Home Huila San Agustín (3): bezoek deze bijzondere koffie-plantage van ‘Coffee Mujer’
Koffie finca plantage Colombia San Agustín

San Agustín (3): bezoek deze bijzondere koffie-plantage van ‘Coffee Mujer’

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Als je aan Colombia denkt dan denk je aan koffie. Door het hele land wordt koffie verbouwd en een bezoek aan een koffie-finca in het koffie-gebied rondom Salento mag niet ontbreken. San Agustín, in het zuiden van het land, staat bekend om de archeologische beelden, maar als je er rondrijdt dan merk je al snel dat er nog iets belangrijks te vinden is in deze regio: koffie. Toch is San Agustín niet dé plek voor een koffie-tour en wordt dit dan ook niet veel gedaan. Via het toerist-informatiecentrum vonden we een koffie-finca die we konden bezoeken en een halfuur later stonden we op de plantage. En niet zomaar één, want na een privé rondleiding van uren was de conclusie snel getrokken: van de vele koffie-finca’s die we hebben bezocht is dit zeker de allerleukste. Tijd over in San Agustín? Bezoek deze bijzondere koffie-plantage!

 


Coffee Mujer: een koffie-finca zoals je het nooit zag


Een tour over een koffie-plantage is een mateloos populaire activiteit onder toeristen in Colombia. Met name in de koffie-driehoek kun je je helemaal uitleven tussen de koffiebonen. Toch bleek koffie-finca ‘Coffee Mujer – Mi Cafetal’ in San Agustín wel heel bijzonder vergeleken met deze andere plantages. De plantage is een familiebedrijf waar het echtpaar alles zelf doet, van de bomen planten tot de koffie malen, zonder moderne machines. De plantage maakt deel uit van een vereniging van vrouwelijke koffietelers in de regio. ‘Coffee Mujer’ is een organisatie die het welzijn en de participatie van vrouwen in de koffiecultuur bevordert en is daarbij gericht op ecologische koffie en duurzaamheid. De eigenaresse van de finca is bijzonder aardig en zij en haar man geven ons met veel passie en enthousiasme een complete (gratis) privé rondleiding over de plantage en worden we actief betrokken bij het proces.

 


Van boon tot koffie: alles met de hand


Anders dan anders gaat bij finca ‘Mi Cafetal’ alles met de hand. Het echtpaar heeft de taken verdeeld: de man zorgt voor de planten en het plukken van de koffiebonen, de vrouw maakt de koffie. Dit gaat allemaal met de hand, moderne machines zijn er niet. Van de bonen wassen, splitsen van het omhulsel, drogen, branden en malen: alles doet ze zelf. Heel bijzonder en natuurlijk enorm zwaar werk. De geplukte bonen blijven 30 uur in een bak met water en worden dan met de hand gewassen. Tijdens dat proces scheidt ze de grote van de kleine bonen en de slechte van de goede bonen. Net als in heel Colombia worden die kleine en slechte bonen verkocht in Colombia en de goede en grote bonen worden in dit geval verkocht aan de rijkere bevolking en toeristen.

 

De finca produceert behoorlijk wat koffie, en dat dus allemaal door één vrouw én met de hand. Elke week worden er zo’n 40 á 80 zakken (goede kwaliteit) koffie geproduceerd die worden verkocht in de finca aan bezoekers. Zo een zak kost slechts 15.000 pesos, wat heel weinig geld is voor al dat werk en goede kwaliteit koffie.

Benieuwd naar hoe van koffiebonen koffie wordt gemaakt? Check dit of dit artikel. 

 


De tour op Mi Cafetal


Toen we aankwamen werden we warm welkom geheten door het lieve echtpaar. De meneer nam ons direct mee naar de plantage en nam heel veel tijd om alles uit te leggen en om de vele vragen van Jimmy te beantwoorden. Na de plantage gingen we terug naar de finca waar de mevrouw van de koffiebonen koffie maakt. Heel mooi om te zien hoe zij met de oude apparatuur al het zware werk met de hand uitvoert en zo gepassioneerd is. We hebben al veel koffie-finca’s bezocht maar nooit leerden we zoveel over dit proces en over koffie als hier. Na afloop kopen we vele zakken heerlijke koffie. Het was bijzonder gezellig en ze lieten ons echt thuis voelen. De energie die deze mensen uitstralen maakte ons helemaal enthousiast en niet voor niets zijn we er uren gebleven. Wat was dit gaaf!

We hebben alles gefilmd en er een mooie video van gemaakt:

 


Praktisch


Een bezoek aan koffie-finca ‘Coffee Mujer – Mi Cafetal’

Als je tijd over hebt in San Agustín is een bezoek aan deze koffie-finca een absoute aanrader. Het bezoek is gratis (vraag om een rondleiding), maar ze zien wel graag dat je een zak koffie koopt. Dit kost 15.000 pesos. Zo goedkoop zul je het vrijwel nergens vinden en de koffie is bijzonder goed. De finca heeft geen vaste rondleiding of tijden en is niet toeristisch. Soms komt er een groep toeristen, maar erg bekend onder reizigers is de finca (nog) niet. Wil je zeker weten dat ze tijd hebben op het moment dat jij heen wilt gaan? Bel dan naar 3113261178 of 3125128999.

Belangrijk!

Het is belangrijk dat je de finca niet bezoekt met een gids die je hebt gehuurd om de regio te ontdekken. Dit willen ze liever niet, omdat die gids dan tegen hen gaat zeggen meer te vragen voor een zak koffie, waarvan de meerwaarde dan naar de gids gaat die jij al hebt betaald. Ze willen graag een eerlijke en lage prijs geven, en met een gids wordt de prijs dus hoger, waarvan een deel naar die gids gaat en niet naar de finca. Help dus een beetje mee om de verkoop zo eerlijk mogelijk te laten verlopen en kom zonder gids.

Locatie

De koffie-finca is dichtbij het dorp San Agustín, namelijk in Vereda el Tablón, nog voor het museum el Tablón. Als je daar heen rijdt of loopt vind je de finca aan de linkerkant. Er staat een bord in de tuin met daarop ‘Coffee Mujer’.

Waar te verblijven?

Er zijn vele hotels en hostels in San Agustín. Wij verbleven in eco-hotel La Antigua, hiervandaan kun je lopen naar de finca. Net als de koffie-plantage is dit bijzondere hotel ook compleet ecologisch. Hierover later meer!

 


Hoewel de koffie-driehoek rondom het dorp Salento het meest populair is voor een bezoek aan een koffie-plantage, kent Colombia veel meer koffie gebieden. Waaronder San Agustín. Maak je bezoek extra afwisselend en combineer de archeologische beelden met deze bijzondere koffie-plantage waar alles door één vrouw met de hand wordt gedaan! Klik hier voor een mini-gids San Agustín!


In dit artikel staan affiliatie links. Klik hier voor meer informatie. Dit is géén samenwerking met Coffee Mujer, maar een oprechte aanbeveling.


 

Lees meer!

6 reacties

Natasja 29 januari 2018 - 12:56

Leuk die koffie tour. Ik lustte tot mijn 43 e geen koffie vond het zo vies. In Italië leerde ik espresso drinken ja gelijk de heavystuff, ik vond het eerst niet lekker maar ik kon er fijn van naar het toilet later ben ik de smaak gaan waarderen. Zit nu ook met een kop koffie in de ene hand en telefoon in andere hand dit te tikken.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 februari 2018 - 16:07

Haha ik lust nog steeds geen koffie 😛 In zo een finca drink ik wel altijd een kopje, dat hoort er gewoon bij en die verse koffie is echt best wel lekker. Maar daarna ga ik graag weer over op thee 🙂 Jimmy is wel een hele grote koffie-fan.

Reply
els 29 januari 2018 - 08:49

Heel bijzonder. Leuk die filmpjes, nieuwe hobby geboren?
xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 februari 2018 - 16:08

Haha nou dit was toevallig voorlopig de laatste. Was eigenlijk helemaal niet gepland die filmpjes, maar vind het wel leuk dus er gaan er zeker meer volgen! xx

Reply
Karlijn 29 januari 2018 - 08:07

Superleuk, een koffietour! Ik heb het in Panama en in Tanzania gedaan en ik vond het zo leuk om te zien (en te doen!). Echt een gaaf gebied, dat San Agustín 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 februari 2018 - 16:09

Ja leuk he? Voor mij was dit ook al de vijfde of zesde koffie-tour, verveelt echt nooit. Elke koffie-finca is ook weer anders. Dat ze alles zelf met de hand doen had ik bijvoorbeeld nog niet eerder gezien. En ondanks dat ik koffie normaal niet te drinken vind neem ik toch altijd een bakkie op een finca 😀

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!