Home Medellín en omgeving Op reis naar Antioquia
Op reis naar Antioquia

Op reis naar Antioquia

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Nu ik Nederland heb ingeruild voor Colombia krijgt op vakantie gaan in eigen land opeens een heel ander tintje. Plotseling kan ik in een uurtje vliegen met 40 graden aan het strand zitten of na een paar uurtjes rijden in een heel andere wereld terechtkomen. Ik heb nog lang niet alles gezien in dit immense land, maar na komende week kan ik weer een gebied van mijn lijstje strepen. Antioquia: here we come!

 

Medellín: de stad van Pablo Escobar

Vandaag vertrekken we met de auto op weg naar Medellín, de stad van de eeuwige lente, gelegen in het Andesgebergte op 1500 meter hoogte, op 400 kilometer afstand van Bogotá. Met 3 miljoen inwoners is het de tweede grootste stad van Colombia en de hoofdstad van het departement Antioquia. Medellín stond gedurende de jaren ’80 en ’90 nog bekend als één van de gevaarlijkste steden ter wereld, met ongeveer 4000 moorden per jaar. Ik heb het natuurlijk over de tijd van Pablo Escobar, één van de grootste en rijkste drugsbaronnen ooit en ‘De Koning van de Cocaïne’. Een man die veel deed voor de minderbedeelden en daardoor geliefd was onder de arme bevolking, maar ondertussen dood en verderf zaaide. De oorlog tegen Escobar eindige op 2 december 1993 toen hij werd vermoord. Daarna krabbelde deze ooit zo gevaarlijke stad weer op en is er veel gedaan om het slechte imago te keren. In 1995 is er zelfs een metro geopend waardoor Medellín tot op de dag van vandaag nog steeds de enige stad in Colombia is met een metro. Na alle verbeteringen is het moordcijfer inmiddels gedaald van zo’n 3000 in 2009 naar ‘slechts’ 800 in 2014, wat het laagste cijfer in jaren is. Medellín is de laatste jaren uitgegroeid tot een ware toeristenbestemming. Zowel in als buiten de stad is er veel te zien en te doen. Ik ben benieuwd!

Guatapé en El Peñol

Maar voordat we aankomen in Medellín, verblijven we eerst twee nachten in Guatapé, gelegen aan een prachtig mooi stuwmeer. Sinds de FARC is verdreven uit dit gebied is het toegankelijk geworden voor het toerisme. Hier hopen we te relaxen, te genieten van de mooie natuur en we gaan natuurlijk ‘De Rots van Guatapé’, oftewel ‘El Peñol’, bezoeken. Deze rots rijst op uit het niets tot een hoogte van 2135 meter boven de zeespiegel. In één van de scheuren die van beneden tot boven zijn ontstaan, is een trap gemaakt met 600 treden. Aan de top schijn je een prachtig uitzicht over de omgeving te hebben. Dat wordt klimmen dus.

3 op reis in Medellín

3opreis

Wat we allemaal hebben beleefd, gedaan en gezien, inclusief foto’s, volgt! Mocht je al heel nieuwsgierig zijn en graag meer willen weten en zien van de stad Medellín, kijk dan naar deze aflevering van ‘3 op reis’, waar Geraldine de stad bezoekt (http://3opreis.bnn.nl/afleveringen/algemeen/8/11).
Echt de moeite waard! Ik moet er wel even bij kwijt dat de manier waarop Geraldine Medellín uitspreekt niet juist is: dubbel ‘ll’ in het Spaans spreek je uit als een ‘j’ en niet als ‘sj’. En een hotel voor 65 euro is vrij goedkoop voor Nederlandse begrippen, maar is in Colombia een behoorlijk bedrag voor één nachtje slapen. Dat je het even weet. Veel kijkplezier!


Lees meer!

0 reactie

Rob Alberts 9 mei 2015 - 09:04

Ik ga op zoek naar jouw foto’s.

Vriendelijke groet,

Reply
Morgaine 7 april 2015 - 00:31

Ik heb al eens eerder hierover iets gezien, de huizen die Escobar volgens mij liet bouwen voor de stedelingen met weinig, is dat ook hij? In elk geval wens ik jullie heel veel plezier en neem vooral veel foto’s mee terug!

X

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!