Home Het dagelijkse leven De nacht van de kaarsjes 2017: beleef kerst in Sopó
Nacht van de kaarsjes Colombia - featured

De nacht van de kaarsjes 2017: beleef kerst in Sopó

door Sabine
Languages / Talen:
 

December is begonnen en daarmee de kerstmaand. In Colombia een groots gebeuren waar er echt wordt uitgepakt wat lichtjes, eten en feest betreft. Dit jaar vier ik de decembermaand in mijn nieuwe woonplaats Sopó. Hoewel onze finca nog kerst-proof gemaakt moet worden en ikzelf ook nog niet helemaal in de kerststemming ben, hebben mijn lieve nieuwe buren mij echt een fantastische start van de kerstmaand bezorgd. Afgelopen 7 december, tijdens de nacht van de kaarsjes, hebben ze mij meegenomen naar hun familie. Het was net als elk jaar een prachtige avond, met dit jaar het begin van een nieuwe vriendschap. Kom in de kerststemming, verbaas je over de Colombiaanse kerstversiering en geniet van een fotoverslag van de nacht van de kaarsjes 2017!

IJsberen en roze kerstbomen

IJsberen en roze kerstbomen dus. Samen met mijn buurjongen, zijn vriendin en hun bijna eenjarige dochtertje gaan we om 6 uur in de avond in zijn truck naar Sopó op bezoek bij zijn ouders. Vanuit hun huis lopen we samen met zijn moeder, zus en haar tweeling-zoontjes (die echt met geen mogelijkheid uit elkaar te houden zijn) door het dorp op zoek naar lichtjes. Hoewel vele huizen prachtig verlicht zijn krijg ik nu niet echt de kerstkriebels van het plein vol ijsberen en de knalroze kerstboom met de vele kitscherige tierelantijnen. De Colombianen vinden het allemaal geweldig en het is zeer gezellig met z’n allen, en daar gaat het uiteindelijk om.

 

De beroemde kerk in Sopó is overigens wél heel mooi verlicht!

 

De nacht van de kaarsjes (La Noche de Las Velitas)

Op 7 december vindt elk jaar één van de mooiste tradities van Colombia plaats: La Noche de Las Velitas. De nacht van de kaarsjes dus. Na de wandeling door het dorp liepen we weer terug naar het huis van de ouders van mijn buurjongen. Inmiddels waren al veel mensen de straat opgegaan met hun kaarsjes: wat bijzonder is dat toch elk jaar weer! Dát geeft dus wel een kerstgevoel.

 

Eenmaal thuis staken ook wij met zijn familie kaarsjes aan en aten we kerstkoekjes (niets bijzonders, gewoon zoete koekjes in de vorm van kerstfiguren). Kijken naar de kaarsjes kletsen we met elkaar en word ik zomaar opgenomen in deze familie. Zo prachtig mooi.

 

We besluiten nog een keer te wandelen door het dorp langs de kaarsjes. Ik geniet enorm van dit moment samen met mensen die ik nog amper ken. Iedereen zegt elkaar gedag en kent elkaar. Dat is het leuke van een dorp.

 

Rond een uur of 8 gaan we weer terug naar de finca en steken we ook hier kaarsjes aan. Het is hier natuurlijk helemaal stil en best wel koud. Met dikke truien en warme poncho’s zitten we op de stoep van het huis. Samen met de honden genieten we van dit moment en leren we elkaar beter kennen. Om 9 uur zijn de kaarsjes opgebrand en nemen we afscheid. De buurjongen staat rond een uur of 5 weer op dus gaat direct slapen.

 

Kerstgeluk

Thuis in de finca geniet ik na van deze prachtige avond, waarin niet alleen de kerstperiode is ingeluid maar waar ook nieuwe vriendschappen ontstonden. Kerstgevoel of niet: dit is toch fantastisch?

 


Ben jij al in de kerststemming?


Las velitas van eerdere jaren terugkijken? In 2016 vierde ik het met mijn ouders in Barichara en in 2015 (inclusief uitleg over Las Velitas) in Bogotá.


 

Lees meer!

14 reacties

Yvonne 6 januari 2018 - 02:37

Klinkt echt gezellig!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 8 januari 2018 - 00:56

Dat was het ook! 😀

Reply
Nesrin 13 december 2017 - 18:50

Ik heb vorig jaar genoten van de foto’s en nu weer.
Het ziet er prachtig uit.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 december 2017 - 11:06

Dankjewel Nesrin! xx

Reply
Zo simpel is dan geluk 13 december 2017 - 16:12

Prachtig al die kaarsjes, wat een mooie traditie!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 december 2017 - 11:06

Ja echt prachtig dit, elk jaar weer genieten 🙂

Reply
Jessica 13 december 2017 - 05:53

Wat een vrolijke foto’s en wat een fijne sfeer zeg! Heel mooi 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 december 2017 - 11:06

Dankjewel Jessica! x

Reply
Karlijn 11 december 2017 - 10:10

Wat prachtig, en wat een mooie foto’s! Als je zo niet in de kerststemming komt.. 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 december 2017 - 11:07

Dankjewel Karlijn! Nog steeds is de kerstsfeer niet in huis… moet er echt eens aan beginnen 🙂

Reply
Els 11 december 2017 - 08:35

Ja, echt heel bijzonder. Het laat ook weer zien hoe hartelijk de Colombianen zijn. En die roze boom…die hoort daar gewoon!
Ook een paar schitterende foto’s, te weten het jongetje met de kaars die zijn gezicht verlicht en de kaarsjes op een rij met het doosje lucifers.
xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 december 2017 - 11:08

Dankjewel mams! Wat fantastisch dat jullie dat konden meemaken he? En nog steeds elk jaar de kaarsenhouders op tafel! Inderdaad zitten er een paar heel mooie foto’s tussen. Is toch altijd weer een beetje afwachten in het donker. Liefs x

Reply
Natasja 11 december 2017 - 05:24

O wat een mooie foto’s… die zeggen al zoveel…mooie sfeer… en dan die lichtjes in de lucht zo mooi, wat een prachtige traditie.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 december 2017 - 11:09

Dankjewel Natasja, echt genieten was het!

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!