Home Reizen in Colombia Zona Cafetera: de prachtige weg naar koffie
Zona Cafetera

Zona Cafetera: de prachtige weg naar koffie

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Op 300 kilometer ten westen van Bogotá ligt hét koffiegebied van Colombia: Zona Cafetera. Als je het mij vraagt behoort dit tot één van de mooiste regio’s van Colombia. Terwijl ik samen met mijn ouders in een gehuurde Chevrolet Spark met al bijna 91000 kilometer op de teller met zeker 20 km/uur de berg op scheur, komen alle herinneringen van mijn eerste bezoek weer helemaal terug. Wat is het hier toch prachtig. Want naast koffieplantages vind je hier nog veel meer moois: honderden vogel- en vlindersoorten, bananenplantages, schattige oude dorpjes en uitgestrekte natuurparken. Reis met ons mee door dit prachtige gebied én ontdek waar de koffie eigenlijk vandaan komt!

 

Salento 

Nadat we na een halfuur vliegen aankomen aan de andere kant van het Andesgebergte rijden we over een stijl bergweggetje naar Salento. Dit schattige dorpje is het meest populair in heel de koffieregio. En tot mijn vreugde zijn ook mijn ouders meteen verliefd. Want niet alleen de mooie uitzichten, de heerlijke koffie en de locatie dichtbij een groot natuurgebied maken Salento tot een succes. In het dorp vind je namelijk ook een wirwar aan gekleurde huisjes en schattige balkonnetjes. Mijn ouders vinden het dorp meteen helemaal gezellig en daarom lopen we hier uren rond en snuffelen we tussen al het waar dat aangeboden wordt. Voordat we weer vertrekken bestellen we natuurlijk eerst nog een kopje echte Colombiaanse koffie. Klik hier voor een uitgebreid artikel over Salento, met bezienswaardigheden en hoteltips!

 

Valle de Cocora

Vanaf  Salento is het een halfuurtje rijden naar Valle de Cocora, oftewel: de Cocoravallei. De vallei is rijk aan flora en fauna, waaronder de nationale boom van Colombia: de waspalm. Deze mooie palm kan maar liefst tot 60 meter hoog groeien en steekt dan ook overal bovenuit. We worden er bijna duizelig van. Ondanks de ligging dichtbij de evenaar regent het er bijna dagelijks en komt de gemiddelde temperatuur niet vaak boven de 15 graden uit. Genietend wandelen we zo’n twee uur door deze prachtige natuur waarna we rozig weer terugrijden naar de bewoonde wereld.

 

De Botanische Tuin van Quindío

De volgende dag rijden we meer naar het zuiden, waar we een grote botanische tuin bezoeken, inclusief een indoor vlindertuin die ook nog in de vorm van een vlinder is gebouwd. Alleen met een gids kunnen we wandelen door de wildernis. Zo’n 850 verschillende bomen- en plantensoorten staan kriskras door elkaar. Alsof we door de tropen lopen.

Zona Cafetera (koffiegebied) - Botanische tuinZona Cafetera (koffiegebied) - Botanische tuinZona Cafetera (koffiegebied) - Botanische tuinZona Cafetera (koffiegebied) - Botanische tuinZona Cafetera (koffiegebied) - Botanische tuinZona Cafetera (koffiegebied) - Botanische tuinZona Cafetera (koffiegebied) - Botanische tuinZona Cafetera (koffiegebied) - Botanische tuinZona Cafetera (koffiegebied) - Botanische tuinZona Cafetera (koffiegebied) - Botanische tuinZona Cafetera (koffiegebied) - Botanische tuin

 

In de tuin huizen vele vogelsoorten, waarvan de bekendste de Kolibrie, een kleine vogel met een zeer snelle vleugelslag die alleen op het Amerikaanse continent voorkomt. Ook andere dieren leven hier, waaronder vele insecten, schorpioenen, leguanen en vlinders.

 

De vlinders zijn ondergebracht in het vlinderhuis waar 1200 verschillende soorten leven, die ook allemaal voorkomen in Colombia.

Zona Cafetera (koffiegebied) - Botanische tuinZona Cafetera (koffiegebied) - Botanische tuinZona Cafetera (koffiegebied) - Botanische tuinZona Cafetera (koffiegebied) - Botanische tuin

 

Filandia

In the middle of nowhere ligt een klein dorpje: Filandia. Mijn eerste bezoek leerde mij dat dit een fijn dorpje is om te verblijven en dus zocht ik hier een hostel. Een goede keus, want ook mijn ouders zijn weg van dit gezellige en levendige plaatsje. De kleurige huizen en prachtige kerk maken dit dorp typisch Colombiaans waar tot laat in de avond alles open is en muziek uit de boxen schalt. Colombiaanse gezelligheid alom dus.

Zona Cafetera (koffiegebied) - FilandiaZona Cafetera (koffiegebied) - FilandiaZona Cafetera (koffiegebied) - FilandiaZona Cafetera (koffiegebied) - FilandiaZona Cafetera (koffiegebied) - FilandiaZona Cafetera (koffiegebied) - Filandia

 

Recuca: de koffieplantage

De volgende dag rijden we naar de plek waar mijn ouders zo benieuwd naar waren: de koffieplantage. Er zijn er velen in de regio die je kunt bezoeken en ik kies er voor mijn ouders mee te nemen naar Recuca. Recuca is een koffieboerderij waar naast rondleidingen voor bezoekers ondertussen ook duizenden kilo’s koffie per jaar wordt geproduceerd. Vandaag mogen we in het klein meemaken hoe dit in zijn werk gaat. Bijzonder interessant, want eindelijk leren mijn ouders hoe die koffie die ze elke dag drinken nu eigenlijk in hun kopje belandt.

 

  • De koffieboon: niet alleen op een koffieboerderij, maar eigenlijk overal in de koffie-regio groeien koffiebonen. Zodra de groene vrucht rood is gekleurd is deze rijp om te plukken. Het mooie is dat als je de vrucht openbreekt en de boon in je mond stopt je iets heel anders zal proeven dan dat je zou verwachten; de boon is namelijk hartstikke zoet van smaak.

 

  • Koffiebonen plukken: in de volle zon mogen we zelf ervaren hoe het is om op een koffieboerderij te werken. Dus we worden in traditionele kleding gehesen en krijgen een grote bak omgebonden waar de bonen in moeten. Op de plantage wurmen we ons door de planten en plukken ons een ongeluk. Na een tijdje zweten we ons rot en zit er alleen nog maar een bodempje in die grote bak. Ik kan me enigszins voorstellen dat dit voor de echte plukkers een behoorlijk pittig werkje is.

 

  • De bewerking van de boon: nadat de bonen zijn geplukt gaan ze door een machine waar de zoete boon uit zijn omhulsel wordt gehaald. Vervolgens belanden ze in een bak met water, waar de goede bonen op de bodem blijven liggen en de slechte boven komen drijven. De goede bonen worden van de slechte gescheiden en op verschillende plaatsen gedroogd. Beide bonen zullen worden verkocht, waarbij de goede bonen vaak worden geëxporteerd terwijl veel Colombianen het met de slechte moeten doen.

 

  • Bonen branden: zodra de bonen gedroogd zijn worden ze gebrand, waardoor de boon de gebruikelijke koffiegeur en smaak krijgt. Om er koffie van te zetten worden de gebrande bonen fijngemalen en is wat overblijft klaar voor gebruik.

 

  • Koffie-weetjes: wist je al dat het het beste is om koffie te bewaren in de koelkast? En dat je voor het beste resultaat je koffie zet met een ouderwetse koffiefilter? En dat de smaken van de koffie veel beter blijven als je het schenkt in een met warm water voorverwarmd kopje? En wist je dat het water waarmee je de koffie zet voor het beste resultaat niet boven de 92 graden Celsius uit mag komen? En roeren doe je met langzame bewegingen van voor naar achteren in plaats van de hysterische wervelwind-beweging. Zo leren we nog eens wat.

 

Waar koop je goede Colombiaanse koffie?

In Colombia wordt veel koffie van de plantages verkocht, zowel in de supermarkt als in restaurants en cafés. Het bekendste koffiemerk is Juan Valdez. Echter, lang niet altijd krijg je een lekker kopje koffie voorgeschoteld, want als één van de belangrijkste exportproducten wordt de meeste lekkere koffie (van de goede koffieboon) geëxporteerd naar met name Europa. Wat een mazzel voor jou! Wist je trouwens al dat Nederland tot de landen behoort waar de meeste koffie wordt gedronken, zelfs meer dan in Colombia? Ik draag hier zelf overigens niet aan bij, want ondanks dat ik inmiddels al twee keer een koffieplantage heb bezocht, vind ik koffie stiekem niet om te drinken…

 

Praktisch: hoe kom je in Zona Cafetera en waar te verblijven?

Vanaf Bogotá kun je gemakkelijk met de bus naar Armenia. Hier stap je over naar Salento of andere dorpjes. Dit duurt ongeveer acht uur. Vliegen kan ook en is natuurlijk stukken sneller. Vanaf Bogotá vlieg je in 20 minuten naar Pereira, Armenia of Manizales.

Overnachten in Eje Cafetero is geweldig! Je hebt keuzes uit hostels, finca’s en mooie hotels. Vooral Salento is populair en daar vind je dan ook de meeste mogelijkheden om te overnachten. Met mijn ouders verbleef ik in het schattige Hostal Colina de Lluvia in Filandia, ook een goede budgetoptie!

Uit de oude doos

De reis zit er alweer op. We hebben ongelooflijk genoten van al dit prachtigs wat Colombia te bieden heeft. Ik vond het heerlijk hier weer te zijn. Want het is alweer bijna een jaar geleden dat ik in ditzelfde gebied met Jimmy op ontdekking ging. Het is jammer dat hij dit keer niet mee kon om al dit moois te herbeleven én nogmaals samen te genieten. Gelukkig hebben we de foto’s nog.

 


 

Lees meer!

0 reactie

Een terugblik op de fantastische reis van Rik en Priscilla | BESABINE 6 augustus 2015 - 00:15

[…] vliegtuig naar Pereira, een stadje midden in één van mijn favoriete regio´s van het land: het koffiegebied. Met hun huurauto rijden ze naar het noorden van het gebied, waar ze in een mooi natuurpark een […]

Reply
Marcella 3 juli 2015 - 10:24

Als ik je kom opzoeken, neem je me dan ook mee naar een koffieplantage?? Lijkt me echt superleuk!!!

Reply
Sabine 3 juli 2015 - 14:22

Jaa dat is dé place to be hier in Colombia 😀

Reply
iliveformydreams.com 20 mei 2015 - 14:08

Lijkt me echt genieten. Wat een prachtige foto’s, bedankt voor het delen!

Reply
Sabine 20 mei 2015 - 22:31

Bedankt voor het compliment en graag gedaan 😀 Het is echt een geweldig mooi gebied om te bezoeken!

Reply
Bente 20 mei 2015 - 13:44

Wauww wat een prachtige foto’s van een geweldige omgeving! Het lijkt me echt fantastisch om daar met een oud autotje rond je kunnen ‘scheuren’! De koffie zou ik alleen even overslaan, dat lust ik namelijk niet 😉

Reply
Sabine 20 mei 2015 - 22:30

Bedankt! 😀 Dat autootje zie ik al helemaal voor me Haha. En wat de koffie betreft: ik lust ook écht geen koffie maar die plantage is best interessant 😉

Reply
Isabel Cristina 20 mei 2015 - 11:07

Wat ontzettend leuk om te lezen! Zelf ben ik nog nooit in Zona Cafetera geweest maar ik heb wel een aantal andere plaatsjes bezocht. Colombia heeft inderdaad prachtige plaatsen, het is gewoon een prachtig land! <3

Reply
Sabine 20 mei 2015 - 22:24

Bedankt! Het is inderdaad een prachtig land! En zoveel te zien… Ik heb ook nog lang niet alles gehad wat er op mijn lijstje staat 🙂

Reply
Anoniem 20 mei 2015 - 01:58

Wat een prachtig land! De natuur, de vrolijk geschilderde dorpjes, en dan is er ook nog de botanische tuin. Schitterend! Ook leuk te zien dat er nog ‘gewerkt’ wordt. De koffie zal best goed gesmaakt hebben na al die koffiebonen geplukt te hebben! We genieten met jullie mee!
Chris en Ingrid

Reply
Sabine 20 mei 2015 - 10:53

Ja ze hebben genoten van de koffie!!! En al het andere moois inderdaad. Leuk dat jullie ons volgen! 🙂

Reply
Morgaine 19 mei 2015 - 03:34

Zie, dit keer heb ik jou voor het laatst bewaard, wat een prachtige foto’s weer! Dan heb ik in deze een vraag voor jou, hoe maak jij die slideshows! hahahaha (ga ik nog eens even navragen over watermerken maken zonder enig programma of een simpele download), want ja, dat moet je echt gaan doen,w atermerken 😀

En die koffieweetjes, ik heb zelfs geleerd, koffie in de vriezer, nog beter 😉 Het roeren nee, kopje met warm water, nee.. maar ergens logisch, een bierglas spoel je ook om met zo koud mogelijk water eigenlijk, hmmm duh 😉 En dat hysterisch roeren, hahahahaha ja tot het gaat kolken 😛

Reply
Sabine 19 mei 2015 - 10:00

Wat ben je toch een schat! 😉
Ja best leuk die koffieweetjes, ondanks dat ik het zelf niet drink haha
De slideshows zij heeeel makkelijk! 😀 Je klikt gewoon op media toevoegen-> gallerij aanmaken -> klik de foto’s aan die je wilt -> klik op ‘een nieuwe gallerij aanmaken’ -> ga naar gallerij instellen (links) en klik het aantal rijen aan, afmeting = groot, type = tegelmozaïek (of getegelde kolommen, is ook mooi). Hoop dat het lukt! Ik heb nog geen tijd gehad om een watermerk of logo aan mijn foto’s toe te voegen. Moet daar echt even voor gaan zitten geloof ik haha

Reply
Morgaine 19 mei 2015 - 11:03

Dank je wel, ik moet nog gaan rond zoeken en vragen hoor, komt goed! 😀

Reply
Morgaine 20 mei 2015 - 05:21

Als het goed is heb je mail 😉 Enjoy!

Reply
Sabine 20 mei 2015 - 10:54

Ik heb (nog) geen mail ontvangen…

Reply
Morgaine 20 mei 2015 - 12:16

oh, via je contact form verstuurd???

Morgaine 20 mei 2015 - 12:26

een test mailtje verstuurd nu net via je contact form…. X
ik kreeg te zien dat het verstuurd is.

Reply
kliefje 18 mei 2015 - 23:42

Wat een mooie vlinderkas! Ik ben er gek op. Was laatste bij eentje hier in de buurt, ze importeren cocons uit Costa Rica, en ik heb genoten.
En zo’n balkonnetje, dat wil ik ook! 🙂

Reply
Sabine 19 mei 2015 - 09:39

Ja echt prachtig was het! Ik houd ook zo van vlinders 🙂 En die balkonnetjes, die zijn gewoon té schattig! 😉

Reply
Esther de Vries 18 mei 2015 - 21:11

Sabine, wat fijn dat jullie zo aan het genieten zijn. Ja, de koffieregio is echt prachtig. Ik ben er nog maar 1x geweest, op mijn eerste reis, maar het is prachtig. Salento, Valle del Cocora, de natuur, daar ook mijn eerste kolibries gezien om 6 uur ’s ochtends. Ik was zó enthousiast dat ik Pedro meteen wakker maakte: een kolibrie, een kolibrie! En wel meer dan één! Hilariteit alom, daar ga je toch niet iemand wakker voor maken? Dat is net als mijn schoonzusje die ons in Nederland wakker riep omdat ze eenden zag…..het is maar wat je gewend bent. tot gauw!

Reply
Sabine 19 mei 2015 - 09:25

Hahaha grappig van de kolibries! Ze zijn ook zo leuk en bijna niet te fotograferen haha 😀 Tot snel!

Reply
rachel 18 mei 2015 - 16:39

Wat een heerlijkheid…. wat een mooie verhalen met lieve ouders en prachtige natuur… xxx

Reply
Sabine 18 mei 2015 - 21:03

Bedankt! Was ook echt ongelooflijk prachtig…

Reply
attie en kees 18 mei 2015 - 12:02

Dag allemaal, wat een mooi verhaal en mooie foto, s hebben jullie weer achtef gelaten op dit blog.
Wij zouden bijna zelf een keer komen kijken 🙂 Els en Peter geniet nog maar even verder van al die mooie plekjes daar.

Reply
Sabine 18 mei 2015 - 21:02

Bedankt! Jullie zijn van harte welkom hoor! 😀

Reply
Anoniem 18 mei 2015 - 21:19

Haha, wat let jullie? Het is hier echt mooi!
De tijd vliegt, er is hier zoveel te doen! Lieve groetjes, Els en Peter

Reply
Menno en Marianne 18 mei 2015 - 11:22

Dank je wel voor het mogen meegenieten van deze prachtige reis.
Prachtige foto’s, mooi land,waar je ouders zeker vaker naar toe zullen gaan.

Reply
Sabine 18 mei 2015 - 21:01

Graag gedaan! Leuk dat jullie meelezen! Mijn ouders zijn inderdaad behoorlijk enthousiast…

Reply
naomiinwonderland 18 mei 2015 - 06:15

Prachtige foto’s weer en wat een leuke dingen hebben jullie allemaal gedaan!

Reply
Sabine 18 mei 2015 - 21:01

Bedankt! Ja het was echt geweldig! Mijn ouders zouden zo weer terug gaan naar dat gebied geloof ik haha

Reply
Koen Schyvens 18 mei 2015 - 05:41

Alweer heel mooi

Reply
Sabine 18 mei 2015 - 21:00

Bedankt! 😀

Reply
wiebie74 18 mei 2015 - 04:32

Heerlijk joh dat je ons zo laat meegenieten van je nieuwe land en hoe je ouders dit allemaal ervaren! Wat een mooie natuur joh, nooit geweten dat het zo’n prachtig land is om te zien! En dan die gekleurde huisjes… zoiets verwacht je meer in een plaatsje aan de Middellandse Zee!

Reply
Sabine 18 mei 2015 - 21:00

Bedankt! Ja mijn ouders zeiden precies hetzelfde over die gekleurde huisjes! Dat maakt de verbazing nog een beetje groter hihi

Reply
omamathea 18 mei 2015 - 03:02

Mooi verhaal weer Sabine, dank je wel. Wat een belevenis voor je ouders. Die zijn de komende tijd druk met fotoalbums maken en vertellen 😉

Reply
Sabine 18 mei 2015 - 20:59

Bedankt! Ja ik ben inderdaad benieuwd hoe lang ze bezig zullen zijn met dat fotoalbum 😉 Denk heel lang met al die duizenden foto’s die we inmiddels al hebben. En er is nog een week te gaan… 😉

Reply
Falderie 18 mei 2015 - 01:40

prachtige beelden!

Reply
Sabine 18 mei 2015 - 20:58

Bedankt! Ik vind het zelf ook heerlijk om terug te kijken met die foto’s 🙂

Reply
MichielZiet 18 mei 2015 - 01:27

Heerlijk om te lezen!

Reply
Sabine 18 mei 2015 - 20:57

Bedankt! 😀

Reply
valhalla 18 mei 2015 - 01:21

Geweldig om te zien al die gekke planten en vlinders en bomen en bloemen. Prachtig!
Dank je wel voor alweer een prachtig inkijkje in een land waar ik nauwelijks iets van weet. En wat leuk dat je ouders ook zo genieten. Hoe lang blijven ze nog?
De Noren zijn trouwens de grootste koffiedrinkers van de wereld, schijnt. Maar ja, ‘we’ zijn niet met zo veel. Dat scheelt weer.

Reply
Sabine 18 mei 2015 - 20:57

Bedankt! Heel lief 😀 Ik vertel graag over dit onbekende land wat zo mooi is 🙂 Mijn ouders blijven nog 1 week, de tijd gaat snel!
Volgens mij hebben ze op de plantage gezegd dat in Noorwegen of in Scandinavië de meeste koffie wordt gedronken! Nederland zit daar iets onder. Grappig eigenlijk dat er meer koffie wordt gedronken in de landen waar het juist niet wordt verbouwd. Zal wel een reden voor zijn… 🙂

Reply
valhalla 19 mei 2015 - 01:44

Nou, ik had er zo eens over gedacht en merkte dat ik zelf ook naarmate kerst naderde (en de dagen zo kort en grijs waren) wij ook heel veel koffie dronken. Door het constante donker en grijs heb je gewoon de neiging steeds te willen slapen! En koffie helpt daar dan een beetje tegen 😉
Nu valt het hier nog mee, zon op half 10 en onder half 4 maar verder naar de poolcirkel wordt dat alleen maar ‘erger’. Dat was mijn theorie.
Nou, nog heel veel plezier met je ouders! Zal wel effe gek zijn als ze weer weg zijn denk ik. Maar volgens mij gaan ze nog heel vaak jouw kant op komen?

Reply
Sabine 19 mei 2015 - 09:54

Lijkt me een perfecte verklaring!! 😀
En ik hoop ook dat ze veel vaker zullen komen! 🙂

Reply
bentenge 18 mei 2015 - 00:22

Schitterende foto’s. Zalig wegdromen… en ik vind die foto’s van de huizen met kleurtjes zaaaaaalig. Dank je wel voor het verslagje !

Reply
Sabine 18 mei 2015 - 20:54

Wat lief, bedankt voor het compliment! Heel graag gedaan 🙂

Reply
Suskeblogt 18 mei 2015 - 00:22

Heel mooie foto’s om zo bij weg te dromen.

Reply
Sabine 18 mei 2015 - 20:53

Bedankt! 🙂

Reply
Thomas Pannenkoek 17 mei 2015 - 23:55

Je ouders laten ‘werken’ op reis – een ware schande :).
Prachtfoto’s, echt waar!

Reply
Sabine 18 mei 2015 - 20:53

haha ja ik weet het 😉 Ze kregen daarna wel heerlijke koffie als beloning 🙂

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!