Home Buiten de gebaande paden Natuur in Colombia | Ontdek de 59 Nationale Parken in Colombia

Natuur in Colombia | Ontdek de 59 Nationale Parken in Colombia

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Colombia barst van de natuur. Als het tweede land ter wereld met de grootste biodiversiteit, is Colombia in het trotse bezit van de meeste vogelsoorten en amfibieën op aarde, de kleinste spin ooit, de hoogste palmen ter wereld en meer orchideeën dan je je kunt voorstellen. Colombia telt 59 nationale parken, die bij elkaar zo’n 12% van het oppervlak beslaan. Onder deze nationale parken zijn er een aantal zeer populair, zoals Valle de Cocora en Tayrona, maar er valt veel meer moois te zien in dit prachtige land. Welke natuurparken vind je in Colombia? En waar precies? Zijn ze allemaal open om te bezoeken? En waar vind je informatie over deze gebieden? Houd je van hiken en zoek je plekken die nog niet overspoeld worden door toeristen? Ontdek de indrukwekkende natuur in Colombia!


Het Nationale Systeem van Beschermde Gebieden


In Colombia bestaat het Sistema Nacional de Áreas Protegidas, oftewel: het Nationale Systeem van Beschermde Gebieden. Dit systeem brengt alle beschermde natuurgebieden in beeld, zowel gebieden die open zijn voor publiek, privé terreinen en parken in de gemeenschap. Het systeem draagt zorg voor het behoud van de fauna, flora, de biodiversiteit, landschappen, cultuur en historie in de beschermde nationale parken.

 


De 59 nationale parken in Colombia


Het eerste nationaal park werd geopend in 1960, namelijk het Parque Nacional Natural Cueva de los Guácharos. Dit park telde slechts 9000 hectare en werd geopend met als doel het behoud van een complex van grotten die ooit het leefgebied waren van de vetvogel (guácharo). Met een grootte van bijna 3 miljoen hectare, is Parque Nacional Natural Serranía de Chiribiquete, in de departementen Caquetá en Guviare, het grootste nationaal park in Colombia. Het kleinste beschermde gebied is Santuario de Flora Isla de La Corota, in Nariño bij het bijzondere dorpje La Cocha, met een grootte van slechts 12 hectare land. Alleen al in het Amazone gebied vind je 10 nationaal parken. Op dit moment wordt er van zo’n 15 gebieden bekeken of ze deze ook tot een nationaal park kunnen benoemen.

 


In onderstaand overzicht vind je de nationale parken die open zijn voor publiek. Klik op de groene icoontjes op de kaart om naar de pagina van het nationale park te gaan, met specifieke informatie.


 


Ontdek de natuur in Colombia: welke nationale parken zijn geopend voor publiek?


Van de 59 nationale parken zijn er 27 geopend voor publiek. Of de parken die gesloten zijn daadwerkelijk gesloten zijn is de vraag. Zo staat Parque Nacional Sumapaz als gesloten, maar deze is wel te bezoeken (en staat dus als open op de kaart hieronder). Veel van de gesloten parken kun je mogelijk wel bezoeken, maar wegens een totaal gebrek aan infrastructuur is dat vaak simpelweg niet mogelijk of zeer moeilijk.

Enkele parken liggen in een gebied dat te gevaarlijk is om zomaar naartoe te gaan. Check dit van tevoren. Bijvoorbeeld Parque Nacional Natural El Tuparro is niet zomaar even te bereiken. Bel van tevoren met het park om meer informatie te vragen, een eventuele gids te regelen of bezoek het park met een reisorganisatie. Onthoud dat je parken gelegen in rood gebied vaak beter georganiseerd, per vliegtuig of simpelweg niet kunt bezoeken.

Hier vind je alle nationale parken in Colombia + informatie.

 


Waar vind je meer informatie over de nationaal parken in Colombia?


Het Nationale Systeem van Beschermde Gebieden heeft een website waarop je alle parken kunt vinden. Elk groen icoon hierboven op de kaart heeft een link naar de informatie specifiek voor dat park. Echter, deze informatie is alleen beschikbaar in het Spaans. Je kunt de tekst natuurlijk even door Google Translate halen, maar het is ook wel handig om te weten waar je naar moet kijken.

Stap 1: open de link naar het park waar je naartoe wilt

Voor het gemak neem ik Parque Nacional Natural el Cocuy als voorbeeld. Als je de link opent zie je vele mooie foto’s, met daaronder informatie in het Spaans.

 

Stap 2: hoe zit deze informatie in elkaar?

 1. Uitgebreide informatie over het park, zoals de flora en fauna, welke bevolkingsgroepen er wonen en informatie over hoe er te komen, kosten en openingstijden. Niet bij elk park is de informatie zo uitgebreid.
 2. Hier vind je in één oogopslag nuttige informatie.
  1. Estado del parque. Groen: het park is open voor publiek. Oranje: het park is open, maar er zijn beperkingen. Rood: het park is gesloten (of onbereikbaar).
  2. Extensión. De grootte in hectare.
  3. Altura. De hoogte waarop het park zich bevindt. Dit is nuttig om te weten, zeker als het, zoals in het geval van Cocuy, op hoogtes van 4000 a 5000 meter ligt. Dan weet je dat dat park wellicht niet een goed idee is als je niet aan de hoogte bent gewend of voldoende getraind bent om dat aan te kunnen.
  4. Temperatura. Deze snapt iedereen: de temperatuur. Ook handig om te weten, zodat je je wat kleding betreft goed kunt voorbereiden.

 

Stap 3: de informatie die je nodig hebt voor een bezoek

Het belangrijkste om te weten is hoe er te komen, wat er te doen is, of dit met een gids moet of ook alleen kan, wat de entreekosten en openingstijden zijn en hoe je contact kunt opnemen met een gids of een bezoekerscentrum. Niet bij elk park staat deze informatie. Let op: Colombia staat erom bekend dat er zeer slechte informatie wordt gegeven over wat dan ook, zowel online als offline. Of al deze informatie dus helemaal klopt valt te bezien, maar tenminste is het iets om een stapje dichter bij de natuur te komen.

 1. Información y reservas. Voor informatie, telefoonnummers, en hoe je moet reserveren.
 2. Valor de ingresos. De entreekosten.
 3. Servicios ecoturísticos. Informatie over eten, restaurants, verblijf, camping, etc,
 4. Actividades ecoturísticas. Wat je er kunt doen, welke wandelingen er zijn, vogels spotten, etc.
 5. Cómo llegar. Hoe er te komen.

 


En er is meer natuur in Colombia!


Wil je alle nationaal parken in Colombia op een rijtje, ook die gesloten zijn? Klik dan hier. Er komen ongetwijfeld meer nationale parken bij de komende jaren, en ook verdwijnen er soms natuurgebieden door menselijk toedoen. Zo zijn de nationaal parken Santuario de fauna y flora Arauca en Parque nacional natural Manaure niet meer. En zullen de beroemde waspalmen in Cocora ook ooit verdwijnen. Daarnaast bestaan er vele andere natuurparken en wandelgebieden die niet in het systeem zijn opgenomen. Parque Chicaque bijvoorbeeld, ten zuiden van Bogotá. En wat dacht je van Embalse del Peñol, Laguna de Guatavita en Cañon Chicamocha?  En vele gebieden buiten dorpjes in de bergen, waar je fantastisch kunt wandelen. In ieder geval zit Colombia bepaald niet om natuur verlegen.

 


Het toneel van een spectaculaire film


De nationale parken in Colombia zijn het toneel van de fantastische documentaire Magia Salvaje. Op indrukwekkende wijze maak je kennis met een ongekende flora en fauna, en verbaas je je over de grote biodiversiteit. De film is mogelijk in Nederland nog steeds op Netflix te zien, onder de naam Colombia: Wild Magic. Zo niet, dan vind je de documentaire ook op YouTube (Spaans zonder ondertiteling). Een absolute aanrader!

 


De natuur in Colombia is prachtig mooi. Houd je van hiken en wil je meer zien dan de meest populaire nationale parken? Vind dan hier jouw park en ga op avontuur!


 

Lees meer!

8 reacties

Nesrin 22 oktober 2017 - 10:54

Gaaf dat er zoveel parken zijn! Hiken heb ik slechts één keer gedaan dit was in Cappadocië (Turkije) en dit ging toen best goed met mijn dochter van (toen) 2 jaar.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 22 oktober 2017 - 23:21

Wat leuk dat je dat hebt gedaan! Ik houd zelf altijd enorm van lange wandeltochten. Zo mooi altijd die natuur!

Reply
yvonne 22 oktober 2017 - 07:21

Echt veel zeg!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 22 oktober 2017 - 23:22

Ja best wel haha 🙂

Reply
Jessica 21 oktober 2017 - 11:08

Wow wat zijn er veel parken zeg, ik heb nog lang niet alles gezien! Heimwee naar Colombia!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 22 oktober 2017 - 23:23

Nee ik ook nog lang niet! Wil echt dolgraag naar Chingaza bijvoorbeeld. Gelukkig ben ik hier nog even 😀

Reply
Jeanine 20 oktober 2017 - 06:00

Dol op hiken! Wat véél parken zeg. Een voorrecht voor jou om daar te wonen lijkt mij zo.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 22 oktober 2017 - 23:23

Ja heel veel en ik ben ook dol op hiken! En ja best mooi om hier te wonen, met die prachtige natuur 😀

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!