Home Caraïbische kust Palomino | Een droomplek aan de Caribische kust van Colombia
Wat te doen in Palomino Colombia en waar te verblijven

Palomino | Een droomplek aan de Caribische kust van Colombia

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Palomino: de één vindt het fantastisch, de ander vindt het niks. De laatste jaren is het dorpje Palomino, aan de Caribische kust in het noorden van Colombia, uitgegroeid tot één van de meest toeristische bestemmingen van het land. En dat zie je terug: het wemelt er van de buitenlanders. Palomino wordt door velen ook gezien als een feest-bestemming. Maar dit dorpje in La Guajira heeft veel meer te bieden. Alles hangt af van wat je zelf wilt doen en van waar je verblijft. In dit artikel deel ik een fantastisch mooi eco-hotel met je. Waar het regenwoud samenkomt met de oceaan. Waar je kunt uitrusten, maar ook vele tours kunt boeken. Zoals tuben over de rivier, flamingo’s kijken, La Guajira ontdekken of een bezoek brengen aan een inheemse stam. Ontdek Palomino!


Palomino: de toegangspoort tot La Guajira


La Guajira is het uiterste noordoostelijke departement van Colombia. Waar de woestijn, het regenwoud en de oceaan samenkomen. En het eerste dorp dat je hier tegenkomt: Palomino.

Hoewel er slechts zo’n 3000 mensen in Palomino wonen, trekt het kleine dorpje jaarlijks vele Colombiaanse en buitenlandse toeristen. Er is ook ontzettend veel te doen. Zo is het dorp de ideale uitvalsbasis om La Guajira te ontdekken. Wat je allemaal in Palomino en de omgeving kunt doen lees je verderop in dit artikel.

De meeste reizigers zoeken een hotel of hostel in Palomino. Midden in het dorp, het liefst aan het strand. Hier vind je ook de meeste en meest populaire hotels. En daarmee ook de meeste toeristen.

Het kan echter ook anders. Wil je net als ik een rustiger verblijf, op een waanzinnig mooie plek aan het strand, meer buiten de gebaande paden en in een bijzondere hotel? Dan kan ik je Uuttaaka Eco-hotel aanraden.

 


Uuttaaka Eco-hotel: verblijf in een honingraad tussen het regenwoud en het strand


Ongeveer 10 minuten rijden vanaf Palomino, richting Riohacha, vind je Uutaaka Eco-hotel. Een hotel gericht op rust, het ontdekken van La Guajira en Palomino, en het is een plek waar je midden in de natuur verblijft. Nog voordat je ook maar bij het hotel bent, kijk je je ogen al uit. Niet voor niets staat dit eco-hotel op de lijst van 7 mooiste hotels in Colombia in de natuur.

 

Wandel door mangrove

Alleen al de weg om er te komen is namelijk prachtig en heel bijzonder. Over een houten brug midden door mangrove. Een bijzonder natuurverschijnsel dat alleen voorkomt in tropische kustgebieden. Hier maak je meteen kennis met de enorme biodiversiteit van Colombia.

Wandelend door de mangrove zie en hoor je van alles. En als je mazzel hebt zie je een Brilkaaiman in het water. Een krokodilachtige die leeft van onder andere kikkers. Ook zijn er vele vogels, spinnen, krabben en kikkers in alle soorten en maten. Fantastisch!

 

Slapen in een honingraad

Een honingraad? Ja, dat is best bijzonder. En het was ontzettend leuk! Uuttaaka is een eco-hotel dat bestaat uit 2 mooie huisjes en in het midden een honingraad. De honingraad heeft 7 kamers, ook weer in de vorm van een zeshoek. Elke kamer heeft een balkon vanaf waar je uitkijkt over de zee.

Het bed is heerlijk en heeft een heel fijn muggennet. Maar niet alleen het bed helpt je om heerlijk te slapen, vooral de geluiden die je hier hoort.

 

In Uuttaaka verblijf je in de tropen aan de zee

Dit hotel ligt midden in de natuur. Tussen tropische bossen en de zee. Het is er stil en rustig, geen feestbestemming dus. Je geniet hier van de krachtige golven die tegen het strand beuken: het beste geluid om bij te slapen en om wakker te worden.

Maar ook hoor en zie je vele vogels, allerlei soorten krabben en nog meer soorten kikkers. Van klein tot groot en van groen tot geel.

En dan die luchten… In de ochtend kleurt de hemel paars, in de middag en avond (in het regenseizoen) kun je bijzondere bliksemflitsen zien (zie de foto hieronder) en bij zonsondergang kleurt de lucht rood en geel.

Zowel vanaf het strand als vanaf je balkon heb je prachtige uitzichten.

 

Maak prachtige strandwandelingen in Palomino en relax in de hangmat

Palomino druk met toeristen? Hier niet. Ik liep zo’n 10.000 stappen per dag over het strand, zonder ook maar iemand tegen te komen.

Het hotel is het enige hotel hier aan deze kant van het dorp, je hebt dus letterlijk het strand helemaal voor je alleen.

Loop naar rechts en geniet van het regenwoud dat direct overgaat in het strand en de zee. Aan die kant komt de zon op. Loop naar links en ontdek prachtige rode rotsen die uit het regenwoud de oceaan in lopen. Aan deze kant gaat de zon onder.

Omdat er niemand is zie je hier vele krabbetjes op het strand, heel bijzonder!

Verspreid over het terrein vind je daarnaast ook vele hangmatten. De combinatie van het geluid van de oceaan en de zeewind maakt dat je zo in slaap valt.

 


Wat is er te doen in Palomino? 9 Activiteiten & tours op een rijtje.


Heel veel! Palomino is het meest bekend om het tuben over de rivier. Dan drijf je in een zwarte band over de rivier richting de zee. Maar Palomino en La Guajira hebben veel meer te bieden.

Vanaf Uuttaaka Eco-hotel kun je alle onderstaande tours boeken. Alles wordt voor je geregeld, je hoeft dus niet eerst op eigen houtje naar het dorp Palomino voor activiteiten.

1. Ga tuben over de rivier

Laten we beginnen met de meest populaire activiteit. Ik heb dit niet gedaan, niks voor mij, maar als je dit wilt kun je dit overal boeken. Waaronder in Uuttaaka Eco-hotel, vanaf waar je wordt opgehaald.

Voordat je op de band stapt, maak je eerst een ecologische wandeling.

Voor het tuben zijn er zes zwarte banden aan elkaar gekoppeld, en jij zit er in eentje. Met dus nog vijf andere mensen. Je spullen stop je in een plastic zak en langzaam dobber je over de rivier richting de zee.

Deze tour duurt 3,5 uur.

Er zijn ook tours waarin je het tuben combineert met een bezoek aan een inheemse stam.

2. Ontdek de flamingo’s in La Guajira

Dé plek om in La Guajira flamingo’s te zien is in het Flamingo Park bij Riohacha. Je wordt opgehaald in het hotel, en met een kajak of motorboot vaar je langs de zoute lagoon op zoek naar de flamingo’s, die daar komen voor de garnalen die er leven. Tijdens deze tour krijg je ook een lunch aan het garnalen-strand, zoals ze dat noemen.

3. Ontmoet een Wayuu familie

Tijdens deze 3 uur durende tour ga je eerst naar het Flamingo Park, om daarna een traditionele Wayuu familie te ontmoeten. Maak kennis met hun gebruiken en tradities, en geniet van een traditionele Wayuu maaltijd.

4. Bezoek een andere inheemse stam in La Guajira

Naast de Wayuu staat La Guajira bekend om nog vele andere inheemse stammen, zoals de Kogui. De Kogui leven in diverse gemeenschappen, waaronder de Seiwika en de Tunkeka gemeenschappen. Deze kun je bezoeken.

Tijdens deze tours leer je over de lokale gebruiken en zie je hoe de Kogui wonen.

5. Ga kajakken of suppen over de Palomino-rivier

Op de Palomino-rivier is nog veel meer te doen dan alleen tuben. Je kunt er bijvoorbeeld ook kajakken of suppen. Je kunt dit doen in een uurtje, maar ook combineren met andere activiteiten. Bijvoorbeeld een ecologische wandeling in combinatie met kajakken en een bezoek aan een inheemse stam.

6. Paardrijtochten maken over het strand

De stranden van Palomino zijn perfect voor mooie paardrijtochten. Je zult al wandelend vanaf het hotel ook paarden tegenkomen, heel mooi. Vanaf Uuttaaka kun je paardrijtochten boeken.

7. Ga hiken door de prachtige natuur

Vanaf Palomino kun je fantastisch hiken. Tijdens deze wandeltochten bezoek je mooie watervallen en zal je prachtige uitzichten hebben over de Sierra Nevada van Santa Marta. Deze hiking tours duren rond de 6 uur. Je kunt ook een wandeltocht maken naar specifiek de Valencia watervallen.

8. Ontdek La Guajira: Punta Gallina en Cabo de la Vela

Vanaf Palomino kun je makkelijk de rest van La Guajira ontdekken. Omdat La Guajira enorm groot is, heb je hier meer tijd voor nodig. Deze tour duurt dan ook twee nachten en drie dagen. Je bezoekt dan Riohacha, Manuare, de zout-route, Cabo de la Vela, Punta Gallina en Mayapo.

Als je deze tour boekt in Uuttaaka Eco-hotel betaal je hiervoor 700.000 pesos per persoon.

9. Op de quad door Palomino

Er zijn ook tours op de quad. Zo kun je op de quad door Palomino, over het strand, of naar de Tunteka gemeenschap.

 

Genoeg te doen dus, in Palomino hoef je je niet te vervelen.

 


Palomino: praktische informatie


Hoe kom je in Palomino?

Er zijn meerdere manieren om in Palomino te komen.

Naar Palomino vanaf Santa Marta

Vanaf Santa Marta gaat er openbaar vervoer naar Palomino. De rit duurt 1,5 a 2 uur over 80 kilometer, en kost 12.000 pesos. Hier vind je de bus stop in Santa Marta. De busmaatschappij heet Cootransoriente Tayrona. Bussen vertrekken ongeveer elke 15 a 30 minuten, wanneer deze vol zijn. Omdat er veel toeristen zijn zit de bus eigenlijk meteen vol, dus hoef je nooit lang te wachten.

Je kunt ook met de taxi van Santa Marta naar Palomino. De kosten hangen af van hoe goed je kunt afdingen. De prijzen liggen in ieder geval rond de 150.000 a 200.000 pesos. Je regelt het beste een taxi bij je accommodatie of een officieel taxi bedrijf.

Naar Palomino vanaf Minca

Vanaf Minca is het makkelijk om in Palomino te komen en andersom ook. Het kan heel goedkoop en heel duur. Zo gaat er direct transport vanaf Minca naar Palomino voor 350.000 pesos. Als je bijvoorbeeld met z’n vieren gaat is dat wel te betalen en het scheelt dan een hoop tijd en ongemak, maar in je eentje of zelfs met zijn tweeën is het een behoorlijk bedrag. Dit transport regel je in je hostel in Minca of in Minca zelf. Je ziet vanzelf waar precies.

Wij kozen voor de goedkope optie: alles met het openbaar vervoer. Dat ziet er zo uit:

  1. Vanaf je hotel in Minca met de motortaxi naar het centrum van Minca (zijn twee straten, dus je ziet meteen waar de bus stop is)
  2. Daar gaat de bus naar Santa Marta, dit kost 9000 pesos en duurt ongeveer 45 minuten
  3. In Santa Marta stap je uit bij een busstation waar de bus naar Palomino langskomt. Waar dit is wordt vanzelf duidelijk
  4. Deze bus is een normale openbare bus en kan stampvol zitten met mensen (zoals wij hadden). Als je pech hebt moet je de hele rit staan. De bus van Santa Marta naar Palomino kost 12.000 pesos en duurt zo’n 1,5 a 2 uur, afhankelijk van de drukte
  5. In Palomino stap je uit in het centrum, vlak voor de D1 supermarkt. Vanaf daar loop je naar je hotel of neem je een motortaxi. De kosten daarvan hangen af van hoe ver het hotel is. In ons geval kostte het 20.000 pesos.

 

Hoe kom je bij Uuttaaka Eco-hotel?

Daar zijn twee manieren voor.

Manier 1: Vanaf Palomino neem je een motortaxi. Deze kost rond de 20.000 pesos. De motortaxi zet je af bij de ingang van de brug.

Manier 2: Regel een privé transport vanaf waar je komt, bijvoorbeeld vanaf Minca of Santa Marta, en laat je afzetten bij de brug naar het hotel. Vanaf Minca kost dit rond de 300.000 pesos. Vanaf Santa Marta liggen de kosten rond de 200.000 pesos.

Voor beide manier geldt: laat het hotel precies weten wanneer je aankomt, er staat dan iemand op je te wachten die met een kar de koffers naar je kamer brengt.

 

Hoe is het strand in Palomino bij Uuttaaka?

Het strand bij Uuttaaka is prachtig mooi. Je kunt er wandelingen maken langs de bomen en rode rotsen, die uit het niets lijken te komen en eindigen in de oceaan.

Omdat het hotel afgelegen ligt, heb je het hele strand voor jezelf. Je zult dus niemand tegenkomen tijdens een wandeling, behalve vele mooie krabbetjes.

De stranden in Palomino zijn de laatste jaren niet meer zo breed als voorheen. Maar aangezien je het strand hier voor jezelf hebt, maakt dat helemaal niets uit.

Zwemmen in de zee bij Palomino is niet altijd mogelijk. Er is een sterke onderstroming en de hoge golven beuken hard tegen de kust. Er zijn echter momenten waarop het rustiger is en je prima in het water kunt. Wel dichtbij het strand blijven.

 

Wat neem je mee?

Uiteraard alles dat je normaal meeneemt naar het strand. Maar vergeet naar Palomino vooral niet om iets mee te nemen tegen muggen. In Uuttaaka hebben ze zelfgemaakt muggen werende olie, wat prima werkt, maar wel erg vet is. Wat heel goed werkt zijn de producten van Nopikex. Zoals de muggenzeep of muggenspray. Deze kun je kopen bij veel drogisten in Colombia, zoals Farmatodo. Niet vergeten, want je wordt hier lek geprikt.

Bij Uuttaaka kun je eten en drinken kopen, ook water dus. Maar wil je iets anders hebben, zoals koekjes of iets anders specifieks, dan moet je daarvoor terug naar de supermarkt in Palomino. Als je dat ritje niet wil maken, koop dan vooraf de dingen die je bij je wilt hebben. In Palomino is een D1 supermarkt, daar kun je alles goedkoop krijgen.

Eten en drinken

Bij Uuttaaka Eco-hotel is het ontbijt inbegrepen. Daarnaast kun je er lunchen en avondeten. Ze hebben een uitgebreide kaart en heerlijk eten. De kok maakt ook echt een feestje van elk gerecht: het ziet er altijd prachtig uit. Probeer de vegetarische taco’s bijvoorbeeld maar eens.

Daarover gesproken: ook voor vegetariërs en veganisten is er genoeg!

Wil je naar een restaurant in Palomino? Dat kan ook, dan moet je aan German, de eigenaar, even vragen om een motortaxi voor je te regelen. Daarmee ben je in zo’n 10 minuten in het centrum van het dorp.

 

WiFi in Palomino: ook voor Digital Nomads

Net als in elk dorp in Colombia valt ook in Palomino weleens de stroom uit. Na een hevige onweersbui bijvoorbeeld. Tijdens ons verblijf zat het hele dorp 26 uur zonder stroom.

Als de elektriciteit gewoon goed werkt, dan heb je in ieder geval in Uuttaaka heel goede WiFi. Je hebt zelfs op het strand bereik. Heb je een Colombiaanse simkaart? Deze werkt ook prima. Ikzelf heb Tigo en had op de meeste plekken goed bereik.

Mijn vriend had een aantal online meetings en heeft dat zonder problemen kunnen doen.

Hoeveel tijd heb je nodig voor Palomino?

Dat ligt er maar net aan wat je wilt zien en doen en hoeveel tijd je hebt. Wij bleven vier nachten, wat ik ideaal vond. Daardoor konden we heerlijk uitrusten en genieten van de mooie natuur.

Wil je echter bijvoorbeeld alleen één dag aan het strand en geen excursies doen, dan kunnen twee nachten ook genoeg zijn. Maar als je juist veel van de omgeving wilt zien, wilt tuben, paardrijden, hiken, naar een inheems dorp en flamingo’s zien, dan kun je hier prima een week zoet zijn.

De beste reistijd voor Palomino

Het hele jaar door. In het droogseizoen is er minder regen, maar veel meer toeristen en daardoor hogere prijzen door het hoogseizoen. In het regenseizoen heb je af en toe (vooral in de middag) een fikse regenbui van 1 a 2 uur. Lees hier alles over reizen in het Colombiaanse hoogseizoen.

Wij bezochten Palomino in hartje regenseizoen. En vonden dat helemaal prima. Sterker nog: af en toe waait het hard voor een regenbui en dan is de temperatuur meteen een stuk aangenamer. Het regent vrijwel nooit de hele dag door, maar vooral een hevige bui in de middag, avond of nacht. Perfect te doen.

 


Hoe combineer je Palomino met je rondreis door Colombia?


Palomino is zeer makkelijk in te passen in je rondreis Colombia. De meeste reizigers blijven het langst aan de noordkust, en dan is Palomino een logische keuze. Je kunt het bijvoorbeeld prima combineren met Minca en Tayrona. De afstanden en reistijden zijn kort, waardoor je in 1 a 1,5 week makkelijk deze 3 bestemmingen kunt aandoen. Vanaf Santa Marta of Cartagena kun je daarna weer verder vliegen naar je volgende bestemming in Colombia.

 


Staat Palomino op jouw Colombia wishlist?


In dit artikel staat een affiliate link. Klik hier voor meer informatie.

Lees meer!

Laat een reactie achter

error: Content is protected!