Na een lange rit hoog in de bergen, waar we regelmatig stoppen om van de prachtige uitzichten te genieten, verlaten we de grote weg en slaan we linksaf een donker bospaadje in. Het asfalt achter ons latend hobbelen we zo’n twintig minuten door het doodstille bos, totdat we bij een vallei uitkomen. De groene bergen en afgelegen boerderijen zijn zo mooi in elkaar verweven, dat we even genieten van dit aanzicht. We rijden stapvoets verder en passeren een handjevol paarden en koeien. Bang dat we verdwalen hoeven we niet te zijn, er is maar één weg die leidt naar ons doel: kaasmakerij HolaAndes. Als we uitstappen kom de frisse berglucht ons tegemoet. In de wei staan koeien tevreden te grazen. We zijn op zo’n 3000 meter hoogte en niets doet ons denken aan Nederland. Behalve dan de oer-Hollandse eigenaar Tobias die ons in zijn witte laarzen vrolijk tegemoet komt lopen. Oh ja, en natuurlijk de oer-Hollandse kaas die hier gemaakt wordt! De komende uren krijgen we een rondleiding over de kaasmakerij, gaan we lunchen bij de buren en vragen we Tobias het hemd van zijn lijf. Want een Nederlandse twintiger die Goudse kaas maakt hoog in de Colombiaanse Andes: dat is bést bijzonder.
Kaasmakerij HolaAndes: Hollandse kaas in Colombia
Goudse kaas in Colombia: hoe kom je erop? Tobias Rijnsdorp had er totaal geen kaas van gegeten. Toch zegde hij in 2015 zijn baan bij Heineken op om zich te verdiepen in het maken van Goudse kaas. Na zijn afstudeerstage in het zuiden van Colombia bedacht hij met wat vrienden het idee om Goudse kaas lokaal te produceren om vervolgens als luxeproduct te verkopen in Bogotá. Zogezegd zo gedaan en begin 2017 kwamen de grote kaasmachines uit Nederland aan in het kleine dorpje Monquentiva in Cundinamarca, Colombia. Een dorpje in de bossen waar tot amper 10 jaar geleden de FARC nog ‘woonde’ en waar zij hun gijzelaars gevangen hielden. Inmiddels is dit een veilige omgeving en zeer prachtig waar je naast heel veel koeien en paarden ook zomaar zwarte beren en ander wildlife tegen kunt komen.
Samenwerken met lokale boeren
Kaasmakerij HolaAndes is aangesloten bij melkcoöperatie COLEGA (Cooperativa de Lecheros de Guatavita), waar 54 kleine lokale boeren elke dag hun melk aanleveren. Het dorpje Monquentiva, dat hoort bij Guatavita, zat tot slechts 20 jaar geleden nog zonder elektriciteit, schoon drinkwater en voldoende eten. Door het oprichten van de coöperatie COLEGA konden de boeren in deze omgeving melk gaan produceren en deelnemen aan de formele markt en de levensstandaard verhogen.
De meeste melkboeren in Colombia zijn erg arm en de grote zuivelverwerkers waaraan deze boeren hun melk verkopen betalen heel weinig voor die melk en hebben ook nog eens veel macht. Het idee van HolaAndes is om hun Goudse kaas als luxeproduct aan de rijkere Colombiaan te verkopen en daarmee een concurrerend product op de markt te brengen, waarmee de kleinere, en dus armere, boeren een betere prijs krijgen voor hun melk. Een heel mooi duurzaam businessmodel dus. Daarbij komt ook dat het bedrijf van Tobias erg is gericht op zelfstandigheid en hij de medewerkers en boeren leert kaas te maken, zodat ze dit uiteindelijk zelf kunnen doen.
Een rondleiding over de Nederlandse kaasmakerij in Colombia
Naast de indrukwekkend mooie omgeving waarin deze kaasmakerij ligt, valt het direct op hoe kleinschalig het allemaal is. Geen grote fabriek, maar een klein huisje waar met een paar machines kaas wordt gemaakt. Het bedrijf lijkt zo’n beetje in het midden van het boerendorp te liggen en overal zien we dan ook koeien en bergen. Op de poort staat groot COLEGA en elke zondag komen de dorpsbewoners hier naar de kerk. De kaasmakerij is bijzonder schoon en we krijgen een complete uitleg over hoe het er hier allemaal aan toegaat. Tobias is enorm gepassioneerd en dat is fantastisch om naar te luisteren. Het is een waar genot om op bezoek te zijn op deze bijzondere kaasmakerij!
En dan dé vraag: is deze kaas écht zo lekker als in Nederland?
Een heel simpel antwoord: JA! Het lijkt niet alleen op de Nederlandse kaas, het smaakt ook precies hetzelfde. En ja voor de oplettende lezer: wij als veganisten hebben ook van de kaas gegeten. Erg? Nee, dit was echt eventjes genieten op z’n Nederlands. Mijn ouders kochten twee kazen (die snel op waren) en ook mijn schoonmoeder deed zich tegoed aan deze Hollandse lekkernij. Woon je toevallig in Bogotá of Cundinamarca en mis je de Nederlandse kaas? Dan is dit the place to be!
Praktisch
Waar vind je kaasmakerij HolaAndes precies en hoe kom je er?
Bij de kaasmakerij komen vergt even wat planning, zeker vanuit Bogotá. Wij wonen relatief gezien dichtbij, maar toch is de reis er naartoe best een uitdaging. Het makkelijkste is om met de eigen auto te rijden, maar het moet ongetwijfeld ook kunnen met het openbaar vervoer. Het beste is om, als je Tobias gaat contacten, te vragen hoe je er kunt komen. Je moet in ieder geval eerst naar Guasca of Guatavita, vanuit daar met een minibusje en het laatste stuk met de taxi (of direct al vanuit het dorp waar je aankomt). Neem er in ieder geval de tijd voor: je bent gemakkelijk de hele dag bezig met dit uitje (dat zonder twijfel 100% de moeite waard is!).
Hoe regel je een rondleiding?
Ga naar de website van HolaAndes en neem contact op met Tobias via what’s app of mail. Hij is vaak maar twee dagen per week op de boerderij en de rest van de tijd in Bogotá. Een afspraak moet dus van tevoren gepland worden en bij voorkeur in het weekend. Een rondleiding kost 100.000 pesos per persoon en is inclusief lunch, een tour naar páramo Vista Hermosa, een bezoek aan de kaasmakerij en een proeverij.
Waar en hoe koop je de kaas?
De Goudse kaas van Tobias is vooralsnog alleen in Bogotá te koop, maar er zijn plannen om uit te breiden. Als je in Bogotá of omstreken woont kun je het ook makkelijk via Internet bestellen, namelijk hier. Tegenwoordig kun je ook bestellen vanuit Cali. Je vindt het ook in bepaalde restaurants en winkels. Neem contact op met Tobias voor de details en meer mogelijkheden.
Wil je een leuke, interessante en erg bijzondere dagtrip vanuit Bogotá maken? Dan is dit absoluut een aanrader!
9 reacties
Ik denk te Nederlands haha
Wat een mooi verhaal. Mooie website van de kaasmakerij.
Dankjewel!
Wat was het een bijzondere dag In een bijzonder gebied!
De foto’s zeggen genoeg!
Absoluut, wat zo leuk!
Dit klinkt gaaf. Super. Wat zou ik graag eens langskomen om wat kaas te ‘scoren’.
Haha ja kan ik me voorstellen! 😀 Of een gat in de markt in Mozambique?? Carrièreswitch voor jou? 😀
Wat leuk! En lekker! En qua prijzen, ligt het extreem veel hoger dan in Nederland? Misschien wil hij ook ooit wel vegetarische kaas maken. En krijg je bij de lunch ook een plakje kaas op brood?
Ja super leuk! De prijzen liggen een beetje gelijk denk ik. Ik weet niet zo goed hoeveel dit in NL kost, maar deze kaa is zeker wel duur voor Colombiaanse begrippen. De lunch bestaat niet uit brood haha, maar warm eten. Rijst en bonen enzo. Dus geen kaas met brood 😀