Home Curacao Shete Boka Nationaal Park: ontdek de spectaculaire noordkust van Curaçao
Shete Boka Nationaal Park Curacao

Shete Boka Nationaal Park: ontdek de spectaculaire noordkust van Curaçao

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Curaçao staat bekend om de mooie stranden aan de zuidkust van het eiland. Aan de noordkust ziet Curaçao er echter heel anders uit. Hier beuken de hoge golven tegen de prachtige koraalrotsen en is daardoor niet makkelijk te ontdekken. Gelukkig is er een plek waar je dit bijzondere schouwspel kunt bewonderen: Shete Boka Nationaal Park. Voor mij een absoluut hoogtepunt tijdens mijn reis en misschien wel het mooiste dat ik heb gezien op Curaçao. In dit artikel vertel ik je alles over Shete Boka, de zeeschildpadden, wat er te zien is en praktische tips. Houd je van outdoor en ruige natuur? Dan ben je hier aan het juiste adres.


Shete Boka Nationaal Park Curaçao


Direct naast de beroemde Christoffelberg in het westen van Curaçao vind je het Shete Boka Nationaal Park. ‘Shete Boka’ betekent letterlijk ‘zeven inhammen‘ in het Papiaments, en verwijst naar de vele natuurlijke inhammen en grotten aan de ruige noordkust.

Het nationaal park is opgericht in 1994 en bestaat uit meer dan 10 kilometer ruige kust. Het gebied staat bekend om de zeeschildpadden die hun eieren leggen in de inhammen.

 

De spectaculaire noordkust van Curaçao

De kustlijn van Shete Boka op Curaçao bestaat voornamelijk uit kalksteen. Kalksteen is een sedimentair gesteente dat wordt gevormd door de opeenhoping van overblijfselen van zeedieren, zoals schelpen en koraal, die zich in de loop van duizenden jaren hebben opgehoopt op de zeebodem. Onder druk en over lange periodes veranderen deze sedimenten in compact gesteente, bekend als kalksteen.

De kalksteenkliffen van Shete Boka zijn het resultaat van eeuwenlange erosie door de krachtige golven van de Caribische Zee, die het gesteente hebben uitgesleten en gevormd tot de bijzondere inhammen, grotten en rotsformaties die het park kenmerken. Het is deze erosie die heeft geleid tot de spectaculaire landschappen in het Shete Boka Nationaal Park.

 


Wat is er te zien in Shete Boka?


De ruige noordkust is totaal anders dan de rest van Curaçao, en dat maakt Shete Boka Nationaal Park direct een unieke bestemming. Je vindt er een mix van spectaculaire kliffen, natuurlijke grotten en adembenemende uitzichten op de Caribische Zee en de ruige kustlijn. Perfect voor natuurliefhebbers en voor als je op zoek bent naar een ongerepte en minder toeristische kant van Curaçao.

 

De hoogtepunten

Boka Tabla

Boka Tabla is een indrukwekkende grot aan zee waar je het krachtige spel van de golven kunt aanschouwen. De golven stuwen met kracht in de grot en veroorzaken een spectaculaire show van spetterend water en opspattend schuim.

Boka Pistol

Deze inham staat bekend om het luide knallende geluid dat wordt geproduceerd wanneer de golven de smalle kloof binnendringen. Het lijkt op het geluid van een geweerschot, vandaar de naam ‘Pistol’.

Boka Wandomi

Dit vond ik zelf één van de mooiste inhammen in Shete Boka. Krabbetjes lopen om je heen en de wilde golven beuken tegen het ruige kalksteen. Een must-see.

Boka Kalki

Deze plek is favoriet onder duikers. Het is een toegangspunt tot de zee, omringd door hoge kliffen, waar duikers kunnen genieten van de onderwaterwereld. Ook als je niet duikt, is het een fantastische plek om te genieten van het uitzicht en de zeebries.

Flora en fauna

In Shete Boka kun je diverse soorten zeevogels spotten, hagedissen zien zonnebaden op de rotsen en mogelijk zelfs zeeschildpadden tegenkomen tijdens het broedseizoen.

Wandelpaden

Er zijn wandelpaden in het park die je naar verschillende inhammen en uitzichtpunten leiden. De meeste mensen lijken de boka’s met de auto te bezoeken, maar wandelend is het veel mooier. Vanaf de wandelpaden heb je prachtige uitzichten over de kustlijn en het is heerlijk uitwaaien in de harde wind. Ook heb je mooie uitzichten op de Christoffelberg.

 


Broedplaats voor zeeschildpadden op Curaçao


Het Shete Boka Nationaal Park is een belangrijk gebied voor zeeschildpadden, met name als broedplaats voor de Karetschildpad en de Groene Zeeschildpad. Deze prachtige zeedieren komen hier aan land om hun eieren te leggen, waardoor het park een essentiële rol speelt in de bescherming en het behoud van deze bedreigde diersoorten.

Weetjes over de zeeschildpadden in Shete Boka Nationaal Park

  • Nestplaatsen: De zeeschildpadden komen ’s nachts aan land om nesten te graven en hun eieren te leggen in het zand. De nesten zijn ondiepe kuilen waarin de eieren worden gelegd, en na het leggen bedekken de schildpadden de eieren met zand om ze te beschermen tegen roofdieren en omgevingsinvloeden.
  • Broedseizoen: Het broedseizoen voor zeeschildpadden op Curaçao loopt meestal van ongeveer april tot en met oktober. Dit is de periode waarin de schildpadden massaal aan land komen om te nestelen.
  • Bescherming en monitoring: De autoriteiten van Curaçao hechten veel waarde aan het beschermen van de nestplaatsen van zeeschildpadden. Er worden maatregelen genomen om stroperij te voorkomen en om de nesten te monitoren om ervoor te zorgen dat ze ongestoord kunnen uitkomen. Meer informatie vind je op de website van Carmabi.

De kans om zeeschildpadden te zien (die eieren leggen) is klein, maar mocht je het geluk hebben, houd er dan rekening mee dat het logischerwijs verboden is om de schildpadden te benaderen of te verstoren. Bezoek je het Shete Boka Nationaal Park op Curaçao? Houd je dan aan deze richtlijnen en help mee om de zeeschildpadden te beschermen.

 


Hoe bezoek je Shete Boka?


Waar vind je Nationaal Park Shete Boka?

Nationaal Park Shete Boka ligt hier aan de noordwestkant van Curaçao, in Westpunt. Vrijwel direct naast het Christoffelpark. Met de auto is het ongeveer een uur rijden vanaf Willemstad.

Entreekosten en openingstijden

Shete Boka Nationaal Park is geopend van maandag t/m vrijdag van 9AM tot 5PM. Na 4PM mag je er echter niet meer in, en voor 4.30PM moet je het park hebben verlaten.

Wegens de hitte is het aan te raden niet midden op de dag te gaan, maar wat vroeger in de ochtend.

De entreekosten bedragen 10 dollar of 17,50 gulden. Dit is inclusief parkeerkosten. Je kunt hier ook meteen een gedetailleerde kaart van het park kopen, met de wandelroutes, autoroutes en parkeerplaatsen erop.

Hier bekijk je de actuele openingstijden en prijzen.

Waar je rekening mee moet houden

In Shete Boka vind je nagenoeg geen schaduw. Het is een open gebied zonder bomen, alleen aan de kant van Boka Pistol loop je een klein stukje beschut. Je bent dus de hele tijd blootgesteld aan de felle en hete zon. Bereid je daarop voor door voldoende water mee te nemen, een pet op te doen en je goed in te smeren. Ikzelf draag altijd een shirt met lange mouwen, een capuchon en UV bescherming.

Houd er daarnaast rekening mee dat je langs hoge kliffen loopt, dicht bij de woeste zee komt en er veel wind staat. Deze combinatie kan verraderlijk zijn, dus let goed op waar je loopt en blijf op de paden en op de uitkijkpunten.

 

Wat neem je mee?

  • Voldoende water;
  • Een pet of hoed (die je het liefste stevig op je hoofd kunt houden met de harde wind);
  • Dichte (wandel)schoenen (ook als je met de auto gaat, moet je alsnog delen wandelen over rotsen waar je niet op slippers wilt lopen);
  • Zonnebrandcrème opsmeren.

Met de auto of wandelen?

Onder andere vanwege het gebrek aan schaduw en daardoor de hitte, heeft het park een autoroute gemaakt en parkeerplaatsen aan elke kant van het park. Zo kun je snel en makkelijk alle inhammen bekijken, zonder in de volle zon te moeten lopen. Dit kan ook handig zijn als je met kleine kinderen reist.

Je kunt er echter ook voor kiezen om het park te wandelen. Er zijn uitgezette wandelroutes die je langs alle boka’s leiden en vanaf waar je geweldige uitzichten hebt over de rotsenkust en uitgestrekte vlakten. Als je Shete Boka gaat wandelen ben je uiteraard meer tijd kwijt, maar je ziet ook veel meer dan vanuit de auto. Ikzelf heb het meeste gewandeld en vond het een prachtige ervaring. Je bent zo meer één met de natuur. En met de juiste kleding, zonnebrandcrème, genoeg water en een petje op, geniet je in de volle zon juist van de heerlijke zeewind. Als je genoeg tijd hebt zou ik zeker het park wandelend bekijken.

Bij de ingang koop je een kaartje met de wandel- en autoroutes.

Hoeveel tijd heb je nodig?

Ik vond Shete Boka Nationaal Park één van de mooiste plekken die ik heb gezien op Curaçao. En ik heb er dan ook de tijd voor genomen. Als je alles met de auto doet, ben je na 30 a 60 minuten klaar. Ga je lopen en neem je de tijd voor elke plek, trek er dan zeker 2 uur voor uit. Ikzelf was er zo’n 2 a 2,5 uur zoet.

 


Wat te doen op Curaçao na een bezoek aan Shete Boka Nationaal Park?


Ik ben speciaal voor Shete Boka voor de tweede keer naar het westen van Curaçao gereden. Gelukkig maar, want ik had dit absoluut niet willen missen. Je kunt het echter ook prima combineren met het Christoffelpark. Beklim de Christoffelberg rond 7AM en als je weer terug beneden bent rijd je in vijf minuten naar het Shete Boka Nationaal Park.

Na de spectaculaire noordkust gezien te hebben rijd je in slechts 20 minuten via Westpunt naar de mooiste stranden op Curaçao. Denk aan de Grote Knip, de Kleine Knip en Playa Lagun. Allemaal aan de westkant van Curaçao. Na de hitte in Shete Boka zal je behoefte hebben om af te koelen in de zee.

Voordat ik naar de stranden ben gereden ben ik eerst gaan eten bij Playa Forti. Hier heb je de restaurants Blue View Sunset Terrace en Playa Forti. Bij Restaurant Playa Forti kun je van de hoge klif naar beneden springen in het water. En vanaf Blue View Sunset Terrace kun je dat aanschouwen. Vanaf beide restaurants heb je prachtige uitzichten. Het eten in beide restaurants vond ik niet geweldig, maar de plek is fantastisch.

 


Shete Boka: een niet te missen natuurwonder op Curaçao!


 

Lees meer!

4 reacties

Els 23 juli 2023 - 04:32

Mooi verslag. Dank je wel. 😘

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 24 juli 2023 - 03:15

Dankjewel!

Reply
rob van der wiele 23 juli 2023 - 02:58

hoi sabine
je geniet echt van het leven
het zij je gegund

ik zelf ben van plan sept of okt naar bogota
te gaan naar een vriend en verblijf daar
heb jij nog tips?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 24 juli 2023 - 03:16

Hoi Rob, dankjewel voor je leuke reactie! Ik heb vele tips voor Bogotá, wat wil je precies weten? Hier vind je in ieder geval alvast heel veel tips: https://www.besabine.com/category/wat-te-doen-in-bogota/

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!