Home Caraïbische kust Minca | Wat is er te doen? Waar verblijf je? En hoe kom je er?
Minca Colombia wel of niet bezoeken

Minca | Wat is er te doen? Waar verblijf je? En hoe kom je er?

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Minca is een piepklein bergdorpje aan de voet van de Sierra Nevada de Santa Marta. De hoge bergketen aan de noordkust van Colombia. Sterker nog: het hoogste kustgebergte ter wereld. Vanaf Santa Marta, direct aan de zee, ga je in slechts 15 kilometer en zo’n 40 minuten naar 600 meter hoogte in Minca. Een immens populair dorpje onder buitenlands toerisme. Dus besloot ik dat het na al die jaren tijd werd om dit gebied ook eens een bezoekje te brengen. In dit artikel lees je over Minca: wat er te doen is, waar te verblijven en hoe je er komt. En: voor welke reizigers is Minca leuk om te bezoeken, en wanneer kun je deze plek beter overslaan?


Minca | Waar de eerste koffieplantage van Colombia werd opgericht


Van oorsprong is Minca een echt koffiedorpje. In de negentiende eeuw begon namelijk precies hier de familie Oligós Díaz Granados de eerste koffieplantage van Colombia. En nog steeds is koffie een belangrijk product in de bergen van Minca. Je kunt er ook koffieplantages bezoeken, en de koffie hier is heerlijk.

Verder is Minca vooral een dorpje voor toerisme. Er wonen slechts 800 mensen, en het dorp bestaat uit een paar straten.

De afgelopen jaren zijn de hotels en hostel in Minca als paddenstoelen uit de grond geschoten. Niet in die paar straten van Minca zelf, maar in de omliggende bergen. Voordat je je hotel boekt, kijk daarom eerst goed waar je hotel is gelegen. De route er naartoe kan namelijk nogal een uitdaging zijn. Maar daarover later in dit artikel meer.

 


Wat is er te doen in Minca?


Omdat Minca maar een heel klein dorpje is, en alle mooie hostels en hotels diep in de bergen zijn gelegen, is het het meest logisch om tijdens je verblijf in je hotel te blijven en vanuit daar activiteiten te ondernemen. Vanuit elk hotel of hostel kan dit. Wij verbleven in het mooie hostel Masaya Casas Viejas , waar je elke dag activiteiten kunt doen. Sommige met een gids, sommige alleen.

Vanuit het hostel Masaya Casas Viejas kun je deze activiteiten doen:

 • Groepswandelingen naar watervallen
 • De koffieplantage Finca Victoria bezoeken, direct onder het hostel. Ook als je hier niet verblijft kun je hier natuurlijk naartoe, dit kan zonder gids, maar je kunt ook een koffietour boeken
 • In de ochtend of avond naar een uitzichtpunt lopen, voor een prachtige zonsondergang of zonsopgang. Dit deed ik elke dag in mijn eentje, een heerlijke wandeling omhoog met prachtige uitzichten over de bergen en de oceaan
 • Yoga
 • Meditatie wandeling

Hier vind je meer informatie over wat je kunt doen vanuit dit hostel.

 

En er valt meer te ontdekken:

Wandelen en vogels spotten

Minca is perfect voor als je van hiken, vogels spotten en natuur houdt. Het klimaat is heerlijk om te gaan wandelen, en het gebied staat bekend om de vele exotische vogels die er leven. Er zijn vele wandelroutes en mooie plekken om te bezoeken.

Vanuit veel hotels zal je vogeltours kunnen boeken, maar kijk ook zeker eens hier bij de tours van Jungle Joe.

Pozo Azul

Een bekend beekje in Minca, waar je naartoe kunt wandelen. Hebben wij niet gedaan overigens. Als je dit wel wilt: hier vind je Pozo Azul, en hier start de wandeling er naartoe.

Watervallen ontdekken

Er zijn vele watervallen in de bergen bij Minca. Vanaf het hotel is er een hike naar diverse watervallen, waar verder niemand was. Je kunt ook zelf op pad gaan. De Watervallen van Marinka (Cascadas de Marinka) is bijvoorbeeld een bekende (en meer toeristische plek) om te bezoeken.

Finca La Candelaria: bezoek een cacaoplantage

Hier leer je alles over cacao, van de cacaoboon tot chocolademelk. Je vindt de cacaoplantage hier.

 


Minca: praktische informatie


Hoe kom je in Minca?

Naar Minca vanuit Santa Marta

Het vervoer in deze regio van Colombia is zeer goed geregeld; naar Minca geen uitzondering. Ga in Santa Marta naar het kleine busstation Cootransminca. Daar betaal je 12.000 pesos per persoon en wacht je op de bus. De rit duurt ongeveer 45 minuten.

Je kunt ook privétransport regelen. Het beste is om hierover informatie te vragen in het hotel waar je verblijft. Verblijf je zoals wij in Masaya Casas Viejas, dan kun je bij hen privévervoer regelen. Vanaf Santa Marta naar Minca kost dit 150.000 pesos, plus 100.000 pesos naar het hotel. Je kunt je ook laten ophalen op de luchthaven. Neem na boeking contact op met het hotel en vraag naar chauffeurs die je kunnen brengen. Ze geven je alle contactinformatie en prijzen.

Naar Minca vanuit Palomino

Kom je vanuit Palomino met de bus? Vraag de chauffeur dan om je af te zetten bij het busstation voor Minca. Daar koop je een kaartje en wacht je op de bus. Dit is dezelfde bus die vertrekt uit Santa Marta, dus je kunt ook terug naar het busstation van Cootransminca als je wilt.

Je kunt ook met privétransport naar Minca. Vraag in je hotel of hostel informatie hierover, zij kunnen privétransport voor je regelen. Dit zal rond de 250.000 pesos kosten.

Hoe vervolg je je reis vanaf Minca?

Vanaf Minca reizen de meeste reizigers naar Santa Marta, Tayrona of Palomino. Dit is ontzettend makkelijk en kan op 2 manieren.

Met de bus

Ga je naar Santa Marta? Neem dan de bus vanuit Minca terug naar Santa Marta. Dit kost 12.000 pesos per persoon. Het busstation in Minca vind je hier.

Ga je naar Tayrona, Palomino of een andere plek op die route? Neem dan dezelfde bus naar Santa Marta, maar vraag de chauffeur je uit de bus te zetten bij het busstation vanwaar de bus richting Palomino gaat. Deze bus stopt overal langs de route waar je wilt. Er is dus geen aparte bus naar Tayrona bijvoorbeeld.

Ga je naar een andere bestemming in Colombia?

Zoals Cartagena, Medellín of Bogotá? Boek hier je busticket online.

Met privé vervoer

Privévervoer vanuit Minca kun je gemakkelijk regelen in Minca zelf. In je hotel of bij het busstation van Minca. Daar hangt een prijslijst voor alle routes, zoals Minca – Tayrona, Minca – Santa Marta en Minca – Palomino. Prijzen liggen tussen de 150.000 en 400.000 pesos, afhankelijk van waar je naartoe gaat.

 

Waar verblijf je in Minca?

In de bergen van Minca vind je vele prachtige hotels en hostels op de meest bijzondere plekken. Wij verbleven in Masaya Casas Viejas.

Masaya Casas Viejas

Masaya Casas Viejas is een prachtig gelegen hostel in de bergen van Minca. Een populaire plek voor buitenlandse reizigers, en het is er dan ook erg gezellig. Als je alleen reist maak je hier makkelijk contact en kun je vele leuke activiteiten doen.

Van het hostel heb je een prachtig uitzicht tot aan Santa Marta en de oceaan, heel bijzonder.

Het hostel heeft mooie en ruime privékamers, met balkon en warme douche. Daarnaast zijn er ook dorms, voor als je alleen een bed nodig hebt.

Het eten in het hostel is echt een feestje. Van ontbijt tot diner maken ze er iets heel speciaals van. Niet alleen ontzettend lekker, maar ook een lust voor het oog.

Vanaf het hostel kun je van alles doen. Alleen of met een groep. Zoals wandelingen, yoga, meditatie, de zonsondergang bewonderen, zwemmen, naar een koffie plantage, spelletjes spelen, in één van de hangmatten liggen, vogels spotten, barbecueën en in de avond een drankje doen.

Je hoeft je hier dus niet te vervelen. Wij verbleven 4 dagen en dat was meer dan genoeg, maar ik kan me ook voorstellen dat je hier een week of langer van Minca en de backpackers vibe kunt genieten. Er is trouwens heel goed Internet, als digital nomad kun je hier dus ook prima een tijdje werken.

Boek je verblijf in Masaya Casas Viejas hier op Hostelworld of op Booking.com.

 

Belangrijk om te weten als je verblijft in Masaya Casas Viejas

Er zijn een paar dingen die je moet weten.

 1. Net als op veel plekken in Minca is ook dit hostel ver weg gelegen van de bewoonde wereld. Eenmaal in het hostel ga je niet even naar een supermarkt of naar een restaurant buiten het hostel. Dit geldt voor vrijwel alle hotels en hostels in Minca.
 2. In het hostel is een kraan met drinkwater, waarmee je je waterfles kunt vullen.
 3. De rit naar het hostel is niet een heel fijne, maar dit geldt ook voor veel andere hostels en hotels in Minca. Je kunt kiezen uit een motortaxi of een 4×4 wagen. De eerste kost 25.000 pesos per persoon (vanuit het centrum van Minca), de tweede kost 100.000 pesos per wagen. Naar boven met de motortaxi is behoorlijk spannend kan ik je vertellen… Als je bij voorbaat al weet dat een rit omhoog door de modder en haarspeldbochten niks voor jou is, regel dan in Minca een 4×4.
 4. Zorg dat je uiterlijk om 5PM in het hotel bent!

 

Moet je je hotel of hostel vooraf boeken?

Ja, dat zou ik zeker adviseren. In het hoogseizoen zéker vooraf boeken, in het laagseizoen heb je meer kans dat er nog een bed vrij is. Echter, Minca is een zeer populaire bestemming en stroomt ook in het laagseizoen vol. Wij reisden in het laagseizoen en ons hostel was helemaal volgeboekt.

Daarnaast is het niet zo makkelijk om van hostel naar hostel te lopen in Minca, zoals je wel kunt op andere plekken. De hostels en hotels in Minca liggen op plekken die vaak lastig te bereiken zijn. En dan wil je niet voor een volgeboekt hotel komen te staan.

Boek daarom het beste je hotel of hostel in Minca vooraf. Bekijk hier de hotels en hostels in Minca op Booking. Of hier op Hostelworld.

Het weer in Minca

Omdat Minca een stukje hoger gelegen ligt dan Santa Marta, heeft het een zeer aangenaam klimaat. Overdag warm, maar niet heet, in de ochtend en avond fris.

Omdat Minca in de bergen ligt, kun je hier meer regen verwachten. Maar zelfs in het regenseizoen is dat prima te doen. Vaak een enorme bui van een uur in de namiddag. Wat overigens ook nog prachtige regenbogen oplevert.

 

De beste reistijd

Net zoals de rest van Colombia is ook Minca het hele jaar door goed te bezoeken. In het regenseizoen, zoals in oktober, november, april en mei, kun je meer regen verwachten. Maar dit gaat vooral om een flinke bui in de namiddag. Let er wel op dat het in de bergen een stuk modderiger is in het regenseizoen.

Belangrijker wat betreft de beste reistijd zijn de vakantieperiodes. Hier vind je alle vakantieperiodes in Colombia, het hoogseizoen en het laagseizoen.

In het hoogseizoen is alles duurder en kun je nóg meer toeristen verwachten dan in het laagseizoen, wanneer het in deze regio van Colombia al stervensdruk is met toeristen.

Ik zou je daarom altijd adviseren om in het laagseizoen te reizen. Dan is alles goedkoper (niet alleen hotels en hostels, maar ook vliegtickets) en is het wat toerisme betreft net wat fijner.

Wat neem je mee?

Neem in ieder geval dit mee naar Minca:

 • Goede wandelschoenen die vies mogen worden (zeker in het regenseizoen)
 • Muggen werend middel, zoals Nopikex, te koop in grotere drogisterijen in Colombia
 • Een zonnebril en pet tegen de zon
 • Een warm vest of trui voor in de avond
 • Een waterfles, in ieder geval in Masaya Casas Viejas kun je deze gratis vullen met drinkwater
 • Hoewel je in veel hostels en hotels met je kaart kunt betalen, heb je voor de bus, motortaxi, privévervoer en boodschappen in kleine winkeltjes contant geld nodig. Neem daarom voldoende (maar niet te veel) contant geld mee. Check vooraf ook goed hoe je jouw hotel kunt betalen, zodat je eventueel meer contanten mee kunt nemen mocht je niet met je betaalpas kunnen afrekenen.

Ben je dol op vogels? Vergeet dan je verrekijker niet.

 


Voor welke reizigers is Minca leuk om te bezoeken, en wanneer kun je deze plek beter overslaan?


Hoewel Minca hartstikke mooi is, en we 4 heerlijke dagen hebben gehad, is het naar mijn mening zeker niet de meest bijzondere plek van Colombia. Naast dat het er simpelweg heel toeristisch is, zelfs in het laagseizoen, is het ook gewoon minder interessant dan andere bestemmingen. Meer opgezet voor toerisme.

Ik probeer altijd unieke plekjes te vinden, meer buiten de gebaande paden. En dat is Minca niet. Minca is een echt backpackersparadijs. Met een geweldige backpackers vibe en vele hostels. Ik heb in de 9 jaar dat ik in Colombia woon en reis nog nooit zoveel backpackers gezien als hier. Ben je op reis juist op zoek naar contacten met andere backpackers, dan is Minca echt een droomplek! En reis je vooral aan de Colombiaanse noordkust? Dan zijn de bergen van Minca een aangename afwisseling met het strand.

Wil je echter meer kennismaken met de cultuur van Colombia, mooie dorpjes ontdekken, meer buiten de gebaande paden reizen, je Spaans oefenen, hiken in nog veel mooiere berggebieden en minder massatoerisme? Dan zijn er wat mij betreft mooiere en meer interessante bestemmingen dan Minca. Denk aan Barichara en omgeving, het koffiegebied, de bergen rondom Medellín, Boyacá of hiken in páramo. Of bezoek Mompox, ook aan de noordkust.

Ben jij al in Minca geweest? Wat was jouw indruk?

 


Staat Minca op jouw Colombia reisroute?


In dit artikel staan affiliate links. Klik hier voor meer informatie.

Lees meer!

Laat een reactie achter

error: Content is protected!