Home De omgeving van Bogotá Guatavita: het witte dorp uit water verrezen
Guatavita - Colombia

Guatavita: het witte dorp uit water verrezen

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Veel reizigers in Colombia willen dolgraag het beroemde Laguna de Guatavita bezoeken: een mini-meertje op 1,5 uur rijden van Bogotá. Een meer waar een legende aan vastkleeft en daarom bijzonder populair is. Terwijl iedereen direct doorrijdt naar deze hot-spot, wordt het naastgelegen slaperige dorpje Guatavita zonder pardon overgeslagen. Onterecht. Zelf ben ik al vele keren in Guatavita geweest, dat ideaal is om een dagje, een weekend, of zelfs alleen voor de lunch, aan de grote stad te ontsnappen. Lees verder en ontdek de schoonheid van het eerste witte dorp dat je tegenkomt vanaf Bogotá!


Guatavita: de religieuze hoofdstad van de Muisca


Het schattige dorpje Guatavita wordt gezien als religieuze hoofdstad van de Muisca. Het telt zo’n 2000 inwoners en ligt net als Bogotá op 2600 meter hoogte in het Andesgebergte. Ondanks dat het dorp bekend staat als één van de toeristische trekpleisters rondom Bogotá, is het er alleen druk in de weekenden en op feestdagen en vakanties. Door de prachtige architectuur, schattige pleintjes, de mooie uitzichten, de schone luchten, de rust en het lekkere eten is dit één van mijn favoriete dorpjes.

 


Van oud naar nieuw Guatavita Colombia


Eigenlijk is dit best een interessant verhaal, er bestaan namelijk twee Guatavita’s: het oude en het nieuwe. Het oude Guatavita werd gesticht in 1593 en ligt nu op de bodem van het naastgelegen meer Embalse de Tominé. De plek van het oude dorp vond de gemeente namelijk ideaal om te gebruiken als stuwmeer. Daarom liet men dit dorpje in 1967 onder water lopen. In 1964 werd hoger op de berg het nieuwe Guatavita gebouwd, waar in 1967 de bevolking naartoe verhuisde.

 

Het nieuwe dorpje is in dezelfde koloniale stijl gebouwd als het oude, met de karakteristieke witte huizen met rode daken. Het oude dorp is gelegen op de bodem van het zuidelijke deel van het meer. Als het waterpeil laag staat zijn de ruïnes nog steeds te zien. Dat moet ik overigens nog meemaken. Het huidige Guatavita is een prachtig mooi dorp en een genot om hier rond te dwalen.

 


Embalse de Tominé


Het meer, ook wel het stuwmeer van Guatavita genoemd, geeft prachtige uitzichten, wandelpaden en mogelijkheden tot watersport. Embalse de Tominé is 18 kilometer lang en 4 kilometer breed, met een diepste punt van 38 meter.

Het reservoir is onderdeel van het watersysteem rondom Bogotá en heeft een capaciteit van 690 miljoen kubieke meter water. Een hoeveelheid die van groot belang is voor de omgeving, onder andere voor drinkwater. Het meer wordt ook gebruikt om tijdens de regenmaanden water uit de Bogotá Rivier te pompen om overstromingen te voorkomen en voor het opwekken van elektriciteit. Embalse de Tominé wordt vaak verward met Laguna de Guatavita. 

 

Naast de functies voor de omgeving, kun je op het meer ook allerlei vormen van watersport uitoefenen: je vindt hier diverse watersportverenigingen waar je kunt zeilen of surfen.

 

Vanaf Guatavita kun je naar het meer lopen, waar je kunt wandelen door de heuvels. Ook zijn er paardrijtochten te maken.

 


Typisch Colombiaanse souvenirs


Wil je iets typisch Colombiaans kopen? Ook daarvoor kun je terecht in Guatavita. Vooral vind je hier veel poncho’s en leuke breisels. Al diverse keren heb ik hier een poncho gekocht en meegegeven voor iemand in Nederland. Hartstikke leuk! Ook kun je hier heerlijk lunchen en toetjes eten. Typisch uit Guatavita is kaas met zoetigheid, en zoals in meerdere kleine Colombiaanse dorpjes: forel. Trouwens meer weten over de poncho? Lees hier alles over de typisch Colombiaanse ruana.

Ben je in het weekend in Guatavita? Ga dan eens kijken bij Mafe Hadad. een lief vrouwtje die zelf kleren breidt. Zowel voor kinderen als voor volwassenen. De kleren zijn zo mooi en schattig, dat ik er al vaak iets heb gekocht om mee te nemen naar Nederland als cadeautje. Hier vind je Mafe Hadad in Guatavita.

 


Praktisch: hoe kom je in Guatavita?


Je vindt Guatavita 75 kilometer ten noordoosten van Bogotá, wat neerkomt op ongeveer 1,5 uur rijden. Het is bijzonder makkelijk te bereiken met de bus. In Bogotá ga je naar het kleine busstation Portal del Norte, vanwaar er regelmatig bussen naar Guatavita vertrekken. De rit kost niet meer dan een paar euro, die je in de bus betaalt. De bus stopt midden in Guatavita, dus dat kan niet missen. Omdat Guatavita zo dichtbij is en maar een klein dorpje, kun je hier makkelijk alleen voor een paar uurtjes naartoe. Ideaal als dagtrip vanaf Bogotá. Als je ook door wilt naar Laguna de Guatvita moet je een paar uur extra rekenen.

 


Verblijven in Guatavita


Hoewel Guatavita prima te bezoeken is op een dagtrip vanaf Bogotá, leent de omgeving zich uitstekend voor een paar dagen weg. Je kunt er wandelen, kamperen, lekker eten met prachtige uitzichten en omliggende dorpjes bezoeken. Ikzelf ben al tientallen keren in Guatavita geweest en het verveelt nooit! Zoek hier je hotel:Booking.com


Ben je in Bogotá of op doorreis naar Villa de Leyva? Sla dan zeker een bezoekje aan dit prachtige dorpje niet over!


Voor meer inspiratie voor reizen buiten de gebaande paden in Colombia, klik hier!


 

Lees meer!

40 reacties

Roos 30 juni 2016 - 11:38

Wauw, wederom prachtige foto’s Sabine! Vooral die liggende hond spreekt me heel erg aan, haha. Lekker rustige sfeer straalt het dorpje ook uit. 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 3 juli 2016 - 21:19

Dankjewel! Die hond vond ik ook zo leuk 🙂 Toen hij ging staan leek het net een kleine beer 😛

Reply
Deborah 30 juni 2016 - 08:22

Je blog is een mooi naslagwerk aan het worden. Niet alleen voor jezelf 😀
Prachtige foto’s en een bijzonder dorp dat onder water gezet is… Lijkt mij wel heel raar om dat te zien wanneer het water laag staat. Gebeurd dat uberhaupt wel eens?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 3 juli 2016 - 21:16

Dankjewel! Klopt inderdaad 😀 Ik heb het dus nooit gezien, dat dorp onder water. Ik weet niet hoe vaak dat gebeurt, ik kan me voorstellen dan het sneller te zien zal zijn in het droge seizoen. Misschien moet ik dan nog eens heen gaan om te vragen 🙂

Reply
Jaixy 29 juni 2016 - 14:17

Wat bijzonder dat ze een dorp hebben verdronken om er een meer te maken.
Nog meer bijzonder is het dat ze eerst een ander dorp op een andere plaats gebouwd hebben.
Wat een onwijs mooie foto’s!! Echt prachtig

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 3 juli 2016 - 21:12

Ja dat vond ik ook heel bijzonder! Dankjewel! 🙂

Reply
Peter 29 juni 2016 - 13:49

Het is weer genieten als ik dit lees en de prachtige foto’s zie!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 3 juli 2016 - 21:11

Dankjewel! x

Reply
Alie van Piggelen-de Vries 29 juni 2016 - 09:57

Wat een pracht heb je weer laten zien en wat ben je mooie promoter voor dit mooie stadje. En dan die mooie bloemen, huizen en natuur. Werkelijk weer een boeiend verhaal. Je zou bijna bij een reisbureau kunnen gaan werken. Hier moeten Hans en Thea ook vast eens heen denk ik, als ze weer naar Pedro en Esther gaan!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 juni 2016 - 11:52

Dankjewel! Ik zou best bij een reisbureau willen werken hahaha 🙂

Reply
Maaike 28 juni 2016 - 22:16

Wat een mooie fotos heb je er weer bij! Villa de Leyva ben ik wel geweest, maar dit dorp had ik nog nooit van gehoord. Lijkt zeker een bezoekje waard.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 juni 2016 - 11:24

Dankjewel! Ja Villa de Leyva is hartstikke populair 🙂 Ben ik ook een paar keer geweest, ga er niet meer in het weekend heen iig. Zit het bomvol Bogotanen haha. Guatavita is wat kleiner en heeft minder bezienswaardigheden, maar is veel en veel rustiger.

Reply
Rowan 28 juni 2016 - 11:28

Wat zonde dat mensen dit prachtige dorpje overslaan! Dit ziet er echt uit alsof het heel erg de moeite waard is! Hele mooie foto’s heb je gemaakt!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 juni 2016 - 11:21

Ja dat klopt, dat is het ook! Dankjewel! 🙂

Reply
Clemens 28 juni 2016 - 07:55

Dag Sabine,

Wat een leuke, informatieve, professionele site ben jij aan het opbouwen . De personal touch maakt warm en echt.
Colombia ontworstelt zich zo langzamerhand aan de veel vooroordelen. De recente ontwikkelingen op Cuba zijn hoopgevend.

Er waren/zijn veel gebieden in Colombia die informeel als ” no go area’s” bestempeld werden maar woest aantrekkelijk zijn.
In de Filipijnen doet zich in een bepaald eilandgebied helaas vooralsnog een gelijksoortige situatie voor.
Welke deel van Bolivia heeft vanuit dit perspectief de komende tijd jouw belangstelling ?
Ben heel benieuwd. Overweeg deze winter , na meerdere jaren Argentinie, langere tijd (overwinteren) in “jouw” land door te gaan brengen.
Heb een duwtje nodig om de knoop door te hakken.

Een zomerse groet, vanuit Nederland/Oosterhout (NB)

p.s. dank voor het publiekelijk delen van jouw ervaring over “mijn huis en inboedel” Een mooi voorbeeld van ‘onthechting” en maken van levenskeuzes in een individualistische en materialistische wereld. “inspirerend”

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 juni 2016 - 11:21

Hoi! Dankjewel voor je heel leuke reactie! Leuk dat je plannen hebt om hier te overwinteren, zou een perfecte plek zijn! Mijn ouders komen hier ook in de winter een maandje 🙂

Ik ben zelf nog niet in het zuid-westen van Colombia geweest, onder andere doordat het daar nog steeds wel als heel gevaarlijk wordt gezien. Mijn vriend wil zelfs niet dat ik alleen naar een stadje daar ga dat nu wel veilig is, maar de omgeving nog niet. Binnenkort ga ik er wel heen trouwens, eindelijk. Ik denk dat dat één van de gebieden is die meer opkomt nu. Net als de Pacifische kust trouwens, daar ben ik ook nog niet geweest. De één zegt het kan wel en de ander zegt het is nog te gevaarlijk. Ik wacht nog even iig 🙂

Nogmaals dank voor je mooie complimenten, dat maakt me heel blij! Jij succes met de beslissing om hier wel of niet te komen. Argentinië is natuurlijk ook een geweldige plek om te overwinteren 🙂

Groetjes!

Reply
Marion 28 juni 2016 - 04:30

Wat een bijzonder mooi verhaal. Een dorp onder water laten lopen en met z’n allen verhuizen naar het nieuwe dorp. Wauw!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 juni 2016 - 11:16

Dankjewel Marion! Ik vond het zelf ook wel een apart verhaal, hoop die oude stad een keertje te kunnen zien ook 🙂

Reply
Els 28 juni 2016 - 02:02

Wat verrassend dat er in dat prachtige meer ook nog een ‘dorp’ ligt. Prachtige gebied, ik heb het met eigen ogen gezien!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 juni 2016 - 11:16

Ja dat vond ik ook! Volgende keer gaan we gewoon een keertje lunchen daar 🙂

Reply
Thomas Pannenkoek 27 juni 2016 - 23:55

Foto zes is adembenemend… (de rest moet er niet veel voor onderdoen 🙂 )

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 juni 2016 - 11:15

Dankjewel! 🙂

Reply
Carla van Vliet 27 juni 2016 - 15:46

Het lijkt wel een luxe resort! Prachtig! 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 juni 2016 - 11:15

Haha dankjewel! 🙂

Reply
Wanda 27 juni 2016 - 15:39

Wat is het toch een kleurrijk prachtig land! Ja, die poncho’s… denk niet dat ik ze zou kopen maar het past zeker wel bij mijn beeld van Colombia!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 juni 2016 - 11:15

Ja dat is het zeker! 😀 Ikzelf heb een aantal poncho’s thuis en er zelfs één gedragen toen ik in Amsterdam was. Zijn echt zó lekker warm en ook zó mooi! Er zijn hier dorpjes waar gewoon iedereen met een poncho loopt, vind dat altijd zo leuk om te zien!

Reply
Jessica 27 juni 2016 - 14:50

Echt jammer dat ik het door mijn bus-avontuur nooit meer heb gered tot Guatavita. Het ziet er zo mooi uit!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 juni 2016 - 11:13

Heb je een mooie reden om weer eens terug te komen 😛

Reply
Billy 27 juni 2016 - 13:04

ziet er (alweer!) prachtig uit, Sabine!
En die foto’s van jou ook, fantastische plaatjes.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 juni 2016 - 11:11

Dankjewel! 😀 Fijn om te horen!

Reply
Elisa | lies rond de wereld 27 juni 2016 - 11:05

Wat een lieflijk plaatsje! Daar zou ik echt uren doorheen kunnen wandelen, zo leuk. Je hebt er ook echt hele mooie plaatjes geschoten, geeft de sfeer goed weer. Echt leuk!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 juni 2016 - 11:08

Dankjewel! 😀

Reply
Nesrin 27 juni 2016 - 09:42

Ik wil meer weten over kaas met zoetigheid 😉 Prachtige foto’s weer Sabine.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 juni 2016 - 11:06

Dankjewel! Het is een soort witte kaas die een beetje drillerig is, of hoe zeg je dat… er zit dus niet zoveel smaak aan. Daaroverheen doen ze jam of arequipe bijvoorbeeld, dat is een soort caramelcreme. Is echt heel lekker!

Reply
Melle 27 juni 2016 - 04:17

Oo zo mooi, ik kan hier echt uren door heen scrollen <3

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 juni 2016 - 11:05

Haha dankjewel! 😀 xx

Reply
sunny mama 27 juni 2016 - 00:34

Heerlijk om te zien, al die prachtige foto’s!
Ik kan me zo voorstellen dat een uitstapje naar Guatavita eventjes een fijne ontsnapping is uit de drukte van Bogotá. En daar komt nog eens bij dat eens je die berg af bent (waar Bototá op gevestigd is), het klimaat ineens heel anders en aangenaam tropisch is.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 juni 2016 - 11:04

Dankjewel! Guatavita ligt op gelijke hoogte met Bogotá 🙂 Dus de temperatuur is hetzelfde. Maar dat geeft niet, ook dat is heerlijk!

Reply
Rob Alberts 27 juni 2016 - 00:31

Mooi verhaal

Wordt er ook gedoken in dit meer.

Regenachtige groet,

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 juni 2016 - 11:03

Dankjewel! Dat vroeg ik me ook af… ik denk het niet, want mijn vriend doet aan duiken en dit zou ideaal zijn. Het meer is hooggelegen dus het water ook echt ijskoud.

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!