Home De omgeving van Bogotá Verrassend Parque Jaime Duque: reis door Colombia en de hele wereld over
Parque Jaime Duque dagtrip Bogotá Colombia - Taj Mahal - featured

Verrassend Parque Jaime Duque: reis door Colombia en de hele wereld over

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Ik woon al bijna 3,5 jaar in Colombia en nog nooit was ik bij Parque Jaime Duque geweest. Nu denk je: parque wat? Parque Jaime Duque dus: het themapark vlakbij mijn huis waar ik grote vooroordelen over had. Niet boeiend, te massaal en alleen leuk voor kinderen, om maar wat te noemen. Dat terwijl juist dit park ideaal is om aan te geven hoe iemand bij mijn huis komt, namelijk gewoon bij de Taj Mahal naar rechts en dan kom je vanzelf in Sopó. Kortom: tijd om met eigen ogen het park van binnen te gaan bekijken en om te ontdekken of er iets klopt van die vooroordelen. Dus stapte ik samen met mijn ouders in de bus om slechts een kwartiertje later bij de Taj Mahal weer uit te stappen. Er is letterlijk geen bezoeker te bekennen en binnen de kortste keren staan we dan ook aan de andere kant van de toegangspoort. In een rare wereld waar Colombia, geschiedenis, reizen, sprookjes, dieren en de hele wereld samenkomen. Parque Jaime Duque bleek een grote verrassing: zó leuk! Maarre… wat is er nu eigenlijk te zien en te doen? Ga vanuit Colombia mee op wereldreis!

 


Parque Jaime Duque: iets met een piloot, Avianca en internationale vliegroutes


In het jaar 1917 werd Jaime Duque Grisales geboren, de latere piloot waar Parque Jaime Duque naar is vernoemd. Jaime Duque deed zijn opleiding tot piloot in de Verenigde Staten, waarna hij in 1944 terugkwam in Colombia en de allereerste baas van de nationale piloten van Avianca werd. Daarmee verving hij de Duitse en Amerikaanse piloten die deze taak tot dan toe op zich hadden genomen. Ook was hij degene die tussen 1949 en 1950 de eerste internationale vliegroutes met Avianca invoerde en organiseerde. Een vlucht overzee naar Rome duurde toentertijd maar liefst 32 uur.

Jaime Duque heeft veel voor de Colombiaanse maatschappij betekend: hij doneerde veel geld aan onder andere ziekenhuizen, universiteiten en bibliotheken. Hij had altijd de droom om een belangrijk cultureel en recreatief centrum voor Colombianen op te zetten. Op 27 februari 1983 werd deze droom werkelijkheid en opende Parque Jaime Duque de deuren. Het is een unieke plek die door het tv-kanaal Discovery Travel zelfs werd uitgeroepen tot één de 5 beste parken van Latijns Amerika. Jaime Duque overleed in november 2007 op 90-jarige leeftijd.

 

Een bijzondere missie

Parque Jaime Duque is een natuurreservaat dat bezoekers een bijzondere culturele en recreatieve ervaring biedt. Spelenderwijs leren over culturen, en sociale en biologische wetenschappen door middel van musea, monumenten en een biopark staat voorop. Het is een non-profit organisatie, waarvan de winsten worden gebruikt om verschillende instellingen te ondersteunen die werken ten behoeve van kinderen en dakloze ouderen. Met de inkomsten worden milieu-educatie en bescherming van bedreigde diersoorten gefinancierd.

 


Een wereldreis langs cultuur en natuur


Het park bestaat uit 5 onderdelen: de monumententuin, een culturele passage, het kinderparadijs, de Caraïbische haven en het biopark Wakata.

De monumententuin

Als je het park inkomt loop je eerst langs diverse monumenten, denk aan replica’s van beelden uit San Agustín, het vliegtuig HK-136 waarmee Jaime Duque de eerste internationale vluchten maakte en het monument waarop de hand van God de wereld draagt. Dit monument is maar liefst 38 meter hoog en heeft een diameter van 25 meter. Deze bol wordt ook wel gezien als het symbool van het park.

 

De culturele passage

Het culturele gedeelte is een erg interessante. Je vindt er onder andere een grote kaart van Colombia inclusief vele exotische vogels. De kaart heeft een lengte van 80 meter, een breedte van 50 meter en je loopt er zo’n beetje 10 meter boven. Ook is er een museum over de mensheid en het universum, een tuin met dinosauriërs, een mooi gebouw waar je kleding van over de hele wereld kunt bewonderen (met poppen) en een activiteit waar je in een bootje het verhaal van Ali Baba en de veertig rovers uit het sprookje Duizend-en-één-nacht kunt bewonderen (erg leuk!). Of dat nog niet genoeg is vind je er ook nog de zeven wereldwonderen van de antieke wereld: de piramide van Cheops, de hangende tuinen van Babylon, het beeld van Zeus in Olympia, Mausoleum van Halicarnassus, de Kolos van Rhodos en de Pharos van Alexandrië.

 

Het kinderparadijs

Parque Jaime Duque is sowieso dé plek om naartoe te gaan als je op reis bent met kinderen in Colombia, en in het kinderparadijs vind je vele speeltoestellen, glijbanen en meer leuks voor kinderen. Wij hebben dit uiteraard overgeslagen. Wel gingen we op de foto bij de dinosauriërs.

 

De Caraïbische haven

De Caraïbische haven vond ik één van de mooiste delen van het park. Nu houd ik erg van oude schepen, maar ook simpelweg het uitzicht en hoe het is opgezet vond ik best indrukwekkend. Als erg geen bergen zouden zijn, zou het zo lijken alsof je echt in de Caraïben bent. In de haven vind je niet alleen exotische dieren die in de Caraïben voorkomen, zoals slangen en krokodillen, maar ook de twee indrukwekkende schepen:

  • El Destroyer Córdoba (de vernietiger Córdoba): een schip waarmee tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gevochten. Het schip werd aan het park geschonken door de nationale marine, ontwapend in Cartagena en in delen getransporteerd naar Bogotá om daar alles weer in elkaar te zetten. Dit hele proces nam zo’n 10 maanden in beslag.
  • Een replica van de Bergantín Independiente: het vlaggenschip van het nationale leger tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Het schip bevat zeven scenario’s die de belangrijkste zeeslagen laten zien die Colombia heeft gevoerd. Je kunt het schip van binnen bezoeken: zeer mooi gemaakt, informatief en met prachtige uitzichten.

Daarnaast kun je er ook kajakken.

 

Het biopark Wakata

Hoewel ik normaal niet van de dierentuinen ben is dit toch een verrassend mooi park. Er wonen vele diersoorten die in Colombia voorkomen en dat is niet alleen prachtig om te zien, maar ook erg leerzaam. Er wonen op dit moment zo’n 450 dieren verdeeld over 100 soorten. Het park telt ongeveer 700.000 vierkante meter. De dieren hebben dus zeer veel ruimte en de verblijven zijn echt perfect onderhouden. Biopark Wakata heeft als focus onderzoek, educatie en recreatie. Het werkt samen met universiteiten en voor schoolklassen is het erg educatief. Helaas had ik geen tijd om de hele wandeling omhoog naar de condors te maken, dus ik ga zeker nog eens terug om dat te zien!

 


De Taj Mahal: die stond toch in India?


In de monumententuin staat het mooiste gebouw van het hele park, en misschien ook wel ter wereld: de Taj Mahal. Al van veraf te zien is dit toch wel hét gebouw wat je van binnen en buiten wilt zien als je naar Parque Jaime Duque gaat. Anders dan de echte Taj Mahal in India, zijn hier geen duizenden toeristen en kun je dus op je gemakje dit prachtige bouwwerk bewonderen. Het is dan wel niet het origineel, wél een exacte replica (van de buitenkant). Ook de binnenkant kun je bewonderen. Hier vind je reproducties van de belangrijkste werken van de klassieke kunst, het verhaal van de geschiedenis van de Colombiaanse onafhankelijkheid in een imposant olieverfschilderij op een doek van 65 meter lang en 7 meter hoog en op de bovenste verdieping kom je in een wereld van insecten.

 


Een verrassend mooi en interessant park


Niet alleen ik, maar ook mijn ouders waren zeer blij verrast door dit park. Ik had niet verwacht dat het zó leuk en mooi zou zijn. Het park is goed en duidelijk opgezet en wat vooral opvalt is hoe schoon het er is en hoe netjes onderhouden. Ondanks dat het al in 1983 is geopend ziet het eruit alsof het van gisteren is. Wakata vond ik echt verbazend mooi en fijn voor de dieren. Veel groen, zeer grote verblijven en het ziet er echt uit om door een ringetje te halen. Daar kan Artis zeker nog een puntje aan zuigen. Het mooie is ook dat het park maar een paar dagen per week open is, dus de dieren krijgen veel rust. Het park is zeer informatief en je kunt er alles leren over Colombia, van de betekenis van de nationale vlag tot de de nationale vogel de Condor. Een echte aanrader dus!

 


Praktisch


Hoe kom je bij Parque Jaime Duque?

Vanuit Bogotá: ga naar Portal Norte met de Transmilenio of naar Terminal Satelite met de taxi of Uber (daar is een bushalte aan de autopista) en ga met de bus naar Sopó of Briceño. Stap uit in Briceño, loop het laatste stukje naar de ingang of stap over op de bus naar Zipaquirá en stap uit voor de ingang. De rit van Bogotá naar Briceño duurt ongeveer 30 a 45 minuten afhankelijk van het verkeer.

Vanuit Zipaquirá: neem de bus naar Sopó of Briceño en vraag de chauffeur je uit de bus te zetten voor de ingang van Parque Jaime Duque. Deze rit duurt ongeveer 30 minuten.

Vanuit Sopó: neem de bus naar Zipaquirá en stap uit bij de ingang van het park. De rit duurt ongeveer 10 a 15 minuten.

Zodra je aankomt in Briceño zie je de Taj Mahal overal boven uitsteken: niet te missen dus!

Openingstijden en kosten

De openingstijden van het park verschillen per maand en per laag- en hoogseizoen. Het is in ieder geval geopend in het weekend en meestal ook op donderdag en vrijdag. De website van het park is zeer goed opgezet en informatief en mijn advies is dan ook om van tevoren te kijken wanneer het is geopend. De openingstijden, data en prijzen staan hier heel duidelijk aangegeven. 

Je kunt kiezen uit twee entreekaarten. De goedkoopste is 32.000 pesos, de duurste 42.000 pesos. Het verschil zit ‘m in de extra activiteiten die je kunt doen met het duurdere kaartje, zoals de tocht met het panoramatreintje, ponyrijden en een treintje in het biopark. Deze services zijn sowieso alleen beschikbaar op de drukke dagen, zoals zaterdag, zondag en feestdagen. Kom je daarbuiten dan kun je dus alleen het goedkoopste ticket kopen. Zie de link hierboven voor meer informatie.

Hoeveel tijd heb je nodig om alles te zien?

Het park is behoorlijk groot en er is enorm veel te doen. Als je alles wilt zien en ook nog op je gemakje, zorg dan dat je er bent als het open gaat zodat je zoveel mogelijk uit je bezoek kunt halen. Ikzelf had iets te weinig tijd om alles te zien en ik ga dus zeker een keer terug met Jimmy.

Wat is de beste tijd om het park te bezoeken?

Wil je het hele park voor jezelf en geen wachtrijen hebben? Kom dan buiten de weekenden en feestdagen. Houd er rekening mee dat dan bepaalde services niet werken, zoals het treintje. Voor mij is buiten de drukke dagen dus de beste periode, maar kom je met kinderen die graag gebruik willen maken van de treintjes en autootjes, dan is het weekend wellicht beter.

Voor wie is het park leuk?

Op het eerste gezicht lijkt het park alleen leuk voor kinderen, maar niets is minder waar. Parque Jaime Duque is echt voor alle leeftijden leuk! Je kunt er best veel wandelen, de dierentuin is verrassend mooi en je leert een hoop over Colombia en de wereld. Ben je maar twee weken aan het reizen door Colombia dan is het wellicht niet een goed idee om hier een hele dag aan te besteden, maar heb je langer de tijd of woon je in Bogotá dan is het zéker leuk! Let op: vrijwel alles is alleen in het Spaans.

 


Zoek je nog een leuke dagtrip vanuit Bogotá? Of ben je met kinderen in Colombia? Dan is Parque Jaime Duque absoluut een heel leuke, mooie en interessante optie!


 

Lees meer!

12 reacties

Alie 29 maart 2018 - 13:50

Was een geweldige trip zo te zien. Prachtige foto ‘s.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 april 2018 - 10:45

Dankjewel Alie! Zeker de moeite waard dit 😀

Reply
Jenn 28 maart 2018 - 05:27

Wat een mooie foto’s!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 april 2018 - 10:46

Dankjewel lieverd!

Reply
Sas 27 maart 2018 - 05:20

Oh wauw. Dit ziet er echt kleurrijk, gezellig en bovenal sfeervol uit zeg! Mooi vast gelegd ook op de foto’s.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 april 2018 - 10:50

Dankjewel!

Reply
Nesrin 26 maart 2018 - 13:51

Wat ontzettend gaaf zeg! Heel leuk dat er een kopie van de Taj Mahal staat (die ik echt wel een keer real life wil zien) had dit niet verwacht daar.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 april 2018 - 10:51

Haha ja heel grappig die Taj Mahal. Ik zou m ook wel eens in het echt willen zien. Nouja tenminste zijn er bij de Colombiaanse versie véél minder toeristen haha 😛

Reply
Natasja 26 maart 2018 - 11:16

Grappig dat ze de thaj … gekopieerd hebben!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 april 2018 - 10:51

Haha ja heel grappig 😛

Reply
Els 26 maart 2018 - 06:29

Ja was echt leuk! Ik zou er best nog een keer heen willen.
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 april 2018 - 10:51

Ja ik ook! 😀 xx

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!