé rijden. Andere optie zou zijn om van Bogota naar Salento te vliegen, van Salento met de bus naar Medellin en pas in Medellin een auto te huren om daarmee naar Guatapé te rijden. Liefst gaan we voor de eerste optie maar twijfelen of dit ‘verstandig’ is. Wat zou jij aanraden? Ben benieuwd! Dank alvast. Groetjes, Fanny

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 februari 2019 - 16:43

Hoi Fanny, wat een leuke plannen! Ik heb zelf die route ook met de auto gedaan en is prima te doen hoor! Makkelijke route en je kunt veel zien onderweg. Houd er wel rekening mee dat het allemaal lang duurt, het meer concentratie vergt en je dus meer tijd nodig hebt om alles te zien. Maar als je die tijd hebt is dat zeker een goede route. Ga wel naar Salento via Armenia, niet vanaf Bogotá naar Manizales, want dat ik echt een niet fijne route 🙂

Reply
Cor van Lievenoogen 17 december 2018 - 10:12

Sabine bedankt voor je duidelijke uitleg. Ik ben nu voor de tweede keer in Colombia, Bucaramanga en heb tot nu toe alleen gebruik gemaakt van vliegtuigen, taxi’s en 1 maal met bus over de pas San Gil naar Bucaramanga. Dat laatste is me zeer slecht bevallen in verband met de waanzinnige rijstijl van de chauffeur. Ik ben echt heel wat gewend, maar dit was echt levensgevaarlijk. Van familie hier in Bucaramanga hoorde ik dat dit gedrag heel gebruikelijk is hier. Kan dat natuurlijk niet beamen na 1 keer zo’n busrit, maar de volgende keer huur ik toch maar een auto. Dus bedankt voor je informatie.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 december 2018 - 10:44

Hoi Cor, haha je hebt ook wel meteen één van de meest enge routes van Colombia uitgekozen om als eerste met de bus te doen 😀 De manier van rijden is normaal inderdaad en er zijn meer routes die zelfs nóg enger zijn. Maar ook vele routes die ook in de bus prima te doen zijn. Met de auto is zo een route ook wel spannend, want je wordt zonder pardon ingehaald door vrachtwagens en bussen in haarspeldbochten. Gelukkig is het grootste gedeelte gewoon prima te doen en kom je niet overal zulke haarspeldbochten en afgronden tegen. Ik rij zelf bijna elke dag in Colombia en ben eraan gewend, maar sommige routes laat ik wel liever aan mijn man over haha 🙂 Een auto huren is zéker een aanrader en ook gewoon heel leuk om meer van het land te kunnen zien. De route die je noemt heb ik zelf meerdere keren gedaan, waarvan 2 keer met de bus. Het scheelde dat ik wist wat er ging komen haha, anders is het nog enger. Veel plezier in Colombia!

Reply
Karlijn 16 oktober 2018 - 14:22

Hi Sabine,

Dank voor t nuttige artikel! Wij zullen in januari afreizen naar Colombia en we zitten te denken een auto te huren voor de regio van villa de Leyva (vanuit en retour naar Bogota AirPort). Weet jij of je voor deze wegen ook een SUV nodig hebt? Of dat t met een normale auto ook goed kan?

Dank alvast voor de tip!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 18 oktober 2018 - 13:23

Hoi Karlijn, wat een leuke plannen! Voor naar Villa de Leyva en Ráquira heb je geen SUV nodig. Het kan wel handig zijn als jullie echt de binnenwegen van Cundinamarca willen rijden, maar er zijn daar genoeg wegen die heel goed zijn. Is dus een beetje afhankelijk van wat jullie plannen zijn… De weg tussen Ráquira en Cucunubá bijvoorbeeld is een zandweg vol met kuilen. Op maps staat die als gele weg. Maar de weg tussen de grote steden en dorpen zijn de meeste wegen wel geasfalteerd. Hoop dat dit iets helpt in jullie keuze 🙂

Reply
Aletta 5 januari 2018 - 13:06

Leuk om te lezen Sabine, heel informatief! Een ander keertje ga ik je blog verder verkennen, voor een eventuele vakantie met mijn 14-jarige zoon. Maar voor nu alvast twee praktische vragen: wat áls je met pech ergens staat? Kun je dan de verhuurder bellen? Ben nogal a-technisch, maar we houden wel van afgelegen weggetjes en plekjes waar je met het openbaar vervoer niet komt. Ook vinden we het heerlijk om op eigen tempo een gebied te kunnen verkennen en overal te kunnen stoppen. Ik had inderdaad een combi van huurauto en lange afstandsbussen in gedachten. En lijkt een huurauto jou een goed (veilig) idee voor ons: blonde moeder en puberzoon? In Zuid-Afrika hebben we met veel plezier op bovenomschreven manier rondgereisd met alleen een huurautootje. (Daar vielen de kuilen wel mee (-: )

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 januari 2018 - 16:40

Dankjewel!
1) Je kunt dat het beste aan je verhuurder vragen wat te doen, of zij een verzekering hebben of een noodnummer oid. Houd er rekening mee dat in het grootste deel van Colombia geen internet en telefoonbereik is. Als je dus van de gebaande paden afgaat dan is er een grote kans dat je wegens dat slechte bereik überhaupt niet kunt bellen. Zorg dus in ieder geval voor een simkaart, volgens mij heeft Claro het beste bereik. Als het wegvalt en je staat met pech dan is is het beste een local te vragen om hulp. Wij hebben zelf diverse keren met pech langs de weg gestaan, één keer konden we wel bellen en moesten we uren wachten totdat een truck onze wagen op kwam halen om terug te brengen naar Bogotá. Werkte allemaal heel goed, kostte alleen wat tijd. Een andere keer stonden we met een lekke band en heeft iemand dat ergens in the middle of nowhere voor ons geplakt haha 🙂
2) Ja zeker veilig! Niet in alle gebieden natuurlijk, maar in Boyacá, Cundinamarca, Quindio en al deze andere gebieden die veilig zijn heel goed te doen. Je kunt bijvoorbeeld prima een week een auto huren in Armenia, Manizales of Pereira en daarmee dat hele gebied gaan verkennen. Hetzelfde geldt voor Medellín. Wij zijn net nog helemaal van Bogotá naar San Agustín gereden, ook prima te doen. Ik heb vaak in de auto gereden zonder een Colombiaan erbij, ook mijn broertje en zijn vriendin hebben als echte kaaskoppen een auto gehuurd in het koffie gebied 🙂 Wel echt in de veilige gebieden blijven dus, maar dan is het zeker te doen.

Hoop dat je wat aan deze extra info hebt!

Reply
Linda | One Day Trip 27 november 2017 - 06:47

Heel nuttig artikel! 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 27 november 2017 - 10:50

Dankjewel 🙂

Reply
Marcella 14 september 2017 - 12:46

Roadtrips maken we graag. In Cuba hadden we ook zo onze uitdagingen, dus Colombia moet vast ook lukken. Al rijdt mijn man dan hoor, ik ben niet zo’n held 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 september 2017 - 22:24

Haha dat moet ik ook even toegeven hoor *ahum*: Jimmy rijdt bijna altijd…. 😉 Ik lees heel graag de kaart haha. Kan me voorstellen dat Cuba gelijksoortig is ja. En zeker met jullie vele ervaring met roadtrips overal en nergens zal Colombia vast goed bevallen!

Reply
Els 29 augustus 2017 - 02:47

Ja autorijden is een hele belevenis! Ik zal de eerste keer in Bogota niet snel vergeten. Ik ga daar never nooit zelf achter het stuur. Hoe graag ik ook auto rijd. …..
xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 september 2017 - 09:10

Hahaha ja dat kan ik me ook nog goed herinneren, mijn eerste keer in Bogotá ook trouwens. Ik houd ook niet van rijden in Bogotá hoor, maarja soms doe ik het toch. En dat te bedenken dat ik Amsterdam al eng vond haha 😛

Reply
yvonne 28 augustus 2017 - 10:37

fijn en duidelijk uitgelegd. Toch een apart verschijnsel die spiegels. Ze gebruiken ze niet maar willen ze wel graag stelen. Staat de auto voor jullie huis wel veilig?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 augustus 2017 - 11:49

Haha ja dat is inderdaad heel apart 😛 Bij elk appartementencomplex in Bogotá zit een garage en wij hebben dus ook een eigen parkeerplaats waar de auto veilig staat. 🙂

Reply
yvonne 28 augustus 2017 - 11:57

ah handig!

Reply
Frits 28 augustus 2017 - 08:31

Sabine ! Weer een juiste weergave van de mogelijkheden om te reizen in Colombia! Je verdient een Colombiaans lintje!
Een auto huren in Colombia is een goed idee als je er al een tijdje woont en gewend bent aan het rijgedrag van andere weggebruikers!
Inderdaad rijdt men waar men wilt en dat is vaak aan de linkerkant en dus ben je verplicht om rechts in te halen!
Ook die gaten ( soms flinke kuilen in het wegdek) Als je die niet weet dan ben je direct de klos als je daar met een wiel inkomt en dan is de schade groot!
Een bus nemen is het makkelijkste!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 augustus 2017 - 08:41

Dankjewel Frits! 🙂 IK ken meerdere mensen die een auto huurden bij het eerste bezoek. Is zeker wel te doen hoor, als je rekening houdt met wat zaken. Vandaar deze post. Ook voor mijn broertje heb ik een auto gehuurd, hij reed alleen met zijn vriendin heel Eje Cafetero door. Met de bus is misschien makkelijker, maar niet perse leuker, hangt er maar net vanaf wat je wilt en hoeveel spanning en afwisseling je zoekt op reis. Ik krijg er best wat vragen over de laatste tijd dus er is blijkbaar steeds meer interesse voor. Ik reis zelf ook graag met de bus, maar zeker samen met Jimmy liever met de auto. Hangt van de bestemming en andere zaken af. De kraters in de weg: vandaar deze blog zodat men dat weet 🙂

Reply
Esther 28 augustus 2017 - 07:02

Nog een regel, die ik niet kende: carrera heeft voorrang op calle in principe…altijd handig om te weten! En ja, bij ons pas ook bijna spiegel gestolen terwijl we in de auto zaten. Ik tikte hard tegen het raam (had ring om) en die jongen (lijmsnuiver) schrok daar kennelijk van en liep weg. Niet leuk. Caracas is beruchte plek hiervoor in Bogota! Maar het is vooral ook heel mooi om met de auto te gaan, je ziet zoveel!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 augustus 2017 - 08:42

Ja die heb ik vaker gehoord! Alleen ik vraag me af of die altijd klopt… Bij ons is er ook een keer een poging tot spiegels stelen gedaan. Ook op Caracas. Jimmy scheurde zo hard weg, dat die gek van de auto afviel. Pff echt schrikken joh, niet leuk die dingen. Beter buiten de stad rijden haha 🙂

Reply
Morgaine 28 augustus 2017 - 01:35

Oh die verkeersregels, ook al houden ze zich er hier ook vaak niet aan, fietsers onder fietsers dan met name, toch.. dit is nog erger. Maar ja, heb toch geen rijbewijs, dus heb genoten van de foto’s, en mocht ik er ooit komen, dan zal partner rijden, of er wordt gehuurd met chauffeur denk ik 😉 Mocht de bus of taxi net te ver zijn 😛

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 augustus 2017 - 08:47

Haha ik vind in NL rijden echt ontzettend makkelijk: iedereen doet precies wat hoort hahaha 😛 Natuurlijk zijn er uitzonderingen en daardoor lijkt het voor Nederlanders alsof velen zich niet aan de regels houden, maar echt: niets is zo makkelijk rijden als in Nederland. Jimmy heeft diverse keren in Nederland gereden toen we daar afgelopen juni waren en moest echt instructies krijgen over hoe dit en dat te doen. Want de Colombiaanse manier kan echt niet. Meerijden met de stroom op de snelweg bijvoorbeeld is voor een Colombiaan een hele opgave 😉 En ja zonder rijbewijs, met de bus gaan, ook hartstikke leuk!! 😀 xx

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is beveiligd!