Home Bogotá Doen in Bogotá: ga buiten de gebaande paden en bezoek Usaquén
Wijken in Bogotá Usaquen

Doen in Bogotá: ga buiten de gebaande paden en bezoek Usaquén

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Bogotá is een heerlijke stad die veel te bieden heeft. Helaas blijft bijna elke reiziger in La Candelaria. Natuurlijk is dat het prachtige historische centrum met vele musea, maar er is veel meer te zien en te doen in Bogotá. Als je een goed beeld wilt krijgen van deze stad, zul je La Candelaria moeten verlaten. Eén van de wijken die erg de moeite waard zijn om te bezoeken is het eveneens koloniale Usaquén, in het noorden van de stad. Een gezellig oud gedeelte, met vele restaurants, de beroemde zondagse markt en nog veel meer. De wijk waarin ik zelf woon en tevens mijn favoriet. Een must-see tijdens je bezoek!


Usaquén: een dorp in de stad


Hoewel Usaquén nu een levendige wijk in miljoenenstad Bogotá is, was dit deel tot 1954 een apart dorp in Cundinamarca. Met 71 vierkante kilometers was Usaquén een populaire spot voor de Bogotaanse elite, die in dit gebied hun landhuizen bezochten. Nog steeds is Usaquén een apart deel van de stad, en hoewel deze buurt tegenwoordig maar liefst zo’n 550.000 inwoners telt, lijkt de stadskern (zie kaart) nog steeds een apart dorp. Usaquén, en dan met name het oude gedeelte, is mijn favoriete wijk in Bogotá. En hoewel de meeste toeristen hier niet komen, wél zeer de moeite waard om als reiziger te bezoeken!

 


Bezienswaardigheden en activiteiten


Usaquén is een veelzijdige buurt in Bogotá, waar je je makkelijk een tijdje kunt vermaken. In het oude gedeelte zie je nog goed de historie terug. De oude huizen en stenen straatjes maken de sfeer in deze wijk die ooit een dorpje was. Niet voor niets kom ik hier heel graag, er is zoveel moois te zien en te doen!

Het centrale plein: Parque de Usaquén

Je hoeft niet in La Candelaria te zijn om de prachtige Spaans koloniale architectuur te bewonderen, zo ziet Usaquén er namelijk ook uit. Rondom het groene plein vind je onder andere de Santa Barbara kerk (1665), het congres en vele goede restaurants in mooie panden. Dwaal simpelweg door de straatjes en geniet van dit onbekende koloniale deel van Bogotá. In enkele oude panden zitten mooie winkels of restaurants verstopt. Leuk om te ontdekken! | Locatie: carrera 6A # 119B – 05.

 

Uiteten in Usaquén

Usaquén is zonder twijfel één van de hotspots om uiteten te gaan in Bogotá. De vele restaurants en variatie: er is voor ieder wat wils. Bovendien vind je in deze wijk schattige cafeetjes en aparte restaurants, die je nergens anders in Bogotá zult tegenkomen. Zeker op de vrijdag-, zaterdag- en zondagavond (en tijdens de lunch) is het er erg gezellig met Bogotanen die met de hele familie genieten van hun vrije tijd. Mijn favoriete restaurants? El Altillo, Julia, Oliveto en Caballete & Berenjena, om maar wat te noemen. Voor informatie over deze en meer restaurants kijk eens hier en hier. Vergeet niet dat je in Usaquén in een duurdere buurt bent en dus meer betaalt voor je eten (nog steeds veel goedkoper dan in Nederland).

 

De beroemde markt in Usaquén

De Mercado de Las Pulgas, oftewel de vlooienmarkt, is een wekelijks terugkerend gebeuren en écht heel leuk. Mijn ouders waren na de eerste keer al enorm fan en ook ikzelf kom er regelmatig. De markt is ideaal als je souvenirs of cadeautjes voor thuis wilt kopen, aangezien je hier typisch Colombiaans handwerk vindt. En wat dacht je van de lekkerste Colombiaanse hapjes en muziek en dans op straat? Geweldig om lekker rond te struinen op de zondagochtend. Ideaal om te combineren met de lunch in één van de vele gezellige restaurants. En zeker als je nog souvenirs nodig hebt is dit een niet te missen stop!

 

Hacienda Santa Barbara

Op 16 december 1989 omgedoopt tot een winkelcentrum, was Hacienda Santa Barbara ooit een groot landhuis. Het winkelcentrum is gebouwd ín het landhuis, met wat nieuwe gedeelten erbij. Hoewel ik het zelf een vrij onduidelijk centrum vind, zie je er wel goed het oude landhuis in terug. Alleen al daarom is dit winkelcentrum zeker de moeite waard te bezoeken. Verwacht hier geen goedkope spullen te vinden: je bent nog steeds in een dure buurt. | Locatie: carrera 7 # 115 – 60.

 

De begraafplaats

Als het even kan bezoek ik graag een begraafplaats, om de vaak bijzondere graven die zo anders zijn dan in Nederland te bewonderen. Ook in Usaquén vind je zo een typisch Colombiaanse begraafplaats, die je meteen mooi mee kunt pakken als je hier toch bent. De kleine Cementerio Parroquial Santa Barbara de Usaquén stamt uit het jaar 1665 en is daarmee één van de oudste begraafplaatsen van Bogotá. | Locatie: carrera 6 # 120A – 22.

 

Klassenverschillen

Zeker als je verblijft in La Candelaria en met de bus naar Usaquén reist, zul je vanzelf een verschil gaan merken. Want hoewel ook dit een koloniaal deel van Bogotá is, is het type mensen dat hier komt totaal anders dan in het toeristische historische centrum. Hier vind je geen tot weinig zwervers en de bezoekers zijn vaak netjes geklede rijkere Bogotanen. Er is zeer veel economische ongelijkheid in Colombia en van het zuiden naar het noorden (of andersom) van Bogotá reizen is dé manier om dit met eigen ogen te zien.

 

Kerst in Usaquén

Wat kan ik zeggen? Kerst in Usaquén is simpelweg spectaculair. Niet alleen het winkelcentrum verandert in een lichtjesfestijn, ook in het park op het centrale pleintje kun je jezelf vergapen aan de kleurrijke pracht en praal. Het is er altijd zeer druk met kerst en dat is niet voor niets. Ga vanaf 8 december, na Las Velitas, na 7 uur in de avond naar Usaquén en geniet van de kerstsfeer, de kerstversiering zoals je het nog nooit zag en de gezelligheid!

 


Praktisch


Waar te verblijven in Bogotá Usaquén?

Hoewel La Candelaria dé toeristenwijk van Bogotá is, is het naar mijn mening eigenlijk veel leuker om een ho(s)tel meer naar het noorden te kiezen. Op die manier zie je het echte Bogotá, maak je kennis met de rijkere wijken en de diversiteit in mensen, en kun je veel makkelijker buiten de gebaande paden in Bogotá. Je kunt in Usaquén zelf verblijven, of tussen Usaquén en La Candelaria in, zoals El Chicó of El Retiro. In dit artikel vind je informatie over al deze wijken, wat er te doen is en hoe je er komt. Wil je echt in Usaquén verblijven, bekijk dan hier de mogelijkheden. Persoonlijk zou ik je hotel niet noordelijker dan calle 127 zoeken: hoe noordelijker hoe langer je onderweg bent naar het zuiden.Booking.com

Hoe kom je er?

Eveneens in dit artikel vind je uitgebreide informatie over hoe je met de bus in dit gedeelte komt. Je kunt natuurlijk ook met de Uber of bestel een Tappsi of Easytaxi. Zie hier hoe je dat doet.

Veiligheid

Usaquén is één van de veiligste wijken van de stad en zeker vergeleken met La Candelaria een veiligere wijk om te verblijven. Na zonsondergang (tot 8 a 9 uur) met de bus bij je hotel aankomen of over straat lopen zou niet veel problemen moeten geven. In tegenstelling tot La Candelaria, waar je in het donker wel echt meer moet oppassen. Meer over veiligheid in Bogotá vind je hier. 

 


Bogotá ontdekken? Sla Usaquén niet over!


In dit artikel is gebruik gemaakt van een affiliatie link. Klik hier voor meer informatie. 


 

Lees meer!

17 reacties

Colombia - nóg zo'n favoriet! | Patiperra travels 3 oktober 2019 - 06:56

[…] van de leukste wijken vandaag de dag? Dat is zeker Usaquén; vroeger een aparte gemeente, maar inmiddels ingelijfd door de groeiende hoofdstad. Ook hier zie je […]

Reply
Morgaine 26 juli 2017 - 01:41

Wauw, ik heb genoten van de foto’s, en de verhalen even over geslagen, echt wel super gaaf om te zien allemaal!

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 juli 2017 - 18:19

Dankjewel Suus! Is de wijk waarin ik zelf woon, alleen wat meer noordelijker (45 minuten lopen ongeveer). Erg fijne plek 😀

Reply
yvonne 25 juli 2017 - 11:30

wat leuk om jouw wijk ook eens te zien.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 juli 2017 - 18:20

Dankjewel! Is erg fijn om te wonen. Wel nog 45 minuten lopen naar dit centrum hoor 🙂 Maar dat is dichtbij voor Bogotaanse begrippen haha 😛

Reply
Els 25 juli 2017 - 03:49

Usaquen zeker niet vergeten! Vooral op zondag ook mijn favoriet, lekker struinen over de markt met de handgemaakte spulletjes en dan lunchen bij El Altillo! Toppie!!
xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 juli 2017 - 18:20

Jaaa precies! Volgende keer weer 😀 x

Reply
Nesrin 24 juli 2017 - 16:40

Oh die lichtjes tijdens Kerst zijn prachtig. Ik vind je foto’s weer beeldschoon Sabine. Koen heeft gelijk, je zou een gids moeten schrijven!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 juli 2017 - 18:28

Dankjewel! Heel lief je compliment! Heb ook al zin in kerst als ik dat zie haha

Reply
TypischKim 24 juli 2017 - 08:52

Ik ben er nog nooit geweest, maar de foto’s zijn er prachtig uit zeg!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 juli 2017 - 18:45

Dankjewel! 🙂

Reply
Koen 24 juli 2017 - 07:49

Je toeristen-gids voor Nederlandstaligen wordt steeds meer de moeite waard. Nog niet op zoek naar een uitgever?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 juli 2017 - 19:19

Wat een super mooi compliment! En een goed idee 😀 Ik ga er zeker eens over nadenken! 🙂

Reply
Jessica 24 juli 2017 - 03:03

Jaaa Usaquen is zo’n leuke wijk, was echt fijn dat jij daar in de buurt woonde en me hier alles hebt laten zien 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 juli 2017 - 19:24

Haha ja zeker! Ik kom er ook zeer vaak, gewoon lekker eten of met iemand afspreken. Altijd leuk 🙂

Reply
Frits 24 juli 2017 - 02:12

Sabine,
Zoals je wellicht al zal weten verblijf ik als ik in Bogota ben meestal in Usaguen en bezoek ik op zondag de door jou beschreven markt bij de kerk van Santa Barbara! Ik ben het helemaal weer met jou eens dat dit gedeelte een bijzondere uitstraling heeft en gezelligheid biedt!
Waar ik het niet mee eens ben is dat jij deze markt ,” vlooienmarkt ” noemt! Een vlooienmarkt is een rommelmarkt met alleen tweede hands spullen! Zie: Informele mark waar allerlei, vooral tweedehandse waren verkocht worden!! Deze markt kan je niet vergelijken met de Nederlandse vlooien markten? Want deze markt is van uitzonderlijke klasse van Colombiaans en Peruaans handwerk!
Groetjes,
Frits

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 24 juli 2017 - 06:31

Dankjewel Frits! Tja en ik noem de markt niet vlooienmarkt, zo heet nu eenmaal die markt. Kan ik ook niets aan doen. Is zeker niet een vlooienmarkt zoals in Nederland. Overigens is het ook zeker niet alleen maar puur handwerk wat ze verkopen, dat is alleen maar op de officiële gedeelten. De rest is onduidelijk waar het vandaan komt. Zo verkopen ze ook portemonnees waarvan ze beweren dat het leer is, maar is gewoon nep. Maar dan nog leuk om doorheen te struinen 🙂

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!