Home Peru Reizen in Colombia vs. reizen in Peru | De verbazende verschillen
Street art Lima Peru

Reizen in Colombia vs. reizen in Peru | De verbazende verschillen

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Vergeleken met Colombia heeft Peru me op diverse gebieden enorm verbaasd. Zeker omdat ik Colombia gewend ben en had gedacht dat het ongeveer vergelijkbaar zou zijn. Niets was echter minder waar. En dan heb ik het uiteraard niet over de andere cultuur en natuur, want dat is juist wat een land uniek maakt. Meer gaat het over de toeristische kant en hoe beide landen ontwikkeld zijn. Ben je aan het twijfelen tussen reizen in Peru of Colombia? Misschien heb je dan iets aan dit artikel. Benieuwd naar de verschillen tussen Colombia en Peru? Lees dan snel verder!


Cultuur en natuur: Colombia of Peru?


Voordat ik naar de verrassende verschillen ga die we hebben opgemerkt, eerst een stukje over wat er eigenlijk te zien en te doen is in beide landen. En daar kan ik kort over zijn: elk land is uniek en heeft zijn eigen schoonheid en dat is niet anders met Peru en Colombia. Hoewel Colombia nog steeds mijn op en top favoriet is, is ook Peru een geweldig reisland. Prachtige natuur, historische stadjes, Machu Picchu en vele klimaten en verschillende landschappen.

Natuur

Beide landen hebben alles wat betreft natuur: woestijn, strand, besneeuwde bergtoppen, Amazone en alles wat daartussen zit. En daarmee direct ook zo’n beetje alle klimaten. De biodiversiteit in Colombia is wel groter dan in Peru: Colombia is immers het tweede biodiverse land ter wereld. De bergtoppen in Peru vond ik wat ruiger dan in Colombia, al vind je die hier ook wel op bepaalde plaatsen. Rondom Machu Picchu zijn de bergen bijvoorbeeld echt indrukwekkend.

Geschiedenis

Beide landen hebben een behoorlijk andere geschiedenis. Peru is natuurlijk hét land van de Inca’s; in Colombia zijn/waren vele indianenstammen, alleen niet zo prominent aanwezig. Je moet het in Colombia meer opzoeken, zoals in La Guajira of Sogamoso. Deze geschiedenis en culturele aspect maakt Peru direct ontzettend interessant.

Dorpen en steden

Wat steden en dorpjes betreft hebben beide landen ook van alles wat wils. Cusco was echt het hoogtepunt van onze reis door Peru, in Colombia ben ik vooral dol op de dorpjes. Met mijn favorieten Sopó en Barichara. Ook Lima en Arequipa in Peru vond ik leuk. In Colombia ken ik Bogotá natuurlijk heel goed en in tegenstelling tot de meeste toeristen vind ik ook dat een geweldige stad (alleen niet meer om er te wonen). Voor mij wint Colombia het op dit aspect, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik het hier veel beter ken. Als reiziger zou ik zeggen dat beide landen een mooie schat aan dorpen en steden hebben.

Kortom: zowel Colombia als Peru zijn tof om te bezoeken.

 


De verbazende verschillen tussen Peru en Colombia


Eigenlijk zijn het er niet eens zo veel. Maar wel dingen waar Jimmy en ik ons beiden enorm over verbaasden. Ik kon soms echt niet geloven dat dit een buurland van Colombia is. Zo dichtbij en zó anders wat bepaalde aspecten betreft. Benieuwd? Hier komen ze.

1. Peru is totaal ingesteld op toerisme

Nummer één van verbazing: hoe enorm toeristisch Peru is. Barcelona is er niks bij. Peru is totaal ingesteld op toerisme. En dat verbaasde me eigenlijk nog het meest:

  • Óveral zijn tours te boeken
  • De tours sluiten ook nog aan op het openbaar vervoer (dat hoef je in Colombia echt niet te verwachten)
  • Sterker nog: vaak is de bus én tour samen te boeken
  • Er rijdt zelfs een speciale toeristenbus door Peru (PeruHop, hebben wij overigens geen gebruik van gemaakt)
  • Er zijn dorpjes die alleen maar bestaan voor het toerisme, zoals Huacachina

Het is zó ingesteld op toerisme dat ook als je letterlijk niks vooraf voorbereidt voor je reis je alsnog alles prima kunt doen. Peru is ontzettend makkelijk reizen. Voordeel als je dat fijn vindt; ik houd persoonlijk niet zo van dat massatoerisme en wel van een uitdaging.

Toerisme in Colombia staat nog in de kinderschoenen

Opeens zag ik hoe het toerisme in Colombia, ondanks de enorme groei de afgelopen jaren, nog steeds in de kinderschoenen staat. Wat ik persoonlijk helemaal niet erg vind. In Colombia moet je als reiziger veel meer zelf doen. Zelf dingen uitzoeken en regelen. Terwijl in Peru min of meer alles voor je wordt gedaan. Tenzij je ervoor kiest geen tours te boeken, maar dan nog is het zo simpel dat je vrij weinig inspanning hoeft te leveren.

Als je dus tussen beide landen gaat kiezen, is dit wel een mooie om rekening mee te houden. Colombia is spannender om doorheen te reizen, meer een uitdaging. Er zijn veel plekken waar ze niets voor toeristen hebben en je dus letterlijk alles zelf moet uitzoeken. Je kunt in Colombia makkelijk ook geen toerist tegenkomen, in Peru is dat lastig.

 

2. Buiten de gebaande paden reizen: Colombia vs. Peru

Als je door beide landen hebt gereisd zul je nu misschien zeggen: echt niet, Colombia is ook super toeristisch. En ja, dat klopt. Op de toeristische route. En daar kom ik meteen bij de tweede verbazing. Ik houd erg van buiten de gebaande paden reizen, het anders doen dan anders. Voor onze reis door Peru heb ik me rot gezocht naar hoe we dat konden inpassen in 2,5 week van Lima naar Cusco. En het was gewoon niet te doen. Peru heeft wel plekken buiten de gebaande paden, zoals het noorden en de binnenlanden, maar om dat mee te pakken heb je veel langer de tijd nodig.

In Colombia is buiten de gebaande reizen makkelijk

Colombia lijkt voor reizigers enorm toeristisch, maar dat komt alleen omdat de meeste reizigers de standaard route nemen. Tussen Lima en Arequipa in Peru bijvoorbeeld is bijna letterlijk niks, zeker na Huacachina niet. In Colombia is overal wat. Overal is of een prachtig natuurpark, een dorpje dat niemand kent waar altijd wel wat te zien is, een meer om te stoppen, of wat dan ook. Daarnaast zijn er simpelweg heel veel plekken buiten dat gebaande pad waar je kunt reizen. En toffe dingen kunt doen, zoals raften, paragliden, street art bekijken, historie, witte dorpjes, páramo, noem maar op. Kijk maar eens naar deze complete reisroutes buiten de gebaande paden in Colombia.

Off the beaten track in Peru vergt meer inspanning en tijd

In Colombia heb je daar ook weinig extra tijd voor nodig. Maak simpelweg een tussenstop in Sopó als je naar San Gil of Villa de Leyva gaat bijvoorbeeld. Of stop in Melgar als je naar Salento gaat. In Peru vergt dat echter meer planning. Voordeel is dat het me een reden geeft om eens terug te gaan naar Peru. Maar als je van reizen buiten de gebaande paden houdt en je wilt óók de highlights zien: in Colombia zijn de highlights met off the beaten track makkelijker te combineren.

 

3. Reiskosten in Colombia zijn behoorlijk lager

Hier kan ik kort over zijn: Peru is behoorlijk duurder dan Colombia. Tours, eten, hotels, vervoer: allemaal duurder. Het toerisme zal daar wel iets mee te maken hebben. In ieder geval, als budget voor jou belangrijk is dan is Colombia een goedkopere bestemming.

 

4. Peru is beter georganiseerd

Zoals ik bij puntje 1 al aangaf: Peru is ontzettend goed georganiseerd. We verbaasden ons hier beiden echt enorm over. Dat een Zuid-Amerikaans land dat nota bene aan Colombia grenst een organisatie heeft dat vergelijkbaar is met Europa. Alles sluit perfect op elkaar aan en ook alles is georganiseerd te doen. Je kunt dingen alleen doen en regelen, maar wil je hulp dan is letterlijk alles georganiseerd te boeken.

De tours die wij deden in de omgeving van Cusco verbaasden mij ook. Ik dacht zoveel bestemmingen op één dag met een Peruaan als gids, dat komt nooit goed. Maar niks was minder waar. De tijd werd zeer goed bewaakt en alles verliep precies op het moment waarop het moest verlopen. Kortom: als je van goede organisatie houdt dan moet je in Peru zijn. Al vermoed ik dat het normale dagelijkse leven wat organisatie betreft wel vergelijkbaar is met Colombia…

 

5. Taal

In beide landen spreken ze Spaans. Behalve dat het accent en de manier waarop dingen gezegd worden anders zijn (soms moest ik echt even heel goed luisteren om het te begrijpen) is de taal hetzelfde. Wat ons wel opviel was echter dat er in Peru veel meer Engels wordt gesproken. Ik spreek natuurlijk vloeiend Spaans, maar toch begonnen veel mensen direct in het Engels te praten. Pas toen ik in het Spaans antwoordde gingen ze weer terug naar hun eigen taal.

Iets dat je in Colombia niet hoeft te verwachten. Tenzij iemand echt Engels spreekt, dan word ik weleens aangesproken in het Engels. Maar dit gebeurt bijna nooit. In de toeristische gebieden wordt wel steeds meer een beetje Engels gesproken, maar daarbuiten is enige kennis van de Spaanse taal wel handig. Zeker als je het leuk vindt om de lokale bevolking te leren kennen en spontane gesprekken wilt beginnen, dan kun je in Colombia alleen terecht met Spaans. Ook dit maakt reizen in Peru dus makkelijker: je kunt er ook prima terecht als je geen woord Spaans spreekt.

 


Colombia en Peru: beiden prachtige reislanden met hun eigen schatten aan historie, natuur, cultuur en steden en dorpen. Ik hoop zeker eens terug te gaan naar Peru. In welke van deze landen zou jij willen reizen? Of ben je al in beiden geweest? Wat viel jou op?


 

Lees meer!

7 reacties

Florens 2 oktober 2023 - 16:45

Hoi Sabine,

Leuk om je post te lezen!

Heb je wellicht zin om te meeten? ik zal begin october 6-8 okt) minimaal in Bogotá zijn. En ik wil ook naar de amazone, misschien heb je daar nog tips voor?

Liefs en mail mij vooral!
Florens

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 oktober 2023 - 12:32

Hoi Florens, dankjewel voor je leuke bericht! Voor de Amazone heb ik heel veel tips, zie mini-reisgidsen > Amazone. Ik heb niet zoveel tijd om te meeten. Maar als je nog wilt mag je me een berichtje sturen naar mijn email sabine@besabine.com. Mogelijk kan ik morgen, maar ik ben niet zeker. In ieder geval: heel veel plezier in Colombia!

Reply
Elisa 5 februari 2023 - 17:01

Leuk en interessant artikel! Niet verwacht dat Peru zo’n goed georganiseerd land is. Jammer dat het reisadvies nu even wat minder is, want Peru staat zeker nog op mijn verlanglijstje. Wel beetje bang voor hoogteziekte.

Reply
Jenn 13 januari 2020 - 12:41

Leuk om te lezen! Ooit zou ik beide landen wel eens willen bezoeken.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 31 januari 2020 - 12:05

Dankjewel! Zeker doen, beiden zijn prachtig!

Reply
rob 12 januari 2020 - 10:12

Hallo Sabine, Ik heb je verslag over je reis naar Colombia en Peru met belangstelling gelezen. Ik heb zelf al wat jaren terug veel gereisd voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken (Ontwikkelingshulp). Ik heb landen als Colombia, Peru, Bolivia, Chili en Ecuador bezocht. Overigens was er helaas weinig tijd voor uitstapjes . In Colombia ben ik in het departement Choco (Quibdo) geweest. ook heb ik Villa de Leyva bezocht. Een heel mooi plaatsje. Tijdens mijn reis naar Bolivia ben ik na een mooie rit door de Andes in Cochabamba geweest. Ook heb ik het Titicacameer mogen bewonderen. In Ecuador heb ik genoten van de grote mooie markt in Otavalo. In Peru heb ik een bezoek gebracht aan een klein vissersdorpje onder Lima, da naam weet ik niet meer. Zal wel door de Pisco zijn gekomen. Jammer genoeg heb ik vanwege de grote hoogte en met name in la Paz twee keer hoogteziekte opgelopen. De laatste keer heftig, zodat ik van de longarts zeker niet meer op grote hoogte mag verblijven.
Zuid-Amerika heeft op mij een grote indruk achtergelaten waarvan ik mijn echtgenote best nog een keer deel willen laten maken. Helaas moet het dan wel op zee niveau zijn.
Ik kan mij voorstellen dat je over dit werelddeel euforisch bent. Misschien is het mijn echtgenote en mij nog een keer mogelijk een bezoek aan een van de lenden te brengen. Ik lees in elk geval je verhalen met veel plezier.
Met vriendelijke groet,
Rob van Zijderveld.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 31 januari 2020 - 12:06

Dankjewel Rob voor je leuke reactie! Heel jammer van de hoogte, gelukkig is er ook genoeg te zien lager in Colombia en de andere landen hier. Al vind ik zelf ook juist die hoge bergen zo mooi 😀

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!