Home De omgeving van Bogotá Bijzonder overnachten in Colombia: krijg een einde-van-de-wereld-gevoel in Jardín Colibrí
Eco hotel Colombia Jardín Colibrí Cundinamarca - featured

Bijzonder overnachten in Colombia: krijg een einde-van-de-wereld-gevoel in Jardín Colibrí

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Na lang wachten stopt de taxi voor het hek van ons landgoed in Sopó. Het is de enige taxichauffeur in het dorp met een wagen die deze rit aankan. Dat belooft wat. De route via Pionono is bekend terrein, totdat we afslaan naar links. De mooi geasfalteerde weg verandert in een zandweg vol met gaten en stenen. Maar het wordt nog erger, zo blijkt al snel. Een scherpe bocht naar rechts brengt ons op een modderweg waar we niet meer rijden, maar glijden. Precies deze dag dat ik mijn ouders meeneem naar een wel heel bijzonder hotel in de bergen, regent het pijpenstelen. De wagen glijdt van links naar recht en weer terug. Terwijl mijn hondje Juaco het allemaal wel best vindt, zitten wij met z’n drieën stijf van angst op de achterbank te hopen dan we niet van de berg afglijden de afgrond in. Na een helse rit komen we eindelijk aan bij onze bestemming, waar de taxichauffeur doodleuk mededeelt dat hij niet van plan is ons morgen weer op te komen halen over deze weg. Daar staan we dan, in the middle of nowhere ergens in de Colombiaanse bergen. Mijn ouders vinden dit ongetwijfeld het spannendste cadeau wat ze ooit van mij hebben gekregen. Totdat uit de bosjes vrolijk eigenares Nicky tevoorschijn huppelt en ons meeneemt naar één van de meest bijzondere hotels waar we ooit hebben geslapen.

 


Jardín Colibrí: een ecologisch verblijf bij een bijzonder gezin


Ze noemen het ook wel ‘de school van het leven’, en dat is niet voor niets. De Engelse Nicky en haar Colombiaanse man Mao kochten zo’n 20 jaar geleden dit stuk grond waar ze in de loop der jaren zelf dit hotel bouwden. Op een zo duurzaam mogelijke manier, dicht bij de natuur.

Toen hun huis klaar was en ze hier gingen wonen werden hun twee kinderen, Ati en Oliver, geboren. Kinderen die opgroeien midden in de natuur ver weg van alles, waar ze op jonge leeftijd leren bijen te houden, groente te verbouwen en te werken op het land.

Inmiddels gaan ze allebei naar de basisschool, een hele onderneming aangezien dit Nicky zo’n vier uur tijd per dag kost om ze naar school te brengen en weer op te halen. Het gezin leeft van wat ze op het landgoed hebben: groente, heel veel fruit, schapen, kippen en bijen. En wij mogen dit weekend een kijkje nemen in hun zelfvoorzienende leven.

 


Genieten in een kleurrijk eco-hotel


De taxi is inmiddels alweer de hoek om terwijl wij met onze koffertjes het natte trappetje naar boven oplopen. Nicky neemt ons mee naar het hoofdverblijf van het eco-hotel, dat vast zit aan het huis waar zij zelf wonen. Ze geeft ons een rondleiding en legt het één en ander uit over hoe zij leven en wat wij kunnen vinden in het hotel.

Al snel plaatst ze ons op de kleurrijke bank waar we heerlijk warme, en zo welkome, hete thee en koffie krijgen. Nicky is een enorm gepassioneerde en gastvrije vrouw die echt gelooft in de levensstijl die zij en haar gezin zo bijzonder maakt. Regen of niet: wij genieten met volle teugen van deze ervaring.

 


Een landgoed om jaloers op te zijn


Hoewel wij zelf ook heel mooi wonen, helemaal niet ver weg van hier trouwens, is dit wel héél indrukwekkend. Het is inmiddels half vijf en gestopt met regenen. Alles is kletsnat, maar toch gaan we er op uit om het landgoed te bekijken. We worstelen ons door dichtbegroeide struiken en door het hoge gras, genieten van de heerlijk frisse lucht en verbazen ons over de grootte van deze plek.

We zien zoveel moois en bijzonders. Van exotische fruitbomen tot een kleine kas die ze in elkaar hebben gezet van plastic flessen. De lammetjes die ons achterna lopen zijn te schattig voor woorden en het uitzicht op het huisje waar we deze nacht verblijven is onwerkelijk. Ik zie het al helemaal voor me dat ook Jimmy en ik ooit zo wonen. Fantastisch toch?

 


Slapen in een droomhuis


Toen Nicky ons het huisje wees was onze eerste reactie ‘is dat hele huis voor ons?’. Ja dus. Stel je voor: een wit huis met vrolijke gekleurde muurschilderingen, zoals zonnetjes en salamanders, gras op het dak waar je bij mooi weer kunt gaan zonnen, een hangmat midden in de kamer, een stenen vloer en muren die het extra knus maken en een open haard om warm te blijven.

Oh en dan heb ik het nog niet eens over de badkamer gehad. Want zelfs is de natuur doorgedrongen tot de toilet, die tussen kleine tuintjes staat. De slaapkamer met het grote bed in het midden met daarboven een dakraam en daarnaast een hangmat mag ook niet vergeten worden. Alles is gemaakt van natuurlijke materialen. Denk aan tafels van paletten en een dak van bamboe en hout. Echt een droomhuisje.

 


Het wordt nog mooier: wandelen door de prachtige bergen


Of het landgoed zelf al niet spectaculair genoeg is kun je hier ook nog diverse wandelingen maken. Wij kiezen voor de korte wandeling van zo’n 30 a 40 minuten die ons eerst naar boven leidt, en dan door het landgoed van de buren naar een uitzichtpunt. Vanaf daar kijken we uit over Guatavita en het meer van Tominé. En laat dat nu net tot mijn favoriete gebieden van Colombia behoren. De uitzichten zijn indrukwekkend en met tevens heerlijk weer is dit de perfecte ochtendwandeling. We lopen dezelfde weg terug om dit perfecte verblijf af te sluiten met een lekkere warme kop thee en veel gezelligheid met de familie.

Aangezien de taxi niet meer terug wil komen brengt Nicky ons met haar wagen terug naar het dorp. Ik had zeker nog wel een nacht extra in dit paradijs kunnen blijven, en ik kan het dan ook aan iedereen die van natuur en buiten de gebaande paden reizen houdt aanraden!

 


Om rekening mee te houden


Een verblijf in dit bijzondere hotel is simpelweg heel bijzonder, maar zeker niet voor iedereen weggelegd. Houd dus rekening met de volgende dingen voordat je boekt:

 • Het hotel Jardín Colibrí ligt afgelegen. En daarmee bedoel ik ook écht afgelegen. Je kunt er prachtige wandelingen maken, maar even naar de winkels of een dorpje zit er niet in. Dit verblijf is echt bedoelt om te genieten van de rust, te wandelen en spelletjes te spelen. Maar bovenal om een stukje zelfvoorzienend leven te ervaren.
 • Het hotel ligt in de bergen op zo’n 3000 meter hoogte en het is er dus koud. In elk huisje is een open haard en dat is niet voor niets. De open haard zorgt ervoor dat je warm blijft, maar deze reikt niet tot de badkamer. De douche is warm, maar de badkamer koud. Mogelijk heb je mazzel en dagenlang zon, zo niet vergeet dan niet een dikke trui en dikke sokken mee te nemen.
 • In de bergen regent het regelmatig en het klimaat in Colombia is met geen mogelijkheid te voorspellen. Er is dus een kans dat het (een deel van de tijd) regent als jij er bent. Laat de regen je verblijf niet verpesten: ook in de regen kun je wandelen en anders is het heerlijk knus in het huisje.
 • Je zit midden in de natuur en dat betekent dat er insecten kunnen rondlopen of vliegen die je liever niet om je heen hebt.

 


Praktisch


Waar ligt Jardín Colibrí en hoe kom je er?

Officieel behoort het landgoed waar het hotel op staat tot het dorpje Guasca, maar in de praktijk ligt het hotel precies tussen de dorpjes Sopó, Guatavita en Guasca in. Midden in de bergen, ver weg van alles. Om er te komen heb je een taxi of eigen auto (4×4) nodig. De route die het best te doen is, is vanuit Guasca. Ga met de bus naar Guasca en zoek daar een taxi die je naar het hotel brengt. Het is ook mogelijk er te komen vanaf Sopó (dat deden wij), maar er is slechts één taxichauffeur met een auto die deze rit aankan. Als het veel geregend heeft is er ook een kans dat hij de rit niet wil rijden. Als je vanuit Bogotá komt is via Guasca dus de beste optie.

Wat neem je mee?

Wegens de afgelegen ligging en het wisselvallige klimaat is het handig een regenjas, goede wandelschoenen, een extra paar schoenen, dikke sokken, een warme pyjama en iets om te doen (zoals Rummikub) mee te nemen.

Handige weetjes

 • Je kunt er zelf koken.
 • Water beter niet uit de kraan drinken, maar je flesje vullen met het gefilterde water uit de keuken van de familie.
 • Je kunt er geen lunch kopen, wel ontbijt en avondeten (beiden niet bij de prijs inbegrepen).
 • Ze maken heerlijke vegetarische maaltijden.
 • Bijna alle voedingsmiddelen die ze gebruiken (op rijs, bloem, pasta, boter, olie en nog wat basis dingen na) komt uit eigen tuin en van eigen dieren.
 • Ze hebben allerlei spelletjes liggen om gezellig bij de open haard te spelen. Ook kun je er tafeltennissen en darten.
 • Huisdieren zijn welkom. Op het terrein woont ook een heel lieve hond en een aantal katten.
 • Je kunt er terecht met zowel Engels als Spaans.
 • Er wordt een aanbetaling gevraagd van een deel van de uiteindelijke prijs. Die prijs ligt net als in de meeste finca’s hoger dan wat je in een hostel betaalt.
 • Het is geen backpackers-hostel, maar toch komen er wel geregeld backpackers. Als je mazzel hebt ontmoet je dus ook nog meer leuke mensen!

 


Verblijf a la Floortje aan het einde van de wereld: boek hier je bijzondere verblijf in Jardín Colibrí!


Ver buiten de gebaande paden, hartstikke ecologisch, in prachtige natuur en lieve mensen: een zeer bijzondere ervaring die je niet snel zal vergeten. Leer het echte Colombia kennen en ontdek hoe families leven zo ver weg van alles. Dit is geen hotel waar je op de bonnefooi naartoe gaat, dus boek hier je verblijf van tevoren. De prijs hangt af van het seizoen, maar het is sowieso wat duurder dan een hostel. Maar 100% het geld waard!

 


Eén van de dingen die ik zo leuk vind aan Colombia zijn de bijzondere hotels. Van die plekken die je in Nederland niet hebt en waar je je ogen uit kijkt zo indrukwekkend. Jardín Colibrí is hét verblijf voor jou als je ook zo een plek wilt leren kennen. Ook nog goed te doen vanaf Bogotá. Klik hier voor meer bijzondere hotels in Colombia!


In dit artikel staan affiliatie links, klik hier voor meer informatie. Dit artikel is géén samenwerking met het betreffende hotel, maar een oprechte aanbeveling van mij aan jou, om je de kans te geven Colombia in zijn pure vorm te ontdekken.


 

Lees meer!

8 reacties

Sheila 23 maart 2018 - 02:52

Dat lijkt me een prachtige plek, zeg. Ik vind het huisje super sfeervol met die mooie kleuren. Lijkt me een fijne plek om tot rust te komen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 april 2018 - 10:53

Ja absoluut! Is een heel bijzondere plek en vooral ook het idee en de idealen erachter.

Reply
Sofie 22 maart 2018 - 07:06

Oh wat een fijne plek <3 Echt prachtig daar!! En zo'n mooi huisje.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 april 2018 - 10:53

Ja zo mooi! Echt genoten en hoop eens terug te gaan met Jimmy!

Reply
Els 22 maart 2018 - 03:12

Ja, wat was het bijzonder! Echt een aanrader, gewoon doen. Is het al een lange tijd droog dan is de rit geen probleem.
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 april 2018 - 10:53

Haha en anders glijd je er gewoon naartoe 😛

Reply
Yvonne 21 maart 2018 - 22:59

Wow wat een ervaring! Alleen de reis al haha. Was de terugweg net zo eng? Fijn dat Nicky jullie wilde terugbrengen in elk geval.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 april 2018 - 10:54

Haha ja dat was behoorlijk spannend 😛 De terugweg ging beter, ook omdat zij veel meer ervaring heeft op die route, dus we vertrouwden het wat meer. En het had niet zo hard geregend die nacht, scheelde ook een hoop haha

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!