Home Bogotá Doen in Bogotá: bewonder het spectaculaire uitzicht vanaf Monserrate
Doen in Bogotá: Monserrate

Doen in Bogotá: bewonder het spectaculaire uitzicht vanaf Monserrate

door Sabine
14,7K views

Eén van dé highlights in Bogotá: Monserrate. En niet zo gek, want vanaf deze plek hoog op de berg heb je een waanzinnig uitzicht over deze miljoenenstad. Een bezienswaardigheid in Bogotá die je zeker niet mag missen! Ga omhoog met het enge steile treintje of stap in de kabelbaan naar 3152 meter hoogte en verbaas je over hoe groot deze stad écht is.

Bogotá: de hooggelegen hoofdstad van 8 miljoen

Als je aankomt in Bogotá, de hoofdstad van Colombia, merk je meteen dat dit een grote stad is. Veel verkeer, veel mensen, veel file, lange reistijden en veel gebouwen. Officieel wonen er 8 miljoen mensen in Bogotá (2016), maar waarschijnlijk zijn dit er in werkelijkheid veel meer. Als je door de stad loopt zie je vooral veel mensen en gebouwen, maar een idee van hoe groot deze stad echt is heb je dan nog niet. Bogotá is gelegen op 2600 meter hoogte met aan de oostkant een nog hogere bergketen. En daar kun je naar boven om met eigen ogen de indrukwekkende grootte van de hoofdstad te aanschouwen! Doen in Bogotá: breng een bezoek aan Monserrate!

 

Pak het treintje of de kabelbaan naar de top van de berg

Een bezoek aan Monserrate begint bij het bezoekerscentrum waar je een ticket kunt kopen naar boven. Er zijn twee manieren om boven te komen, namelijk met de kabelbaan of met het treintje.

De kabelbaan

In 1953 begon de constructie van de kabelbaan naar de kerk Monserrate op 3152 meter hoogte. In 1955 was deze klaar en kon men op een makkelijke manier de berg op naar de kerk en van het uitzicht genieten. De kabelbaan heeft grote ramen en gaat steil de berg op. Alleen dit ritje geeft je al fantastische uitzichten!

 

Het kabeltreintje

De spoorweg naar boven is ouder dan de kabelbaan en werd in 1929 geopend. In 2003 werd het treintje vernieuwd naar een meer moderne versie. Ook de kabeltrein gaat steil omhoog door het bos de berg op. Hoewel het best een beetje eng is, heb je ook hier een geweldig uitzicht over mijn nieuwe woonplaats.

 

Te voet

Naar Monserrate kun je ook wandelen, via de speciaal daarvoor aangelegde weg. Deze weg is op dit moment gesloten. Wil je als deze weer opengaat te voet naar boven? Houd dan de volgende adviezen in acht:

 • Het is een steile pittige weg omhoog: doe dit alleen als je gewend bent aan de hoogte, om zo gezondheidsproblemen te voorkomen;
 • Wandel alleen omhoog in het weekend, doordeweeks is het onveilig.

 

Het pelgrimspad naar de kerk

Na de mooie tocht met het treintje of de kabelbaan kom je aan in een oase van rust en natuur. Via een mooi paadje wandel je nog meer omhoog richting de kerk Monserrate. Ondertussen loop je de Weg van het Kruis waar middels diverse beelden het lijden van Christus wordt weergegeven. Een mooi gezicht zo midden in het Andesgebergte.

 

Natuur versus de grote stad

Ondanks dat je nog steeds in Bogotá bent, zit je toch midden in het hoge Andesgebergte. Dit wordt duidelijker wanneer je aankomt op Monserrate, waar je aan de ene kant de prachtige groene bergen hebt en aan de andere kant een immens grote stad. Een bijzonder gezicht kan ik wel zeggen. In plaats van uitlaatgassen ruik je hier de natuur en als je geluk hebt zie je hier één van de vele vogelsoorten die hier rondvliegen (waaronder kolibires). Geniet van een wandeling hoog in de bergen, maar toch midden in een wereldstad!

 

Monserrate: een indrukwekkend uitzicht over een grote chaotische stad

Zodra je na de mooie wandeling bent aangekomen bij het uitzichtpunt kan ik je verzekeren dat je je ogen uit zult kijken. Zó mooi! Spectaculair. Bogotá blijkt opeens een waanzinnig grote stad, je ziet de sloppenwijken in de bergen en zelfs het vliegveld heel ver weg kun je (bij mooi weer) aanschouwen. En het mooie is dat je slechts een deel van de stad ziet, dus in werkelijkheid is Bogotá nóg groter. Zo is de wijk waar wij wonen en alles dat noordelijker licht niet te zien. Je kunt dus alleen ongeveer twee derde zien. Onvoorstelbaar…

 

Praktisch: restaurants, weersomstandigheden, kosten, openingstijden, evenementen en hoe er te komen

Restaurants

Op de berg vind je 2 restaurants. Niet goedkoop, maar het mooie uitzicht maakt veel goed. Zeker in de avond zal dit spectaculair zijn met alle lichtjes!

 • Casa Santa Clara Restaurante. Gesitueerd in het prachtige witte huis uit 1924, met een fantastisch uitzicht over de stad. Hoofdgerechten gaan vanaf 25.000 pesos (€7,30; november 2016). Het restaurant is op zaterdagen, zondagen en feestdagen geopend tot 4.00 p.m. en op de overige dagen tot 5.00 p.m.. Het café echter is wel tot later open.

 

 • San Isidro House. Het prachtige koloniale huis in het midden van het pad naar Monserrate, met een Franse keuken. De gerechten verschillen per seizoen en gaan vanaf 17.000 pesos (€5,-; november 2016) tot meer dan 100.000 pesos (€30,-; november 2016) als je visgerechten kiest. Het restaurant is geopend van maandag t/m zaterdag van 12.00 a.m. tot 12.00 p.m..

 

Weersomstandigheden

Voordat je besluit naar Monserrate te gaan: kijk even naar buiten. Als het regent of de berg in de wolken zit (gebeurt regelmatig), dan zou ik even wachten aangezien je in dat geval weinig kunt zien. Het weer in Bogotá kan vrij snel omslaan en zeker als je van plan bent een paar uur te blijven is het raadzaam een paraplu en wat warms mee te nemen. Je zit tenslotte op grote hoogte en daar is het altijd kouder. Hoe het ook alweer zit met het klimaat in Colombia en wanneer de beste reistijd is, lees je hier.

 

Openingstijden en kosten (2016)

De algemene openingstijden van Cierro de Monserrate

 • Van maandag t/m zaterdag van 6.30 a.m. tot 12.00 a.m. (middernacht). Tickets worden verkocht tot 10.30 p.m.
 • Zondagen: 6.30 a.m. tot 6.30 p.m. (ticketverkoop tot 5.30 p.m.)
 • Feestdagen: 7.00 a.m. tot 6.30 p.m. (ticketverkoop tot 5.30 p.m.)

Openingstijden voor de kabeltrein

 • Maandag: geen service.
 • Dinsdag t/m vrijdag van 6.30 a.m. tot 11.45 a.m.
 • Zaterdag van 6.30 a.m. tot 4.00 p.m.
 • Zondag van 6.30 a.m. tot 6.30 p.m.
 • Feestdagen van 7.00 a.m. tot 6.30 p.m.

Openingstijden voor de kabelbaan

 • Maandag van 6.30 a.m. tot 12.00 a.m. (middernacht)
 • Dinsdag t/m zaterdag van 12.00 p.m. tot 12.00 a.m. (middernacht)
 • Zondagen van 10.00 a.m. tot 4.30 p.m.
 • Feestdagen: geen service.

Kosten voor zowel de kabelbaan als het treintje (per persoon; wisselkoers november 2016)

 • Maandag t/m zaterdag en feestdagen (tot 5.30 p.m.)
  • Alleen heen: 9.000 pesos (€2,60)
  • Heen en terug: 18.000 pesos (€5,30)
 • Maandag t/m zaterdag en feestdagen (vanaf 5.30 p.m.)
  • Alleen heen: 9.500 pesos (€2,80)
  • Heen en terug: 19.000 pesos (€5,60)
 • Zondagen
  • Alleen heen: 5.000 pesos (€1,50)
  • Heen en terug: 10.000 pesos (€2,90)

Let op: als je niet terug wil moeten lopen koop dan meteen een retourtje!

Om grote drukte te voorkomen is het beter buiten het weekend, de vrijdagmiddag, vakantieperiodes en feestdagen te gaan. Lukt dat niet, bereid je dan voor op langere wachttijden en veel mensen.

 

Evenementen

Met kerst is Monserrat prachtig verlicht en is een bezoekje in de avond een genot voor het oog! De start van dit seizoen wordt ingeluid op 19 november 2016 om 6.30 p.m. met een lichtshow!

Hoe kom je bij Monserrate?

Het bezoekerscentrum van Monserrate is gelegen aan Carrera 1 met Carrera 3 Este, vlakbij La Candelaria. Lopen vanaf het centrum kan, maar beter niet in je eentje en niet na zonsondergang. Langs Monserrate komen bussen 14-2, C12A, 120 en 7.  Ook kun je met de taxi. Monserrate is een bekende toeristenattractie en taxichauffeurs die kwaad willen weten dat. Er staan vele taxi’s voor de ingang die je kunt nemen op de terugweg, maar in verband met veiligheid is het beter om er één te bestellen! Hier lees je hoe je een taxi regelt.

 


Monserrate: een must-see in Bogotá!


 

DEEL OF LIKE DIT ARTIKEL:

Dit is ook leuk!

28 reacties

Tineke Sonneveld 15 januari 2017 - 10:59

Ja inderdaad een aanrader hebben wij ook gedaan is echt schittrrend??

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 januari 2017 - 11:06

Ja echt prachtig dat uitzicht! Dan zie je pas hoe bizar groot de stad is 🙂

Reply
Nesrin 10 november 2016 - 11:13

Wauw! Ongelooflijk dat uitzicht. Ik weet niet of ik met de kabelbaan zou durven 😉

Prachtige foto’s weer Sabine.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 november 2016 - 12:12

Dankjewel! Zo mooi is het daar, en straks met de kerst ook nog mooi verlicht! 🙂

Reply
Wilma 9 november 2016 - 22:02

Het is een schitterend land! Kan wel zien dat je er graag op uit gaat!
Groet,Wilma

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 november 2016 - 12:11

Ja absoluut! Ben net weer in het koffiegebied geweest, zó mooi!! 😀 Liefs

Reply
Inge 9 november 2016 - 10:40

Jeetje wat is het groot! En mooi! Echt heel anders dan in Nederland, leuk om te zien!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 november 2016 - 12:10

Ja heel anders! Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking woont in Bogotá 🙂 En wat je op de foto’s ziet is slechts een heel klein deel van de stad 😀

Reply
Els 9 november 2016 - 08:34

ja, echt een aanrader!!
xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 november 2016 - 12:09

Absoluut! Jullie straks met de kerst weer 😀 xx

Reply
Jenn 8 november 2016 - 05:48

Wat een mooie foto’s maak je toch iedere keer!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 november 2016 - 12:08

Lief, dankjewel!

Reply
Rowan 8 november 2016 - 02:52

Wat een prachtig uitzicht! Die combinatie van natuur en stad vind ik ook echt geweldig! Het liefst zou ik wandelend naar boven gaan, maar goed om te weten dat je ook met de kabelbaan kan. 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 november 2016 - 12:07

Ja supermooi is het! Die bergen geven Bogotá ook echt iets extra’s. Ik wil ooit nog eens lopen naar boven, zal wel even pittig zijn 😀

Reply
Co 8 november 2016 - 02:39

Wauw, wat een gaaf uitzicht. Me like 🙂 Ik moet trouwens nog wel 2x nadenken hoe ik naar bovenkom, vind zo’n kabelbaan namelijk doodeng, haha!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 november 2016 - 10:16

Ja echt! En ja ik heb ook mega hoogtevrees… Gelukkig is het het wel echt waard! 😀

Reply
JK 8 november 2016 - 02:18

Wij waren afgelopen zomer in Bogota en tijdens ons bezoek aan de Monserrate verscheen er een prachtige regenboog in de bergen. Geweldig!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 november 2016 - 10:14

Wauw wat mooi! Dat moet ik dus nog meemaken vanaf dat punt 😀 Lijkt me echt spectaculair om te zien!

Reply
Sofie 7 november 2016 - 14:39

Wow wat een uitzicht! In het echt moet het nog indrukwekkender zijn.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 november 2016 - 10:13

Ja klopt, echt indrukwekkend om daar te staan! En in het echt is het ook nog veel groter, want dit is maar een klein deel dat je ziet. Enorm groot dus 😀

Reply
Maaike 7 november 2016 - 14:07

Wow, wat een enorme stad is het toch. Indrukwekkend!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 november 2016 - 10:12

Ja echt groot! En dit is nog maar een klein deel dat je ziet…

Reply
Jeanine 7 november 2016 - 05:43

Wauw, weer zo’n mooie plaatsjes! Die kabelbaan lijkt me wel relaxt. Niet helemaal vergelijkbaar maar dat hadden ze ook in San Marino, Italië. Scheelt een heleboel gewandeld en gesjouw met 2 kids.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 november 2016 - 10:11

Dankjewel! Haha ja die kabelbaan is best relaxed, als je geen hoogtevrees hebt tenminste, zoals ik dus 😛 Gelukkig is het uitzicht het dubbel en dwars waard!

Reply
Thea de Vries 7 november 2016 - 03:41

Wat een mooie foto’s heb je gemaakt Sabine. Wij zijn er al een aantal keer geweest maar nog nooit zo ver kunnen kijken. En o wat zou ik graag om het hoekje naar het noorden willen kijken zodat je de hele stad kunt zien. Hoe heel Bogotá eruit ziet blijft nu gissen.
Toen ik de eerste keer boven kwam moest ik huilen. Van emotie, hoogte-uitputting, warmte. Daar zat ik op een muurtje, vers uit Holland, de eerste keer zo ver weg, in zo’n ver land, wie had dat ooit gedacht. We waren net een dag in Bogotá en ik was overweldigd door alles wat we zagen. Wat een indrukken waren dat. En wat prachtig allemaal!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 november 2016 - 10:10

Dankjewel! Ik weet precies hoe je je voelt, ik was ook echt overdonderd de eerste keer met dat uitzicht. Het is ook echt een mooi zicht! Ben je al eens op Torre Colpatria geweest? Daar heb je ook een mooi uitzicht en misschien nog wel mooier dan dit, én 360 graden. Echt de moeite waard!

Reply
Niels 7 november 2016 - 00:58

Wat een mooi zicht op de stad! Zeker de moeite waard zo te zien. Wel een hele grote stad. Ik had in mijn hoofd zitten dat hij toch wat kleiner zou zijn maar als hij zo uitgestrekt voor je ligt dan zie je pas hoe groot de stad eigenlijk is.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 november 2016 - 10:09

Ja echt supermooi! En de stad is dus nog veel groter, wat je hier ziet is maar een klein deeltje hahaha 😀

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is beveiligd!