Home De omgeving van Bogotá Op zoek naar zwarte beren en FARC-ruïnes in Parque Natural Vista Hermosa
Natuurpark Vista Hermosa páramo Colombia - featured

Op zoek naar zwarte beren en FARC-ruïnes in Parque Natural Vista Hermosa

door Sabine
Languages / Talen:

Met een stukje Hollandse kaas vers achter de kiezen stappen we in de auto op weg naar de volgende bestemming. Kaasboerderij HolaAndes achter ons latend rijden we steeds verder de bergen in. We waren al zeer afgelegen, maar het kan nog erger. Met twee auto’s scheuren we over een zandweg vol met kuilen en stenen. Na flink door elkaar te zijn geschud komen we aan bij het startpunt van wat een bijzondere wandeling zou worden. We staan ergens in the middle of knowhere naar páramo te staren. Voor ons uit turend om te kijken of we ergens zwarte beren zien. Er valt echter letterlijk niets te bekennen, alleen die zandweg en páramo. Gelukkig weet kaasmaker Tobias precies waar we naartoe moeten. We zijn ergens op 3000 meter hoogte in een natuurpark waar amper 10 jaar geleden de FARC hun gijzelaars gevangen hielden. Nu gaan wij deze plek onveilig maken. Zullen we een glimp opvangen van de zwarte beer? En hoe zit het met die FARC-ruïnes? Wandel met ons mee door bijzonder Colombiaans natuurschoon!


Parque Natural Vista Hermosa: prachtige vergezichten over het ecosysteem páramo


Niet zo gek dat dit de zoveelste blog is waarin we onszelf in páramo bevinden. Dit unieke ecosysteem vind je tenslotte wijdverspreid in het Colombiaanse Andesgebergte. Parque Vista Hermosa bevindt zich in Vereda Monquentiva, gemeente Guatavita, Cundinamarca. Op de kaart lijkt het dichtbij ons huis, maar in de praktijk is het een behoorlijk eind rijden. Het natuurpark waar páramo de boventoon voert staat waterhuishouding en bescherming van flora en fauna, waaronder de zwarte beer, centraal. Páramo is een ecosysteem kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering, maar niet minder belangrijk voor de samenleving. Zo is de páramo in dit gebied belangrijk voor de regulering van water in Bogotá, Guavio en Sisga.

 


Wandelen door woeste natuur


Het is prachtig weer en langzaam lopen we verder heuvel op. Door de hoogte doen we het rustig aan en genieten we van de prachtige uitzichten. Overal zien we die prachtige hoge frailejones naar ons staren. Om ons heen horen we niets, behalve de wind en de vele vogeltjes. Af en toe staan we stil om een foto te maken van dit natuurwonder. Ik heb al zo vaak páramo gezien, maar echt: dit verveelt nooit.

 


In de voetsporen van de zwarte beer


Parque Vista Hermosa wordt ook gebruikt voor de verzorging en bescherming van de zwarte beer, die door het verlies van zijn natuurlijke habitat een hoger risico op uitsterving heeft. Door klimaatverandering en het kappen van bossen verdwijnt er steeds meer leefgebied van deze prachtige dieren. De zwarte Andesbeer ziet frailejones als lekker hapje en daarom zou het zomaar kunnen dat je een zwarte beer een plant uit de grond ziet trekken. Wij hebben dat geluk helaas niet, maar Tobias laat ons een foto zien van een zwarte beer die hij eerder zag. Het kan dus echt. Ver weg zijn ze overigens niet, want de voetsporen staan nog vers in de grond. Voor ons is een frailejon aan stukken gereten, de tanden en klauwen zijn duidelijk te zien. Heel bijzonder. Geen zwarte beren gezien dus, maar wél de resten van zijn lunch.

 


Op weg naar meer afgelegen terrein


Na de etensresten van de beer te hebben bewonderd lopen we verder achter Tobias aan de berg op. Het is aardig fris en ons lieve hondje Juaco is niet lekker. Hij heeft een paar keer overgegeven en dus besluiten we hem te dragen. Volgens mij vindt hij dat helemaal niet erg, zoals hij lekker in mijn sjaal tegen me aan hangt. We wandelen nog meer naar boven totdat we bij een deel komen dat ik nog nooit eerder in Colombia heb gezien: ruïnes van de FARC.

 


Indrukwekkend: stille getuigen uit de FARC tijd


Zoals bekend verplaatste de FARC zich vaak om te voorkomen dat hun schuilplaats ontdekt zou worden. Dat was ook hier het geval. Zo’n 10 jaar geleden was dit één van de plekken waar de FARC hun gijzelaars gevangen hielden. Toen de guerrilla’s naar de volgende plek vertrokken is deze schuilplaats opgeblazen. Nooit is dit opgeruimd en nu is dit een stille getuige van de horror die zich hier nog maar kort geleden afpeelde. De flesjes met medicijnen liggen er nog en ook staat het muurtje met mooi beschilderde tegeltjes nog steeds overeind. Een bizar idee dat dit slechts een decennium geleden een no-go area was. Nu stappen wij over de kapotte houten planken en staan we midden in wat ooit een keuken was. Ik kan niet anders zeggen dan dat dit best wel indrukwekkend is.

 


Gevaar voor landmijnen: weer terug naar de bewoonde wereld


Hoewel een groot deel van het land mijnen-vrij is, staat Colombia nog steeds bekend als één van de landen met de meeste doden door landmijnen. Ook in dit park schijnen er nog mijnen te liggen, namelijk als je voorbij de FARC-ruïnes dieper het park in loopt. We lopen dus dezelfde weg terug en genieten opnieuw van waanzinnige uitzichten en frisse lucht. Eenmaal bij de auto hebben we nog een lange weg te gaan naar huis. Maar wat wás dit het waard. Wil je Colombia buiten de gebaande paden ontdekken? Breng dan een bezoek aan kaasmakerij HolaAndes én maak direct deze wandeling. Een fantastisch leuke én bijzondere dagtrip vanuit Bogotá: beloofd!

 


Praktisch


Hoe kom je bij Parque Natural Vista Hermosa?

Zowel de kaasmakerij als het park liggen behoorlijk afgelegen. Met het openbaar vervoer kom je slechts tot een bepaald punt, dus een taxi is dan de oplossing. Als je met maar weinig mensen bent kun je ook met Tobias meerijden vanuit de kaasmakerij.

Combineren met de kaasmakerij op een dagtrip vanuit Bogotá

Echt een fantastisch leuke dagtrip vanuit Bogotá: eerst naar de Hollandse kaasmakerij, lunchen bij de boer en dan wandelen in Parque Vista Hermosa. Neem contact op met Tobias en regel voor jezelf een bijzondere ervaring in Colombia.

Wat neem je mee?

Je bent op grote hoogte in páramo dus verwacht een wisselvallig en fris klimaat. Smeer je goed in tegen de felle en sterke zon, neem je zonnebril mee, een regenjas, een petje, een warme trui, wandelschoenen, voldoende water en iets zoets om te eten.

Om rekening mee te houden

Kom je net vanuit Nederland aan in Bogotá? Verblijf daar dan eerst één of twee nachten om enigszins aan de hoogte te wennen.

Ga niet zelf op pad: het is niet alleen een kwetsbaar ecosysteem waar je moet weten waar wel en niet te lopen, ook zijn er gebieden waar het gevaarlijk kan zijn in verband met landmijnen. Ga dus bij voorkeur met een gids die de regio kent.

 


Ben jij al in páramo geweest? Trek je wandelschoenen aan, ga op avontuur buiten de gebaande paden en ontdek Colombia! Lees hier waar je nog meer páramo kun bewonderen.


 

Lees meer!

12 reacties

Martine 15 februari 2020 - 11:00

Ziet er leuk en interessant uit! Weet je of je ook dagtourtjes kan boeken vanuit Bogota? Kan nog niets vinden.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 18 april 2020 - 14:33

Dankjewel, het is zeker interessant! Ik weet het niet zeker, maar wel bijna zeker dat er geen dagtrips te boeken zijn vanuit Bogotá. Wel naar de kaasboerderij in combinatie met een wandeling. Daarvoor kun je het beste Tobias schrijven, hij kan je er alles over vertellen!

Reply
Wanda 2 juni 2018 - 05:26

Wat een bijzonder indrukwekkend gebied! Vooral het feit dat het nog niet zo lang geleden het domein van de Farc is geweest en dat het lijkt alsof ze nog maar net zo zijn vertrokken.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 juli 2018 - 14:20

Ja absoluut! Vond dat ook heel bijzonder om te zien.

Reply
Michelle 25 mei 2018 - 13:39

Wat een bijzondere wandeling zal dit zijn geweest! Wel bijzonder zo middenin te woeste natuur..

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 juli 2018 - 14:21

Ja heel mooi, zou er graag nog eens gaan wandelen!

Reply
Wilma 23 mei 2018 - 12:34

Hoe mooi is jou nieuwe thuisland. Houd ook van wandelen maar vind het idee om een beer regen te komen of een cougar altijd een beetje eng. Neem wel een mes mee.
Groet,Wilma

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 juli 2018 - 14:22

Oh ja in Canada gebeuren er volgens mij ook best nog weleens ongelukjes met wilde dieren toch? Deze beren vallen volgens mij geen mensen aan, maar spannend is het zeker!

Reply
Frits 21 mei 2018 - 02:18

Goede Dag Sabine,

Mooie reportage alweer! Bedankt?
Dio landmijnen hebben veel schade veroorzaakt, want er zijn velen mannen die ledematen missen!
Groetjes, Frits

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 juli 2018 - 14:23

Ja en nog steeds veroorzaken ze schade in het land helaas 🙁

Reply
Els 21 mei 2018 - 02:07

Wat een ervaring met mooie foto’s als resultaat!
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 juli 2018 - 14:23

Ja wat was het tof he!

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!