Home Bogotá Doen in Bogotá: bewonder het spectaculaire uitzicht vanaf Monserrate
Doen in Bogotá: Monserrate

Doen in Bogotá: bewonder het spectaculaire uitzicht vanaf Monserrate

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Eén van dé highlights in Bogotá: Monserrate. En niet zo gek, want vanaf deze plek hoog op de berg heb je een waanzinnig uitzicht over de hoofdstad van Colombia. Een bezienswaardigheid in Bogotá die je zeker niet mag missen! Ga omhoog met het enge steile treintje of stap in de kabelbaan naar 3152 meter hoogte en verbaas je over hoe groot deze stad écht is. In dit artikel lees je alle informatie over Monserrate.


Bogotá: de hooggelegen hoofdstad van Colombia


Als je aankomt in Bogotá, de hoofdstad van Colombia, merk je meteen dat dit een grote stad is. Veel verkeer, veel mensen, veel file, lange reistijden en veel gebouwen. Officieel wonen er 8 miljoen mensen in Bogotá, maar waarschijnlijk zijn dit er in werkelijkheid zo’n 10 miljoen of zelfs meer.

Als je door de stad loopt zie je vooral veel mensen en gebouwen, maar een idee van hoe groot deze stad echt is heb je dan nog niet. Bogotá is gelegen op 2600 meter hoogte met aan de oostkant een nog hogere bergketen. En daar kun je naar boven om met eigen ogen de indrukwekkende grootte van de hoofdstad te aanschouwen. Eén van de meest populaire bezienswaardigheden in Bogotá.

 


Monserrate in Bogotá: een must-see tijdens een citytrip


Het is niet te missen: overal waar je loopt in Bogotá zie je de witte kerk op de berg Monserrate. Of nouja, bijna vanaf overal. Want hoewel je je vanaf de top verbaast over hoe groot Bogotá is, is het hele noorden vanaf de stad niet te zien. Zo enorm groot is Bogotá…

De grote witte kerk bovenop de berg is het Heiligdom van de Gevallen Heer van Monserrate (Basílica Santuario del Señor Caído de Monserrate) en steekt overal bovenuit.

De eerste versie van het heiligdom werd gebouwd in het jaar 1657, maar deze werd tijdens de zware aardbeving in 1917 zo zwaar beschadigd dat er een nieuwe kerk moest worden gebouwd. In 1920 werd de nieuwe kerk in gebruik genomen, en dit is de kerk die je tot op de dag van vandaag hoog boven Bogotá ziet uittorenen.

Tot op de dag van vandaag bezoeken elke dag veel religieuzen de kerk, en waarschijnlijk nog meer toeristen.

 


Hoe kom je op Monserrate in Bogotá?


Er zijn 3 manieren om de berg Monserrate te beklimmen. Als je met de kabelbaan of het treintje gaat kom je eerst langs het bezoekerscentrum, waar je je ticket koopt. Als je lopend gaat kun je gratis naar boven. Monserrate is 365 dagen per jaar geopend.

1. Met de kabelbaan (teleférico)

De kabelbaan vanaf het centrum van Bogotá naar de top van Monserrate werd gebouwd in 1953, en in gebruik genomen in september 1955. Er zijn twee cabines waar maximaal 40 mensen in kunnen. De cabines bestaan uit grote ramen, vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad.

Openingstijden kabelbaan Monserrate

De kabelbaan is open op maandag t/m vrijdag van 12 uur in de middag tot 10 uur in de avond. Tot 8.30PM kun je een kaartje kopen. Op zondagen kun je vanaf 5.30AM t/m 6PM naar boven met de kabelbaan. De kaartverkoop stopt op zondagen om 5PM.

Wat kost de kabelbaan?

Hier vind je de actuele prijzen.

Let op: wil je niet terug lopen? Koop dan direct een retourticket.

 

2. De kabeltrein (funicular)

Een andere optie is de funiculaire, kabeltrein, gebouwd tussen 1926 en 1929 door het Zwitserse bedrijf Lowis von Roll, en officieel ingewijd op 18 augustus 1929. In 2003 werd het treintje vernieuwd naar een meer moderne versie.

De funicular heeft een rechte lengte van 800 meter en een gemiddelde helling van 80 graden, met een snelheid van 3,2 meter per seconde en een maximale capaciteit van 80 personen.

Ook de kabeltrein gaat steil omhoog door het bos de berg op. Hoewel het best een beetje eng is, heb je ook hier een geweldig uitzicht over Bogotá. Een leuke ervaring!

Openingstijden treintje naar Monserrate

Je kunt met de trein naar boven Monserrate op van maandag t/m vrijdag tussen 5.30AM en 11.45AM. Op zaterdag tussen 5.30AM en 4PM, op zondag 5.30AM en 6PM. Op zondagen kun je een ticket kopen tot 5PM. En op feestdagen kun je met de funicular de berg op tussen 5.30AM en 6PM, je ticket kun je kopen tot 5PM.

Hoeveel kost het treintje?

Hier vind je de actuele prijzen.

Let op: wil je niet terug lopen? Koop dan direct een retourticket.

 

3. Lopend de berg Monserrate in Bogotá beklimmen

Je kunt de Monserrate berg beklimmen via een pad dat 2,5 kilometer lang is. De route heeft twee uitzichtpunten en gaat vrij steil omhoog. Hier begint de wandeling.

Naar boven lopen is gratis. Op de route staat politie en het is daarom aan te raden om alleen de officiële route naar Monserrate te nemen en daar niet vanaf te wijken. Dat is niet veilig.

Ben je net in Bogotá aangekomen vanuit een laag gebied? Neem dan de kabelbaan of trein naar boven. In het centrum van Bogotá kun je al last krijgen van de hoogte, en dit verergert als je hoger gaat. Daarnaast is zo steil omhoog lopen op meer dan 2500 meter hoogte zeer zwaar als je de hoogte niet gewend bent.

 


Stadstour Bogotá


Heb je liever alles geregeld of wil je Monserrate graag combineren met een stadstour door Bogotá? Kies dan één van deze activiteiten.

 


Restaurants op de Monserrate berg


Op Monserrate zijn 7 restaurants. Er is een culinaire route als bovenaan komt, waarbij je langs alle restaurants komt. De restaurants variëren in prijs en luxe, maar zijn over het algemeen niet goedkoop. Vanuit enkele restaurants (zoals San Isidro en Santa Clara) heb je wel een prachtig uitzicht over de stad als je zit te eten. Ook spectaculair in de avond!

Hier vind je een overzicht van restaurants, de menu’s, prijzen en de culinaire route op de kaart.

Restaurant Santa Clara

Gesitueerd in het prachtige witte huis uit 1924, met een fantastisch uitzicht over de stad. Ik ben hier zelf eens wezen eten en dat was heerlijk. Bekijk hier het menu, prijzen en openingstijden.

 

Restaurant San Isidro

Het prachtige koloniale huis in het midden van het pad naar Monserrate, met een Franse keuken. Het is een luxer restaurant, wat in de avond formele kleding vereist. Bekijk hier het menu, prijzen en openingstijden.

 

Meer restaurants op Monserrate

Verder zijn er de restaurants:

 


Het pelgrimspad naar de kerk


Na de mooie tocht met het treintje of de kabelbaan kom je aan in een oase van rust en natuur. Via een mooi paadje wandel je nog meer omhoog richting de kerk Monserrate. Ondertussen loop je de Weg van het Kruis waar middels diverse beelden het lijden van Christus wordt weergegeven. Een mooi gezicht zo midden in het Andesgebergte.

 


Natuur versus de grote stad


Ondanks dat je nog steeds in Bogotá bent, zit je toch midden in het hoge Andesgebergte. Dit wordt duidelijker wanneer je aankomt op Monserrate, waar je aan de ene kant de prachtige groene bergen hebt en aan de andere kant een immens grote stad. Een bijzonder gezicht kan ik wel zeggen. In plaats van uitlaatgassen ruik je hier de natuur en als je geluk hebt zie je hier één van de vele vogelsoorten die hier rondvliegen (waaronder kolibires). Geniet van een wandeling hoog in de bergen, maar toch midden in een wereldstad!

 


Monserrate: een indrukwekkend uitzicht over Bogotá


Zodra je na de mooie wandeling bent aangekomen bij het uitzichtpunt kan ik je verzekeren dat je je ogen uit zult kijken. Zó mooi! Spectaculair. Bogotá blijkt opeens een waanzinnig grote stad, je ziet de sloppenwijken in de bergen en zelfs het vliegveld heel ver weg kun je (bij mooi weer) aanschouwen.

En het mooie is dat je slechts een deel van de stad ziet, dus in werkelijkheid is Bogotá nóg groter. Zo woonde ik jarenlang in het noorden van de stad, vanaf waar je Monserrate niet. Je kunt dus alleen ongeveer twee derde zien. Onvoorstelbaar…

 


Praktische tips voor een bezoek aan Monserrate in Bogotá


Hoe kom je bij Monserrate vanuit de binnenstad van Bogotá?

Het bezoekerscentrum van Monserrate vind je hier.

Verblijf je in La Candelaria? Dan kun je lopend naar het bezoekerscentrum. Dit is voor het grootste gedeelte veilig, er is alleen één stukje bovenaan vlak voor Monserrate waar je meer moet opletten. Gebruik geen telefoon op straat en laat waardevolle spullen in je hotel (of thuis). Houd deze veiligheidsadviezen voor Bogotá in acht.

Je kunt uiteraard ook met de taxi naar Monserrate. Bestel deze altijd via een app, en houd nooit taxi’s aan op straat. Als je vanaf Monserrate teruggaat naar je hotel of een andere bestemming in Bogotá met de taxi, bestel deze dan ook. Hier lees je hoe je dat doet.

Plan je bezoek aan Monserrate

Zoals je hierboven hebt gelezen gaan zowel de kabelbaan als kabeltrein doordeweeks niet de hele dag door. Het is daarom leuk om in de ochtend naar boven te gaan met de kabeltrein en in de middag terug met de kabelbaan. Zo heb je ze allebei gehad. Let op: koop in dit geval direct een retourticket in het bezoekerscentrum.

Wil je omhoog met de kabelbaan of trein en terug lopen? Koop dan alleen een enkel ticket.

Wanneer kun je grote drukte verwachten?

Er zijn bepaalde momenten waarop het extreem druk is bij Monserrate. Denk aan de weekenden, de vrijdagmiddag, vakantieperiodes en feestdagen. In december is Monserrate helemaal verlicht, wat een bijzondere ervaring is. Of tenminste: dat zou het moeten zijn als je boven komt. Verwacht zeer lange wachtrijen als je in de avond of namiddag tijdens de kerstperiode naar boven wilt. Mij is het nog niet gelukt…

Weersomstandigheden

Voordat je besluit naar Monserrate te gaan: kijk even naar buiten. Als het regent of de berg in de wolken zit (gebeurt regelmatig), dan zou ik even wachten aangezien je in dat geval weinig kunt zien.

Het weer in Bogotá kan vrij snel omslaan en zeker als je van plan bent een paar uur te blijven is het raadzaam een paraplu en wat warms mee te nemen. Je zit tenslotte op grote hoogte en daar is het altijd kouder.

Lees hier alles over het bizarre klimaat in Bogotá en welke kleding mee te nemen.

 


Monserrate: een must-see bezienswaardigheid in Bogotá!


Lees hier wat meer er te doen is in Bogotá.


 

Lees meer!

28 reacties

Tineke Sonneveld 15 januari 2017 - 10:59

Ja inderdaad een aanrader hebben wij ook gedaan is echt schittrrend??

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 januari 2017 - 11:06

Ja echt prachtig dat uitzicht! Dan zie je pas hoe bizar groot de stad is 🙂

Reply
Nesrin 10 november 2016 - 11:13

Wauw! Ongelooflijk dat uitzicht. Ik weet niet of ik met de kabelbaan zou durven 😉

Prachtige foto’s weer Sabine.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 november 2016 - 12:12

Dankjewel! Zo mooi is het daar, en straks met de kerst ook nog mooi verlicht! 🙂

Reply
Wilma 9 november 2016 - 22:02

Het is een schitterend land! Kan wel zien dat je er graag op uit gaat!
Groet,Wilma

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 november 2016 - 12:11

Ja absoluut! Ben net weer in het koffiegebied geweest, zó mooi!! 😀 Liefs

Reply
Inge 9 november 2016 - 10:40

Jeetje wat is het groot! En mooi! Echt heel anders dan in Nederland, leuk om te zien!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 november 2016 - 12:10

Ja heel anders! Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking woont in Bogotá 🙂 En wat je op de foto’s ziet is slechts een heel klein deel van de stad 😀

Reply
Els 9 november 2016 - 08:34

ja, echt een aanrader!!
xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 november 2016 - 12:09

Absoluut! Jullie straks met de kerst weer 😀 xx

Reply
Jenn 8 november 2016 - 05:48

Wat een mooie foto’s maak je toch iedere keer!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 november 2016 - 12:08

Lief, dankjewel!

Reply
Rowan 8 november 2016 - 02:52

Wat een prachtig uitzicht! Die combinatie van natuur en stad vind ik ook echt geweldig! Het liefst zou ik wandelend naar boven gaan, maar goed om te weten dat je ook met de kabelbaan kan. 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 november 2016 - 12:07

Ja supermooi is het! Die bergen geven Bogotá ook echt iets extra’s. Ik wil ooit nog eens lopen naar boven, zal wel even pittig zijn 😀

Reply
Co 8 november 2016 - 02:39

Wauw, wat een gaaf uitzicht. Me like 🙂 Ik moet trouwens nog wel 2x nadenken hoe ik naar bovenkom, vind zo’n kabelbaan namelijk doodeng, haha!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 november 2016 - 10:16

Ja echt! En ja ik heb ook mega hoogtevrees… Gelukkig is het het wel echt waard! 😀

Reply
JK 8 november 2016 - 02:18

Wij waren afgelopen zomer in Bogota en tijdens ons bezoek aan de Monserrate verscheen er een prachtige regenboog in de bergen. Geweldig!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 november 2016 - 10:14

Wauw wat mooi! Dat moet ik dus nog meemaken vanaf dat punt 😀 Lijkt me echt spectaculair om te zien!

Reply
Sofie 7 november 2016 - 14:39

Wow wat een uitzicht! In het echt moet het nog indrukwekkender zijn.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 november 2016 - 10:13

Ja klopt, echt indrukwekkend om daar te staan! En in het echt is het ook nog veel groter, want dit is maar een klein deel dat je ziet. Enorm groot dus 😀

Reply
Maaike 7 november 2016 - 14:07

Wow, wat een enorme stad is het toch. Indrukwekkend!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 november 2016 - 10:12

Ja echt groot! En dit is nog maar een klein deel dat je ziet…

Reply
Jeanine 7 november 2016 - 05:43

Wauw, weer zo’n mooie plaatsjes! Die kabelbaan lijkt me wel relaxt. Niet helemaal vergelijkbaar maar dat hadden ze ook in San Marino, Italië. Scheelt een heleboel gewandeld en gesjouw met 2 kids.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 november 2016 - 10:11

Dankjewel! Haha ja die kabelbaan is best relaxed, als je geen hoogtevrees hebt tenminste, zoals ik dus 😛 Gelukkig is het uitzicht het dubbel en dwars waard!

Reply
Thea de Vries 7 november 2016 - 03:41

Wat een mooie foto’s heb je gemaakt Sabine. Wij zijn er al een aantal keer geweest maar nog nooit zo ver kunnen kijken. En o wat zou ik graag om het hoekje naar het noorden willen kijken zodat je de hele stad kunt zien. Hoe heel Bogotá eruit ziet blijft nu gissen.
Toen ik de eerste keer boven kwam moest ik huilen. Van emotie, hoogte-uitputting, warmte. Daar zat ik op een muurtje, vers uit Holland, de eerste keer zo ver weg, in zo’n ver land, wie had dat ooit gedacht. We waren net een dag in Bogotá en ik was overweldigd door alles wat we zagen. Wat een indrukken waren dat. En wat prachtig allemaal!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 november 2016 - 10:10

Dankjewel! Ik weet precies hoe je je voelt, ik was ook echt overdonderd de eerste keer met dat uitzicht. Het is ook echt een mooi zicht! Ben je al eens op Torre Colpatria geweest? Daar heb je ook een mooi uitzicht en misschien nog wel mooier dan dit, én 360 graden. Echt de moeite waard!

Reply
Niels 7 november 2016 - 00:58

Wat een mooi zicht op de stad! Zeker de moeite waard zo te zien. Wel een hele grote stad. Ik had in mijn hoofd zitten dat hij toch wat kleiner zou zijn maar als hij zo uitgestrekt voor je ligt dan zie je pas hoe groot de stad eigenlijk is.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 november 2016 - 10:09

Ja echt supermooi! En de stad is dus nog veel groter, wat je hier ziet is maar een klein deeltje hahaha 😀

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!