De Colombiaanse keuken is veelzijdig en bestaat uit heerlijke gerechten, vaak gemaakt met bonen, aardappelen en bloem. Elke regio wordt gekenmerkt door typische gerechten, en ook in Bogotá kunnen ze er wat van. Niet alleen is de warme chocolademelk met kaas hier immens populair, ook de typisch Bogotaanse soep ajiaco (spreek uit: ag-ie-ako) wordt wijdverspreid gegeten. Ajiaco is op vele manieren te maken en bijzonder lekker. Traditioneel is deze soep niet vegetarisch of veganistisch, maar wel heel makkelijk zo te maken. Hier vind je het recept voor de veganistische versie van ajiaco, maar voor de liefhebbers heb ik er ook bij gezet hoe je het traditioneel moet maken. Veel kookplezier!
Bogotaanse ajiaco
Ajiaco wordt in vele vormen en maten gegeten, en bestaat ook in onder andere Chili en Cuba, waar het recept net een beetje anders is. Traditioneel is ajiaco echter een typisch Bogotaans gerecht. De Bogotaanse ajiaco, ook wel ajiaco santafereño genoemd (wegens de vroegere naam van Bogotá: Santa Fe de Bogotá), is een dikke en goedgevulde maaltijdsoep van onder andere kip, maiskolven en meerdere soorten aardappelen. Het fundamentele component van ajiaco is echter het kruid guasca.
Guasca: het fundamentele ingrediënt voor ajiaco
Zonder guasca geen ajiaco, is het motto. En dat klopt eigenlijk wel. Dit kruid geeft de ajiaco namelijk die heerlijke specifieke smaak. Guasca komt van de plant Galinsoga parviflora, in het Nederlands kaal knopkruid genoemd. De plant komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika, maar groeit ook in Nederland, namelijk als hardnekkig onkruid in (moes)tuinen en op akkerland. De plant wordt zo’n 20 tot 70 cm hoog en groeit tussen juni en november. Nu is er één klein probleempje: het kruid guasca is bijna niet te vinden in de Nederlandse winkels. Probeer het eens bij een toko of eventueel via Internet. Makkelijker is om rond te zoeken in de tuin en het knopkruid gewoon vers te plukken. Dat klinkt een beetje vreemd, maar dit kruid is voor vele culinaire doeleinden te gebruiken. Naast de ajiaco kun je het ook door de salade doen, er pesto van maken, het mee-blenden in groentesappen en toevoegen aan soepen en pastasauzen.
Mocht het zowel in de winkel, op Internet als tussen het onkruid niet lukken, dan is het zaak de guasca te vervangen door een ander kruid. Hoewel de smaak van guasca heel specifiek is en eigenlijk niet is te vergelijken met ander kruid, kun je het proberen met laurier, peterselie, koriander of selderij.
En dan de aardappelen
Ook aardappelen zijn essentieel voor in de ajiaco. De belangrijkste aardappelsoort voor in de soep is papa criolla, een kleine, goudkleurige en vastkokende aardappel. Die dus niet zo makkelijk in Nederland te vinden is. De twee andere aardappelsoorten zijn soorten uit de regio, genaamd papa pastusa en papa sabanera. Je kunt natuurlijk bij de groenteboer vragen naar wat hier op lijkt, maar waarschijnlijk kennen ze deze soorten daar ook niet. Om het zo gemakkelijk mogelijk te maken is dus het advies: kies ten minste twee aardappelsoorten voor in de ajiaco, mogen er ook drie zijn. Ten minste één van deze aardappelsoorten moet vastkokend zijn en ten minste één kruimig. En dan komt het helemaal goed met de soep!
Papa criolla
Het recept: Colombiaanse ajiaco
Ajiaco kan op verschillende manieren gemaakt worden, met altijd als basis twee of drie verschillende soorten aardappelen en guasca (knopkruid). Er zijn vele variaties, waarbij je bijvoorbeeld ook nog ui en knoflook kunt toevoegen.
Vegan ajiaco
Voor de vegetariërs en veganisten onder ons is dit recept ideaal om ondanks de grote nadruk op vlees en kip, toch van de Colombiaanse keuken te kunnen proeven.
- Voor 4 personen
- Ongeveer 1 uur bereidingstijd
Ingrediënten
- 12 kleine vastkokende aardappelen
- 6 grotere kruimige aardappelen
- 5 aardappelen naar keuze (optioneel)
- 3 grote maiskolven
- Blok tofu
- Knopkruid (guasca)-blaadjes of een eventuele vervanging
- Olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- Kappertjes
- Avocado
Hoe te bereiden
Snijd de maiskolven door de midden, doe ze in een grote pan met water (totdat de maiskolven goed onder water zijn) en breng aan de kook (voor zo’n 30 minuten). Schil en was ondertussen alle aardappelen en snijd ze in plakjes of blokjes. Voeg de aardappelen toe aan het kokende water met de maiskolven. Meng in een apart bakje de guasca-blaadjes met een beetje olijfolie. Voeg dit mengsel toe aan de soep zodra de vastkokende aardappelen zacht zijn en de ajiaco dikker is geworden. Snijd de tofu in stukjes en voeg deze als laatste toe aan de ajiaco. Laat nog een minuutje doorkoken, en klaar! Serveer de ajiaco heet in een soepkom met een halve maiskolf per persoon, met een plakje avocado ernaast op een apart bordje. Zet op tafel een kommetje met de kappertjes, zodat iedereen deze kan toevoegen naar eigen smaak (erg lekker!).
Hoe maak je de ajiaco traditioneel met kip?
Gebruik alle ingrediënten zoals hierboven opgenoemd, maar vervang de tofu met 2 kippenborsten met bot, zonder vel. Voeg ook 200 ml Creme Fraiche of een andere dikke room/yoghurt aan de lijst toe. Bereid de ajiaco op dezelfde manier, maar doe direct al de kip in de pan met de maiskolven. Kook dit samen zo’n 30 a 40 minuten, totdat de kip gaar en mals is. Haal de kip eruit en doe de aardappelen erin. Als de aardappelen gaar zijn en de soep dikker wordt, voeg je het knopkruid toe zoals hierboven beschreven. Snijd de kip in kleine stukjes en doe het weer terug in de pan. Serveer de ajiaco met een bakje kappertjes en een kommetje room op tafel, om naar eigen smaak toe te voegen.
Ik ben natuurlijk voor de vegan versie, die echt waanzinnig lekker is. Ga de (moes)tuin in en probeer dat knopkruid te vinden, het is echt de moeite waard! Veel kookplezier en natuurlijk: ¡buen provecho!
Op zoek naar meer typisch Colombiaanse gerechten? Klik hier!
20 reacties
Hallo, mag het ook gedroogde guasca zijn? En zo ja, hoeveelheid?
Hallo, ik ben een Colombiaanse in NL. En ik wordt er verrast door jouw recept!!! Moeten ook andere ingredienten bij! Waar is het ui, knoflook en koriander? Dat is de basis voor alle Colombiaanse soepen! Leuk jouw blog ?
Hoi Sam, dankjewel voor je reactie en tips! Die ingrediënten had ik er inderdaad ook nog bij kunnen doen. Ik heb het recept uit een Colombiaans kookboek (uit Colombia dus, in het Spaans) en daar staan deze ingrediënten niet bij. Er zijn zoveel variaties op ajiaco dat ik gewoon voor deze heb gekozen, maar ook ui, knoflook en koriander erin zijn super lekker!
Dit lijkt mij heel bijzonder en lekker. Ik heb volgens mij nog nooit soep met avocado gehad.
Wat leuk dat je een typisch Colombiaans recept deelt!
Haha ja de avocado stoppen ze wel vaker bij gerechten waar ik het zelf niet zo bij had bedacht, maar dan blijkt het toch verrassend lekker te zijn 😀
Klinkt goed! Ik ga het zeker een maken, dank je wel voor het recept!
Wat leuk! Graag gedaan, ben benieuwd wat je er van vindt 😀
Nou, ik zat mij te bedenken juist van toen de moestuin er nog was, ver voor Almere, op oude gronden van Zwanenburg/Halfweg 😉
x
Leuk Sabine, om een Colombiaans recept te lezen! Denk niet dat ik het maken ga; mijn mannen zijn niet weg van maïs.
Ah jammer zeg! Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf ook niet zo van mais houd, het hangt er erg vanaf hoe het is klaargemaakt. In deze vorm vind ik het dus wel lekker, maar mais door een salade vind ik maar niks haha 🙂
Het lijkt me heel lekker. Wat grappig dat er allemaal verschillende soorten aardappels ingaan!
Ja he! Is ook echt heel lekker.
Nu wil ik dus knopkruid in mijn kruidentuin!! Nog nooit van dit recept gehoord maar mocht het er van komen dat er knopkruid komt te groeien ga ik het maken op de traditionele manier! 🙂
Haha ja dat is meteen dé manier om van dat ‘onkruid’ af te komen 😛
Hallo, wat een aardappelen! Daar ben ik dus niet zo van maar als er iemand in huis is die het voor mij gaat koken? dan eet ik mee! Wie weet wordt het dan toch mijn favoriet?
Xxx
Haha ik ook niet hoor! Ik eet nooit aardappelen. Alleen toen ik nog bij jullie woonde, toen maakte jij ze 😛 Maar geloof me maar, als je het zo maakt met de guasca enzo, dan zijn die aardappelen opeens heel lekker! x
Klinkt lekker!nMaar ik hou dan ook erg van soep.
Dan is het zeker iets voor jou! 🙂
Ik sla even over, hahahaha en dat knopkruid, de bladeren dus, niet de bloemen gebruiken, overigens ken ik dit niet, ook niet uit de vroegere moestuin van mijn opa… nah… zul je altijd zien 😉
X
Haha nee alleen de bladeren, staat ook in het recept 🙂 Jij kent zoveel planten en bloemen, misschien groeit deze dan niet in Almere haha 😛 x