Home Curacao Wat te doen in Willemstad? Historie en street art tour in Otrobanda
Wandelingen Willemstad

Wat te doen in Willemstad? Historie en street art tour in Otrobanda

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Willemstad, de hoofdstad van Curaçao, is een kleurrijke stad vol verrassingen waar veel te doen is. Tijdens één van mijn bezoekjes aan Willemstad deed ik een audiotour door Otrobanda. Een zeer interessante wandeling, waarin ik veel leerde over de geschiedenis, een totaal ander Willemstad zag dan in het populaire Pietermaai en me vergaapte aan prachtige street art. Alleen de bijzondere muurschilderingen zijn deze wandeling al waard. Lees alles over deze tour door Otrobanda, een wijk nog duidelijk in ontwikkeling, en laat je meevoeren door het gezellige Willemstad.

 


Otrobanda Willemstad: een stukje geschiedenis


Otrobanda betekent ‘de andere kant’. Deze wijk ligt gezien vanuit de wijk Punda namelijk aan de overkant van de Sint Annabaai. Deze twee wijken vormen samen het historische centrum van Willemstad.

Sinds 1886 zijn Punda en Otrobanda met elkaar verbonden via de Koningin Emmabrug (de beroemde pontjesbrug). Tijdens mijn hele vakantie op Curaçao was deze dicht (of open, maar net hoe je het bekijkt) wegens een technische storing. Ik heb er dus geen foto van, maar aangezien de pontjesbrug zo een bekend aangezicht van Willemstad is, weet je waarschijnlijk wel waarover ik het heb.

In 1974 werden Punda en Otrobanda via nog een brug met elkaar verbonden: de Koningin Julianabrug. Dat is die enorm hoge brug waar je met de auto overheen moet om vanuit het oosten van Willemstad naar het westen te gaan. Doodeng als je hoogtevrees hebt kan ik je vertellen, zeker als je er voor het eerst op rijdt en je je niet had beseft hoe enorm hoog deze brug eigenlijk is. Tijdens de street art tour heb je trouwens een mooi uitzicht op deze brug.

 

Van arme volkswijk naar cultureel centrum van Willemstad

De wijk Otrobanda werd vanaf het jaar 1707 bebouwd, omdat er aan de andere kant op Punda geen ruimte meer was. In de 18e en 19e eeuw vestigden zich er veel zwarte arbeiders en later in de 20ste eeuw was Otrobanda een arme volkswijk. Die destijds te gevaarlijk was om als toerist te bezoeken.

In de jaren 90 is de wijk opgeknapt tijdens een grootschalig stadsvernieuwingsproject, waarin Nederland een grote rol speelde. Zo zijn honderd opgeknapte authentieke volkswoningen omgetoverd tot een luxe hotel. Waar je ook het museum Kura Hulanda vindt. Een absolute must-see tijdens je vakantie op Curaçao.

Sinds 1997 staan de wijken Otrobanda en Punda op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Rond het jaar 2010 werd street art populair in Willemstad. In Otrobanda maakten steeds meer muurschilderingen van het straatbeeld een bijzonder schouwspel. Elk jaar worden er nieuwe muurschilderingen toegevoegd tijdens het Kaya Kaya Festival. Een organisatie niet alleen gericht op straatkunst, maar vooral op  het verder ontwikkelen en veiliger maken van Otrobanda. Volg de organisatie op Instagram voor het laatste nieuws over het straatfestival.

 


Doen in Willemstad: Historie en street art audiotour in Otrobanda


Er zijn diverse manieren om de wijk Otrobanda te ontdekken. Je kunt er zelf op uit gaan, in Willemstad zijn groepswandelingen of je kunt een audiotour doen. Deze laatste werd mij aangeraden in het appartement op Curaçao waar ik verbleef. Via Pocket Guide bieden zij audiotours in diverse steden, waaronder in Willemstad. Samen met Yvonne, de eigenaar van het appartement, deed ik deze audiotour door Otrobanda.

Een goede keus, op mijn gemakje door de prachtige oude straatjes slenteren. Met mijn oortjes in wordt mij alles verteld over de geschiedenis van deze kant van Willemstad, en zie ik de mooiste street art voorbij komen.

 

De wijk is duidelijk nog in ontwikkeling. Vervallen panden worden afgewisseld met prachtig gekleurde huizen. De laatste jaren zijn er steeds meer van de vervallen panden opgeknapt, en dit proces gaat door. Op sommige panden zijn muurschilderingen gemaakt om het er beter te laten uitzien totdat deze huizen daadwerkelijk worden opgeknapt. Iets dat de wijk nog kleurrijker maakt.

Tijdens de audiotour leer je alles over de typisch Curaçaose bouwstijlen en de leefgewoonten in deze oude wijk. Over de geschiedenis van het Caribische eiland, de gerestaureerde gebouwen in de smalle steegjes en over de typische kura’s (binnenplaatsen).

Ik heb echt genoten tijdens de tour, ontzettend interessant. Niet alleen street art, maar architectuur, kunst en cultuur komen bij elkaar. Een prachtige wijk in ontwikkeling, waar je het historische Curaçao kunt ontdekken.

 


Praktische informatie audiotour


Je volgt de route van de audiotour via een app op je telefoon. De tour is ongeveer 2,4 kilometer lang  heeft 22 stops en duurt zo’n 70 minuten. Aan het einde kom je uit bij het must-see museum Kura Hulanda, waar je ook ruim een uur zoet bent. Tegenover het museum vind je Rustiq, een restaurant waar je lekker kunt zitten uitrusten met een verfrissend drankje.

Om de audiotour te downloaden ga je naar de website van Pocket Guide. Deze tour kost 7,99 euro. Download de app, waarop na aankoop de tour direct te zien is. Ook zie je met de app de route en lees je alle informatie over wat je onderweg tegenkomt.

De audiotour is beschikbaar in het Nederlands en Engels.

Ik vond het een geweldige wandeling, waarin ik veel heb geleerd over de geschiedenis van Willemstad, en heb genoten van de prachtige typische huizen, kleuren en muurschilderingen.

 


Ontdek de wijk Otrobanda: een must-see in Willemstad


 

 

Lees meer!

Laat een reactie achter

error: Content is protected!