Home Noorwegen Orka’s spotten in Noorwegen
Reisfotochallenge: orka's spotten in Noorwegen

Orka’s spotten in Noorwegen

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Wist jij dat je om walvissen te spotten helemaal niet naar de andere kant van de wereld hoeft te vliegen? Sterker nog: vanaf Nederland of België kun je er gewoon naartoe rijden. Daar kwam ik achter tijdens een roadtrip in 2009 door Scandinavië, via Zweden naar de Noordkaap en via Noorwegen weer terug, zo’n 10.000 km in totaal. Op de terugweg door Noorwegen zette ik voet op één van de mooiste eilandengroepen ooit: de Lofoten. Ik wist toen nog niet dat het verblijf op deze sprookjesachtige plek één van de mooiste reiservaringen van mijn leven zou worden.

 

Fascinatie voor orka’s

Al jong was ik gefascineerd door orka’s. Ergens in een doos bij mijn ouders thuis ligt nog een oud werkstuk over deze prachtige dieren, dat ik schreef op de basisschool. En in plaats van Leonardo DiCaprio hing er een poster met orka’s op mijn kamer. Mijn grote droom was deze prachtige dieren ooit in het echt te zien. Niet in gevangenschap, maar gewoon in de oceaan. Zonder dat ik dat had verwacht kwam deze droom in het prachtige Noorwegen zomaar uit.

 

De walvistocht

De Lofoten is een ideaal punt om walvissen te spotten. Vanaf het kleine dorpje Stø vaart er een boot uit, met daarop ervaren mariene biologen als gids. Tijdens de tocht zouden we met name potvissen gaan zien, werd ons verteld. Een roofdier die met een lengte van maar liefst 11 tot 18 meter makkelijk te spotten is. Terwijl we met de groep op open zee dobberen zien we in de verte een klein stipje op het water drijven: de eerste potvis! Wat een machtig plaatje is dat zeg. Zeker op het moment dat de potvis gaat duiken, en even later met die prachtige staart boven het water uitsteekt. Hét moment voor een foto.

 

Orka’s in zicht!

Na een aantal uren varen maakten we rechtsomkeert om weer terug te keren naar het vasteland. Tijdens de terugtocht ontstond er enige commotie onder de gidsen. Want wat destijds maar één a twee keer per jaar voor kwam, gebeurde precies nu: orka’s in zicht! Gefascineerd kijk ik naar de grote vinnen die hoog boven het water uitsteken. Naar de prachtige gladde zwart-witte kleuren in de blauwe zee. Op de achtergrond de rotsen en het mooiste geluid ter wereld: het water dat met grote kracht omhoog wordt geblazen. Ik kan hier uren naar kijken. En puur genieten. De kleuren, de vormen, de geluiden, de kleintjes…

 

Magie in Noorwegen

Aan boord heerst doodse stilte. Met open mond staar ik naar die prachtige grote wezens, die ik tot nog toe alleen kende uit Free Willy en van die poster op mijn kamer. In een paar seconden is mijn droom uitgekomen. Een magisch moment dat mij altijd zal bijblijven. Wat is de natuur toch ontzettend mooi. Geluk en verwondering. Een prachtige herinnering, voor altijd.

 

Wil je meer weten over deze walvis-safari’s in Noorwegen? Kijk dan eens op deze website!

 

Lees meer!

54 reacties

Fem 20 maart 2016 - 02:49

Gaaf! Ik ben ook groot orkabewonderaar en heb ze helaas gemist in Nieuw-Zeeland (het weer was steeds te slecht om uit te varen). Goed om te weten dat er veel dichterbij ook een kans is ze te spotten!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 maart 2016 - 10:35

Wat leuk dat je er ook zo van houdt!! Jammer dat je ze gemist hebt, je moet ook net geluk hebben met het weer en alles. Volgens mij worden orka’s tegenwoordig vaker gespot daar bij de lofoten las ik ergens op de site van arctic whale tours. Dus wie weet zou het best een mooie optie zijn voor je om ze daar te zien!

Reply
Fem 21 maart 2016 - 04:50

Ha, goed om te onthouden!

Reply
Faabs 13 maart 2016 - 14:28

Het lijkt me onvoorstelbaar indrukwekkend !

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 maart 2016 - 20:44

Ja dat is het zeker!

Reply
Nesrin 13 maart 2016 - 10:35

Ik snap heel goed dat je dit fascinerend vind. Mooie foto’s trouwens. Ik heb ooit super blije dolfijnen voor mijn neus zien zwemmen toen ik op een bootje zat. Ik vind het veel mooier om ze in de zee te zien zwemmen dan ergens in gevangenschap.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 maart 2016 - 20:43

Ja precies! Heb ook een keer dolfijnen voor de boot gehad, heel mooi! En niet alleen mooier, maar deze dieren in gevangenschap is ook gewoon dierenmishandeling…

Reply
Sas 13 maart 2016 - 10:34

Oh wauw, lijkt me echt prachtig om in het echt te zien<3 Mooie foto's!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 maart 2016 - 20:42

Dankjewel! Ja is heel mooi, moet je zeker eens doen! 😀

Reply
Miriam 13 maart 2016 - 04:53

Wauw wat gaaf zeg, lijkt me een hele ervaring! Zou wel super jammer zijn als je dat gaat doen en je ziet er geen één… ;p

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 maart 2016 - 20:40

Ja super gaaf! Daar was ik ook wel bang voor ja, maar gelukkig zagen we heel veel 😀

Reply
ivonne 12 maart 2016 - 13:19

Gaaf! Ik ben gek op whalewatch tochten dus deze ga ik zeker onthouden. Noorwegen als land ljjkt me ook prachtig.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 maart 2016 - 18:09

Ja moet je zeker heen gaan, Noorwegen is prachtig! Ben echt verliefd geworden op Lapland, is zó mooi! De Lofoten ook dus. Je kunt ook potvissen en heel veel dolfijnen spotten bij de Azoren!

Reply
Jessica 11 maart 2016 - 14:27

Ik ben een kleeeeein beetje jaloers op je! Zijn zulke bijzondere beesten. Tijdens de boottocht van Colombia naar Panama zag ik 1 walvis, maar die was zo snel weg dat ik het amper in de gaten had 🙁

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 maart 2016 - 18:08

Hahaha 😀 Ja heel bijzondere dieren! Jammer dat je de walvis niet goed hebt kunnen zien. Die potvissen zijn ook zo mega groot, dat kun je je bijna niet voorstellen. Op de Azoren kan het ook trouwens, potvissen en dolfijnen (heel veel!) spotten, dus je kunt altijd nog daar even heen vliegen 😛

Reply
Els 11 maart 2016 - 07:10

Wat is je favoriete dier? ……….een orka!
juist, we konden nog net voorkomen dat er een
zwembad met orka in de tuin geplaatst zou worden.
Xxx?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 maart 2016 - 18:07

Whahahaha ja precies 😀

Reply
Michelle 11 maart 2016 - 04:29

Wat een prachtige ervaring zeg! Zoiets ( of met dolfijnen) zou ik zelf ook nog wel graag willen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 maart 2016 - 18:07

Ja zeker! Het kan ook bij de Azoren (ook nog in Europa) en daar zijn ook heel veel dolfijnen die gewoon met de boot mee zwemmen! Supergaaf!

Reply
sunny mama 11 maart 2016 - 02:47

Hoewel orka’s nooit in het bijzonder mijn belangstelling hebben gehad, vind ik dit een fijn blogpost vooral vanwege de prachtige foto’s en ook vanwege jouw beschrijving van dit avontuur. Ik zou bijna zelf zo’n avontuur willen ondernemen terwijl orka’s mij nou niet echt interesseren…

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 maart 2016 - 18:03

Dankjewel! Ik denk dat het zien van walvissen of dolfijnen in het wild altijd een heel bijzondere ervaring is. Dieren die zo enorm groot zijn die gewoon bijna langs de boot zwemmen. En de Lofoten zelf is ook gewoon zeer mooi!

Reply
Natasja 11 maart 2016 - 02:09

Prachtig om dat mee te maken lijkt mij. Zo zie je maar hoe zoiets dichterbij huis is dan je denkt.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 maart 2016 - 18:01

Ja zeker prachtig! Ik had ook niet gedacht dat zoiets zo dichtbij zo spectaculair zou zijn. Leuk om naartoe te gaan op vakantie met de kids!

Reply
wilma 11 maart 2016 - 00:41

mooi zeg. Heb ze nog nooit in het echt gezien, but you never know.
Groet, Wilma

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 maart 2016 - 18:00

Precies! In Canada zul je dit ook wel kunnen doen toch? Zeker bij Vancouver heb ik wel eens gehoord! Groetjes!

Reply
Ester 10 maart 2016 - 16:05

Bijzonder! Ik had na Free Willy ook een tijdje een fascinatie voor orka’s… inclusief werkstuk en spreekbeurt 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 maart 2016 - 17:59

Oh wat grappig!! Ik kan me niet meer herinneren of ik Free Willy daarvoor of daarna voor het eerst heb gezien. Waarschijnlijk daarvoor… vind het nog steeds geweldige beesten, zou ze graag nog eens zien!

Reply
bentenge 10 maart 2016 - 15:00

Ik ben niet gauw jaloers op wat anderen meemaken/beleven/bereizen, maar dit is een uitzondering.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 maart 2016 - 17:58

Haha thnx! Ik zou zeggen: vakantie Noorwegen 😀 Om meerdere redenen zeer de moeite waard!

Reply
Kim 10 maart 2016 - 13:58

*zet Noorwegen iets hoger op Bucketlist* :). Walvissen en dolfijnen heb ik wel al in het wild kunnen zien, maar Orka’s nog niet. Maar dat zou ik wel graag willen. In welke tijd ben je daar geweest?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 maart 2016 - 17:57

Haha zeker doen! Bij de Azoren heb ik ook potvissen en dolfijnen gezien, ook heel mooi. Maar haalde het niet bij Noorwegen 🙂 Ik was daar in juli, volgens mij loopt het seizoen vanaf mei tm september, al las ik ergens dat je tegenwoordig het hele jaar rond walvissen kunt zien. Wellicht vind je er meer info over op de website onderaan de post. Is sowieso echt prachtig de Lofoten, zou graag eens terug gaan.

Reply
Hugo Van Bossuyt 10 maart 2016 - 09:11

die diertjes zien er mooi en zachtaardig uit,
maar in werkelijkheid zijn het bloeddorstige moordenaars… Gelukkig ongevaarlijk voor de mens.
Toch een aparte belevenis om ze in het echt te kunnen zien!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 maart 2016 - 17:55

Ja, dt is de natuur 🙂 Net als een heleboel andere prachtige dieren. Ondanks dat vind ik ze onwijs fascinerend en prachtige dieren.

Reply
Stéphanie 10 maart 2016 - 09:06

Hele gave ervaring! Het zijn zulke fascinerende dieren. Walvissen spotte ik verleden jaar in Canada en dolfijnen vijf jaar geleden op de Azoren. Orka’s staan nog op mijn wensenlijstje, misschien ooit in Noorwegen 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 maart 2016 - 17:54

Ja supergave ervaring, zou graag nog eens gaan 😀 Leuk dat je op de Azoren bent geweest! Daar heb ik zelf ook zo’n tocht gedaan, veel potvissen gezien én al die dolfijnen die voor de boot uit zwemmen. Ook heel mooi. Canada lijkt me ook fantastisch. De Lofoten zijn wel echt prachtig hoor, vond ik zelfs nog mooier dan de Azoren denk. Wel kouder 🙂

Reply
Carla van Vliet 10 maart 2016 - 08:48

Free Willy ken ik helemaal uit mijn hoofd…omdat de kinderen de film grijs draaiden…maar ik wist niet dat orka’s zo dichtbij wonen! 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 maart 2016 - 17:52

Hahaha ik heb ze ook alle 3 tig keer gezien 😀 Ja orka’s wonen volgens mij in alle grote zeeën, alleen de kunst is om ze te zien. Het is wel echt heel mooi, zou het graag nog eens doen.

Reply
Jenn 10 maart 2016 - 08:03

Wauw, wat een gave ervaring!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 maart 2016 - 17:51

Thnx, ja heel tof!

Reply
Roos 10 maart 2016 - 07:44

Mooie foto’s! Orka’s zijn inderdaad prachtig.Je foto’s zijn ook heel rustgevend trouwens. 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 maart 2016 - 17:51

Dankjewel! Ja die hele tour is eigenlijk heel rustgevend. Ik zou daar echt dagen op een boot kunnen zitten en luisteren en kijken naar wat er allemaal in de zee gebeurt. Alleen het geluid van het water en de orka’s… echt prachtig!

Reply
Sandra Valkenburg 10 maart 2016 - 06:04

Kippenvel bij je verhaal.
wij hopen het dit jaar te gaan doen!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 maart 2016 - 17:50

Oh wat tof! Waar gaan jullie? Het kan ook bij de Azoren, alleen zijn daar geen orka’s volgens mij, maar wel dolfijnen.

Reply
patricia 10 maart 2016 - 04:42

wauw! wat een te gekke ervaring. Ik heb 1 x met dolfijnen gezwommen dat was al te gek, maar dit lijkt me helemaal te gek.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 maart 2016 - 17:50

Ja super ervaring! Op de Azoren zwommen er heel veel dolfijnen mee met de boot, ook prachtig. Zijn zulke leuke beestjes. Maar ze halen het toch niet bij orka’s hahahaha

Reply
Katie | Trends 4 Travel 10 maart 2016 - 04:28

Zo gaaf!! Wat een mooie ervaring 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 maart 2016 - 17:49

Ja absoluut!

Reply
Morgaine 10 maart 2016 - 03:11

Prachtig en wat een wonder is dat dan he om te zien, mijn meest simpele natuur verschijnsel moet ook nog gebeuren maar zoals ik het begrijp kan dat nog sneller gebeuren, dolfijnen die mee zwemmen met de vaart, of gewoon dus dolfijnen spotten, hahahahaha en deze mogen erbij komen natuurlijk 😉

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 maart 2016 - 17:49

Ja echt een wonder… zó mooi! Ik heb ook een walvistocht gedaan bij de Azoren en daar waren niet alleen potvissen, maar ook heel veel dolfijnen! Echt heel veel! Ze zwommen vrolijk voor de boot uit, echt geweldig! En ook dat is niet zo ver weg! 🙂

Reply
Morgaine 13 maart 2016 - 04:23

hahahahaha, ze schijnen ook al gewoon hier rond Groot Brittanië te zitten, dolfijnen 😉

Reply
Co 10 maart 2016 - 02:36

Wauw wat gaaf! Orka’s zien staat ook hoog op m’n bucket list, goed om te weten dat ik daarvoor niet naar de andere kant van de wereld hoef 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 maart 2016 - 17:47

Ja supergaaf! Je kunt ook potvissen en dolfijnen spotten bij de Azoren, maar daar heb ik geen orka’s gezien en die zijn toch wel echt tof! Zulke mooie beesten 😀 Hoop dat je snel de mogelijkheid krijgt!

Reply
Samaja 10 maart 2016 - 02:20

Wauw! Zo mooi… Ik word er stil van. We zijn in Nieuw-Zeeland ook walvissen gaan spotten, maar die waren die dag jammer genoeg nergens te zien :-/. Blijkbaar had jij meer geluk :-). Prachtige foto’s!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 maart 2016 - 17:46

Thnx! In NZ lijkt me het ook heel mooi, als je ze ziet dan hè. Hopelijk heb je de volgende keer meer geluk! Het kan ook op de Azoren, daar zijn heel veel potvissen en dolfijnen, ook prachtig. Maar orka’s zijn toch wel de top 🙂

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!