Home Het dagelijkse leven Tijd voor appeltaart
Appeltaart

Tijd voor appeltaart

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Colombianen zijn er dol op: stroopwafels en appeltaart. Geef een Colombiaan een pak van die heerlijke Hollandse wafels en binnen een dag is alles op. Stroopwafels zijn eigenlijk ook wel één van mijn favoriete Nederlandse lekkernijen, die ik helaas niet kan maken in Colombia. Maar gelukkig is daar de appeltaart, een taart met honderden variaties. Die ik hier gelukkig wél op tafel kan toveren.

 

De eerste keer dat ik appeltaart bakte in Colombia was in juli vorig jaar voor mijn collega’s op de universiteit. Het was mijn laatste dag en ik besloot dat het wel leuk zou zijn om iets Hollands achter te laten. Dus op naar mijn werk met twee versgebakken appeltaarten. Het zal geen verassing zijn dat binnen een halfuur alles op was. Na dit succes heb ik vaker deze appeltaart gebakken en steeds als ik familie of vrienden van Jimmy ging ontmoeten nam ik een stukje voor ze mee. Nou dan steel je al snel de show hier kan ik je vertellen. Bovendien kan ook vriendlief er simpelweg niet vanaf blijven. Daarom zijn er zelfs appeltaart-regels ingesteld om te voorkomen dat mijn versgebakken lekkernij in één dag naar binnen wordt gewerkt.

Al een hele tijd heb ik mijn beroemde taart niet meer gebakken. Maar vandaag komt schoonmoeder helemaal vanuit Barranquilla gevlogen voor een bezoek van 5 dagen. Dus: tijd voor appeltaart! Want wat is er leuker als er bij aankomst een typische Hollandse appelkruimeltaart klaarstaat? Juist.

Mijn appeltaart is eigenlijk niet mijn appeltaart. Want het recept heb ik gewoon van Internet geplukt. Maar dat weten de Colombianen niet natuurlijk. Omdat hier geen bakpoeder te koop lijkt te zijn heb ik een makkelijk recept nodig. Deze taart is makkelijk en snel te maken en ook nog eens ontzettend lekker. Je vindt het recept hier: http://www.ah.nl/kookschrift/recept?id=24549.

Nu ben ik ook op zoek naar makkelijk te maken appeltaarten met minder suiker en boter (als dat überhaupt bestaat), met ingrediënten die ik hier ook kan kopen. Dus wie ó wie heeft er tips? En als je dan toch deze tips in een reactie achterlaat, vertel me dan ook alsjeblieft hoe ik zonder wafelijzer die goddelijke stroopwafels kan maken 😉 Want daar is grote behoefte aan hier!


Lees meer!

0 reactie

annemieke43 7 april 2015 - 09:16

zoals beloofd het recept van mijn moeders appeltaart :
3 eieren
200 gram witte basterdsuiker
200 gram boter
200 gram cakemeel
2 pakjes vanille suiker
zout
goudrenetten naar wens

schil de goudrenetten en snijd ze in blokjes en roer het goed door elkaar met suiker en kaneel.

beboter de bakvorm desnoods met paneermeel of bloem bestrooien dan blijft het deeg niet plakken aan de onderklant of zijkanten
klop de eieren en suiker door elkaar als dit goed door elkaar is kan je de boter er door .als dit goed door elkaar is de cake meel er bij doe hier ook de vanille suiker er door en de zout er bij en mix dit ook door elkaar.als dit een deegmassa is bekleed de bakvorm.en vul dit met de appel..als je het lekker vind en je hebt de appel er in. als de appel er in zit kun je de restand van de deeg er overheen doen .

de taart bak je ongeveer een uur tot 20 minuten. op 3 of 4 als je een gas oven hebt.
denk dat dit op 160 graden voor electrisch is maar durf dat niet zeker te zeggen ..

hoop dat het lukt succes

Reply
Sabine 7 april 2015 - 16:58

Wat leuk! Echt super bedankt! Klinkt heeerlijk dus ga ik zeker maken 😀

Reply
annemieke43 8 april 2015 - 05:42

graag gedaan 😉

Reply
annemieke43 2 april 2015 - 13:24

ik weet dat ik ergens in huis het recept van mijn moeder heb liggen als ik die heb zal ik eens kijken hoe die dat deed

Reply
Sabine 2 april 2015 - 13:38

Super! Bedankt! 😀

Reply
Deisy 2 april 2015 - 02:14

Ik ben voor het eerste op jouw blog en wat leuk dat je naar Colombia bent verhuisd. Ik kom oorspronkelijk uit Colombia dus je begrijpt dat ik gelijk hooked ben aan jouw blog haha! Heel tof zeg! En wat een lekkere appeltaart zeg hihi: krijg gelijk er trek in 😉 X

Reply
Sabine 2 april 2015 - 07:52

Hé wat leuk! Ik ben ook even op jouw blog wezen neuzen en ik ga je terug volgen haha 🙂

Reply
esther de vries 1 april 2015 - 18:41

BakpOeder is er wel! Gewoon in alle supermarkten! Polvo para hornear….ik heb nog geen echt goed alternatief voor basterdsuiker gevonden…wat gebruik jij?

Reply
Sabine 2 april 2015 - 07:56

Hè?? Ik ga nog een keer goed kijken, ik heb het echt nooit gevonden. Ik ben nu heel nieuwsgierig geworden haha. Ik gebruik ook morena. Is wel heel lekker moet ik zeggen. In Nederland gebruikte ik vaak agavesiroop. Dat is hier vast wel ergens te vinden, maar waarschijnlijk heel duur…

Reply
wiebie74 1 april 2015 - 12:39

Helaas… ik hou van koken maar bakken… daar waag ik me niet aan! Ik beloof vriendlief al jaren een zelfgemaakte appeltaart maar kan er nog steeds niet toezetten! Succes met je zoektocht!

Reply
Morgaine 1 april 2015 - 09:10

Misschien je moeder heel lief vragen of ze wat mixen meeneemt jullie kant op, voorraad 😉

De stroopwafels, een wafelijzer is daar niet verkrijgbaar of kun je het niet aansluiten?
Geen idee, ik waag mij er niet eens aan, als ik een echte wil ga ik ff naar de markt, haha oh erg dit, maar ik ga zeker mijn ogen en oren open zetten, als ik het weet, weet jij het ook 😀

Reply
Sabine 1 april 2015 - 11:15

Haha ik heb mijn moeder al heel lief gevraagd om tachtig andere spullen mee te nemen 😉 hihi. Dus denk niet dat dit nog in de koffer past 😛
Ik weet niet zeker of het hier te koop is. Ik zal eens kijken in de winkel. Ik kan helaas alleen niet te veel spullen meer kopen voor in de keuken, want die is niet zo groot en staat al helemaal vol hihi. Met mijn bakspullen welteverstaan 😉 Ja heerlijk die stroopwafels van de markt! Ik denk dat ze zelf maken ook superlekker zullen zijn. Misschien moet ik toch vriendlief overhalen om te kijken of we een wafelijzer kunnen kopen. Maar dan moet ik er wel eerst eentje vinden 🙂

Reply
Morgaine 1 april 2015 - 12:27

Hmmm, misschien moet ik maar eens af komen reizen 😉 haha

Reply
Sabine 1 april 2015 - 14:03

Haha je bent welkom!

Reply
Thea De Vries-Kooij 1 april 2015 - 07:23

Kun je hier wat mee Sabine? Zelfrijzend bakmeel is te koop in de supermarkt daar, ik weet alleen niet meer hoe het heette ;-). Verder havermout en de bekende ingredienten. Gewoon met een lepel roeren en in een vorm drukken. Heerlijk!
Succes.


Heel wat mensen hebben gevraagd naar dit gemakkelijk te maken appeltaartje, dus bij deze het recept:


Maak een deeg van
125 gram havermout 

200 gram zelfrijzend bakmeel

180 gram gesmolten boter 

200 gram bruine suiker  (is lekker maar erg zoet, evt. minder suiker.)


Roer het deeg gewoon even met een lepel door elkaar. Geen gedoe met een mixer of iets dergelijks.
Verdeel de helft van het deeg over de bodem van een rond middelgroot bakblik. Even een beetje aanduwen met de ronde kant van de lepel. Ik doe altijd een stukje bakpapier onder in mijn bakvorm. Dan is de taart er gemakkelijker uit te krijgen en je bakvorm blijft een stuk schoner.


Maak nu een vulling van: 
3 zoete appels, geschild en in blokjes gesneden 
3 theelepels kaneel 
1/2 kopje kristalsuiker (dit kan minder want de taart is erg zoet)
(eventueel rozijnen, noten toevoegen)


Verdeel de appelvulling over de bodem van de taart, verdeel hieroverheen het andere deel van het deeg.


Bak de taart ongeveer 45 minuten in een oven van 200 graden.

Eet smakelijk!! (pas op, dit recept is zeer verslavend)


Reply
Sabine 1 april 2015 - 08:59

Zelfrijzend bakmeel is hier inderdaad wel te koop, dat gebruik ik regelmatig. Maar in veel gerechten zit bakpoeder en dat hebben ze niet volgens mij. Bedankt voor het recept! Ik wil het bijna meteen gaan maken, haha! Klinkt echt heerlijk en ga ik zeker proberen! Toevallig houden Jimmy en ik heel erg van havermout, dus dit komt helemaal goed! 😀

Reply
Els 1 april 2015 - 07:04

haha, erg komisch.
Staat er voor ons ook zo een heerlijk stuk appeltaart te wachten als wij, brak van de vliegreis, aankomen in dat verre Colombia?

Reply
Sabine 1 april 2015 - 08:55

Haha, natuurlijk maak ik iets lekkers voor jullie! 😉

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!