Home Curacao 5 Musea op Curaçao die je gezien moet hebben
Beste musea op Curacao

5 Musea op Curaçao die je gezien moet hebben

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Curaçao heeft heel wat te bieden, waaronder een interessante en heftige geschiedenis. Waar Nederland natuurlijk een enorme rol in heeft gespeeld. Daarom zou ik zeker aanraden één of meerdere musea op Curaçao te bezoeken, waarin je veel leert over die geschiedenis. Ik deel hier 5 musea, waarvan nummer 1 een absolute must-see is. Daarnaast is nummer 3, Landhuis Bloemhof, een persoonlijke favoriet. Waan je in de geschiedenis, cultuur en kunst van het eiland. Hier mijn 5 museumtips voor je vakantie op Curaçao.


1. Kura Hulanda: een absolute must-see op Curaçao


Kura Hulanda is een antropologisch museum waar je bijna verbijsterd weer uit loopt. Opgericht in Willemstad in 2001, op een plek wat vroeger een slavendepot was, leer je hier alles over de Trans-Atlantische slavenhandel. Van het gevangen nemen van de slaven in Afrika, hun verscheping, tot hun hervestiging de Nieuwe Wereld. Het is een behoorlijk indrukwekkend museum over het slavenverleden. Iets dat op de dag van vandaag actueel is. Dit museum vertelt je het hele verhaal, waarna je meteen een stuk beter begrijpt wat deze mensen hebben meegemaakt en waarom het nog steeds speelt in de maatschappij.

Een must-see als je op Curaçao bent, al is het alleen maar om te begrijpen wat een enorme rol Nederland hierin heeft gespeeld. Er is veel te zien en te lezen in het museum, en als je wilt kun je ook een rondleiding krijgen. Neem er zeker een uur de tijd voor.

Praktisch

Het museum is geopend van Maandag t/m zaterdag van 8:00u tot 16:00u. Op zondagen van 9:00u tot 14:00u. Kosten: 18 gulder of 10 dollar. Tegenover de ingang is een restaurant waar je lekker kunt eten en waar ze verfrissende sapjes hebben. Je vindt het museum bij de pondjesbrug aan de kant van de wijk Otrobanda. Klik hier voor de website van Kura Hulanda.

 


2. Het Curaçaosch Museum


Het Curaçaosch Museum is het oudste nog bestaande museum op Curaçao en werd in 1946 opgericht. Wat verder weg uit het centrum van Willemstad, gelegen aan een mooi park, in een monumentaal pand uit het jaar 1853. Dat ooit gebruikt werd als militair ziekenhuis voor gele koorts patiënten.

Je vindt hier een prachtige collectie kunst en nijverheid, bestaande uit schilderijen, beelden, meubilair, glas en textiel. Daterend uit de 18de, 19de en vroeg 20ste eeuw. Verwonder je over de prachtige slaapkamer, de woonkamer en de oude keuken.

Praktisch

Je vindt het museum aan de Van Leeuwenhoekstraat in Willemstad, je kunt het beste met de auto gaan. Er is parkeerplek voor de ingang.  Het museum is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 08:30u tot 16:30u en op zaterdag van 10:00u tot 16:00u. Ook hier betaal je 10 dollar entree. Klik hier voor de website van het Curaçaosch Museum.

 


3. Landhuis Bloemhof


Er zijn vele landhuizen op Curaçao, waarvan je er een aantal kunt bezoeken. Landhuis Bloemhof is misschien wel één van de mooiste landhuizen. Hier vind je niet alleen een prachtig park, een bijzonder kunstwerk en een lekker restaurant, maar het behoort ook zeker tot één van de mooiste musea op Curaçao. Bloemhof heeft mijn hart gestolen en raad ik echt aan om te bezoeken als je op Curaçao bent! Hier vertel ik je waarom.

In Landhuis Bloemhof komen kunst, geschiedenis en natuur bij elkaar. Een inspirerende plek waar je wel even zoet bent. Landhuis Bloemhof is gebouwd in het jaar 1735 en is het erfgoed van Shon May Henriquez, een pionier van de kunstscene op Curaçao. Ontdek haar sfeervolle beeldhouwatelier en de pittoreske bibliotheek.

May Henriquez was de eerste Curaçaose kunstenaar die studeerde in Parijs. Ze baande de weg voor vele Curaçaose talenten door beschermvrouw van de kunsten te worden.

In de grote zaal van het authentieke goed bewaarde landhuis is altijd een kunsttentoonstelling te zien van lokale of buitenlandse kunstenaars die een connectie hebben met het eiland.

In de tuinen van het landhuis kun je heerlijk wandelen. En kom je veel interessants tegen. Een boom vol met boeken bijvoorbeeld. En de beroemde Kathedraal van doornen. Ook wel de ode aan de vrije geest genoemd. Hier vind je een doolhof met nissen vol met hedendaagse kunst. De kathedraal is gebouwd door werkloze jongeren en is gemaakt van ongeveer 30 miljoen doornen van de stekelige Acacia Tortuosa-struikboom.

 

Als je het landhuis, het aangrenzende park en de kathedraal bezocht hebt, kun je doorlopen naar Number Ten. Dit is een restaurant met mooie huiskamers en een heerlijk terras aan een prachtige tuin. Gevestigd in het voormalige huis van May en Max Henriquez.

Praktisch

Het landhuis is geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9:00u en 14:00u. Om 9:30u, 10:30u en 11:30u is er een introductie rondleiding die zeer de moeite waard is. Kosten: 18 gulden of 10 dollar. Het restaurant kun je ook bezoeken zonder naar het landhuis te gaan, en heeft een eigen parkeerplaats. Klik hier voor de website van Landhuis Bloemhof.

 


4. De Mikvé Israel-Emanuel Synagoge en Joods Museum


De Mikvé Israël-Emanuelsynagoge in het centrum van Willemstad is de oudste synagoge op het Amerikaanse continent die nog in gebruik is. De Joodse gemeente Mikvé Israël dateert uit de jaren 1650, en bestond uit Spaanse en Portugese Joden die vanuit Nederland en Brazilië naar Curaçao emigreerden. In het jaar 1732 werd de houten synagoge gebouwd, die ook wel de Snoa genoemd wordt. Het is een belangrijk historisch monument op het eiland, met een unieke architectuur, oude mahoniehouten meubels, prachtige kroonluchters, glinsterend zilver en koperen ornamenten. Wat meteen opvalt is de vloer van de synagoge: deze is geheel van zand.

Naast de synagoge vind je het Joods Historisch Cultureel Museum. Een klein maar interessant museum dat de moeite van een bezoek waard is.

Praktisch

Je vindt de synagoge midden in Willemstad, op een paar minuten lopen van de letters Dushi Curaçao. Voor de entree tot de synagoge en het museum betaal je 18 gulden of 10 dollar. Het museum is geopend van maandag t/m vrijdag van 9:00u tot 16:30u, maar je kunt tot 16:00u een kaartje kopen. Klik hier voor de website van de synagoge.

 

 


5. Maritiem Museum


Ook het Maritiem Museum stond op mijn lijstje, maar helaas had ik geen tijd meer om hier een bezoek te brengen. Omdat ook dit mij een heel interessant museum lijkt staat deze wel in mijn top 5, een de volgende keer als ik op Curaçao ben ga ik zéker naar dit museum.

Het Maritiem Museum Curaçao is een scheepvaartmuseum in Willemstad. Er is een permanente tentoonstelling die bestaat uit authentieke nautische kaarten, scheepsmodellen en navigatieapparatuur, en de 500 jaar maritieme geschiedenis van Curaçao weergeeft.

Praktisch

Het museum is open van dinsdag t/m donderdag en op zaterdag, van 10:30u tot 15:30u. Ligt er een cruiseschip in de haven van Willemstad? Dan is het museum ook open, op dezelfde tijden. Wegens de beperkte openingstijden heb ik het helaas gemist, dus wil je hier graag naartoe: kijk vooraf of je het inplant op de juiste dag. De kosten bedragen 17,50 gulden of 10 dollar per persoon. Klik hier voor de website van het Maritiem Museum op Curaçao.

 


Welk museum op Curaçao staat hoog op jouw lijstje?


 

Lees meer!

2 reacties

Els 4 juni 2023 - 01:50

Mooi verhaal. 😘

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 juni 2023 - 12:42

Dankjewel! 😀

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!