Home IJsland 4-daagse roadtrip IJsland: route, hotels, kosten en tips

4-daagse roadtrip IJsland: route, hotels, kosten en tips

door Sabine
4.027 views

Zelfs in slechts vier dagen heeft IJsland ons vlinders bezorgd. In dit echt állerlaatste artikel over onze roadtrip en huwelijksreis, geef ik een samenvatting van de route, vertel ik over de heerlijke hotels en huisjes waar we verbleven en krijg je een indruk van de kosten. Is IJsland echt zo duur? Daarnaast vind je ook enkele tips en lees je waar we onze auto geregeld hebben. IJsland, wat was je mooi!

Een 4-daagse roadtrip door IJsland: de route

Dagenlang ben ik bezig geweest met het bedenken van de route door IJsland. Op dag 1 kwamen we in de middag aan en op dag 5 vlogen we ongeveer op dezelfde tijd het land weer uit. We hadden dus 4 nachten en 4 dagen. Het ligt voor de hand om bij zo weinig tijd de Golden Circle te doen, maar ik wilde het graag anders, meer weg van de toeristenmassa’s. Door de grote afstanden die we gewend zijn in Colombia, is 5 of 6 uur rijden op één dag geen probleem. Daarnaast was het zo’n beetje 24 uur per dag licht en konden we dus tot laat doorgaan. Iets dat we ook niet kennen uit Colombia en bijzonder handig is. We hebben dus een redelijk uitdagende route gereden, maar we vonden het beiden perfect te doen! Hier een gedetailleerd schema van de route (zie verder voor informatie over de verblijfplaatsen!). Hier vind je nog meer leuke rondreizen IJsland.

 

Dag 1: aankomst en eerste verblijf

We kwamen aan om half 3, haalden de auto op en reden in één keer door naar ons eerste verblijf, boven Borgarnes. De rit duurde een uur en 45 minuten over 125 kilometer. Aangekomen zijn we wezen wandelen in de buurt en hebben we boodschappen gedaan in Borgarnes.

 • Rijden: 2 uur (exclusief stops)
 • Kilometers afgelegd: 125

 

Dag 2: Vatnsness

Dag twee vertrokken we na een heerlijk ontbijt richting het prachtige schiereiland Vatnsness. Hier bezochten we diverse plekken om zeehonden te spotten en wandelden we over een zwart strand naar de Drakenrots. We hebben het allemaal rustig aan gedaan en ergens buiten op een bankje geluncht. Na Vatnsness moesten we nog een eindje rijden naar ons appartement voor twee nachten.

 • Rijden: ruim 4 uur (exclusief stops)
 • Kilometers afgelegd: 300

 

Dag 3: Goðafoss, Mývatn en Tröllaskagi

Dag drie is de dag waarop we het meest hebben gereden, gezien én gewandeld. Hoe we het voor elkaar hebben gekregen, geen idee. Het was een enorm leuke dag waar we waanzinnig mooie plekken hebben bezocht! We reden eerst naar Goðafoss, toen door naar Mývatn waar we diverse wandelingen hebben gemaakt, om vervolgens terug te rijden naar het appartement via het schiereiland Tröllaskagi. Over de laatste heb ik geen artikel geschreven, maar het was een behoorlijk spannende route met vele hoge kliffen, diepe afgronden, prachtige vergezichten en donkere tunnels.

 • Rijden: bijna 7 uur (exclusief stops)
 • Kilometers afgelegd: 514

 

Dag 4: het schiereiland Snæfellsnes

Onze laatste hele dag brachten we door op het schiereiland Snæfellsnes, een prachtige bestemming om de reis mee af te sluiten! We zagen indrukwekkende vergezichten, een bijzondere waterval en we maakten een mooie wandeling over de rotsen bij Hellnar. Laat in de avond kwamen we aan op ons laatste verblijf.

 • Rijden: 5 uur en 30 minuten (exclusief stops)
 • Kilometers afgelegd: 404

 

Dag 5: terug naar Nederland

Om 2 uur in de middag vertrok de vlucht weer, maar we moesten nog eerst zo’n 2,5 uur rijden om op het vliegveld te komen, waar we ook eerst nog onze auto moesten inleveren en op tijd moesten inchecken. We vertrokken dus om 9 uur in de ochtend uit het hostel en zijn in één keer doorgereden naar de luchthaven. Deze dag hebben we dus niets meer gedaan, behalve genoten van de laatste prachtige uitzichten onderweg!

 • Rijden: 2 uur en 30 minuten (exclusief stops)
 • Kilometers afgelegd: 198

 

Totaal: hoeveel kilometer en uren hebben we gereden?

In totaal hebben we in 4 dagen dus 1538 kilometer afgelegd en 19,51 uren gereden. Bijna 20 uur in de auto dus. Rijden in IJsland gaat niet heel snel en het is zo mooi dat je overal wilt stoppen. We hebben dus ook onderweg zeer regelmatig een stop gemaakt om te genieten van het uitzicht, wat te eten of te wandelen.

 

Praktisch: de auto, kaarten, reisgidsen en eten onderweg

Met de auto door IJsland: waar gehuurd?

Omdat we slechts vier dagen gingen en niet van plan waren op f-wegen (wegen waar je alleen met een 4WD mag komen) te gaan rijden, kozen we voor een kleine, simpele auto, zonder 4WD dus. Jimmy wilde graag een automaat, dus zo gezegd zo gedaan. We huurden onze auto bij SunnyCars en dat verliep allemaal heel soepel toen we aankwamen in IJsland. Ook de auto was perfect en had zelfs stoelverwarming. Bést lekker bij temperaturen van rond de 7 graden in de zomer…

 

Welke kaarten en reisgidsen hebben we gebruikt?

Van tevoren had ik het één en ander op Internet gezocht, maar de meeste informatie hebben we uiteindelijk toch uit de Lonely Planet Iceland gehaald. Onderweg zijn er veel informatiepunten en staan er overal (wandel)kaarten. Ook langs de weg is het allemaal goed aangegeven. Bij Mývatn bijvoorbeeld hebben we ter plekke bedacht wat we wilden doen, met behulp van de mooie kaarten die ze bij het informatiepunt hadden. Ook hadden we een wegenkaart van IJsland bij ons, die zeer handig en uitgebreid was en waar we eigenlijk de hele route mee hebben uitgestippeld. Ook hebben we gebruik gemaakt van Google Maps, met name om de reistijd mee te berekenen.

 

Waar hebben we gegeten?

IJsland is bijzonder duur, en met name het eten. Uiteten gaan is bijna onbetaalbaar en dat hebben we dus ook niet gedaan. Drie van de vier dagen hadden we een keuken tot onze beschikking, waar we zowel ons ontbijt, lunch en avondmaaltijd maakten. We kochten alles in de supermarkt: brood, hummus, pasta, fruit, groente, havermout, koekjes, noem maar op. Voor de lunch namen we dus bakjes met eten mee. Veel reizigers eten bij een N1 tankstation, maar als veganist is dit niet echt een goede optie en sowieso hebben ze er voornamelijk junkfood. Bovendien is niets leuker dan ergens op een mooi plekje parkeren en daar je lunch nuttigen. Vergeet dus niet wat bestek, bekers en bordjes mee te nemen!

 

De hotels in IJsland

We waren een beetje laat met boeken, waardoor de meeste hotels al vol waren. Toch heb ik een paar geweldige plekjes gevonden waar we heel graag nog veel langer hadden willen blijven!

Lambalækur Guesthouse

De eerste nacht verbleven we in Lambalækur Guesthouse, net voorbij Borgarnes. Een typische cottage uit IJsland, met zeer gastvrije mensen. Toen we aankwamen was er niemand, maar de deur was wel open. Binnen vonden we een briefje met ‘Dear Sabine’, onze sleutel en uitleg over het huis. Het is zeer warm en knus ingericht, gewoon alsof je bij iemand thuis komt. De smalle en steile houten trap brengt ons op de eerste verdieping, waar we een knus kamertje met een prachtig uitzicht vinden. De schone badkamer delen we met de andere 3 gasten. In de huiskamer en keuken mogen we alles gebruiken. In de omgeving kun je mooi wandelen of gewoon op het terras genieten van het prachtige uitzicht. Een zeer aangenaam begin van onze roadtrip en absoluut een aanrader!

 

Keldudalur Farm Cottages

De volgende twee nachten verblijven we ver buiten de bewoonde wereld. Keldudalur Farm Cottages is een prachtige boerderij met een paar houten huisjes midden in het weiland. In één huis woont het gezin, in het andere zijn een paar appartementen voor gasten. En jeetje, wát een plek! Voor we aankomen rijden we eerst een aantal kilometer over een zandweg, we komen geen van de keren dat we er rijden auto’s noch mensen tegen, en de uitzichten zijn waanzinnig. Er is gewoon helemaal niks, behalve een paar boerderijen. Het appartement is ook nog eens fantastisch. We hebben echt een heerlijke badkamer met verwarming, een groot bed, een uitgebreide keuken en ook nog een stapelbed. Ook geschikt voor een gezin met kinderen dus. We wilden graag overnachten in de natuur en dat is precies wat hier kan. Ook dit verblijf is een absolute aanrader!

 

Tradir Guesthouse

De laatste nacht verblijven we in Tradir Guesthouse. Het was een hele zoektocht naar een geschikte plek, omdat er voor deze nacht bijna niets meer beschikbaar was. Uiteindelijk kwam ik bij deze, een basic guesthouse dat eigenlijk meer voelt als een hostel. De badkamers zijn gedeeld en de kamers heel klein. Om in de badkamer te komen moet je eerst met je spulletjes door het woon- en eetgedeelte. Gek genoeg was dit ook één van de duurste opties, maar eigenlijk vind ik de prijs te hoog voor wat je krijgt. In het openbare gedeelte is het wel knus en alles is prima schoon. Voordeel is wel dat het makkelijk te bereiken is en op een heel mooie plek gelegen is (vooral als je ver kunt kijken, dat geluk hadden wij niet). We hebben overigens een prima verblijf gehad, maar dit was zeker niet het hoogtepunt van ons verblijf.

 

Een overzicht van de kosten van onze roadtrip IJsland

Ik weet niet meer helemaal exact hoeveel we in IJsland hebben uitgegeven, maar dit is zeker een goede schatting van de totale kosten. Eigenlijk hebben we in IJsland vrij weinig uitgegeven. Met name benzine, twee keer tol, een paar koffie voor Jimmy en ons eten. We zijn nergens uiteten geweest, als je dat wel doet dan kun je rekenen op een behoorlijk hoger bedrag! Uiteindelijk vond ik het zelfs nog meevallen. De meeste kosten zitten in de vlucht, hotels en autohuur. De prijzen zijn voor twee personen en 4 dagen.

 • Vlucht Amsterdam – Reykjavik: 561 euro
 • Autohuur voor 4 dagen: 489 euro
 • Verblijfskosten: 611 euro
 • Benzine: 120 euro
 • Tol: 16 euro
 • Eten (supermarkt) en koffie: 90 euro

Totaal: 1887 euro

 


IJsland, we will be back. Meer lezen? Klik hier!


In dit artikel is gebruik gemaakt van affiliatie links. Klik hier voor meer informatie.


 

DEEL OF LIKE DIT ARTIKEL:
Spaans leren online

Dit is ook leuk!

18 reacties

Morgaine 6 oktober 2017 - 04:19

Ik heb wederom vooral je foto’s lekker gekeken en die zijn gewoonweg prachtig, as always!
ps, volgens mij ben ik nu weer redelijk bij, hahaha

X

Reply
Sabine 6 oktober 2017 - 22:17

Haha dankjewel! IJsland is ook wel heel fotogeniek 😀 xx

Reply
Marcella 14 september 2017 - 13:15

Leuk om jullie route in z’n geheel te lezen en er een kaartje bij te hebben. Je had al wel wat verteld, maar ik snapte toch niet helemaal hoe jullie het gecombineerd hadden. Nu ik heb zo bij elkaar lees valt het qua afstanden nog best mee. Ik had het extremer bedacht. Mooie accommodaties ook, voor degene waar je 2 nachten sliep. Gelukkig was de laatste niet degene waar je 2 nachten sliep. Mooie foto’s bij dit artikel weer. Wat een land hé! 🙂

Reply
Sabine 17 september 2017 - 22:22

Dankjewel! En ja wat een land! Ik vind het zelf eigenlijk ook wel meevallen die kilometers, maar meer omdat we het gewend zijn. Wellicht had ik anders voor minder gekozen. En meer wandelen. Maarja, in IJsland kun je niet anders dan genieten no matter what. Of je nu in de auto zit of ergens op een berg staat. Elk stuk en elke hoek is simpelweg prachtig…

Reply
Roos 8 september 2017 - 14:24

Nee, de laatste Ijsland post? :O Waar moet ik nu mooie foto’s spotten, hahaha. 😛 Zelf eten meenemen en ergens gaan zitten in die prachtige natuur lijkt mij ook zoveel leuker dan ergens uit eten – al houd ik daar ook wel weer van, haha. 😛 Fijn trouwens, die stoelverwarming – nodig ook met maar 7 graden.

Reply
Sabine 10 september 2017 - 09:24

Haha dankjewel 😀 Soms was het wel komisch met die harde wind en dan proberen dat je eten niet wegvliegt haha

Reply
Madrid 4 september 2017 - 02:25

Ijsland lijkt me zo’n prachtig land. Leuke, niet toeristische route blijkbaar!

Reply
Sabine 6 september 2017 - 12:46

Het is in werkelijkheid nog veel mooier, als je het zelf ervaart! Er zijn echt veel plekken waar maar weinig mensen komen, gelukkig zijn die nog wel te vinden dus. Zo mooi was het!

Reply
Florentine 3 september 2017 - 16:42

Heel erg leuk om te zien! Een vriendinnetje van mij gaat binnenkort naar IJsland toe, dus ik hoor al de hele tijd verhalen aan over hoé bijzonder het daar wel niet zal zijn etc. En wanneer ik dan deze foto’s zie.. wauw! Heel erg mooi.

Reply
Sabine 6 september 2017 - 12:46

Dankjewel! Jij ook zeker een keer gaan, is zo mooi!

Reply
MyiamC 2 september 2017 - 09:20

Liever kou en 15° dan regen … absoluut! Regen hebben we in België al genoeg.:-(

Reply
Sabine 2 september 2017 - 09:21

Haha ja precies!!

Reply
yvonne 1 september 2017 - 14:18

Wow dat zijn een hoop kilometers zeg! Leuk om je overzicht zo te zien.

Reply
Sabine 2 september 2017 - 09:11

Dankjewel! Ja best wat gereden, en daardoor heel veel kunnen zien in korte tijd. Die lange dagen maakten het makkelijker 🙂

Reply
Nesrin 1 september 2017 - 10:23

Wat heb je dit goed goed gepland, jullie hebben het maximale eruit gehaald. Jullie hebben veel kilometers afgelegd en wat fijn dat jullie tussendoor regelmatig zijn gestopt.
De foto’s zijn weer prachtig!

Reply
Sabine 2 september 2017 - 09:13

Dankjewel! Ja zo een reis moet je ook wel plannen, IJsland is niet heel geschikt voor een spontane reis denk ik, zeker niet in het hoogseizoen haha 🙂 Echt prachtig dat land!

Reply
MyiamC 31 augustus 2017 - 04:36

Schitterende foto’s weer. Wij denken erover om volgend jaar te gaan, maar als ik lees 7° … brrrr. 😉

Reply
Sabine 2 september 2017 - 09:15

Dankjewel! Haha ja het was niet warm, maar het schijnt wel warmer te kunnen zijn hoor (15 graden ofzo). We hadden wel enorm mooi weer! Ik heb liever kou met zon dan 15 graden en regen. Neem lekker warme kleding mee (ik was mijn muts en handschoenen vergeten haha), dan is het goed te doen! Zeker gaan, is ABSOLUUT de moeite en de kou waard haha 😀

Reply

Laat een reactie achter