Home New York De 8 mooiste parken in New York City
De mooiste parken in New York

De 8 mooiste parken in New York City

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Bij New York denk je toch meteen aan Central Park. Logisch ook, want deze groene oase midden in Manhattan is simpelweg prachtig. Maar er is meer. New York bleek namelijk een opvallend groene bestemming, met in elke wijk mooie grote parken en kleine plantsoenen. In de winter prachtig met de kale bomen, in de zomer een geweldige plaats om te picknicken en jezelf neer te planten in het gras. Lees verder en ontdek deze groene stad: mijn top 8 van mooiste parken in New York.


1. Central Park


Waarschijnlijk één van de bekendste parken ter wereld. In het jaar 1857 was Central Park niet meer dan een boerderij met een afvaldumpplaats. Twintigduizend werkers en 20 jaar later was dit plaatje omgetoverd tot een park. Hedendaags vind je hier meer dan 25.000 bomen, ruim 3,4km2 aan bos, 21 speelplaatsen, 36 bruggen en 7 meertjes. Ook vliegen er vele vogelsoorten rond en vind je er diverse sculpturen en restaurants. Geen wonder dat Central Park jaarlijks door meer dan 37 miljoen mensen wordt bezocht. Geniet van het water, de vele eekhoorntjes, de rust en van elkaar.

 


2. Flushing Meadows Corona Park


Het 3,6km2 grote Flushing Meadows, gelegen in de wijk Flushing Queens, werd aangelegd speciaal voor de World’s Fair (Wereldtentoonstelling) in 1939. Al vanaf ver is het prachtige middelpunt van het park te zien: de Unisphere, de grootste globe ter wereld gemaakt van roestvrij staal. De Unisphere werd gebouwd als symbool van de Wereldtentoonstelling in 1964. Voor wie het herkent: de globe werd gebruikt in de intro van de serie The King of Queens. Naast de globe vind je ook het New York State Pavillon, bestaande uit drie torens, een monument dat je wellicht kent uit de films Men in Black en Iron Men II. Tijdens ons bezoek aan het einde van de dag, werd de wereldbol prachtig verlicht door de ondergaande zon. Dit maakte de wandeling door dit toch al prachtige groene park nog mooier.

 


3. Prospect Park


In de wijk Brooklyn vind je het prachtige Prospect Park. Het is groot, groen en met ‘slechts’ 8 miljoen bezoekers per jaar veel rustiger dan Central Park. Modderige paadjes, mooie meertjes en schattige huisjes kom je allemaal tegen in dit onverwachte moois. Bij de hoofdingang kom je eerst bij Grand Army Plaza, waar je een grote drukke rotonde met een ark vindt, die doet herinneren aan de soldaten die vochten tijdens de burgeroorlog.

 


4. The High Line


Anders dan anders is de High Line een park gelegen boven de grond, op een oude spoorlijn die sinds de jaren ’80 niet meer in gebruik is, in de wijk Chelsea. Eenmaal boven heb je vanaf de 2,3km lange promenade fantastische uitzichten over de Hudson rivier en de stad. Een gebied van rust, groen en geschiedenis, waar je onder andere langs de Chelsea Market komt, een oud gebouw waar je eetstalletjes en een kleine shopping mall vindt. Het park is nog vrij jong: pas in 2009 werd het geopend voor publiek.

 


5. Washington Square Park


Eén van de mooiste parken in de stad, gelegen in de wijk Greenwich Village, is een park met een geschiedenis. In de 17e eeuw werd deze plek door de Nederlanders gebruikt als landbouwgrond, wat zo bleef tot april 1797. Daarna werd de grond gebruikt als publieke begraafplaats voor overleden onbekende en arme mensen. Ook de doden door de gele koorts epidemie aan het begin van de 19e eeuw werden hier begraven. Tot op de dag van vandaag liggen er nog steeds meer dan 20.000 lichamen onder dit park. Wij zitten ondertussen een tijdje knus op een bankje, ons broodje te eten in de kou. Met op de achtergrond een prachtig live piano concert op een grote vleugel midden in het park. Hoe bijzonder!

 


6. Franklin D. Roosevelt Four Freedoms Park


Door de ligging op het zuidelijke puntje van Roosevelt Island geeft dit park je spectaculaire uitzichten op de skyline van Manhattan. Als eerbetoon aan de 32e president van de Verenigde Staten, vind je hier tevens een herinneringsplek met zijn speech uit 1941, waarin Franklin D. Roosevelt zijn concept van vier vrijheden uitsprak: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees.

 


7. Riverside Park


Het waanzinnig mooie Riverside Park in de Upper West Side van Manhattan is niet alleen geweldig vanwege de prachtige kathedraal, Grant’s Tomb en andere bezienswaardigheden, maar ook door de prachtige uitzichten over de Hudson River. En als je de film You’ve got mail kent: de scene aan het einde van de film, waar Meg Ryan en Tom Hanks elkaar ontmoeten, is hier opgenomen. De zon, de rust: het was gewoonweg heerlijk.

 


8. Fort Greene Park


In het zuiden van Brooklyn maakten we een wandeling door de wijk, waarbij we in het kleine Fort Greene Park belandden. Niet alleen het park zelf, ook de wijk waarin het park is gelegen, tevens genaamd Fort Greene, is zeer de moeite waard. Tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog waren er diverse forten gehuisvest. We wandelen over de kleine heuveltjes waar de vele eekhoorntjes op zoek zijn naar eten. En genieten van de rust in Brooklyn.

 

 


New York: de stad van grijze wolkenkrabbers, historische gebouwen en Times Square. Maar ook een groene stad waar wij tijdens ons verblijf hebben genoten van de natuur, de mooie uitzichten en van elkaar. Het zijn die kleine dingen die deze stad nóg geweldiger maken. Met deze 8 wandelroutes door New York City kom je langs alle bovenstaande parken.


Klik hier om meer te lezen over New York, met handige tips en informatie! 


 

Lees meer!

70 reacties

Faabs 13 maart 2016 - 14:15

Wat een geweldig informatief blog ! Ook ik wist niet dat er zoveel parken en groen te vinden was in NY. En dat samen met de prachtige foto’s en leuke achtergrondweetjes maakt dat het NY-virus zich nog nadrukkelijker manifesteert 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 maart 2016 - 20:38

Dankjewel! Ik wist dat ook niet hoor 😀 Maar bleek echt zó leuk aan NY! Wil weer!!! 😛

Reply
Ester 12 maart 2016 - 13:54

Ik had niet gedacht dat er zoveel parken waren naast het bekende Central Park! Al blijft dat park voor jullie nu toch wel het aller speciaals 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 maart 2016 - 18:27

Haha ja dat is nu heel speciaal! Maar al die andere parken zijn ook echt mega de moeite waard! Zeker wat bezoeken als je er eens bent. Vooral Prospec Park en Flushing Meadows vond ik bijzonder mooi.

Reply
ivonne 12 maart 2016 - 13:24

O ja, wat is je nieuwe site trouwens mooi geworden!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 maart 2016 - 18:26

Dankjewel! 😀

Reply
ivonne 12 maart 2016 - 13:23

Wow! Ik heb me nooit beseft dat er in New York zoveel leuke parken zijn. Wij ontdekten er eigenlijk alleen Central Park, maar we waren er minder lang dan jij, dus we hebben ons heel veel op de bekendere plekken enn wandelen daar omheen gehouden. Volgende keer ga ik zeker een paar van die parken bezoeken!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 maart 2016 - 18:25

Wij wisten dat ook niet hoor! Maar inderdaad: als je er bijna 2 weken bent, met de Lonely Planet 😀 Er zijn nog veel meer kleine en grotere parken die wij ook nog niet hebben gezien, is er zelfs nog iets over voor de volgende keer 😉

Reply
Yvonne 9 maart 2016 - 10:56

Wow, mooie foto’s. Mooi vastgelegd, al die winterse parken met die blauwe lucht erboven. En wat een superschattig eekhoorntje 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 maart 2016 - 09:55

Dankjewel! Was ook echt supermooi! Er waren megaveel eekhoorntjes overal, zelfs bij huizen ook. Heel apart.

Reply
De Hoestende Avonturier 8 maart 2016 - 12:29

Holy moly jullie hebben wat afgelopen! Maar euh ja duh, dat doe je op zo een reis! Haha. Ik wist ook niet dat er zoveel groen is in NY! Wat mooi zeg. Vooral Prospect Park lijkt me prachtig. En ehh al die andere ook. ;D

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 maart 2016 - 09:54

Haha ja klopt! Zere voeten dat ik had joh 😉 Ja Prospect park was super mooi!

Reply
Koen 7 maart 2016 - 13:56

Een erg leuk blog dat zo in een reisgids kan worden gepubliceerd. Als ik nog een keertje naar NY ga, maak ik vast een print van dit overzicht.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 maart 2016 - 20:22

Oh dankjewel, wat leuk om te horen!

Reply
Michelle 7 maart 2016 - 13:45

Wat een fijne plekken! En die eekhoorntjes, zo leuk!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 maart 2016 - 20:22

Jazeker! Zo schattig die beestjes, en ook écht veel zitten er in NY! Ook bij huizen zelfs.

Reply
Wanda 7 maart 2016 - 12:01

Wat hebben jullie een hoop parken bezocht joh! Wij hadden toen niet veel tijd om dat alles in het teken stond van de marathon en hebben daarom alleen Central Park bezocht maar ook dat vond ik al heel mooi om door heen te slenteren.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 maart 2016 - 20:22

Ja in 12 dagen hebben we echt veel kunnen zien. En er zijn zelfs nog meer interessante parken waar we nog niet zijn geweest! Kun je nagaan… Tijdens de Marathon zal het ook wel megadruk zijn in NYC. En Central Park is ook echt heel mooi!

Reply
Nesrin 6 maart 2016 - 16:13

Wat een prachtig artikel, zo informatief met prachtige foto’s! Central Park zal voor altijd zo speciaal zijn voor jullie 😉 Ik vind het plaatje van bovenaf, een luchtfoto, zo indrukwekkend.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 maart 2016 - 20:18

Dankjewel! Was ook heel mooi en interessant. Er valt ook veel meer geschiedenis te vertellen maar dan werd het een beetje lang 🙂 En ja Central Park is nu altijd anders haha

Reply
Jessica 6 maart 2016 - 11:06

Ik wist niet dat New York zo veel diverse parken had zeg! Maar ik snap dat Central Park voor jou/jullie natuurlijk wel op 1 blijft staan 😀

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 6 maart 2016 - 11:25

Ja en er zijn er nog veel meer! Een paar kleintjes waar we ook geweest zijn, en een aantal grote die op de lijst staan voor de volgende keer. Zelfs 2 weken New York is niet genoeg om alles te zien 😛 En ja Central Park is en blijft voor altijd nummer 1 van de wereld haha 😀

Reply
MichielZiet 6 maart 2016 - 10:55

Mooie impressie Sabine!! 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 6 maart 2016 - 11:24

Dankjewel! Is ook zo mooi daar 🙂

Reply
Alie van Piggelen-de Vries 6 maart 2016 - 09:52

Prachtige foto ’s van de parken die jullie bezocht hebben. Mooi hoor!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 6 maart 2016 - 11:23

Dankjewel! 😀

Reply
Denise 6 maart 2016 - 07:12

Wat een mooie parken zeg!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 6 maart 2016 - 11:23

Ja supermooi! New York is echt een parken-stad 🙂

Reply
Jennifer 6 maart 2016 - 07:12

Wauw mooie foto’s! Ik ben bijna drie jaar geleden in New York geweest, maar ik om heel eerlijk te zijn weet ik er niet heel veel meer van (een paar maanden hierna begon mijn obsessie voor Ghana haha).

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 6 maart 2016 - 11:23

Haha alles is gewist voor je ervaringen in Ghana 😛 😀 Nouja goede reden om eens terug te gaan met Mister bijvoorbeeld 😀

Reply
Jennifer 6 maart 2016 - 14:57

Hahaha dát zou nog eens een cultuurshock worden!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 6 maart 2016 - 15:03

😛

Reply
Morgaine 6 maart 2016 - 07:10

Wauw, wauw, en nog eens wauw, wat een prachtige foto’s bracht jij mee terug van deze parken, elk weer uniek en apart, dat je weet dat je op 20.000 lijken eigenlijk zit ergens, hahaha

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 6 maart 2016 - 11:22

Dankjewel! 😀 Ja ze zijn allemaal anders, dat maakt het ook zo leuk ze te ontdekken. En ja die lichamen haha, misschien speelde de pianoman daarvoor 😉

Reply
Zo simpel is dan geluk 5 maart 2016 - 12:56

Prachtige foto’s heb je gemaakt. Dat eekhoorntje, zo lief!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 5 maart 2016 - 20:24

Dankjewel! Ja die vond ik ook zo schattig!

Reply
Myriam 5 maart 2016 - 04:13

Ik denk dat ik toch maar eens naar New York ga 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 5 maart 2016 - 20:31

Haha ja zeker doen! 😀

Reply
Nicolien 4 maart 2016 - 23:40

Hoi Sabine, Leuke blog .
Al je New York ziet met Nederlandse ogen moet je toch ook de Hollandse geschiedenis erbij houden, het heette Tn de Hollanders er zaten in 1600 plus Nieuw Amsterdam ,Brooklyn heette toen Breukelen, Harlem was Haarlem, Flushing was Vlissingen en de Bronx was een Deense boer Bronck en als ze naar hem toe reisden zeiden ze altijd: ik ga naar de Bronk’s…..zoveel straten hebben Hollandse namen en het beplantingsplan vo de High Line s door de hollander Piet Oudolf uit Hummelo gedaan….
De Hudson s de scheiding ofwel de grens tussen: rechts van de Hudson ligt New England en links New Netherlands. Laos je ooit weer komt trek de Hudson af en je komt d Nederland, hugenotendorpen etc allemaal

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 5 maart 2016 - 20:34

Hoi Nicolien, dankjewel! Leuk dat je komt bezoeken 🙂 Ik heb een hoop meegekregen over Nederland in New York inderdaad. Heel interessant! Dat van Flushing wist ik niet, heel grappig! Terwijl Flushing juist iets anders betekent haha. Misschien kan ik de volgende keer een Hollandse tour maken en gewoon bij alles wat met Nederland te maken heeft gaan kijken. Leuk lesje geschiedenis 🙂

Reply
Roos 4 maart 2016 - 15:17

Wauw! Ik zou gaan voor het Prospect park. Lekker ‘rustig’, en mooi. 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 maart 2016 - 22:35

Ja dat was het ook! Ook de favoriet van Jimmy trouwens 😀 Zelf vind ik ook Flushing Meadows en Waterside Park echt heel mooi.

Reply
Carla van Vliet 4 maart 2016 - 13:07

Je maakt wel prima reclame voor deze stad zo hoor! 😉 Hoe lang waren jullie daar ook alweer…het lijkt veel langer. Goed gedaan en wederom echt prachtige foto’s!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 maart 2016 - 22:34

Haha het is leuk om er over te schrijven 😀 Ook zo een mooie herinnering voor mezelf! We waren er twee weken, is al best lang hoor ik van iedereen, en we hebben nog niet eens alles gezien! Er staan nog veel andere parken ook op het lijstje. Leuk voor de volgende keer 😉

Reply
Thomas Pannenappelflap 4 maart 2016 - 12:50

Net als Jaixy hierboven sta ik paf bij het zien van al dat groen in New York. Dit zou voor ons de uitgelezen plaats zijn om van de stad te genieten, want al dat beton zegt ons niks…

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 maart 2016 - 22:23

Jazeker, dat maakt een stad extra leuk vind ik. Als er weinig groen is vind ik het zelf ook al snel minder leuk hoor. Die parken geven gewoon zoveel mogelijkheid om echt te ontspannen en je ziet er ook nog hoe het dagelijkse leven er aan toe gaat 🙂

Reply
schrijfsels 4 maart 2016 - 05:30

Ik vond Bryant park gezellig!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 maart 2016 - 22:19

Ja die vond ik ook leuk! Zijn er twee keer geweest. Fijn parkje, maar in de winter wordt de helft van het park in beslag genomen door een ijsbaan wat ook weer drukte geeft haha

Reply
Natasja 4 maart 2016 - 04:29

Mooie foto’s !! Het park Rooseveldt ziet er ook mooi uit prachtige omgeving. Maar niets kan op tegen de herinnering van Central Park he?? Mooi verhaal!!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 maart 2016 - 22:17

Dankjewel! Haha ja dat zal altijd bij me blijven die herinnering 😀 Roosevelt Island is echt hartstikke leuk, je bent er zo en de uitzichten zijn geweldig. Op het puntje hoor je ook het water tegen de kade klotsen, heel rustgevend is dat.

Reply
sunny mama 4 maart 2016 - 04:00

Zo’n ongelooflijk mooie foto’s heb je weer gemaakt!
Die High Line ziet er erg indrukwekkend uit en die vleugel in Washington Square Park, hoe krijg je zo’n ding daar? Zo’n vleugel is ontzettend zwaar. Voor zover ik weet, moet zo’n ding verhuisd worden door specialisten. Heel bijzonder!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 maart 2016 - 22:16

Dankjewel! 😀 Ja van die vleugel vond ik ook heel bijzonder! Het klonk ook echt geweldig en heel rustgevend, zo in dat park.

Reply
Thea de Vries 4 maart 2016 - 04:00

Wat ontdekken jullie toch veel en nog leuker voor ons: wat deel je veel met je lezers, heerlijk!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 maart 2016 - 22:15

Dankjewel! 🙂 Is ook wel erg leuk hoor, New York! 😀

Reply
Marion 4 maart 2016 - 03:43

Wauw, supermooi om te zien. Ik was zelf helemaal weg van Washington Square Park, maar al die andere parken zien er ook prachtig uit.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 maart 2016 - 22:14

Dank! Ja die vond ik ook echt fijn! Klein maar fijn. Die hele buurt bij Greenwich Village en Soho vond ik trouwens geweldig!

Reply
Sas 4 maart 2016 - 03:15

OH.

Wacht.

Ik zie eekhoorntjes. Daar MOET ik heen. Ik hield ook van Hyde Park door al die ontzettend leuke eekhoorntjes<3

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 maart 2016 - 22:14

Haha ja er zijn er zóveel! In elk park komen ze overal tevoorschijn, zelfs in Brooklyn bij huizen zag ik ze zitten…

Reply
Rob Alberts 4 maart 2016 - 02:52

Voor een vliegtuigoverstap naar Bonaire was ik heel even op het vliegveld.
Maar van deze parken wist ik niet.
Anders was ik langer gebleven ….

Vrolijke groet,

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 maart 2016 - 21:18

Ah ja jammer! Weer een mooie reden voor een reisje 😉

Reply
Samaja 4 maart 2016 - 02:12

Ik ben al in New York geweest en toch kende ik niet al de parken die je hier opsomt. Leuk om te lezen dat er ook zoveel groen te vinden is in de stad!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 maart 2016 - 21:18

Dankjewel! Ja en er is nóg meer! Zo staan er voor de volgende keer nog wel 5 onbekende parken op de lijst haha 🙂

Reply
Falderie 4 maart 2016 - 02:09

wow, je doet me helemaal wegdromen… 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 maart 2016 - 21:17

Oh dankjewel! Wat fijn! 😀

Reply
Els 4 maart 2016 - 01:43

Je hebt er weer een mooi stukje van gemaakt. Leuk om te lezen maar vooral om te zien.
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 maart 2016 - 21:17

Dankjewel! Zou echt wat voor jullie zijn 😉 xx

Reply
Els 5 maart 2016 - 02:46

Ha ha, nee hoor! Je zult mij niet zo gauw het vliegtuig naar Amerika zien nemen! ?
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 5 maart 2016 - 20:35

Ik weet het 🙂 Maar you never know 😛

Reply
Jaixy 3 maart 2016 - 22:48

Super gaaf he? Als dat groen in zo’n wereldstad. Genieten is dat.
Wat dat betreft heeft New York echt alles! Nu ik zo je blogjes lees en je foto’s zie… Wil ik ook weer naar deze waanzinnige stad terug.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 maart 2016 - 21:16

Haha ja ik wil ook terug! 😀 Het verbaasde me wel, al die parken. Ik had niet gedacht dat er zo veel waren. Echt heerlijk!

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!