Home Kerst in Bogotá Traditie in Colombia: de Nacht van de Kaarsjes
Gastvrijheid Colombia

Traditie in Colombia: de Nacht van de Kaarsjes

door Sabine
10,8K views

Soms zijn feestdagen en tradities zó bijzonder. Zoals ‘La Noche de las Velitas’. Oftewel: de Nacht van de Kaarsjes. De start van het kerstseizoen en één van de meest traditionele feestdagen van Colombia. Tijdens deze avond en nacht worden door het hele land duizenden kaarsjes gebrand. Gewoon buiten op straat. Na zonsondergang komen families bij elkaar om te genieten van dit bijzondere samenzijn. Een moment zoals ik nog nooit heb meegemaakt. Dus besluit ik met mijn camera op pad te gaan om dit van dichtbij te bekijken. Maak kennis met dit typisch Colombiaanse feest én krijg meteen een beeld van de buurt waarin ik woon!

 

Samenzijn in het donker

Ik dompel mij onder in een bijzondere sfeer. In dikke jassen en warme sjaals staan mensen buiten rondom de kaarsjes. Ik vraag overal netjes of ik foto’s mag maken en dat maakt mensen nieuwsgierig. Ik vertel waar ik vandaan kom en dat ik dit feest niet ken. Ik laat de foto’s zien die ik heb gemaakt en krijg zelfs eten en drinken aangeboden door families die met zijn allen buiten bij de kaarsjes staan. Zomaar, van mensen die ik nog nooit eerder heb gezien.

 

Traditie door het hele land: wanneer branden waar de kaarsjes?

Overal kaarsjes. Op straat, in tuintjes, op balkons. De viering van dit moment verschilt per regio. Zo wordt het in het noorden van het land met name in de hele vroege ochtend van 8 december gevierd en schijnt het in Medellín en Boyacá helemaal spectaculair te zijn. Ben je rond die tijd in Colombia op reis? Mis deze prachtige traditie dan niet! Check hier op welke datum het waar gevierd wordt. Hier in Bogotá gaat men alleen in de avond van 7 december naar buiten. En eigenlijk vind ik dit al behoorlijk spectaculair: zoveel kaarsjes op straat!

 

Zwijgend loop ik door onze buurt. Ik hoor families gebeden zeggen en overleden dierbaren herdenken bij elk kaarsje dat ze aansteken. Kinderen huppelen rond tussen de prachtige vuurzeeën. Ondertussen schiet ik er gretig op los.

 

Religie

Een familie komt me van de straat plukken om me het typisch Colombiaanse kersthapje buñuelo (een soort gefrituurde deegbal) aan te bieden, met fruitsap erbij. Dat kan ik natuurlijk niet afslaan dus sta ik een tijdje met deze ontzettend vriendelijke mensen te praten. Een mevrouw vertelt dat ze heel veel houdt van de Maagd Maria, waarvan ze een beeldje tussen de kaarsen heeft gezet. Ze vertelt dat ze zo veel aan haar heeft gehad en nog steeds heeft. Ze lijkt oprecht gelukkig als ze naar het beeldje kijkt. Prachtig toch?

 

Sfeer en rust: genieten ten top

Ik wandel weer verder en groet iedereen op de weg. Mensen zijn rustig en tussen al die kaarsjes is de sfeer sereen. Ik geniet van de rust, de lichtjes, die sfeer, de mensen en van mijn camera. Ik kan wel uren rondlopen tussen het licht. Maar na een tijdje begin ik het behoorlijk koud te krijgen. Al veel mensen hebben de brandende kaarsjes buiten laten staan om zelf het warme huis in te vluchten.

 

Kaarsjes aansteken: het begin van de kerstperiode in Colombia

Ik besluit hetzelfde te doen. Al kan ik het niet laten nog wat laatste foto’s te maken en extra te genieten van wat ik zie. Dit is zo bijzonder, al die straten met die kaarsjes! Ik zet mijn camera uit en loop naar ons appartement. Jimmy is nog niet thuis en dus is alles nog donker. Nog helemaal met de rust in mijn lichaam pak ik de aansteker en doe ik hetzelfde als de mensen in onze buurt. Ik steek alle kaarsjes aan, doe de lichten uit en ga op de bank zitten. Ik laat de rust op mij inwerken en denk aan wat er allemaal komen gaat in december en het nieuwe jaar. De kerst die in aantocht is. De gezelligheid. Aan familie en vrienden. De toekomst. Ik voel me gezegend. Zeeën van kaarsjes in de donkere, koude avond: wat een prachtige Colombiaanse traditie!

DSC_0538

 


Inmiddels heb ik Las Velitas ook in Barichara gevierd. Bekijk hier hoe prachtig dat was!


 

DEEL OF LIKE DIT ARTIKEL:

Dit is ook leuk!

85 reacties

Patricia 16 februari 2016 - 16:54

Wauw, ik ben er gewoon stil van. Zo mooi!

Reply
Sabine 16 februari 2016 - 18:10

? Dankjewel!

Reply
Bogotá @ night @ Christmas | BESABINE 17 december 2015 - 21:09

[…] zon en 20 graden: echt kerstig is dat niet. Maar op 8 december, na de Nacht van de Kaarsjes, werden alle lichtjes ontstoken en sindsdien verandert Bogotá elke dag na zonsondergang opeens in […]

Reply
Jessica 16 december 2015 - 10:33

Wauw, wat bijzonder! En mooi beschreven Sabine, had het gevoel alsof ik daar door jouw straat liep (al heb ik natuurlijk wel een vrij goed beeld van jouw straat haha ;p) En gelijk een goed moment om met de camera te spelen 🙂

Reply
Sabine 16 december 2015 - 20:19

Dankjewel! Ja jij kent het hier natuurlijk 😀 Was echt prachtig om mee te maken… en ja die camera… ben een beetje verslaafd geloof ik 😛

Reply
Simone 12 december 2015 - 14:09

Wat een leuke traditie! In Gennep hebben we ook altijd een lichtjesavond. Dan ontsteekt iedereen op het marktplein kaarsjes en is er muziek en gezelligheid. Ik woonde twee jaar geleden nog aan het marktplein, dus wij deden daar elk jaar aan mee 🙂 Heel erg leuk om mee te mogen maken. Geeft zo’n intieme en liefdevolle sfeer hè!

Reply
Sabine 13 december 2015 - 13:26

Wat leuk dat jullie dat ook doen! Heb ik echt nooit van gehoord in NL of België… Echt zo leuk dat je dat ook doet! Geeft inderdaad een heel bijzondere intieme sfeer…

Reply
De reisblogs van de week - #44 - Reis Blog 11 december 2015 - 06:28

[…] en tuinen zijn die avond verlicht door duizenden kaarsjes. Sabine ging de straat op en maakte foto’s van deze bijzondere […]

Reply
Vetexbart 11 december 2015 - 06:05

Superleuke foto’s van al die lampjes en lichtjes! Ik had nog nooit van dat gebruik gehoord, maar ik ken dan ook niet veel van Colombia natuurlijk 🙂

Reply
Sabine 11 december 2015 - 09:59

Haha ik wist er zelf ook niets over! Mijn collega’s vertelden alles 🙂

Reply
Eva - Mrs. Anchelon 11 december 2015 - 05:30

Hele mooie foto’s! En wat lijkt het me een bijzondere traditie!

Reply
Sabine 11 december 2015 - 09:58

Dankjewel! Ja echt prachtig! Voelde ook zo goed er bij te zijn. Volgend jaar zelf kaarsjes aansteken buiten 🙂

Reply
Bianca Schrijft 11 december 2015 - 01:47

Wauw, wat ongelooflijk mooi!! Het lijkt wel een sprookje!

Reply
Sabine 11 december 2015 - 09:57

Haha ja kjlopt zo voelde het ook wle ene beetje 😀

Reply
Wanda 10 december 2015 - 17:22

Wow, wat een bijzondere traditie joh! Jammer dat we zo weinig echte tradities hier hebben, het lijkt wel of we ons daar op de een of andere manier voor schamen om daar uiting aan te geven. Mooi dat je overal zo vriendelijk en gastvrij werd ontvangen en overal foto’s van mocht maken zodat wij mee konden genieten van dit bijzondere evenement!

Reply
Sabine 11 december 2015 - 09:57

Ja in Nederland zijn de mensen ook minder trots en minder gelovig. Colombianen zijn heel trots op alles en vieren dat graag en ook nog eens heel religieus. Dit was wel bijzonder mooi ja 🙂

Reply
Carmelina 10 december 2015 - 15:52

Wauw wat onwijs gaaf! Mijn neefje zit op dit moment ook in Colombia zijn biologische familie bezoeken.. Ben heel benieuwd of we van hem ook hierover verslag krijgen. Echt prachtig!

Reply
Sabine 11 december 2015 - 09:56

Wat toevallig! Als hij buiten Bogotá zit dan heeft hij het nog veel spectaculairder meegemaakt waarschijnlijk 🙂

Reply
kim 10 december 2015 - 10:48

wat gaaf en wat mooi! 🙂

Reply
Sabine 10 december 2015 - 10:52

Ja supermooi was het! Heb er echt van genoten 🙂

Reply
Florentine 10 december 2015 - 08:43

Wauw ik vind dit zoiets moois! Leuk dat je er een artikel over hebt gemaakt 🙂

Reply
Sabine 10 december 2015 - 09:07

Dankje! Dit is echt te mooi om niet te delen haha. Zo apart! In Spanje zullen ze ook wel allerlei andere tradities hebben. Alleen jij ben nu niet meer in Spanje bedenk ik me nu 😛

Reply
Rianca 10 december 2015 - 08:41

Wauw want ontzettend mooi!

Reply
Sabine 10 december 2015 - 09:06

Dankje! 🙂

Reply
Jenn 10 december 2015 - 07:58

Wat een mooie traditie, en mooie foto’s!

Reply
Sabine 15 december 2015 - 14:19

Dankjewel! Was zo bijzonder!

Reply
Ysanne 10 december 2015 - 07:50

Wauw, wat bijzonder! Echt heel mooi, hadden ze dat hier maar!

Reply
Sabine 10 december 2015 - 09:05

Ja mooi he? In Europa zou dat ook een mooi effect geven, als iedereen gewoon met zijn allen naar buiten gaat bij kaarslicht!

Reply
Nesrin - Daily Cup of Bla Bla Bla 10 december 2015 - 07:46

Wat mooi en je hebt er gave foto’s van weten te maken ook de gefrituurde deegbal klinkt erg goed.
Ik vind het leuk dat je deze Colombiaanse traditie op je blog deelt.

Reply
Sabine 10 december 2015 - 09:05

Dank je! Die deegbal is vooral een beetje (lees: erg) vet haha. Het lijkt op een oliebol maar dan lichter van kleur en zonder rozijnen. En volgens mij zat er ook kaas in (zoals bijna in alles hier haha).

Reply
Mieneke van der Velden 10 december 2015 - 04:31

Wat ontzettend mooi en indrukwekkend. En wat prachtig om mee te mogen maken. Ik snap dat je je gezegend voelt!

Reply
Sabine 10 december 2015 - 09:03

Bedankt! Ja zo mooi was het, als ik nu over straat loop in de avond missen toch die leuke kaarsjes 🙂

Reply
terrebel 9 december 2015 - 17:34

Wat bijzonder, zeg! Lijkt mij fantastisch om daar te mogen rondlopen. Over twee weken vieren wij als vrijmetselaars óók een feest van het licht: de winterzonnewende. Ik verheug mij daar nu al op!

Reply
Sabine 9 december 2015 - 20:49

Wat leuk dat jullie ook vieren met licht! Zo sfeervol en mooi! Veel plezier alvast!

Reply
Margo Hermans 9 december 2015 - 14:48

Heel jouw verhaal ademt sfeer, rust en sereniteit uit. Graag gelezen! En heel fijn om op deze manier een Colombiaanse traditie te leren kennen. Ik had er nog nooit van gehoord.

Reply
Sabine 9 december 2015 - 20:47

Dankjewel! Wat fijn om te horen! 🙂 Ik had er ook nog nooit van gehoord haha. Maar misschien ga ik nu volgend jaar wel zelf kaarsjes aansteken buiten 🙂

Reply
Billy 9 december 2015 - 13:31

wat een mooie en warme traditie, Sabine
Mooi in beeld gebracht ook.
Hopelijk kunnen al die kaarsjes helpen om het kwaad te verdrijven!

😉

Reply
Sabine 9 december 2015 - 20:39

Dankjewel! Is ook zo leuk om foto’s van zoiets te maken 😀 En ja dat kwaad verdrijven, daar zouden ze zomaar in geloven want de Colombianen geloven in de meest aparte dingen haha

Reply
Nathalie 9 december 2015 - 13:07

Wat een mooie traditie heel gaaf!

Reply
Sabine 9 december 2015 - 20:38

Ja echt zo mooi! Volgend jaar weer 😀

Reply
kliefje 9 december 2015 - 12:48

Mooie traditie. En mooie foto’s heb je gemaakt!

Reply
Sabine 9 december 2015 - 20:38

Dankjewel! Was heel mooi om mee te maken 🙂

Reply
Rob Alberts 9 december 2015 - 11:06

Prachtig!

Vrolijke groet,

Reply
Sabine 9 december 2015 - 20:37

Bedankt! Groeten terug!

Reply
Johanna 9 december 2015 - 10:34

Is echt heel mooi 🙂 Word daar helemaal blij van.
Het lijkt wel of ze hier (in Amerika) en in Europa meteen een associatie hebben van rampspoed als ze zo’n zee aan kaarsjes zien. Wat een mooie gedachte!

Reply
Sabine 9 december 2015 - 20:37

Dankjewel! Heel lief! En ja inderdaad 😉

Reply
BySilke 9 december 2015 - 09:38

Wat een prachtige traditie en welke heerlijke foto’s heb je genomen 😀 Superleuk dat je eraan hebt meegedaan! Ik zou bang zijn om brand te stichten haha!

Reply
Sabine 9 december 2015 - 20:36

Dankjewel! Ja als ik soms die lange smalle kaarsen gewoon los op de grond zag die zo in het gras kunnen vallen…. heel apart zonder kaarsenstandaard haha

Reply
Albertine 9 december 2015 - 09:16

Hallo,
Dat doet zeker niet onder voor Amerika. (Blog Johanna)
Wat een lichtzee, prachtig!

Groet Albertine

Reply
Johanna 9 december 2015 - 10:35

Ben ik met je eens zussie. Ik vind dit eigenlijk een stuk mooier! Veel meer ingetogen, intiem, respectvol… 🙂

Reply
Sabine 9 december 2015 - 20:37

😀

Reply
Sabine 9 december 2015 - 20:36

Bedankt! Wat lief! De foto’s van Johanna waren ook heel mooi. En daar komt sneeuw wat weer een heel ander plaatje geeft! Maar dit was ook wel heel bijzonder ja…

Reply
Els 9 december 2015 - 09:05

Wat een kleurrijk geheel. Heel sfeervol! Geniet maar lekker van die gezelligheid, meissie!
xxx

Reply
Sabine 9 december 2015 - 20:35

Doe ik zeker! Zoveel sfeer en kleur hier met kerst, echt prachtig! xxx

Reply
sunny mama 9 december 2015 - 07:54

Ik geloof dat die traditie destijds helemaal aan mij voorbijgegaan is… Herinner me er niets van. Ik ga ineens een beetje twijfelen aan mijn geheugen… (lol!)

Reply
Sabine 9 december 2015 - 20:34

Hahaha 😛 In Bogotá wordt het ook niet zo uitgebreid gevierd als elders in het land, maar wel genoeg om mee te maken. Maar als niemand het verteld en je ben toevallig de hele avond binnen, dan merk je er dus weinig van haha

Reply
carlavanvliet1 9 december 2015 - 07:08

Dank voor deze mooie flog!!! 😉

Reply
Sabine 9 december 2015 - 20:33

Wat lief! Heel graag gedaan 😉

Reply
Ester 9 december 2015 - 06:12

Wat een leuk idee om dit te fotograferen. Mooie sfeervolle foto’s! Zo ontdek je nog eens wat in je nieuwe stad 🙂

Reply
Sabine 15 december 2015 - 14:19

Dankjewel! Ja ik dacht nu kan het wel met die grote camera op straat helemaal alleen 😀 Met al die mensen en die vredige sfeer 🙂

Reply
BlogbyDenisee 9 december 2015 - 05:29

Wow, prachtig! Wat gaaf

Reply
Sabine 9 december 2015 - 20:33

Dankje!

Reply
Lies 9 december 2015 - 04:04

Wat een prachtige traditie! Mooi op de foto gezet, ik kreeg bij die ene foto met dat kindje (denk ik) tussen de kaarsjes echt kippenvel. Heel mooi dit.

Reply
Sabine 9 december 2015 - 20:33

Ja zeker! En bedankt voor het compliment! Die foto was ook meteen mijn favoriet 😀

Reply
Hans en Thea de Vries 9 december 2015 - 03:32

Ik wens je veel licht in je leven

Reply
Sabine 9 december 2015 - 20:29

Dankje! <3

Reply
Peter 9 december 2015 - 03:18

Indrukwekkend Sabine en wat een warme sfeer!

Reply
Sabine 9 december 2015 - 20:28

Dankje! Ja was een heel mooie sfeer!

Reply
Morgaine 9 december 2015 - 03:17

Oh het is je gelukt, hoe prachtig! Dit ziet er ook al heel erg rust gevend uit en een hele mooie traditie inderdaad, ik bedenk mij wel dat het hier wat lastig zou zijn op zo’n datum met veel wind mogelijk, maar daar is altijd weer wat op te vinden.

X

Reply
Sabine 9 december 2015 - 20:27

Haha nee dit zijn andere lichtjes 😛 De lichtjes waarover ik vertelde komen volgende week op de blog. En die zijn ook gelukt trouwens 😛 Haha ja die wind was hier ook af en toe een probleem hoor, maar toch ging alles aan. Zo erg als in NL is het niet gelukkig. Wel jammer, want het is echt bijzonder!

Reply
robinheppie 9 december 2015 - 02:05

Mooii! X

Reply
Sabine 9 december 2015 - 20:22

Dankje! 🙂

Reply
Marjolein in het klein 9 december 2015 - 01:49

Wat knus! WIj hebben ook lichtjesavond in Langedijk, maar dan lichtjes in bootjes die in een soort optocht door het dorp varen. Maar dit is toch ook weer heel bijzonder! En wat leuk dat mensen je uitnodigen voor een hapje en drankje, als je interesse toont in hun tradities willen mensen daar meestal graag over vertellen he! 🙂

Reply
Sabine 9 december 2015 - 20:22

Oh wat leuk! Dat klinkt als de verlichte botenshow elke september in Aalsmeer! Maar dat is wel met elektrische lichtjes, in Langedijk ook? Ja dit was echt mooi, zo rustig ook. En al die lieve mensen. Volgend jaar weer! 🙂

Reply
Marjolein in het klein 10 december 2015 - 03:01

Ja dat is ook met elektrische lichtjes inderdaad 🙂

Reply
Thomas Pannenkoek 9 december 2015 - 00:54

Ik zie zoiets bij ons niet gebeuren…

Reply
Sabine 9 december 2015 - 20:21

Nee dat klopt, in NL ook niet 🙂

Reply
Jaixy 8 december 2015 - 23:17

Prachtig. Wat een mooie traditie!!

Reply
Sabine 9 december 2015 - 20:20

Ja heel mooi! Was echt bijzonder om mee te maken 🙂

Reply
Jaixy 10 december 2015 - 03:17

Kom je met kerst naar Nederland? Of vieren jullie het in Colombia? Echt ik vind het een super gezellige tijd!

Reply
Sabine 10 december 2015 - 09:03

Ja supergezellig! Wat ik ga doen? Daar komt rond de kerst een blog over! 😀

Reply
Jaixy 10 december 2015 - 09:06

Hahaha je houd ons in spanning blijkt wel. Hahaha ik snap t hoor. Ik zet meestal ook niet online waar ik op dat moment ben.
Geniet van alle voorbereidingen.
Ik ga morgen of zaterdag de boom neerzetten. Ook zo onwijs leuk.
Ik hou ook zo van kerst.

Sabine 10 december 2015 - 10:52

Haha over twee weken is het al zo ver! Leuk dat jullie ook de boom neer gaan zetten! Ik houd ook enorm van kerst, geniet echt van deze tijd!

Jaixy 10 december 2015 - 11:01

Tuurlijk komt er een boom. Hij is al gekocht. Wel een echte hoor. Mijn vriend wil een neppert…. Maar die komt mijn huis niet in ???

Sabine 10 december 2015 - 11:02

😛

Laat een reactie achter

error: Content is beveiligd!