Home Kerst in Bogotá Beleef kerst in Colombia! Wat, waar en wanneer? (2016)
Kerst in Colombia

Beleef kerst in Colombia! Wat, waar en wanneer? (2016)

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 
LET OP: dit artikel gaat over de feestdagen 2016. In dit artikel vind je alle informatie over de feestmaand december, kerst en Oud & Nieuw in Colombia in 2017!

December is één van de leukste maanden in Colombia! Al ruim een maand van tevoren begint men om het land om te toveren in een groot lichtjesfestijn zoals je het nog nooit gezien hebt. Ook Bogotá moet eraan geloven en elk jaar op 1 december verandert de stad in een waar kitscherig-kerst-gebeuren. Diverse prachtige tradities in december maken het helemaal af. Vergeleken met kerst in Nederland, Duitsland en België is de kerstperiode in Colombia één grote hysterie. Iets dat je zeker een keer meegemaakt moet hebben. Daarom heb ik de leukste kerst-activiteiten, mooiste plekken en tradities in de maand december voor je op een rijtje gezet (in Bogotá en omstreken). Van kerst-avond-fietstochten tot tips voor dé plekken met de meest spectaculaire verlichting. Ben je in december in Colombia? Mis deze typische Colombiaanse manier van kerst vieren dan zeker niet!

Evenementen / te doen in Bogotá

Avond-fietstocht (ciclovía nocturna) langs de mooist verlichte plaatsen in Bogotá (15 december)

Op donderdag 15 december vindt de jaarlijkse ciclovía nocturna plaats in Bogotá, oftewel een nachtelijke fietstocht langs de mooist verlichte plekken in Bogotá. Deze gratis activiteit loopt van 6.00 p.m. tot 12 uur middernacht. Langs de route zie je mooi verlichte parken, pleinen, gebouwen en winkelcentra, zijn er concerten en vuurwerkshows. Regel een fiets en mis dit spektakel niet! Meer informatie vind je hier en hier.

La Fiesta de las Luces del Lyon (het feest van de lichtjes van Lyon) (16 t/m 23 december)

Een groot Frans spektakel voor het eerst in Bogotá! Tussen 16 en 23 december elke avond om 7 uur, 8 uur en 9.30 uur op Plaza Bolívar in La Candelaria. Nog nooit heb ik dit meegemaakt, maar als ik de nieuwsberichten moet geloven is dit één van de meest spectaculaire kerst-evenementen ter wereld. Verblijf je in La Candelaria? Mis het niet! Meer informatie vind je hier.

 

Hier vind je prachtige kerstverlichting

De grote kerstboom op Plaza Bolívar

Elk jaar staat er een mega-grote kerstboom prachtig verlicht op Plaza Bolívar, in La Candelaria. Ook zijn de gebouwen mooi verlicht. Loop in de avond door La Candelaria en verwonder je over de Colombiaanse manier van kerst vieren. De Duitse kerstmarkt is er niets meer bij!

Spectaculaire verlichting op Monserrate (van 1 december t/m 6 januari)

Het beroemde Monserrate is in december nóg indrukwekkender. Tussen 1 december 2016 en 6 januari 2017 is de top van de berg namelijk spectaculair verlicht. Neem dus in de avond de kabelbaan of het treintje naar boven (19.000 pesos voor een retour, lopend naar boven/beneden kan niet) en verbaas je over dit kerstelijke lichtjesfestijn! De lichtjes branden tussen 5.30 p.m. tot 12 uur middernacht, elke dag behalve zondag (tot op heden). Lees hier meer over Monserrate!

Verlichte buurten en pleinen

De spectaculaire verlichting in Bogotá mag je zeker niet missen! Op vele plekken kun je deze kerst genieten van iets dat je niet kent uit Nederland, maar typisch Colombiaans is. Mijn favoriete buurt Usaquén is altijd zeer mooi verlicht en ook dit jaar weer. Bekijk niet alleen het blauw/wit verlichte Hacienda Santa Barbara (carrera 7 # calle 116), maar loop ook even door naar het centrale plein. Vele Bogotanen zullen daar in de avond samenkomen om foto’s te maken van de indrukwekkende en totaal over the top verlichting! Klik hier om te zien hoe dit er vorig jaar uitzag. Maar er is veel meer! Denk aan de grote winkelcentra, zowel binnen als buiten, Zona T, Parque Nacional en Parque el Virrey. Klik hier voor alle 34 spectaculair verlichte locaties in Bogotá! En hier vind je een kaartje met waar je mooie verlichting kunt zien.

 

Landelijke tradities

La noche de las velitas (de nacht van de kaarsjes) (7-8 december)

Deze mooie Colombiaanse traditie mag je écht niet missen als je op 7 december in Colombia bent! Waar je bent maakt niet uit: in elk dorp of stad wordt dit gevierd, in de avond na zonsondergang. Vorig jaar maakte ik dit voor het eerst mee, en geloof me: zoiets heb je nog nooit gezien. Colombianen gaan de straat op en zetten overal kaarsjes neer. Alles wordt aangestoken en voor je het weet zijn alle straten prachtig verlicht. Vorig jaar in Bogotá (lees en kijk hier terug hoe dit was!), dit jaar vier ik Las Velitas met mijn ouders in Barichara. Geniet van deze mooie traditie die je de hele avond in zijn greep zal houden!

Las Novenas (van 16 t/m 23 december)

Nog een bijzondere traditie. Eigenlijk begint kerst in Colombia al 9 dagen voordat het daadwerkelijk kerst is. Op 16 december barst in heel het land het feest los en is er elke dag muziek, veel eten en komen hele families bij elkaar om nog meer te eten. Zowel op straat als thuis als op het werk. En dat dus 9 dagen lang. Een bijzonder spektakel! Eet je samen met de Colombianen vol met buñuelos, natilla en ponque de frutas Navidad. Typisch eten voor deze dagen. Wil je een idee krijgen van Las Novenas? Lees en kijk hier terug hoe we dit vorig jaar op het werk vierden!

 

Kerst in Villa de Leyva

Festival de Luces (festival van lichtjes) in Villa de Leyva (van 7 tot 10 december)

Het lichtjes-festival in het prachtige dorp Villa de Leyva vindt plaats vanaf Las Velitas op 7 december t/m zaterdag 10 december. De straten van het dorp zullen zich vullen met de mooiste kaarsen en lichtjes en ook kun je genieten van vuurwerkshows. Het zal heel druk zijn deze dagen in Villa de Leyva, maar ook heel mooi!

Er is meer!

Alleen al in Bogotá vinden er in de maand december bijna 300 activiteiten plaats. Veel te veel om hier op te noemen natuurlijk. Bovenstaande activiteiten zijn mijn favorieten. Wil je meer zien en/of doen? Klik dan hier voor meer inspiratie en ideeën!


Benieuwd naar hoe kerst in Colombia vorig jaar verliep? Lees en kijk het hier terug!

 

Lees meer!

26 reacties

5x Doen in Bogotá | Colombia | De leukste dingen om te doen in Bogotá 4 juli 2018 - 15:33

[…] van Bogotá. (Corners of the world) – Met kerst zijn in Bogotá meer dan 300 activiteiten. (BeSabine) – Bar: Cafe rosas Candelaria. […]

Reply
Colombia - Highlights voor reizen in Colombia 22 november 2017 - 08:20

[…] Oude wijk la Candelaria Meer dan 300 activiteiten met kerst. Tips. […]

Reply
yvonne 6 februari 2017 - 10:19

Leuke periode om op vakantie te zijn in Colombia!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 8 februari 2017 - 10:13

Ja absoluut!!

Reply
Morgaine 10 januari 2017 - 05:08

Absoluut prachtig was dat weer, ook al de foto’s en in het echt is het dan nog mooier weet ik. 😀

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 januari 2017 - 12:34

Haha ja mijn ouders keken ook hun ogen uit van al die lichtjes hier 😛

Reply
Sanne 22 december 2016 - 03:51

Wauw, in Colombia pakken ze echt uit! Wat heerlijk. 9 Dagen voor de kerst al. Dat moet echt een hele happening zijn!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 januari 2017 - 17:02

Jaa ze pakken echt enorm uit inderdaad! Ook met de verlichting trouwens, bizar dat verschil met Nederland. Het was een heerlijke tijd trouwens!

Reply
Roos 14 december 2016 - 09:35

Allemachtig, kerst in Colombia is gewoon een ontzettende beleving. Ik heb niet zoveel met kerst, maar wauw, het ziet er toch wel prachtig uit. Lichtjesfeesten zijn overigens altijd erg mooi om te zien. 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 15 december 2016 - 15:51

Ja absoluut! Afgelopen week in Cartagena wisten mijn ouders niet wat ze zagen hahaha 😛

Reply
Deisy 6 december 2016 - 08:46

Wat grappig zeg. Ik wist dus niet dat kerst zo groot in Colombia wordt gevierd. Echt bijzonder om te zien hihi. Ooit ga ik dus echt wel terug naar mijn geboorteland haha en dan ga ik het allemaal ervaren. Tot die tijd leef ik met jouw bijzondere verhalen mee 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 15 december 2016 - 15:49

Haha ja super leuk om te zien! Mijn ouders waren totaal verbaasd haha 😛 Leuk te horen hoe jij meeleest! xx

Reply
Wilma 6 december 2016 - 08:40

Zo heeft elk land zijn eigenspeciale dingen om kerst of decembermaand te vieren/velichten.
Denk persoonlijk ht land mooi te vinden in ”normale” stand.
Groet, Wilma

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 15 december 2016 - 15:48

Ja precies! Bij jullie ook of is het vergelijkbaar met Nederland? Mijn ouders hebben helemaal met open mond door Cartagena gelopen haha 😀

Reply
Tikva 6 december 2016 - 00:38

Wij komen 27 december aan in Bogota, benieuwd of we er nog wat van meekrijgen. Met oud en nieuw zitten we in San Augustin.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 15 december 2016 - 15:22

Wat leuk!! Daar krijgen jullie zéker wat van mee! Vooral de lichtjes overal 😀 Veel plezier!

Reply
Edith | [travel.create.repeat] 5 december 2016 - 18:23

Wij zijn nu in Medellín en hier is het ook één groot kitscherig feest van licht, glitter en kleur. Het woord hysterisch beschrijft het heel aardig ja, haha. La noche de las Velitas zijn we in Cartagena, ben benieuwd!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 15 december 2016 - 15:19

Haha ja dat zal wel! 😀 Wij waren in Cartagena en was het echt héél mooi! Hoe was Las Velitas?

Reply
Michelle 5 december 2016 - 12:09

Wow ze maken er wel werk van zo te lezen! Lijkt mij erg bijzonder om al die kaarsjes bij elkaar te zien. Leuk om wat meer over de gebruiken rondom kerst in Colombia te lezen!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 15 december 2016 - 15:09

Ja echt héél veel werk! In Cartagena waren de lichtjes spectaculair 😀

Reply
Rini de Regt 5 december 2016 - 09:36

la noche de las velitas moet heel mooi zijn…ik ga het voor het eerst meemakan
we zijn al weken bezig met de zelf gemaakte flores , velas , van frisdank flessen , versierd en geverfd
nog 2 dagen dan barst het los…..

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 15 december 2016 - 15:08

Ja supermooi!! Heb je het meegekregen inmiddels? Hoe vond je het? Mooi he!

Reply
Nesrin 5 december 2016 - 09:27

Ik wist niet dat de maand december zo groots is in Colombia. Wat mooi allemaal, ik houd er wel van. Gaaf dat je trouwens Las Velitas met ouders in Barichara gaat vieren.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 15 december 2016 - 14:51

Ja vreselijk groot hier! We waren in Cartagena afgelopen dagen en daar was het echt indrukwekkend 🙂

Reply
Geri 5 december 2016 - 06:43

Wow, ik ben gek op kaarslichtjes, maar wat ik hier lees slaat echt alles. Vooral La noche de las velitas lijkt me prachtig. Wat een goed idee. Zouden wij hier ook moeten doen, zo pal na Sinterklaas allemaal lichtjes buiten zetten. verbroedert misschien. Veel plezier met de decembermaand in Colombia.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 15 december 2016 - 14:48

Dankjewel! Las Velitas was heel mooi en nu gaan we Bogotá bekijken. Cartagena bleek ook spectaculair te zijn verlicht. Bizar wat een tijd en geld ze daar hier aan geven. Heel mooi en leuk voor mijn ouders ook om mee te maken 😀

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!