Home IJsland Roadtrip IJsland #2: de magie van de waterval Goðafoss en het vulkanische Mývatn
Roadtrip IJsland #2

Roadtrip IJsland #2: de magie van de waterval Goðafoss en het vulkanische Mývatn

door Sabine
4k views

Tijdens onze 3-daagse roadtrip en huwelijksreis door IJsland reden we helemaal naar het noorden van het land. Na het indrukwekkende en niet toeristische schiereiland Vatnsnes vervolgden we onze weg richting twee natuurwonderen: één van de mooiste watervallen van IJsland, Goðafoss, en het vulkanische Mývatn. Hier verwonderden we ons over de pracht en praal van de IJslandse natuur en de diversiteit in landschappen, en maakten we mooie wandelingen. Vandaag neem ik ook jou mee naar deze wondere wereld van Noord-IJsland. Veel plezier!


Goðafoss: de magie van de Godenwaterval


In de vroege ochtend vertrekken we richting het oosten van IJsland. Een prachtige rit met vele stops langs de route die uitnodigen tot wandelen en genieten van de natuur. Na een paar uur rijden komen we aan bij Goðafoss: wat een prachtige waterval! Goðafoss ligt direct langs Ringweg 1. Met bordjes is het duidelijk aangegeven waar je heen moet. Er zijn twee parkeerplaatsen: één aan de kant van de ringweg en één aan de andere kant bij het tankstation. We beginnen ons bezoek bij de eerste parkeerplaats. Als we uitstappen horen we het water al met veel geweld naar beneden kletteren. We wandelen over stenen in het water naar het uitzichtpunt: wauw wat mooi! Over een breedte van zo’n 30 meter dendert het heldere water ongeveer 12 meter naar beneden. De waterval is opgedeeld in een paar stukken met rotsen ertussen. Goðafoss ligt in de Skjalfandafljót rivier midden in een lavaveld van zo’n 7000 jaar oud, dat is ontstaan door de schildvulkaan Trolladungia.

 

Nadat we hebben genoten van de ene kant, wandelen over een mooi uitgezet pad naar de andere kant. Vanaf hier hebben we zo mogelijk een nóg mooier uitzicht. Ook is hier een smal paadje naar beneden, vanwaar je gelijk staat met het water en je de waterval vanuit een heel andere blik kunt bekijken. Goðafoss is een prachtige waterval die absoluut niet mag ontbreken als je deze route rijdt!

 


Vulkanisch Mývatn: een indrukwekkende diversiteit in landschappen


Vanaf Goðafoss is het slechts een klein uur naar het oosten over Ringweg 1 tot Mývatn, een groot meer in het noorden van IJsland dat is gelegen in een actief vulkanisch gebied. Ook het meer zelf is ontstaan als gevolg van diverse vulkaanuitbarstingen. Mývatn heeft een oppervlakte van 37 km² en is op het diepste punt zo’n 4,5 meter diep. De omgeving van het meer leent zich uitstekend voor diverse wandelingen, prachtige vergezichten en vele bijzondere formaties en natuurverschijnselen. Wij bezoeken drie plekken bij Mývatn, waar we wandelen en ons verbazen over de vulkaanlandschappen. Klik hier voor meer informatie over dit gebied en de diverse wandelroutes.

 

Hete bronnen in Hverir

De eerste stop bij Mývatn is Hverir. Een zeer interessante plek, waar je met eigen ogen de vulkanische activiteit kunt aanschouwen. Hverir betekent hete bronnen en dat wordt meteen duidelijk. Het pastelkleurige gebied is één van de grootste solfatarenvelden van IJsland en erg bijzonder. Een solfatare is een opening in de aardkorst waar dampen of gassen uitkomen die sterk zwavelhoudend zijn, zoals zwaveldioxide, waterstofsulfide of zwavel in dampvorm. Iets dat goed te ruiken is. Lopend door Hverir komen we vele stoompluimen en kokende modderpotten tegen, zo apart om te zien!

 

Dimmuborgir: wandelen langs bijzondere rotsformaties

Bij onze tweede stop vonden we bijzondere rotsformaties, genaamd Dimmuborgir. De naam betekent ‘duistere burchten’, daar het iets weg heeft van een vervallen grimmig kasteel. Dimmuborgir kenmerkt zich door grote rotsformaties die zo’n 3000 jaar geleden zijn ontstaan uit vulkanische uitbarstingen. De rotsen bestaan dan ook uit vulkanisch gesteente. Je kunt er diverse duidelijk aangegeven wandelingen maken. Wij kozen voor één van de langste wandelingen, die duurde ongeveer een uur.

 

De pseudokraters van Skútustaðagígar

Onze laatste stop bij Mývatn was eveneens een erg bijzondere: Skútustaðagígar. Dit gebied bestaat namelijk uit pseudokraters, een vulkanisch verschijnsel dat alleen voorkomt op de planeet mars en op IJsland, met name dus bij Mývatn. Pseudokraters zijn te vinden op vulkanen en in de omgeving daarvan. Wat betreft vorm lijken ze op gewone kraters, maar ze hebben geen kraterpijp die toegang geeft tot een onderliggende magmakamer (het vloeibare gesteente onder het aardoppervlak). Pseudokraters ontstaan wanneer tijdens een vulkaanuitbarsting de lava of hete as een meer of moeras bedekt. Het water onder de hete lava of as verdampt, maar kan doordat het is afgesloten niet weg. De druk neemt vervolgens toe waarna de oververhitte stoom zich uiteindelijk met een explosieve kracht een weg omhoog baant. Daardoor ontstaat er een wal of ring van aarde. Een andere naam voor pseudokrater is schijnvulkaan. Bij Skútustaðagígar zijn twee wandelingen langs de pseudokraters: een korte waarbij je over de randen van de kraters loopt, en een langere van ongeveer een uur. Wij kiezen wederom voor de lange wandeling en genieten van de kraters en de vele vogels die hier voorkomen.

 


Prachtige watervallen en bijzonder vulkanisch gebied: wat is dit land toch mooi! Lees hier alles over IJsland.


 


Meer toffe ideeën voor een vakantie in IJsland vind je in de link.


 

DEEL OF LIKE DIT ARTIKEL:
 

Dit is ook leuk!

46 reacties

Jessica 24 juli 2017 - 02:54

Waaaauw zo veel mooie foto’s, wat is de natuur toch prachtig daar <3

Reply
Sabine 25 juli 2017 - 09:14

Dankjewel! Ja echt een fantastisch land… 😀

Reply
Marcella Molenaar 23 juli 2017 - 12:38

Zo gaaf, hier ben ik ook geweest! Maar je bent bij de Godafoss van de ene naar de andere kant gelopen? Over het water heen? Wij waren aan de oostkant waar de weg nogal slecht was. Een dag later wilden we naar het uitzicht vanaf de westkant, maar toen troffen we helaas een 4×4 pad. Toch maar niet gedaan met onze camper. Je zou er maar vast komen te zitten…

Reply
Sabine 25 juli 2017 - 09:16

Ja zo mooi daar! Wij zijn eerst naar de ene kant gereden en toen naar de andere kant, daar bij het tankstation. Ik kan me niet herinneren dat dat een 4×4 weg was eigenlijk… We hebben toen ook nog gelopen. Was ook allemaal niet moeilijk te bereiden moet ik zeggen. Maar lopen was eigenlijk nog leuker met al die mooie uitzichten!

Reply
DQ 22 juli 2017 - 13:32

Wauw, wat een onwijs mooie foto’s! Xx

Reply
Sabine 25 juli 2017 - 09:16

Dankjewel! x

Reply
Florentine 19 juli 2017 - 17:39

Wauwie Sabine, wat een gave reis! Het lijkt mij zo leuk om een keer naar Ijsland te gaan. Wat een cute foto van jou en je vriend ook! Super leuk om te zien. Liefs, Florentine

Reply
Sabine 25 juli 2017 - 09:17

Dankjewel! Ja moet je zeker eens doen, echt zo een mooi land! x

Reply
Peter 19 juli 2017 - 14:09

Wat een mooi verhaal en wat een prachtige foto’s!!!

Reply
Sabine 25 juli 2017 - 09:13

Dankjewel pap! xx

Reply
Els 18 juli 2017 - 14:22

Ik ben onder de indruk van je foto’s! Echt schitterend!
xxx

Reply
Sabine 25 juli 2017 - 09:13

Dankjewel mams! xx

Reply
Morgaine 18 juli 2017 - 11:53

Oh ben jij er zo eentje… (net als ik dus 😛 ) hahahahaha

X

Reply
Sabine 18 juli 2017 - 12:07

Hahaha 😛 Waarom moeilijk doen als het ook heeeeel makkelijk kan 😛 😛

Reply
Rowan 18 juli 2017 - 04:32

Wauw Sabine, wat een prachtige foto’s heb je gemaakt! IJsland komt door jou steeds hoger op mijn bucketlist te staan. Ik vind die waterval echt geweldig, zo ruig en groot!

Reply
Sabine 18 juli 2017 - 11:17

Dankjewel! 🙂 Het is echt zoo mooi! Die waterval schijnt één van de mooiste van het land te zijn. Er zijn er echt veel trouwens, groot en klein. Echt het land van de watervallen 🙂

Reply
Zo simpel is dan geluk 18 juli 2017 - 04:13

Wauw, wat een prachtige waterval!

Reply
Sabine 18 juli 2017 - 11:18

Dankjewel!

Reply
Saskia 17 juli 2017 - 14:05

WAUW<3

Reply
Sabine 18 juli 2017 - 11:18

😀 Thnx!

Reply
Sandra 17 juli 2017 - 13:34

Prachtig weer, Sabine. Wat heb je dit goed beschreven en ook zo volledig. Goh en wat Morgaine zegt die namen met leestekens. Ook ik heb eens op mijn toetsenbord er naar gekeken. Kan ze echt niet vinden. Die geisers en modderpoelen doen mij overigens aan de Valley of Desolation in Dominica denken.

Reply
Sabine 18 juli 2017 - 11:19

Dankjewel Sandra, wat lief! Haha die woorden zijn heel simpel hoor: gewoon even kopiëren en plakken 😛

Reply
Samaja 17 juli 2017 - 12:01

Prachtig! Het brengt heel wat herinneringen naar boven aan onze trip van vorige zomer. Godafoss vond ik een van de mooiste watervallen die ik ginds gezien heb. En er waren er véél te zien!

Reply
Sabine 18 juli 2017 - 11:20

Dankjewel! Leuk dat het herinneringen naar boven brengt. Godafoss was echt mooi en inderdaad: er zijn zoveel watervallen! heb er veel langs de weg ook gezien, van die kleintjes of juist heel smalle hoge watervallen. Heel mooi!

Reply
carolien 17 juli 2017 - 11:55

Wow zo anders dan Columbia, maar je foto’s zijn weer net zo mooi!!

Reply
Sabine 18 juli 2017 - 11:21

Dankjewel! En ja héél anders dan Colombia! 😀

Reply
Sanne 17 juli 2017 - 11:52

Mooie foto’s! Wij bezochten Myvatn begin mei, toen lag er nog een dikke laag sneeuw en zag de wereld er heel anders uit. Moet zeggen dat het er op jullie foto’s nog veel mooier uitziet!

Reply
Sabine 18 juli 2017 - 11:24

Dankjewel! Wat lijkt me dat ook bijzonder in de winter. Jimmy en ik hadden het daar nog over: hoe zou IJsland zijn in de sneeuw? Zou ik stiekem ook weleens willen meemaken 😀

Reply
Stéphanie 17 juli 2017 - 09:55

Wat een natuurgeweld weer! Vooral die waterval, echt heel indrukwekkend. Je foto’s geven een goed beeld van alle natuurwonderen in dit gebied, echt heel mooi! Staat uiteraard al op mijn lijstje 🙂

Reply
Sabine 18 juli 2017 - 11:32

Dankjewel! 🙂 Echt een bijzonder gebied, ook die hete bronnen. Zo apart dat de grond gewoon aan het borrelen is haha

Reply
Roos 17 juli 2017 - 04:57

Oh, my god! Zo mooi weer allemaal! Ik zet Ijsland op mijn wishlist. 😀

Reply
Sabine 18 juli 2017 - 11:33

Jaa zeker doen! 😀

Reply
Karlijn 17 juli 2017 - 04:53

Prachtige foto’s! Myvatn was mijn favoriete gebied in IJsland, ik ben dol op die vulkanische landschappen, borrelende modderpoelen en gekleurde meertjes 🙂

Reply
Sabine 18 juli 2017 - 11:34

Dankjewel! Wat leuk dat dat je favoriete gebied was! Ik vond het ook één van de mooiere en meest bijzondere plekken in IJsland.

Reply
yvonne 17 juli 2017 - 03:25

Heel mooi om te zien!

Reply
Sabine 18 juli 2017 - 11:35

Dankjewel!

Reply
Margo 17 juli 2017 - 02:15

Ik waande me even terug in 2003. Toen waren wij ook in IJsland. Heerlijk land en fijn genieten!

Reply
Sabine 18 juli 2017 - 11:36

Wat leuk! Zo mooi daar, zou er makkelijk nog langer kunnen blijven.

Reply
Kris10 17 juli 2017 - 02:12

Prachtig!

Reply
Sabine 18 juli 2017 - 11:45

Dankjewel!

Reply
MyriamC 17 juli 2017 - 01:29

Heel bijzonder!

Reply
Sabine 18 juli 2017 - 11:46

Zeker heel bijzonder! 🙂

Reply
Alie van Piggelen-de Vries 17 juli 2017 - 01:10

Prachtige foto ’s van een prachtig land!

Reply
Sabine 18 juli 2017 - 11:47

Dankjewel! Om daar te zijn was ook zo mooi!

Reply
Morgaine 17 juli 2017 - 00:56

Ergens ben ik toch zo blij dat ik er niet geweest ben, dat tikken van al die namen, ik wil niet weten hoe jij hebt gezeten tijdens het schrijven van deze teksten, hahahaha Ik weet niet eens waar je die tekens vandaan zou moeten halen 😛

Maar, wat prachtig weer Sabine1 De foto’s vooral natuurlijk en chapeau voor alle uitgebreide tekst die je erbij getikt hebt!

X

Reply
Sabine 18 juli 2017 - 11:49

Dankjewel Suus voor je lieve compliment! En ja haha die tekens, heel simpel hoor: de namen gewoon opzoeken op Wikipedia, kopiëren en plakken 😛 xx

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is beveiligd!