Hoeveel kost wonen in Colombia? Reizigers naar Colombia zullen het er over eens zijn: Colombia is een goedkoop land om doorheen te reizen. Echter, er is een groot verschil tussen de kosten voor wonen en reizen in Colombia. Misschien verwacht je anders, maar Colombia is zeker niet een heel goedkoop land om in te wonen. Hoe duur is wonen in Colombia? In dit artikel ga ik uitgebreid in op de kosten die hierbij komen kijken.
Dit artikel is ge-update in juni 2023.Â
Klassenverschillen in Colombia
Colombia kent zeer grote klassenverschillen. De grote steden kennen estratos, oftewel: de verschillende wijken zijn ingedeeld naar sociaal-economische klasse. Er zijn 6 estratos, waarvan estratos 1 en 2 de armste wijken zijn, in estratos 3 en 4 woont de middenklasse en in estratos 5 en 6 de rijkere bevolking. Vaak is wonen in een hogere estrato ook veiliger. Het grootste deel van de inwoners van Bogotá woont in estratos 2 en 3. Woon je in een hogere estrato, dan betaal je meer voor alles. Zo stijgen de kosten van de woning, de huur, de servicekosten, water, gas en licht (want de rijkere bevolking betaalt dit voor de arme mensen) en zelfs kosten voor bijvoorbeeld het internet of een telefoonabonnement zijn hoger.
Daarnaast zijn de goedkoopste winkels en restaurants vaak in mindere mate gevestigd in hogere estratos, waardoor je automatisch meer kwijt bent voor uiteten gaan of boodschappen. Wil je dus goedkoper wonen? Vermijdt dan estratos 5 en 6 of ga buiten de grote steden wonen, daar is alles goedkoper.
Â
Een Colombiaans salaris
Het minimumloon in Colombia bedraagt 1.160.000 pesos per maand (2023). Omgerekend is dit zo’n 243 euro (afhankelijk van de wisselkoers), een bedrag waarmee vaak hele gezinnen onderhouden moeten worden, iets wat bijna niet te doen is. Even ter vergelijking: in Nederland ligt het minimumloon op 1995 euro (2023). Dit is in Colombia een behoorlijk goed salaris. Overigens is het heel goed mogelijk om in Colombia veel te verdienen en een zeer goed leven te leiden. Dit is echter met name weggelegd voor de hoog opgeleiden; kapsters of schoonmaaksters zitten dichtbij of op het minimumloon. Daarnaast heeft een aanzienlijk deel van de bevolking überhaupt geen baan, mensen die elke dag bezig zijn zich te bedenken hoe aan geld te komen.
Â
Hoeveel kost wonen in Colombia?
Boodschappen doen
Hoewel er veel dingen in Colombia spotgoedkoop zijn, hoort boodschappen doen daar niet altijd bij. Lokale producten zoals groente, fruit, linzen, bonen en rijst zijn goedkoop, maar wil je honing, een reep chocolade of een pot chocoladepasta dan ben je soms duurder uit dan in Nederland. Zelfs een flesje mineraalwater kost hier meer. Hetzelfde geldt voor producten geïmporteerd uit Europa of de VS, die zijn duurder. Colombianen met een laag inkomen leven heel basis en kopen vaak alleen lokale producten. Net als in Nederland kun je ook hier kiezen voor verschillende supermarkten in verschillende prijsklassen. Zo is de D1 een heel stuk goedkoper dan de Carulla.
Buiten de grote steden is doorgaans alles goedkoper, ook boodschappen doen.
Vaste woonlasten
Hoe hoog de kosten van wonen in Colombia zijn hangt vooral af van in welke estrato je woont. Zo zijn er al grote verschillen in vaste lasten tussen wonen in estrato 4 of 5. Ik woonde mijn eerste jaren in Colombia in estrato 5 en betaalde meer dan 100 euro per maand aan alleen al servicekosten. Een behoorlijk hoog bedrag vind ik. Daarbij komen nog de hypotheeklasten en het gas, water en licht. Gas is niet duur, water wel. In totaal al snel 500 euro of meer per maand. Gelukkig bestaat hier geen verwarming, dat bespaart al een hoop geld. Daarnaast heb ik een telefoon en internet abonnement. Ook betaal ik voor YouTube Premium, dat hier ongeveer de helft goedkoper is als in Nederland. Voor mijn mobiel abonnement met 60 GB data en 200 belminuten betaal ik 58.000 pesos per maand (12 euro).
Toen ik in Sopó ging wonen, waar bijna alles in estrato 3 valt, en betaalde aanzienlijk minder voor zowel huur als gas, licht en water. Ongeveer 270 euro per maand aan huur en zo’n 50 euro per maand aan gas, licht en water (2020). Hier is wonen in Colombia dus een stuk goedkoper dan in de grote stad. Bij terugkomst in Bogotá heb ik een tijdje in estrato 6 gewoond, waar ik voor huur bijna 1500 euro per maand betaalde. Nu (2023) woon ik in estrato 4, waar het dus aanzienlijk goedkoper is.
Zorgverzekering in Colombia
Er is hier geen ruimte om helemaal het zorgsysteem uit te leggen (hier lees je alles over de gezondheidszorg in Colombia), maar kort gezegd zijn er ook in de zorg een hoop verschillen. De prijzen hangen af van je salaris en van de verzekeraar die je kiest. Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden om je te laten verzekeren. Ikzelf heb een basisverzekering plus een aanvullende verzekering en betaal daarvoor 90 euro per maand. Als je echter het beste van het beste wilt dan betaal je zeker het dubbele. De zorg is dan ook wel veel beter. Particulier kun je ook een hoop regelen, van een consult met een arts tot een röntgenfoto laten maken. De kosten zijn afhankelijk van de kliniek of het ziekenhuis, maar doorgaans vele malen goedkoper dan in Nederland. Maar voor iemand met een minimumloon hartstikke duur.
Als je een eigen bedrijf hebt in Colombia, zoals ik, betaal je naar je salaris en dat is dus elke maand anders. Hoe meer je verdient hoe meer je aan pensioen en zorg kwijt bent. Dat kan tot wel bijna 1000 euro per maand oplopen.
Medicijnen
Veel medicijnen kun je hier zonder een bezoek aan de huisarts bij de apotheek kopen. Er zijn twee typen: generiek en commercieel. Vanzelfsprekend betaal je voor het generieke middel veel minder. Ikzelf gebruik cetirizine tegen allergie, waarvoor ik (afhankelijk van het merk en apotheek) zo’n 5.500 pesos (1,15 euro) voor 10 pilletjes betaal.
Onderwijs in Colombia
In Colombia bestaat er openbaar en privé onderwijs. Voor de armere bevolking is het onmogelijk je kind naar een privéschool te sturen, dus deze kinderen komen automatisch terecht bij een openbare of goedkope privé basisschool en daarna bij een goedkope universiteit (als dat überhaupt al mogelijk is). Wil je echter goed onderwijs, dan kom je al snel uit bij een dure privé-instelling. Het onderwijs op zo een privé basisschool is heel goed, maar daarvoor betaal je wel minimaal 450 euro (!) per kind per maand. Het dubbele is overigens ook niet ondenkbaar. Wil je kind daarna naar een goede universiteit, dan kunnen de ouders rekenen op een bedrag van rond de 6000 euro per half jaar, met uitschieters naar 8000 euro per semester voor de topuniversiteiten. Dit staat wel heel goed op je CV. Meer over basisonderwijs in Colombia lees je hier.Â
Je huis inrichten
Nog iets dat behoorlijk duur is in Colombia: de inrichting van een huis. Natuurlijk kun je het zo gek maken als je wilt en kun je goedkoop uit zijn als je naar een wijk gaat waar ze goedkope spullen verkopen, maar wil je een beetje kwaliteit dan ben je veel geld kwijt. Sowieso elektronica zoals een televisie, een laptop, lampen en klokken zijn duur. Maar ook voor beddengoed, meubels en tafelkleden betaal je veel. Een dekbed bij de Falabella kost zo’n 100 euro. Het kan goedkoper, maar dat zie je ook terug in kwaliteit.
Kleding kopen
In de Colombiaanse samenleving is kleding best belangrijk en op diverse werkplekken word je geacht er goed gekleed bij te lopen. Je kleding in een goedkope zaak in Chapinero halen is dan geen optie. Dan kom je dus al snel uit bij grote luxe winkelcentra waar de prijzen op Nederlands niveau liggen. Esprit bijvoorbeeld vind ik echt heel duur voor iemand met een Colombiaans salaris. Toen ik laatst nieuwe kleding kocht was ik net zoveel kwijt als dat ik kwijt zou zijn in Nederland. Hier lees je trouwens een leuke mini-gids voor shoppen in Bogotá met alle leuke winkelcentra op een rijtje.
Naar de sportschool
Zelfs de sportschool is ingedeeld in prijsklassen. Zo betaal je bij dezelfde sportschool in een armere wijk aanzienlijk minder dan in een rijke wijk. In Bogotá betaal ik 1.125.000 pesos per jaar (ongeveer 230 euro), in Sopó slechts 10 euro per maand.
Uiteten
Ik houd van uiteten gaan in Colombia, de service en de lage prijzen. Of nouja, laag… voor Nederlandse begrippen. De kosten voor een complete maaltijd inclusief drankje variëren enorm. Zo kun je in een goedkoop tentje voor slechts 10000 pesos (2 euro) helemaal vol zitten met allerlei lekkers, terwijl je bij de duurdere restaurants zoals Crepes & Waffles, WOK of Oliveto al snel 8 tot 15 euro (30.000 – 70.000 pesos) kwijt bent voor een complete maaltijd. Voor reizigers in Colombia fantastische prijzen, maar je begrijpt dat de genoemde restaurants niet (te vaak) zijn weggelegd voor de bevolking met een minimumloon of iets daarboven. In een dorp is uiteten gaan vaak goedkoper.
Openbaar vervoer en taxi
Busvervoer in Bogotá is bijzonder goedkoop. Een buskaart aanschaffen kost 3000 pesos (1 euro) en voor een ritje betaal je 1700 (56 eurocent) of 2000 pesos (66 eurocent). Echter, als je een minimumloon verdient en je moet elke dag minimaal 2 keer met de bus van en naar je werk, dan betaal je dus per maand minimaal zo’n 70.000 pesos (23 euro) aan openbaar vervoer. Dat is 15% van het maandsalaris en dus hartstikke veel. De taxi is vergeleken met andere landen ook goedkoop. Vanaf het vliegveld naar ons huis, een ritje van al snel een uur, kost maximaal 30.000 pesos (6 euro).
Pinnen in Colombia
Ook geld uit de muur halen kost geld. Tenzij je het bij je eigen bank doet. Lees hier alles over geldzaken in Colombia.
Welke dingen zijn goedkoop?
Veel dingen in Colombia zijn spotgoedkoop. Naar de kapper voor slechts 10000 pesos (2 euro) bijvoorbeeld, net als je nagels laten lakken inclusief hele manicure. Het hangt wel af van waar je naartoe gaat. Als ik mijn nagels en haar laat doen in winkelcentrum Gran Estacion, ben ik voor beiden al snel 15 euro kwijt. In een typisch Colombiaans tentje een koffie of thee drinken kost ook bijna niks. Een schoonmaakster in huis is goedkoop. En ooit kregen we vlakbij Villa de Leyva een lekke band met de auto. Om de band te plakken betaalden we niet meer dan 10.000 pesos (2 euro).
Â
Hoe duur is wonen in Colombia?
Hoeveel wonen in Colombia kost hangt dus af van wat je zelf wilt en kunt. En van waar je woont. Wil je in een dure wijk wonen in een groot huis, rondlopen in mooie kleding en koop je elke week brood met chocoladepasta, dan ben je behoorlijk duur uit. Leef je meer basic, woon je in estrato 3 of 4, eet je lokale producten en ga je uiteten in goedkope restaurants, dan is het leven in Colombia een stuk goedkoper. Het goedkoopste ben je uit buiten de grote steden. Ikzelf woon nu (2023) een stuk duurder dan in Sopó, maar veel goedkoper dan toen ik nog in El Chicó en daarna in Chapinero Alto woonde. Wil je kinderen opvoeden in Colombia? Dan kun je rekenen op een hoop extra (hoge) kosten.
Ben je op reis in Colombia? Dan heb je een goedkoop land uitgezocht, met heerlijk eten voor weinig, goede hotels voor veel minder geld dan in Nederland en met binnenlandse vluchten of busritten voor een fijne prijs.
Lees hier alles over wat je moet regelen voor emigreren naar Colombia.
Â
Had jij Colombia duur of goedkoop ingeschat om te wonen?
** Dit artikel is geschreven vanuit mijn eigen kennis en ervaring met wonen in Colombia. Daarnaast kunnen prijzen natuurlijk veranderen, net als de wisselkoers. Op dit moment (juni 2023) is de koers gunstig voor als je verdiend in Euro’s. Daarvoor krijg je nu veel pesos. Verdien je in pesos, dan heb je het dus wat moeilijker. Raadpleeg voor actuele prijzen in euro’s altijd een koersconverter.
** Update: dit artikel verscheen voor het eerst op 8 februari 2017 en is geactualiseerd in juni 2023.
Â
58 reacties
Hallo, ik ben een gepensioneerde Belg en woon huidig in de Dominikaanse Republiek, maar wil emigreren naar Columbia , meer bepaald Medellin of Bagota. Kan men daar bemeubelde appartementen met 1 kamer,tv, internet, WiFi water, elektriciteit,airco vinden alles inbegrepen voor ongeveer 200€ per maand mag met een huurjaarcontract zijn? Alvast bedankt! Grtjs Serge
Hoi Serge, ja dat kan, maar dat hangt er vanaf in welke buurt (estrato) je gaat wonen. In de duurste buurt red je het zeker niet met 200 euro, maar er zijn zat buurten waar dit te vinden moet zijn. Alleen dan dus niet de beste buurten. Je moet bijna altijd huren voor 1 jaar, contracten voor minder zijn er bijna niet. Als buitenlander huren is het wel lastig zoals beschreven, het beste is om iemand te zoeken die garant kan staan voor je, of je moet heel goed onderhandelen, dat je meteen voor 6 maanden betaalt ofzo. Je zal ook een Colombiaanse ID-kaart moeten laten zien denk ik, dus dat moet je eerst regelen. Hoop dat je zo verder kunt! Groetjes, Sabine
kan je met een 1200 € per maand daar wonen ?
Ja makkelijk! Het minimumloon is zo’n 200 euro, als je 1000 euro per maand verdient ben je hier al rijk.
Beste Sabine, begreep dat je in Bogota woont. Ben daar 14 dagen geweest Jan/februari. Geweldig! Vond Medellin ook schitterend. Kom over paar weken weer terug. Zit erover te denken om huis te kopen in Alto de Palmas Medellin. Moet natuurlijk eerst nog permit krijgen om in Colombia te wonen. Zou jij me (tegen betaling indien nodig) me kunnen helpen bij dit proces. Mijn nr. Is 06-54200463
Heeel leuk stuk wat je hebt geschreven, maar in zo’n middelklas wijk in euro’s aan wat voor huur zit je dan? En hoe werkt het internet in Colombia/Bogota is dat van goed kwaliteit als je bv veel belt naar europa?
Heb je veel last van criminaliteit of valt dat reuze mee?
Internet is prima, heb ik nooit problemen mee. Op sommige plekken is er wat minder goed bereik, maar meestal is het gewoon goed. Ik doe er skypen mee en weet ik wat allemaal. Een middenklasse wijk in euro’s… ik denk tussen de 350 en 700 euro, afhankelijk van het complex en appartement. Daar komt dan nog water en licht en servicekosten en alles bij. Maar dat is ook wel te betalen. Criminaliteit is er wel veel. Hangt ook af van waar je woont 🙂 Bogotá is wat onveiliger geworden het afgelopen jaar en dat merk ik wel. Echt last heb ik er niet van, je leert er mee leven. Niet met je telefoon op straat, na zonsondergang uit gevaarlijke straten blijven, altijd een taxi regelen en niet aanhouden op straat, dat soort dingen. Het is wel duidelijk anders dan in Nederland in ieder geval, maar er valt prima mee te leven 🙂
Hi Sabine! Super leuk om dit allemaal te lezen! Ik ben van plan om voor mn minor van mijn HBO opleiding naar Colombia te gaan. Dit zal ongeveer 10 weken zijn. Vroeg mij af hoe het zit met kamers huren en de kosten daarvan?
Leuke blog! Hoe zit het met een baan? Had je al een baan vanuit Nederland geregeld of?
Ik ben namelijk van plan om te emigreren maar weet niet wat ik zou kunnen doen? Mijn administratie/juridisch HBO diploma en achtergrond in de toerisme vindt niet echt aansluiting lijkt mij. Wat adviseer je een goed Engels sprekende Nederlander 🙂
Groet
Dankjewel Karim! Ik ben zonder baan geëmigreerd, dat kon omdat ik een partnervisum heb. Als je dat niet hebt zul je eerst een baan moeten regelen. Het is wel essentieel dat je tenminste basis Spaans spreekt, en tegenwoordig is er zeker in het toerisme veel te doen. Ik zet af en toe een leuke vacaturen op facebook, toevallig vanmorgen nog gedaan. Dus kijk even of het wat voor je is. Zo niet dan zou ik hier komen zoeken. Contacten maken, bedrijven binnen lopen, vacatures zoeken op Internet. Op de blog over wat te regelen in Colombia vind je websites daarvoor.Succes!
Hoe doe je/ik met je inkomen? Als je in NL best goed verdient en in Colombia het flink zal tegenvallen? of is dat niet zo? Any tips?
Gr.
PS; ik volg je fb page al een tijdje 🙂
Wat leuk, dankjewel! Lees hier over de kosten van wonen in Colombia (Bogotá): https://www.besabine.com/wonen-in-colombia-kosten/. De salarissen liggen erg uiteen in Colombia, daarom is er ook zo enorm veel ongelijkheid. Dat betekent dat het kan zijn dat je veel minder verdiend dan in NL maar je toch prima kunt rondkomen (zoals ik) of dat je net zo veel of zelfs meer verdiend en super goed kunt rondkomen. Uiteindelijk is het levensonderhoud hier goedkoper dus dan is het ook niet zo erg als je minder verdiend. Het enige lastige (vind ik) is dat je met dat alge salaris wel goed in Colombia kunt rondkomen, maar het opeens een stuk lastiger wordt om op vakantie te gaan buiten het land of bijvoorbeeld naar een veel duurder land zoals Nederland of de VS. Daar moet je dan opeens veel meer voor sparen haha 🙂 Ik vind het persoonlijk dus niet tegenvallen, en ik verdien hier echt niet veel voor Nederlandse begrippen. Maar dat hangt dus helemaal af van wat je gaat doen. Toerisme verdient meestal een stuk minder bijvoorbeeld (tenzij je directeur wordt ofzo haha).
Dit zijn nu echt de dingen die je moet weten wanneer je naar Colombia of een ander land wil verhuizen. Erg helder en duidelijk! Ik vind zo’n dingen altijd interessant om te vergelijken met het thuisfront. Wanneer ik aan mensen zeg dat -nu ik in de VS woon – ik voor een klein appartement ongeveer €1400 huur betaal én dat dat weinig is, verschieten ze zich bijna dood. Anderzijds betaal ik met moeite €30 voor een volle tank benzine… Hogere kosten voor ziekteverzekering, maar lagere belastingen… Enz.. Altijd goed dus om het totaalplaatje te zien en je niet vast te staren op enkele bedragen die je voorbij ziet passeren waneer je ergens op vakantie bent.
Precies zoals je zegt! Op reis is het inderdaad heel anders, er komt zoveel meer bij kijken. Leuk om te weten hoe die tegenstellingen bij jou in de VS zijn. Ik zou dat ook heel graag willen weten als we ooit naar een ander land verhuizen, tenminste weten of je kunt rondkomen en waar je rekening mee moet houden.
Wat heb jij een leuke en mooie blog zeg! Ik ga snel nog verder even kijken 🙂 Liefs, Merel
Dankjewel Merel, wat leuk! 😀
Eigenlijk te gek voor woorden dat onderwijs, maar is het hier anders? Het is hier ook zo aan het veranderen dat sommige kinderen al bij voorbaat nul kans hebben, maar goed, dit soort tafarelen bestaat in Amerika ook al lang en in andere landen net zo goed natuurlijk.
het zou fijn zijn als elk kind gewoon onderwijs krijg, iedereen gelijke kansen krijgt en ontvangt.
Wel leuk om te lezen hoe het eraan toe gaat daar, al wist ik het meeste al vanaf tv natuurlijk 😉
X
Ja klopt, maar in Nederland is er niet veel verschil in scholen, het kost gewoon niet veel dus de basisschool is voor iedereen toegankelijk. De kwaliteit ligt ook dichter bij elkaar dan hier. Universiteit is tegenwoordig ook in Nederland een ander verhaal, maar ook dat verschilt niet zoals hier ´per se per universiteit. Het kost sowieso een hoop geld, de regels zijn zeg maar gelijk getrokken. Hier kan iemand uit een lagere klasse misschien net die ene universiteit betalen, maar niet die andere. Zoals je zegt: het zou echt gewoon zo moeten zijn dat iedereen gelijke kansen heeft, waar ook ter wereld! Wist je dat al van tv al die kosten en dingen? Waar dan? Ik heb dat nooit gezien…
Vanuit films, spoorloos, als je door de regels heen kijkt en leest, vooral Amerika, zijn er vele films over gemaakt, de jongeren die naar publieke scholen moeten en eventueel naar private schools gaan in de kleuterklas al en de wachtlijsten hoog zijn, en er echt geselecteerd wordt op je stamboom in feite, ken jij die films niet? Dit is een heel goed voorbeeld, stel wat uit elkaar gaat, jongere vrouw, maar het kind moet van moeder naar… https://www.youtube.com/watch?v=uzTLRdWKah8
Take the lead, waar gebeurd verhaal: https://www.youtube.com/watch?v=-yWRRvTBUz4
Freedom Writers: ook waar gebeurd: https://www.youtube.com/watch?v=JhXMJlm852A
laat staan hoe je eventueel op een Uni kunt komen in Amerika…
X
Ah ja over andere landen ook! Niet specifiek voor Colombia. Thnx voor de links, ga kijken! Ik ken ze niet dus haha
Klopt, maar dat is voor mij een teken dat het ook in andere landen zo gebeurt, dan is het hier echt walhalla… en als het daar al lastig is, wil ik niet eens denken aan waar jij zit of hun buurland Mexico…
X
Mooi om te lezen. Hoe zit dat met naar de tandarts gaan? Hier vandaan gaan mensen naar Mexico voor kroon en brugwerk. Goede kwaliteit en goedkoop. Wil ik ook nog eens haha als het schip met geld langs komt.
Hier is bellen in de regio ook gratis.
Hoe lang moet Jimmy nog studeren?
Groet,Wilma
Dankjewel Wilma! Hier is de tandarts ook goedkoper, maar ik weet niet precies hoe het zit. Ik ga gewoon via de verzekering 🙂 Maar het is in ieder geval goedkoper dan in Westerse landen. Jimmy moet nog minder dan 1 jaar, dan is hij anesthesioloog. Daar kijken we erg naar uit naar dat moment 😀 Groetjes!
Mooie inzichten zo in dit artikel. Wederom weer voorzien van prachtige foto’s. Mooi hoor, dat je dit allemaal zo dichtbij hebt<3
Dankjewel! 🙂
Interessant om te lezen joh! Je hebt eigenlijk altijd het idee dat het leven in dat soort landen relatief goedkoop is maar dat is het natuurlijk voor de lokale bevolking helemaal niet. Ik had het ook totaal geen idee dat er zulke verschillen zijn. Dat het dus echt afhankelijk is van waar je woont hoe duur de bijkomstige kosten zijn.
Dankjewel Wanda! Klopt, buiten de stad kan het ook echt veel goedkoper zijn. Hangt er echt vanaf. Zonder baan of een laag salaris is het leven niet per se makkelijk.
Ik schrik eigenlijk best van de kosten. Zeker als je het inderdaad vergelijkt met een Colombiaans salaris. Daar sta ik echt van te kijken! Apart ook dat er veel naar klasse is ingedeeld. Leerzaam stukje dit!
Dankjewel! Ja de klassenverschillen worden op deze manier ook best wel in stand gehouden helaas.
Een zeer interessant en duidelijk stukje.
xxx
Dankjewel! x
Heel interessant artikel. Ik blijf toch maar hier wonen, denk ik 😉
Haha dankjewel! Zou ik zeker doen 😉
Dit vind ik nou écht interessant. Vooral de opdeling in estratos en dat de rijkere meer betalen dan de armeren. Zou het leuk vinden om meer van dit soort posts te zien, want het geeft je echt een kijkje in het leven in een ander land.
Dankjewel! 🙂 Je ziet de klassenverschillen hier overal helaas. Ik zal proberen regelmatig van dit soort dingen te posten 🙂
Zeer interessant om te lezen! Weeral iets om te vergelijken 🙂
Dankjewel! Zijn bij jullie ook die grote klasseverschillen?
Heel interessant Sabine. Ook fijn voor onze familie hier in NL om het eens op een rijtje genoemd te zien.
Dankjewel Thea!
Het lijkt wel een beetje op Turkije maar dan alleen in de grote steden natuurlijk. Ik vind het heel leuk om dit soort artikelen te lezen, heel interessant elke keer weer.
Dank! Leuk dat je het herkent. Ik denk altijd dat je zeker die verschillen in klassen in veel van dit soort landen duidelijker ziet dan in Nederland.
Leul.stukkie…er zijn prive scholen voor 100.000 pesos per maand hoor…maar die zijn niet geweldig. Wel belangrijk om te melden dat die.kosten in de estratos zo verschillen omdat de rijken dan het gas water licht en internet goedkoper maken voor de armen. Angezien je hier geen belastingschijven hebt is dat een poging de verschillen kleiner te maken. Al stimuleert bijna gratis gas en water niet om daarop te besparen!
Bedankt voor je aanvulling. Heb het er kort bijgezet. Er valt nog zoveel over te vertellen, maar dit artikel is al veel te lang geworden haha 🙂
Dat is nog best duur ja! Weer veel herkenning van Nicaragua. Liggen daar de duurdere wijken ook aan de buitenrand van de stad? Hebben die ook bewaking enzo? Vind het knap hoor dat je gewoon bent gegaan 😀
Kan me goed voorstellen dat je dit herkent, denk dat er veel overeenkomsten zijn hier in Midden- en Zuid-Amerika. Waar de armere en duurdere wijken liggen hangt af per stad. In Bogotá liggen de arme wijken in het zuiden en op de berg. Al die mooie lichtjes in de avond komen dus van sloppenwijken. In MedellÃn ligt het meer verspreid. In de duurdere wijken is inderdaad veel beveiliging. Wij hebben ook 24 uur per dag een portier bij de deur en in de straten om ons heen lopen standaard beveiligers. Dankjewel lieverd!
Het is idd wel hoe je het zelf indeelt, ik woon op dit moment in een 3/4 wijk, wat mij nu te duur wordt. Ik betaal 750.000 in totaal. Dit is in een dorpje. Dat is niet heel duur maar ik heb geen vast inkomen dus dan wordt het wat anders. Ik ben bijna nooit ziek dus heb de simpelste zorg verzekeringen die er is, Nuevo EPS, 70.000 per maand. Is een goede verzekering, wel heel erg basis idd. Boodschappen doe ik bijna alleen maar bij lokale supermarkten, Jumbo en excito die ik bezoek alleen voor bepaalde dingen. Die 30 eieren kan ik hier voor 6600 krijgen. Zijn dan wel iets kleinere eitjes. Laatst zag ik nog een aanbieding van 3 x 30 eieren voor 7500 de tree. Dat valt dan ook nog mee. Ik betaal vóór mijn Claro mobiel abonnement 39.800, dat is niks. Qua vervoer, ik doe alles op de fiets! Is hier in de heuvels meteen een goede Workout!
Precies! In een dorpje ben je volgens mij sowieso standaard veel goedkoper uit. Fijn ook dat je zo weinig betaald voor de zorg. Ik betaal meer dan het dubbele bij SURA, maar gebruik helaas veel zorg dus is voor mij wel belangrijk. Fijn die 30 eieren… die wil ik ook wel goedkoper haha. Een fiets heb ik niet maar zou ik ook wel eng vinden hier. Sowieso is mijn werk te ver en ook veel te gevaarlijk op de fiets. In de bergen is inderdaad een mega goede workout haha!
Wat interessant! Grappig want ik vroeg het mij laatst ook af hoe de woonkosten daar zou zijn. Nergens is het geweldig. In Nederland hebben we ( zoals je weet) zelf ook in mijn ogen vreemde/hoge prijzen voor bepaalde diensten. Je hebt hier bijv ook goedkope en dure kappers en zo betaal je in de ene flat 200 euro aan servicekosten en in de andere bijv maar 25 euro. Om over huurprijzen nog maar te zwijgen. En goedkoop en duur eten kan hier ook. Uit eten bij Happy Italy kost echt niet veel( kan al vanaf 5 euro pp) en bij sommige restaurants heb je ook 3 gangen menu’s van 17,50. En we hebben hier natuurlijk veel kortingsacties via internet, spaarprogramma’s enz. Is dat daar ook?
Dankjewel! Klopt, in Nederland zijn ook verschillen, maar niet zoals hier. In Nederland merkte ik de klasseverschillen ook veel minder tot bijna niet, hier is het overal op straat te zien. In Nederland betaal je ook echt voor alles, zoals een telefoontje naar de verzekering of je telefoonbedrijf. Hier is dat allemaal gratis gelukkig. Daar stoorde ik me altijd zo enorm aan. Naar de kapper voor 15 euro vond ik goedkoop. Goedkoper eten in NL kan zeker! Meestal was dat dan ook ongezonder volgens mij. Mis ik niet dat eten in NL, vind ik hier echt veeeel lekkerder hahaha. Kortingsacties zijn hier ook wel, vooral in de supermartkt en ook dingen zoals groupon. Maar echt die vele kortingssites die je in Nederland hebt ken ik hier niet. Ik spaar zelf bijvoorbeeld ook punten bij de supermarkt. Of ik daar echt veel voor terug krijg is wel een beetje de vraag haha..
Ja dat ben ik zeker met je eens qua verschillen! De kapper vind ik hier bijna niet te betalen. En betalen om naar bedrijven te bellen, rete irritant!
Heel interessant stukje. Ik schrik ervan hoe duur sommige dingen wel zijn als je in Colombia woont. Dat je voor werkelijk alles meer betaalt omdat je in een betere buurt woont, vind ik behoorlijk raar!
Dankjewel! Ja het is heel anders geregeld hier, klasseverschillen zie je overal terug op straat. Zelfs in de kleding die mensen aan hebben en in de bus waarin ze zitten. Echt bizar hoor. Buiten de grote steden is alles wel veel goedkoper gelukkig.
Interessant om zo de verschillend eens te lezen. Zet me ook wel aan het denken over kosten en uitgaven hier. Je bruidskapsel in Nl gaat je waarschijnlijk iets meer kosten, als je het gaat laten doen vrees ik 😉
Dankje! En ja onze bruiloft is voor ons echt bizar duur. Voor dat geld zouden we hier een mega bruiloft kunnen hebben haha. Mijn bruidskapsel + make-up (dus zonder knippen en zonder nagels lakken) gaat 350 euro kosten. Ik moet er maar niet aan denken dat dat bijna 1/3 van mijn maandsalaris is… Bizar die prijzen maarja de salarissen in Nederland liggen ook wel flink hoger. Als ik hier vertel hoeveel pesos het minimumloon in Nederland is vallen mensen echt van hun stoel 😛
Wat een interessant overzicht. Op veel vlakken is Colombia duurder dan ik had verwacht, bijvoorbeeld de zorgverzekering, maar je sportschoolabonnement vind ik ook best prijzig. Grappig dat alles zo is ingericht op de verschillende estrato’s en dat zelfs je internetabonnement daarmee duurder zou worden.
Dankjewel Shirley! De zorgverzekering hier is inderdaad behoorlijk duur. Nu is de zorg die je er voor krijgt meestal ook wel heel goed. Sportschool zou goedkoper kunnen, maar omdat ik in een hoge estrato woon zou ik dan weer langer moeten reizen haha. Helaas worden de klasseverschillen wel extra benadrukt door deze indeling, maar eigenlijk ben ik er wel al aan gewend 🙂
Wat een bijzonder inzicht van het leven in Colombia en zeker de kosten. Om heel eerlijk te zijn verbaast het mij dat er voor sommige onderdelen Nederlandse prijzen worden gevraagd. Import producten had ik wel verwacht maar een ziektekostenverzekering dan weer niet. Colombia is duurder voor de ‘locals’ dan ik had verwacht. Zeer interessant artikel!
Dankjewel! Lage inkomens gezinnen hebben ook echt hulp nodig anders valt er niet te leven. Buiten de grote steden is het allemaal wel stukken goedkoper, maar liggen de salarissen ook weer lager. Plus dat voor echt goede zorg je ook weer naar de grote stad moet. Gelukkig kan ik goed leven hier, maar ik heb weleens te doen met collega’s die alle eindjes aan elkaar moeten knopen.