Home Curacao De Christoffelberg beklimmen: een must-do op Curaçao
Christoffelberg beklimmen Curacao

De Christoffelberg beklimmen: een must-do op Curaçao

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Een vakantie naar Curaçao om alleen op het strand te liggen? Er is veel meer te doen! Op Curaçao kun je letterlijk bergen beklimmen. Oké, een berg van slechts 372 meter hoog, maar toch. Pittig is ‘ie wel, kan ik je inmiddels vertellen. Het is letterlijk rotsklimmen. Ik heb het natuurlijk over de beroemde Christoffelberg in het Christoffelpark. Aan de noordwestkant van het eiland. Een werkelijk prachtig staaltje natuur. En een leuke afwisseling met de stranden. Niet te missen dus. In dit artikel vertel ik je alles over het beklimmen van de Christoffelberg.


Het Christoffelpark op Curaçao


Het Christoffel Nationaal Park is het grootste nationaal park op Curaçao, gelegen op 40 kilometer van Willemstad in Westpunt. Verblijf je in het oosten van Curaçao, dan moet je ongeveer een uur rijden om er te komen.

De Christoffelberg, of de Sint-Christoffelberg zoals deze berg eigenlijk heet, is met 372 meter het hoogste punt van Curaçao. Na de Scenery berg op Saba (887 meter) en The Quill op Sint Eustatius (601 meter) is de Christoffelberg tevens het hoogste punt binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Het beklimmen van de Christoffelberg is de meest populaire activiteit in het Christoffelpark, maar er zijn veel meer wandelroutes en autoroutes die je kunt doen.

Het Christoffelpark beschikt over de hoogste biodiversiteit binnen de ABC-eilanden. Dat komt door de hogere ligging en meer regenval, waardoor de flora en fauna gevarieerder is dan elders. In het park vind je ongeveer 50 zeldzame plantensoorten, waarvan er zelfs 4 endemisch zijn op Bonaire en Curaçao. Ook vind je er vele diersoorten, waaronder het Curaçaos konijn, het Curaçaos witstaarthert, boomhagedissen, groene leguanen, roodbilkikkers en zilverslangen. Ook vogels zijn er genoeg, je kunt zelfs een tour boeken om vogels te spotten.

 


De wandeling naar de top van de Christoffelberg


De wandeling naar de Christoffelberg is duidelijk aangegeven met gele pijlen en stippen die op de rotsen en op bomen zijn geverfd, verdwalen is onmogelijk. Je begint op een redelijk vlak weggetje, die al snel steeds steiler wordt. Door de bomen en cactussen is het beschut, waardoor je het al meteen behoorlijk warm hebt.

Nadat je ongeveer drie vierde van de wandeling hebt gelopen gaat het pad over in rotsen. Vanaf hier is het omhoog klimmen op handen en voeten. Voor iedereen die goed ter been is is dit prima te doen.

Na de klim komt een waanzinnig uitzicht je tegemoet. Opeens zie je hoe prachtig de natuur op Curaçao eigenlijk is. Op een heldere dag kun je het hele eiland over kijken en zelfs Bonaire zien. Op de top staat veel wind, wat een welkome verkoeling geeft na de best pittige klim.

Ikzelf heb zeker zo’n 20 minuten op de top gezeten, over het prachtige eiland zitten staren. De blauwe zee, het onverwacht vele groen en de andere bergtoppen. Dit uitzicht alleen is al een goede reden om de wandeling naar de Christoffelberg te doen!

 


Praktische informatie


Waar begint de hike naar de Christoffelberg?

Eerst rij je naar het Visitor Center, deze vind je hier. Daar parkeer je je auto en betaal je. Hier kun je ook nog naar de toilet.

Als je hebt betaald en een formulier hebt ingevuld, stapt je weer in de auto, steek je de weg over en rijd je bij de slagboom het smalle weggetje op naar boven. Een echt kronkelend bergweggetje steil omhoog. Maar met een beetje ervaring in de bergen rijden goed te doen. Na ongeveer 10 minuten rijden kom je bij de ingang van de Christoffelberg. Je ziet het vanzelf als je er bent zodra je de parkeerplaats ziet. Daar parkeer je en loop je naar de duidelijk aangegeven start van de wandeling.

Zodra je weer beneden bent bij de auto rijd je niet dezelfde weg terug, maar rijd je eigenlijk verder op de weg weer naar beneden. De weg waarop je rijdt naar boven is eenrichtingsverkeer, net als de weg terug.

Entreeprijzen en openingstijden van de Christoffelberg

De entree tot het Christoffelpark kost 15 gulden per persoon. Kom je met 15 personen of meer, dan betaal je 9 gulden per persoon. Voor kinderen tussen 6 en 12 jaar betaal je 5 gulden.

Het Christoffelpark is dagelijks geopend tussen 6AM en 2PM. Op feestdagen kan het park gesloten zijn, check dat het beste vooraf. De Christoffelberg kun je tot 10AM beklimmen, daarna is de toegang gesloten wegens de hitte. Dat betekent niet dat je om 10AM weer beneden moet zijn, maar wel dat je na 10AM niet meer aan de wandeling mag beginnen.

Klik hier voor de actuele prijzen en openingstijden.

Het beste moment om te starten

Het wordt aangeraden zo vroeg mogelijk met de wandeling te beginnen, hoe later hoe warmer. Wil je de zonsopgang zien vanaf de top van de Christoffelberg? Zorg dan dat je om 6AM bij het Visitor Center bent en meteen aan de wandeling begint.

Ikzelf begon om 7.20AM met de wandeling. Toen was het al behoorlijk warm, maar prima te doen. Er waren toen al mensen onderweg terug naar beneden. Toen ik rond 9.30 bijna weer beneden was, begonnen er nog een paar mensen aan de hike. Het was toen echt behoorlijk heet.

Hoe lang duurt het om de Christoffelberg te beklimmen?

Als je begint vanaf het bezoekerscentrum, doe je er ongeveer 3 uur over om op de top te komen. Begin je vanaf de parkeerplaats, zoals ik heb gedaan, dan loop je in ongeveer 1 a 1,5 uur naar boven. Ikzelf deed er ruim 1,5 uur over. Ik heb dan ook best vaak een pauze genomen en vrij langzaam gelopen. De terugweg gaat wat sneller, dus je bent in totaal zo’n 2 a 3 uur bezig. De meeste wandelaars blijven ook even van het uitzicht genieten op de top, ikzelf heb daar ook zo’n 20 minuten gezeten voordat ik met de terugweg begon.

De moeilijkheidsgraad

Iedereen kan de Christoffelberg beklimmen. Sommigen doen er wat langer over, maar iedereen kan aan de top komen. Tot de rotsen is de wandeling de Christoffelberg op prima te doen, daarna wordt het uitdagender. Je zult een stuk moeten klimmen, maar zeker met wat hulp is dit prima te doen. Tenzij je echt slecht ter been bent: dan is deze wandeling geen aanrader.

Nu moet ik zeggen dat ik het eerste stuk juist vrij zwaar vond, maar dat komt omdat ik eigenlijk altijd moeite heb met omhoog lopen. Ik heb het dus lekker rustig aan gedaan.

Na het pad omhoog kom je op een gegeven moment bij grote rotsen. Vanaf daar is het rotsklimmen in plaats van wandelen. Ik zag mensen met bloed op hun benen naar beneden lopen, dus zag al zware toestanden voor me. Maar ik vond het meevallen. Goed opletten, je goed vasthouden en waar nodig hulp vragen. Naar boven heb ik alleen vlak voor de top hulp gevraagd. Je komt opeens op een enorm hoog en steil stuk terecht en daar liep ik even vast. Gelukkig waren er genoeg mensen om een handje te helpen.

Naar beneden is misschien wel lastiger dan naar boven. Velen waarschuwden mij vooraf dat ik van de afdaling enorme spierpijn zou krijgen, wat uiteindelijk niet zo was gelukkig.

Dus: is de Christoffelberg goed te doen? Jazeker. Neem je tijd, trek goede schoenen aan en vraag hulp waar nodig. Ben je slecht ter been? Dan is het beter om deze wandeling over te slaan.

Wat neem je mee naar de Christoffelberg?

  • Voldoende water, het beste minimaal een liter per persoon, het Christoffelpark raadt 2 liter per persoon aan
  • Muggenspray
  • Eten voor onderweg, zoals bananen of calorierijke koekjes
  • Zonnebrandcrème
  • Je zonnebril en petje
  • Een rugzakje

 

Welke schoenen trek je aan?

Ik zag een paar mensen de wandeling op slippers doen. Dit wordt afgeraden door het park, en is ook echt af te raden als je het mij vraagt. Hoe je daar op slippers naar boven komt: ik heb geen idee. Ikzelf deed de hike op trailrunner schoenen van The North Face. Deze schoenen gebruik ik voor alle wandelingen, in de natuur en op asfalt en zijn fantastisch. Ik twijfelde vooraf nog of ik toch op mijn gympen moest gaan, maar ik ben blij dat ik voor mijn North Faces heb gekozen. Dit loopt veel fijner en heeft meer grip.

Houd er rekening mee dat het erg modderig kan worden als het heeft geregend, kies dan voor schoenen die vies mogen worden.

De Christoffelberg alleen lopen of met een tour?

Reis je net als ik alleen, maar wil je de Christoffelberg niet in je eentje beklimmen? Dan kun je hier een gids of een tour boeken.

Zelf heb ik de hike wel alleen gedaan. Omdat ik wist dat het pittig kon zijn, besloot ik de Christoffelberg op een zaterdag te beklimmen. Zo wist ik zeker dat er meer mensen zouden zijn die eventueel konden helpen een rots op of af te komen.

 


Rekening houden met de natuur om je heen


Op Curaçao ligt enorm veel afval, en je zou verwachten dat mensen die door zo een mooi en belangrijk stuk natuur wandelen goed voor die natuur zorgen. Helaas ben ik ook tijdens het beklimmen van de Christoffelberg afval tegengekomen. Lege flesjes water, verpakkingen van koekjes en zakdoekjes. Ik kan maar moeilijk begrijpen dat mensen dat zo in de natuur laten liggen.

Daarom ook hier een oproepje: ga je de natuur in, waar dan ook ter wereld, neem het afval dat je produceert dan ook weer mee terug om het weg te gooien in een afvalbak. De natuur wordt beschadigd door afval, en als je wilt dat deze plek blijft bestaan voor de generaties na jou, moeten we er nu met zijn allen voor zorgen. Flesjes water kopen is op Curaçao niet nodig, je kunt het water uit de kraan drinken. Neem één of twee waterflessen mee (van Doppler bijvoorbeeld, deze gebruik ik zelf) en vul deze voor vertrek.

 


Wat te doen op Curaçao na het beklimmen van de Christoffelberg?


Ik kan je verzekeren dat je het na het beklimmen van de Christoffelberg behoorlijk warm hebt. Je bent al helemaal in het westen van Curaçao, dus ideaal om verder naar Westpunt te gaan en de mooiste stranden aan de zuidwestkant van het eiland te ontdekken.

Ik ben zelf naar Grote Knip, Kleine Knip, Playa Forti en Playa Lagun gegaan om te snorkelen en af te koelen in het heerlijk verfrissende water.

Je kunt ook eerst doorrijden naar het indrukwekkende Shete Boka Nationaal Park, slechts 5 minuten rijden naar het westen. Hier ontdek je de spectaculaire noordkust van Curaçao.

 


De Christoffelberg beklimmen: een must-do op Curaçao!


In dit artikel staan affiliate links. Klik hier voor meer informatie.

Lees meer!

Laat een reactie achter

error: Content is protected!