Home Bogotá Het bizarre klimaat in Bogotá: welke kleding draag je en wat kun je verwachten?

Het bizarre klimaat in Bogotá: welke kleding draag je en wat kun je verwachten?

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Hoewel ik eerder uitgebreid schreef over het klimaat in Colombia verdient Bogotá hiervoor een apart artikel. Want als je vertrekt uit Nederland naar het tropische Colombia en denkt dat je aankomt in warm zomerweer, dan kom je behoorlijk bedrogen uit. Het weer in Bogotá is ronduit bizar en verwarrend te noemen en al meerdere bezoekers uit Nederland hadden geen idee wat ze toch elke dag weer moesten aantrekken. Wat te dragen in Bogotá (en wat vooral niet) en hoe ga je om met dit gekke klimaat? Lees het hier en wees voorbereid!


Het weer checken voordat je naar Bogotá komt? Niet doen!


Veel mensen checken elke dag het weer. Deed ik ook altijd, tot in de kleinste details. Zelfs dagen van tevoren weet je in Nederland wat voor weer het wordt, tot op het uur waarop het gaat regenen.

Nu is de gedachte om jezelf goed voor te bereiden voor een reis naar Colombia met behulp van Google of welk weerbericht dan ook natuurlijk hartstikke logisch, maar voor Bogotá (en de rest van Colombia) compleet nutteloos.

De kans dat het klopt wat Internet zegt is zeer klein en bovendien is het nooit specifiek voor de plek in Bogotá. Want ja hoe ongeloofwaardig het ook klinkt: als het in het zuiden regent betekent niet dat het in het noorden ook regent.

Conclusie: haal die weer-app zo snel mogelijk van je telefoon of leer jezelf in ieder geval aan er voor tijdens je verblijf in Colombia niet meer op te kijken.

 


Het klimaat in Bogotá


Als je aan Colombia denkt komen waarschijnlijk eerst witte stranden en palmbomen bij je naar boven. Maar helaas: dit geldt maar voor een klein deel in dit veelzijdige land.

Bogotá en omstreken is dus een heel ander verhaal. Het klimaat hangt af van de hoogte waar je bent en Bogotá is gelegen op ruim 2600 meter hoogte. En dat betekent een koud klimaat met meer regen.

De gemiddelde temperatuur ligt rond de 17 graden, maar op één dag kun je met gemak 5 graden én 20 graden meemaken. Na zonsondergang koelt het aanzienlijk af en als het de hele dag bewolkt is hoef je ook geen temperaturen boven de 15 a 17 graden te verwachten.

Als de zon wel schijnt kan het in de zon behoorlijk warm aanvoelen (20 graden of een beetje meer), maar zodra je even in de schaduw loopt merk je direct een groot verschil. Zeker als het ook nog een beetje waait en je loopt in een t-shirt door de zon de schaduw in, is het opeens hartstikke fris.

 

Het weer kan snel omslaan

Daarbij komt dat het weer snel kan omslaan en je in een tijdsbestek van een uur zeker drie seizoenen mee kunt maken.

En niet te vergeten de grootte van de stad: ga je weg in de zon kan het zomaar zijn dat je een halfuur later en 10 kilometer noordelijker in een plensbui loopt.

De twee regenseizoenen lopen van februari/maart tot en met mei, en van oktober tot begin december. Echter, elk jaar is het maar weer afwachten hoeveel en wanneer het daadwerkelijk gaat regenen, en ook buiten die periodes kun je regen verwachten. Alleen tussen medio december en eind januari regent het vrijwel niet en is het meestal prachtig weer.

Is Bogotá echt zo regenachtig?

Overigens vind ik Bogotá zeker niet een heel regenachtige stad. Dat lijkt nu zo, maar meestal regent het maar kort (behalve op de top in het regenseizoen) en veel dagen zijn hartstikke mooi. De keren dat ik onder een paraplu loop zijn er zeker niet heel veel.

En meer over regen: elke dag is er 100% kans op regen. Behalve tussen medio december en eind januari dus. Het betekent niet dat het de hele dag door regent, maar wel dat je altijd regen kunt verwachten.

Denk ook niet dat je van een paar druppeltjes niet nat wordt: hier in Bogotá zijn die buien vaak zo hevig dat je sokken na 10 seconden al onder water staan, de straten overstromen en je opeens in een totaal andere wereld terecht komt. Geloof me: de keren dat ik dit heb meegemaakt zijn niet meer op één hand te tellen.

In ieder geval: op de meeste dagen is het gewoon mooi weer in Bogotá. Koud, maar droog. Een paraplu gaat wel altijd mee voor de zekerheid. Ik wandel bijna elke dag ten minste 7000 stappen en dat zonder regen.

 


Welke kleding neem je mee naar Bogotá?


Het is verstandig om al voordat je vertrekt te bedenken dat je niet met je sandalen en korte broek in het vliegtuig stapt. Veel vluchten komen pas laat in de middag of aan het begin van de avond aan, en dan wil je niet meteen de kou instappen.

Maar wat dan wel mee te nemen voor in Bogotá?

  • Dichte schoenen, het liefst waar je goed en langer op kunt lopen (ook even rekening houdend met de slechte straten hier);
  • Een lange broek (geen Bogotaan loopt in een korte broek, óók niet als het 20 graden of meer is, behalve op zondagen bij het sporten of uitjes in het park op mooie dagen);
  • Een t-shirt met een vestje voor als het kouder wordt (laagjes zijn het handigste dus, zodat je op alles bent voorbereidt);
  • Een jasje. Veel Bogotanen zien eruit alsof het -10 is, maar echt: een zomerjas is voldoende voor als het frisser wordt, ikzelf heb ook altijd een sjaal bij me;
  • Je zonnebril;
  • Een paraplu! Geen kledingstuk, maar wel een heel goed idee als je op pad gaat in Bogotá.

 

Kleding en veiligheid in Bogotá

Draag zo normaal mogelijke kleding om zo goed mogelijk bij de lokale bevolking te passen. Colombianen zien er over het algemeen erg netjes en verzorgd uit, en als toerist in bijvoorbeeld een afritsbroek val je dus enorm op. In dit geval is het ook belangrijk voor de veiligheid: val zo min mogelijk op als toerist. Meer veiligheidstips voor in Bogotá vind je hier.

 

Ikzelf draag altijd een spijkerbroek of een nettere pantalon in zwart, blauw of beige. Ik heb altijd een jas aan (ook voor zon-bescherming) en naar mijn werk altijd lange mouwen. In het weekend of als ik wat ga wandelen heb ik vaak een t-shirt aan met een jas erover. Mijn schoenen wissel ik af van warme laarsjes tot simpele gympies. In het regenseizoen neem ik vaak een extra paar sokken mee voor als ik natgeregend ben. Vrijwel nooit ga ik zonder paraplu de straat op.

 


Wat laat je in je hotel?


Even er van uitgaande dat je na Bogotá nog verder gaat reizen door Colombia, dan kun je dus je zomerkleding, zoals korte rokjes en korte broeken, in je koffer laten. Afritsbroeken kun je het beste bewaren voor lange wandelingen. Ook sandalen zijn niet heel geschikt in deze stad: te koud en te open voor als het gaat regenen of voor als je door diepe plassen moet stappen.

 


Conclusie: het weer in Bogotá is totaal onvoorspelbaar


Het weer in Bogotá is compleet onvoorspelbaar, en als je dus een dag gaat wandelen of andere wijken gaat ontdekken is het het beste op alles voorbereid te zijn. Neem een paraplu mee en kleed je zo dat je iets uit en aan kunt trekken. Zeker als je naar parken in Bogotá gaat, waar het in de felle zon in het gras opeens heel warm kan worden. Een t-shirt met een vestje bijvoorbeeld. Zon in de ochtend is géén garantie voor zon in de middag! En dat je wakker wordt in 10 graden betekent ook niet dat het om 1 uur in de middag niet opeens 20 graden kan zijn.

 

Extra tip: smeer je goed in! In heel Colombia is een zonkracht van tussen de 8 en 17 (afhankelijk van de plek), óók in Bogotá als het slechts 15 graden en bewolkt is. Hier meer informatie over reizen in een hooggelegen gebied.

 


Het klimaat in Bogotá: leuk of niet?


Er zijn reizigers die precies in Bogotá zijn als het net een paar dagen met bakken uit de lucht komt: dat is natuurlijk balen. Maar als je hier langer bent zul je dit klimaat gaan waarderen. Niet te warm, niet te koud, alles lekker groen door de regen en 365 dagen per jaar kun je dezelfde soort kleding aan.

Geen keuzestress meer of een halfuur met behulp van het weerbericht op je telefoon uitzoeken wat je toch weer aan moet vandaag. De zon schijnt bijna elke dag wel een keer en er is zoveel leuks te doen in Bogotá: wat wil je nog meer? Ik vind het heerlijk!

 


Laat je niet afschrikken door horrorverhalen over het weer in Bogotá, maar geniet van de diversiteit van deze stad, in cultuur én klimaat!


 

Lees meer!

34 reacties

Rut 17 juni 2018 - 16:37

Hello Sabine, hmm, ik ging mijn bergschoenen, sandalen en slippers meenemen naar Colombia want ik heb voor de rest enkel sneakerkes en felroze loopschoenen (niet echt warm, de wind gaat er los door) gezien ik net verhuisd ben. Kan ik met mijn gewone broek over mijn schoenen de straat op in Bogota om niet teveel toerist te lijken? Anders moet ik 4 paar schoenen meenemen (sneakers erbij) en das er wat over om te backpacken hé 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 juli 2018 - 13:31

Hoi Rut, waarschijnlijk is dit ook al opgelost 🙂

Reply
Algemene reistips Colombia 23 november 2017 - 06:01

[…] kleding in Colombia. Complete paklijst voor backpacken in de […]

Reply
Suzanne 16 november 2017 - 11:26

Wat een leuke en bruikbare info, Sabine! Ben volgende week een paar dagen in Bogotá, verheug me erop, en heb me zo al wat kunnen voorbereiden??

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 november 2017 - 15:19

Dankjewel Suzanne voor deze leuke reactie! Heel veel plezier in Bogotá!

Reply
Jan van Maanen 4 juli 2017 - 11:58

ha Sabine, Aruba ,al 26 jaar….vandaar in de buurt , ongeveer 1.20 uur vliegen naar Bogota…

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 juli 2017 - 12:03

Wat leuk zeg! Dat is inderdaad dichtbij. 🙂

Reply
Jan van Maanen 4 juli 2017 - 12:11

Hebben hier ook heel veel Colombianen werken….. maar vind Colombia een geweldig land, was jaren benauwd om er heen te gaan ivm Farc, drugs en geweld, maar vond het een eye opener….

Reply
Jens 27 juni 2017 - 18:20

Vooral aan dat voorschrift – geen korte broek – houd ik mij nooit. Heb er inderdaad al flink wat opmerkingen over gekregen ‘ga je sporten?’. Neen, zo zie ik er dagelijks uit. Lang genoeg een lange broek gedragen in Nederland, toch?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 27 juni 2017 - 18:31

Haha daar begin ik dus echt niet aan :p Voel me veel fijner in een lange broek en passend bij de lokale bevolking. Niet eens zozeer om de veiligheid, want in tegenstelling tot een toerist ken ik Bogotá goed. Ik vind kort ook veel te koud sowieso haha.

Reply
Michelle 27 juni 2017 - 06:47

Wat een grappig klimaat, dat had ik er niet achter gezocht. Komt denk ik door al die mooie foto’s van jouw, daar ziet het er altijd zo stralend uit.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 juli 2017 - 11:27

Haha ja het is een beetje anders dan anders en verschilt ook met de rest van Colombia. Dat maakt het wel bijzonder eigenlijk 🙂

Reply
Jessica 26 juni 2017 - 12:31

Hahaha ja het weer in Bogotá is behoorlijk verradelijk ;p Sowieso vind ik het altijd ‘fijner’ om in grote steden met een lange broek te lopen. Je valt natuurlijk altijd als buitenlander al op, maar in afwijkende kleding nog net iets meer.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 juli 2017 - 11:34

Ja klopt, terwijl veel toeristen toch een korte broek dragen. Echt heel koud is het natuurlijk ook niet, maar heel warm ook niet haha

Reply
Saskia 25 juni 2017 - 03:14

Wat een leuk artikel. Ik geniet altijd zo van je artikelen en foto’s over Bogota. Lijkt me echt prachtig en lekker divers om eens te reizen/cultuur op te snuiven. Leuk!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 juli 2017 - 11:35

Dankjewel, wat leuk om te horen! 😀

Reply
Stéphanie 25 juni 2017 - 02:17

Handig artikel Sabine! Ik had al eerder artikels gelezen van je over de hoge zonkracht en het feit dat het weer erg wissevallig is. Ik snap dat sommige toeristen er bedrogen uit kunnen komen haha. Ik draag op reis altijd al laagjes omdat ik vaak geen hele warme landen bezoek. En een regenjas heb ik vrijwel altijd in mijn rugzak zitten. Mocht ik ooit naar Colombia reizen, dan ben ik al redelijk goed voorbereid 😉 Ik denk ook dat ik het klimaat in Bogota fijn zou vinden. Niet te warm, en die regenbuien neem ik dan maar voor lief 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 juli 2017 - 11:37

Leuk dat je een voorkeur hebt voor wat koudere landen, wij hebben dat ook! Ik heb zelf altijd een paraplu in mijn tas in Bogotá. Echt áltijd. Als ik m vergeet dan krijg ik echt de zenuwen hahaha

Reply
Roos 23 juni 2017 - 04:30

Lijkt me eigenlijk wel fijn. Nooit te warm maar toch lekker weer, dan neem ik die regen wel voor lief. 😛

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 juli 2017 - 11:38

Haha ja precies, het ideale klimaat! 😀

Reply
Nesrin 23 juni 2017 - 02:46

Grappig dat het weerbericht totaal nutteloos is. Ik zou toch een beetje last van stress hebben maar aan de andere kant moeten we eigenlijk ook meer loslaten en gewoon zonder stress inpakken en gaan. Vroeger ging het toch net zo? 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 juli 2017 - 11:41

Ja precies! Dat kan prima 😀 Ik heb ik de tijd in Nederland en IJsland ook niet op het weerbericht gekeken eigenlijk, alleen voor de dag van de bruiloft. Verder maar gewoon altijd een vestje mee, dan komt het altijd goed haha

Reply
Morgaine 22 juni 2017 - 23:37

Uhhhh als ik ergens een hekel aan heb is het laagjes, hahahaha dus uhhhh ik blijf wel even hier zitten nog 😛

x

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 juli 2017 - 11:43

Haha grappig! Ik houd van laagjes juist. Dan zit je altijd goed en kan er altijd iets uit of aan. Al moet ik zeggen dat ik in Bogotá weinig laagjes gebruik, maar op reis zeker wel. xx

Reply
Morgaine 5 juli 2017 - 02:09

hahahahha doe mij maar een zwembad, badpak en een handdoek, than i’m happy 😉

Reply
yvonne 22 juni 2017 - 04:48

Zo gek, ik zou er juist nog meer keuzestress van krijgen haha. Maar jij voelt het waarschijnlijk wel aan. Maar ik draag ook graag rokken en jurken en weet nou niet goed wanneer je dat wel of niet aan kan. Laagjes voor bovenkleding kan wel. Maar als het ineens heel warm is draag ik toch liever blote benen. X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 juli 2017 - 11:44

Haha ja dat dacht ik eerst ook, dat ik er stress van zou krijgen. Maar juist niet eigenlijk, al moest ik er wel even aan wennen. Gewoon elke dag het zelfde soort kleding is goed. Een jurk met blote benen wordt niet veel gedragen hier, altijd met panty ofzo. Het zou wel kunnen op een warme dag met zon, maarja dat weet je van tevoren nooit zo goed 😛

Reply
Yvonne 4 juli 2017 - 11:59

Nee precies haha. Maar het wet snel denk ik. ?

Reply
Chicharrero 21 juni 2017 - 23:39

Het positieve is dat het bijna nooit kouder dan 5 graden wordt. Bij mijn weten heeft vrijwel niemand verwarming thuis. Een sjaal heb ik nog nooit gedragen in Bogota.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 juli 2017 - 11:40

Volgens mij bestaat echt verwarming zoals wij dat kennen niet nee. In ons huis is het echt vreselijk koud. Zit altijd binnen met een warme trui en poncho. Vooral na het douchen in de avond is het niet echt lekker haha. Ik houd echt van sjaals, vind wind in mijn nek maar niets 😛

Reply
Jan van Maanen 21 juni 2017 - 16:46

Ken het, woon in de buurt van Colombia ,geweldig land, paar keer geweest nu,prachtige natuur en behulpzame mensenaanrader.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 juli 2017 - 11:39

Wat leuk! Waar woon je precies dan?

Reply
Els 21 juni 2017 - 16:32

Regen vindt niemand leuk! Het is een heerlijk klimaat! Met ‘laagjes’ zit je altijd goed!
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 juli 2017 - 11:39

Precies! Al vind ik een bui op z’n tijd niet zo erg hoor. Vooral als ik binnen zit niet haha xx

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!