Home Reizen in Colombia Mijn ouders aan het woord: hoe beleefden zij Colombia?
Ouders in Colombia

Mijn ouders aan het woord: hoe beleefden zij Colombia?

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Na bijna vier weken vol verbazing, nieuwe ervaringen, genieten en prachtige reizen, zijn mijn ouders gisteren helaas weer vertrokken naar Nederland. Het afscheid was voor de tweede keer in vijf maanden weer vreselijk moeilijk. Gelukkig hebben we met elkaar een geweldige tijd gehad. Ik heb samen met mijn lieve ouders ontzettend genoten van het samenzijn. Mooie verhalen en foto’s om naar terug te kijken. Het was een tijd om nooit te vergeten. Ik vind het ongelooflijk stoer dat ze helemaal naar Colombia zijn gekomen. Ze hebben zoveel meegemaakt en zoveel dingen gezien die ze niet kennen van thuis. Al die indrukken. De afgelopen weken heb je kunnen meegenieten met onze avonturen en van het land wat helemaal niet blijkt te voldoen aan het standaard beeld wat velen hebben. Ik ben erg benieuwd hoe mijn ouders eigenlijk zelf hun tijd hier hebben ervaren. Ook is het natuurlijk leuk als ze zelf hun verhaal kwijt kunnen. Daarom heb ik ze gevraagd een stukje voor mijn blog te schrijven waarin ze terugkijken op dit grote avontuur. Ontdek hier hoe mijn ouders zélf Colombia hebben beleefd!

 

De eerste kennismaking

Op 31 december 2014 vertrok Sabine definitief naar Colombia om bij Jimmy te gaan wonen. Dat was voor ons een lastige en moeilijke periode. Ondanks dat wij nooit buiten Europa op vakantie zijn geweest waren we vastbesloten om een kijkje te gaan nemen in dit verre en onbekende land. Een kijkje in hun eigen leven en een kijkje in de Colombiaanse cultuur. Na een vlucht van 11 uur zetten we voet op Colombiaanse bodem. Het was bijzonder om elkaar na 4 maanden weer in de armen te sluiten. Het is in Colombia zeven uur vroeger dan in Nederland. Door dit tijdsverschil waren we ongeveer een week ‘ontregeld’. Sabine haalde ons zonder Jimmy op met de auto. Dat betekent: Sabine achter het stuur. Dit werd meteen onze eerste kennismaking met Bogota. Auto’s die ons links en rechts inhaalden, motoren en brommers overal tussen de auto’s door, overal getoeter en files, de gaten in de weg ontwijken, kortom; een chaos op de weg. Dan eindelijk de rust van het gezellige huisje en een heerlijk bed, laat de nacht maar komen…

Bogotá

De volgende ochtend ontbijten we buiten de deur. We komen er al snel achter dat de Colombianen van gezelligheid houden. De vele restaurants in Bogotá en terrasjes zijn elke dag goed gevuld. We krijgen een lesje ‘Hoe te bewegen in dit grote land en in deze grote drukke stad’. Oversteken, dus soms bewegen tussen de rijen auto’s door, is oké maar dan wel de ogen van voren en van achteren hebben. Ons geld verdelen we de komende weken in al onze zakken en andere plaatsen die daar geschikt voor zijn. We leren om geld dat we terug krijgen te controleren op echtheid, wat nog niet zo makkelijk is. En misschien het belangrijkste, we leren om geen papaja te geven. Daarover later meer.

 

Kriskras de stad door

Jimmy en Sabine nemen ons mee naar alle hoogtepunten van Bogotá. Monserrate met het geweldige uitzicht over de stad, San Andresito, La Candelaría, de Botanische Tuin, het chicomuseum, het goudmuseum, het bekende park Simón Bolívar, de 196 meter hoge toren Colpatria, en niet te vergeten de gezellige wijk Usaquén. Over al deze belevenissen heeft Sabine al in een blog geschreven. We beleven het als één groot feest. Wat een mooie en gezellige stad. Ook maken we kennis met de gele taxi’s. Via een app wordt de taxi besteld, een taxi meldt zich aan. Zelf kun je volgen waar de taxi rijdt en hoe lang deze er over doet voor hij voor de deur staat. Eenmaal in de taxi kun je met één druk op een knop de taxigegevens delen. Meestal met Jimmy: hij weet meteen wie de chauffeur is en het nummer van de taxi. Het heeft even geduurd (dit door het taalprobleem), maar na een week of twee stappen we samen in de taxi. We laten ons door de chauffeurs van noord naar zuid en van oost naar west brengen, scheuren over de busbaan en als er geen file staat scheuren we met een gangetje van 80 km/u door de stad. Alles went!

BogotáBogotáBogotáBogotá - Museo de El ChicoBogotá fruitBogotá Botanische tuinBogotá - Museo de El ChicoBogotá Torre ColpatriaBogotá

 

Buiten Bogotá

Het uitstapje naar Zona Cafetera was geweldig. Sabine had de dagen vol gepland, zij wilde ons zoveel mogelijk laten zien. In een huurauto naar de koffieplantage Recuca, Salento, Valle de Cocora met de hoge palmen en de botanische tuin in Armenia. Leuk om te zien hoe makkelijk zij, niet  alleen in de stad, maar ook door de bergen rijdt. Bovendien was zij onze persoonlijke gids en tolk bij rondleidingen. Verbazingwekkend is de natuur in Colombia: wat een mooie landschappen en bergen. Gezellige restaurantjes en vriendelijke mensen. Buitenlanders zien we niet, wij als bleekneuzen worden dan ook regelmatig nagekeken. Gevraagd waar we vandaan komen. Uit Holanda, de meeste hebben nog nooit van ons kikkerlandje gehoord.

Zona CafeteraZona Cafetera kolibrieZona CafeteraZona CafeteraZona Cafetera SalentoZona Cafetera SalentoZona Cafetera

 

Guatavita

Het stuwmeer van Tominé met het plaatsje Guatavita was een plaatje. Een schitterend stuwmeer en dorpje met witte huizen. Zeker een hoogtepunt van onze vakantie. We eten typische Colombiaanse lekkernijen in Zipacón en niet te vergeten onze tweedaagse trip naar Villa de Leyva, waar we in een jeep met een gids door het mooie landschap rijden.

GuatavitaVilla de LeyvaGuatavitaGuatavitaVilla de LeyvaGuatavitaGuatavitaVilla de LeyvaVilla de LeyvaNemocon

 

Colombia

Vaak gingen de wenkbrauwen omhoog als wij in Nederland vertelden dat we een maand naar Colombia zouden gaan. Waarom op vakantie naar een land waar de FARC zit en waar het drugsprobleem groot is, waar je niet zomaar over straat kan? Ook wij waren best een beetje sceptisch, maar weten intussen beter.

 

Veiligheid en bijzonderheden

Als je je net als in Nederland aan de regels houdt is er niets aan de hand. Wat opvalt is de enorme mankracht aan beveiligers en militairen. Ook bij het appartementengebouw waar Sabine en Jimmy wonen worden we binnen-en uitgelaten door een beveiliger. De auto staat op een parkeerplaats achter een hek. Voor de deur staan dag en nacht twee militairen. Voor de buren welteverstaan, maar toch. Ook in de winkels loopt altijd beveiliging en als je de supermarkt verlaat moet je je kassabon kunnen tonen. Het went en niemand is onaardig! Ja de winkels, daar hebben we het nog niet over gehad! Enorme supermarkten waar al het lekkere fruit en andere artikelen je hoog opgestapeld aan liggen te kijken. Sinaasappels, mango’s, papaja’s, noem maar op, bergen hoog. We hebben onze ogen uitgekeken. Dan de grote winkelcentra, zo groot bestaat niet in Nederland. Alle merken bij elkaar en op de bovenste verdieping altijd een scala aan restaurants. Dit zou een goed idee zijn voor Nederland! In Colombia is dus alles te koop en zelfs nog een beetje meer.

 

De wegen

De wegen met zijn vele gaten vielen erg op. Druk, iedereen doet maar wat. Elke zondag is het ciclovía, de grote wegen door de hele stad worden tot 2 uur afgesloten voor verkeer. De mensen gaan massaal de straat op om te fietsen, wandelen of zich in het zweet te joggen. Natuurlijk is dit ook in het leven geroepen om de luchtvervuiling enigszins te verminderen.

 

De enorme gebouwen die uit de grond schieten, het moet economisch toch wel goed gaan hier.

Nee wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld. Ga niet naar gebieden die afgeraden worden, zoek de onveilige buurten in de stad niet op. Want ja, die zijn er heus wel. We zijn er zelfs geweest maar wel aan de hand van Jimmy. Wees niet ongerust, het was maar één keer.

 

Wat valt op?

Wat ook opvalt is de keurige rij bij de bushalte, ongelofelijk. Overigens niet bij de transmilleniumstations. Ook bij populaire restaurants staan de mensen keurig in de rij te wachten tot er een tafeltje vrij komt. Kan gerust een uur duren, en dat met een knorrende maag. Maar niemand klaagt! Het klimaat valt ook op. Bogotá heeft op een paar regenmaanden na een heerlijk klimaat. Niet je bed uit te hoeven stappen en eerst naar de lucht kijken en vervolgens bedenken wat je aan moet is een verademing. Zo rond de 20 graden is een heerlijk klimaat. Dat regenbuitje dat valt, daar blijft de stad mooi groen van. Muggen of andere insecten hebben we in de stad niet gezien.

 

Negatief beeld over Colombia

De Colombianen zijn vroege vogels, om half zes begint de spits. Wil je de stad uit moet je voor zessen vertrekken. Vanaf zes uur is er geen taxi meer te krijgen.

Jammer dat wij Nederlanders zo een negatief beeld hebben van dit mooie vriendelijke land. Het is echt onterecht! Zolang je geen papaja geeft in er niets aan de hand. O ja, papaja geven, wat is dat? Sta niet openlijk op straat in je dure portemonnee te kijken, pronk niet overal met je nieuwe camera en bel je een taxi, doe dit dan in de winkel of anders zo onopvallend mogelijk. Kortom laat niet zien wat je bij je hebt. Beter is om papaja te eten, die smelt echt op je tong.

Dan zijn de vier weken om en moeten we weer afscheid nemen… daar hebben we het verder maar niet over!

 

Sabine en Jimmy willen we bedanken voor hun gastvrijheid, twee lieve hardwerkende mensen. Wij wensen jullie een liefdevol leven in Colombia. Voor ons ver weg, maar we komen terug! Het belangrijkste is dat jullie gelukkig zijn!

 


 

Lees meer!

46 reacties

Jennifer 2 maart 2016 - 07:45

Wat leuk! (ik probeer bij te lezen wat ik allemaal gemist heb toen ik je blog nog niet kende) Zo’n autoloze zondagochtend zou in Accra ook goed zijn. Mijn hemel zoveel auto’s daar. Alhoewel zondagochtend… Ik weet niet of dat heel effectief gaat zijn, dan zit iedereen in de kerk!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 3 maart 2016 - 10:08

Ja het helpt echt wel, maar de rest van de week is er alsnog veel vervuiling en drukte. Word er echt gek van. Hier gaan niet veel mensen naar de kerk, ze zijn wel allemaal gelovig trouwens haha

Reply
BYE BYE 2015 – HELLO 2016! | BESABINE 30 december 2015 - 21:40

[…] Mijn ouders aan het woord: hoe beleefden zij Colombia? Mijn ouders blijken populair aangezien er drie blogs over hen in dit rijtje […]

Reply
Marcella 3 juli 2015 - 10:34

Wat een ontzettend leuk verhaal! Ik liep nogal achter met lezen, maar heb nu echt heel veel zin om je te komen opzoeken. Nog even sparen…

Reply
Sabine 3 juli 2015 - 14:23

Haha bedankt! Echt superleuk als je hier komt! Zin in! Je bent altijd welkom!!! 😀

Reply
Paul 2 juni 2015 - 14:54

Ah, wat een mooi reisverslag. Het enthousiasme over Colombia druipt er duidelijk vanaf! En dat klimaat daar dat klinkt me inderdaad als muziek in de oren.

Reply
Sabine 2 juni 2015 - 19:50

Bedankt! 🙂 Het is ook werkelijk waar zo een fijn land om te zijn! Mijn ouders vinden het maar koud en winderig in Nederland nu haha

Reply
Koen Schyvens 1 juni 2015 - 08:31

Een mooi liefdevol stukje van je ouders. Om te koesteren. 🙂

Reply
Sabine 2 juni 2015 - 19:46

Bedankt, dat vinden ze vast leuk om te horen!

Reply
Suskeblogt 31 mei 2015 - 12:13

Die foto’s en tekst geven een mooi beeld van het land.
Meestal zijn het de negatieve dingen die we in het journaal zien en dat is jammer.

Reply
Sabine 2 juni 2015 - 19:46

Bedankt, dat was mijn doel 🙂 Inderdaad jammer dat de media vaak een verkeerd beeld scheppen.

Reply
naomiinwonderland 30 mei 2015 - 04:32

Wauw, wat was dit leuk om te lezen! Echt heel erg gezellig. Ik vond het vooral fijn om te horen dat mensen een verkeerd beeld hebben van Colombia. Ik denk dat dit is met zoveel landen en steden. Je zal het nooit weten tot je er zelf bent geweest.

Enuh die laatste foto van jullie twee is echt prachtig!

Reply
Sabine 31 mei 2015 - 09:35

Bedankt! 😀 Ja velen hebben echt een heel verkeerd beeld van dit land. Inderdaad weet niemand ooit hoe een stad of land echt is totdat je het bezoekt. Die foto is best mooi inderdaad 🙂

Reply
Esther de Vries 28 mei 2015 - 15:13

Leuk om te lezen allemaal…. mijn ouders komen ook al bijna. Vanwege de kleine kinderen kunnen we helaas niet zoveel reizen als jullie maar ik hoop ze toch ook weer een beetje te laten genieten van al het moois….tot gauw op het werk!

Reply
Sabine 28 mei 2015 - 18:23

Bedankt! Je ouders zullen zeker gaan genieten met de kids! Er is ook zoveel te zien in Bogotá of vlak daarbuiten. Komt vast goed! 🙂 Tot snel!

Reply
wiebie74 28 mei 2015 - 12:16

Wat zal het voor jullie allemaal moeilijk zijn geweest om afscheid te nemen! Leuk dat je ouders ons mee laten beleven hoe zij hun tijd in Columbia hebben ervaren! Ik denk ook dat dit land behoorlijk onder gewaardeerd wordt, want ik moet bekennen dat ook mijn beeld van dit land vrij eenzijdig was maar inmiddels weet ik dankzij jouw prachtige foto’s wel beter!

Reply
Sabine 28 mei 2015 - 18:23

Ja dat afscheid was niet leuk. Best zwaar ook voor de tweede keer in vrij korte tijd. Gelukkig gaat alles nu weer goed en zijn we allemaal reuze blij dat we zo een toffe tijd hebben gehad samen. Mijn ouders hebben echt genoten. Gelukkig is ook jouw beeld veranderd 🙂 Heel jammer dat dit land inderdaad nog steeds behoorlijk ondergewaardeerd wordt. Ben blij dat ik daar enigszins een heel kleine mini-verandering in aan kan brengen haha

Reply
Thomas Pannenkoek 28 mei 2015 - 11:43

Spijtig dat je ouders zich zo hebben verveeld :).
Deze momenten vergeten jullie nooit meer!

Reply
Sabine 28 mei 2015 - 18:21

😉 Inderdaad: herinneringen voor altijd!

Reply
Judith van der Vaart 28 mei 2015 - 10:54

Wat een geweldig verhaal over een prachtige vakantie. Wat hebben Els en Peter een mooie tijd gehad. Zo kort in Colombia , Sabine , en zoveel fantastische dingen kunnen laten zien. Wel afkicken nu denk voor iedereen.

Reply
Sabine 28 mei 2015 - 18:21

Bedankt! Ze hebben hun best gedaan met schrijven 😉 Een geweldige tijd hebben ze gehad. Daar ben ik ook heel blij mee. Ze moeten nu weer behoorlijk wennen thuis 🙂

Reply
Mrs. Brubeck 28 mei 2015 - 06:04

Het lijkt me toch moeilijk als je kids naar het buitenland trekken… Maar als ze daar een gelukkig bestaan opbouwen is dat als ouders ook iets om trots op te zijn 🙂 mooi verslag en foto’s!

Reply
Sabine 28 mei 2015 - 18:19

Bedankt! Ja ik kan me ook voorstellen dat het voor hen heel moeilijk is. Niet te vergeten dat het ook voor mij best lastig is, zo een beslissing. Het is dan wel mijn eigen keus maar toch is het soms wel lastig je familie zo ver weg. Gelukkig hebben we nu zo een mooie ervaring en mooie herinneringen samen! Kunnen we weer even voort 😉

Reply
yvonne 28 mei 2015 - 04:56

Wat leuk beschreven. Ik heb nu net als zij een heel ander beeld van Colombia!

Reply
Sabine 28 mei 2015 - 18:18

Bedankt! Ze kunnen er ook wat van, van dat blokken, zo blijkt. Haha. Fijn dat je een andere kijk hebt gekregen 🙂

Reply
Deborah Hamar 28 mei 2015 - 04:38

Wat mooi om nu ook het verhaal van “de andere kant” te lezen 🙂

Reply
Sabine 28 mei 2015 - 18:17

Bedankt! 🙂 Ze vonden het ook heel leuk om te schrijven 🙂

Reply
Annemarie 28 mei 2015 - 03:14

Wat zijn de weken voorbij gevlogen met je ouders samen! Fijn te lezen dat jullie het samen heel gezellig hebben gehad en ook dat ze nu een goede indruk hebben hoe je woont en leeft in Bogota. Prachtige foto’s als mooi geschenk en om terug te kijken op een paar hele mooie weken. En ja, het afscheid dat er dan toch ook weer aan komt is nooit leuk maar onvermijdelijk. Gelukkig is er nog Skype……alhoewel dat natuurlijk altijd anders is dan daadwerkelijk bij elkaar te zijn. We hopen dat de terugreis goed verlopen is en dat de jetlag mee valt en het ‘normale’ leven en ritme weer verder goed zal verlopen! We hebben genoten van al jullie belevenissen!
Lieve groeten van ons allen.

Reply
Sabine 28 mei 2015 - 18:17

Bedankt, wat lief! We hebben het echt super gehad zo samen! Zoveel vakantie samen hadden we nooit gehad als ik in Nederland was gebleven. Best gek eigenlijk.. Het afscheid was weer moeilijk, maar volgens mij zijn ze nu ze weer thuis zijn toch hartstikke blij met deze ervaring en de mooie tijd om op terug te kijken. Dus ik ben zelf ook heel blij! 😀 Ook groetjes van ons!

Reply
valhalla 28 mei 2015 - 02:31

Ah wat superleuk om te lezen zeg. Gaaf dat je ouders eigenlijk ook zo weg zijn van het land. En natuurlijk heerlijk voor ouders om te zien dat het zo goed gaat met hun dochter, ook niet onbelangrijk 🙂
Hoop dat ze gauw weer op bezoek komen bij je. Volgens mij verveel je je daar na een jaar nog niet!

Reply
Sabine 28 mei 2015 - 18:15

Wat leuk om te horen 🙂 Ze hebben echt een geweldige tijd gehad, zijn ook helemaal blij nu. Ik denk dat ze een heel mooi fotoalbum in elkaar gaan draaien. En inderdaad ze zullen zeker terugkomen! 😀

Reply
BySilke 28 mei 2015 - 02:28

Zo’n lief artikel! Je ouders zien er echt heel schattig uit, mag ik dat zeggen? Haha 🙂 Ik vind het leuk dat je je foto’s zo in collage’s doet, da’s tof om naar te kijken. Spijtig dat ze alweer naar huis moesten, maar in die 4 weken hebben ze vast ontzettend veel geleerd van Colombia!

Reply
Sabine 28 mei 2015 - 18:13

Haha bedankt, dat mag je zeker zeggen 😉 Inderdaad jammer dat ze weer weg moesten. De vier weken zijn echt voorbij gevlogen! Gelukkig komen ze na deze ervaring zeker terug 😀

Reply
Morgaine 28 mei 2015 - 02:26

Wow, je moeder denk ik? Kan ook prachtig schrijven, word het niet tijd dat zijzelf ook een blog start? Een prachtig verslag met nog meer mooie foto’s en met een glimlach van oor tot oor gelezen!

X

Reply
Sabine 28 mei 2015 - 18:12

Haha bedankt! Wat lief! Ze hebben het samen geschreven, maar de stijl van mijn moeder heeft wel de overhand ja haha. We hebben een beetje dezelfde schrijfstijl geloof ik 😉 x

Reply
Morgaine 29 mei 2015 - 01:27

Erg prettig 😀

Reply
Debby 28 mei 2015 - 02:01

Heel leuk om de ervaringen van je ouders te lezen. En wat kunnen ze goed bloggen! Leest bijzonder prettig. Stoer van je ouders dat ze naar Colombia zijn gekomen. En fijn dat het een geslaagde reis was voor jullie allemaal 🙂

Reply
Sabine 28 mei 2015 - 18:11

Haha ja heel stoer! En inderdaad, ze kunnen goed schrijven! 🙂 Leuk om te zien voor mij ook 🙂 Ze zijn heel blij door de afgelopen weken, ze hebben het echt superleuk gehad! 😀 Dus ik ben ook blij!

Reply
Benita 28 mei 2015 - 00:54

Jullie kunnen met elkaar terugkijken op een fantastische reis met indrukwekkende ervaringen . Het moet toch geweldig zijn voor jullie om te hebben gezien en ervaren hoe Sabine en Jimmy daar wonen en leven !

Reply
Sabine 28 mei 2015 - 18:09

Dat kunnen ze zeker! Ze zijn helemaal blij volgens mij haha 😀

Reply
gerhildemaakt 28 mei 2015 - 00:50

Leuk dat ze zo lang zijn overgekomen, leuker dan een kort bezoekje, he. Goed idee om hen ook een blogpost te laten schrijven.

Reply
Sabine 28 mei 2015 - 18:09

Ja heel leuk! Bij zo een lange tijd maken ze toch beter kennis met het land. Ze vonden het heel leuk om de blog te schrijven! 🙂

Reply
Marjolein in het klein 28 mei 2015 - 00:29

Wat een leuk artikel, goed idee om je ouders een stukje te laten schrijven!! Echt ontroerend hoe fijn ze het gehad hebben met jullie daar! 🙂

Reply
Sabine 28 mei 2015 - 18:08

Bedankt! Ja ze vonden het ook heel leuk om te doen. Ook omdat ze het écht zo leuk hebben gehad haha. 🙂

Reply
M.M.M. Dirks 28 mei 2015 - 00:27

Wat een prachtig beschreven vakantie, ontroerend!!

Reply
Sabine 28 mei 2015 - 18:07

Bedankt 🙂

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!