Home Boyacá Duiken in Colombia: ontdek Lago de Tota onder water (+ video!)
Duiken in Colombia - Lago de Tota

Duiken in Colombia: ontdek Lago de Tota onder water (+ video!)

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Duiken in Colombia is populair. Met name aan de warme noordkust of op de eilanden waar je in helderblauw water het prachtige koraal kunt ontdekken. Maar duiken kan ook op minder voor de hand liggende plekken, zoals in het prachtige Lago de Tota in Boyacá. Op een zaterdag stappen we in de auto richting het noorden, waar Jimmy met een groep mede-duikers het stoute duikpak aantrekt om het bizar koude water te gaan trotseren. Zelf duik ik niet, maar ik mag wel mee!


Lago de Tota: het grootste en hoogst gelegen meer van Colombia


Met een oppervlakte van zo’n 60 km2 is Lago de Tota het grootste meer van Colombia, gelegen op 200 kilometer ten noorden van hoofdstad Bogotá. Tevens is Tota het hoogstgelegen meer van het land, namelijk 3015 meter hoog. Dat betekent lage temperaturen tussen de 0 en 12 graden. Lago de Tota is maar liefst 61 meter diep en kent diverse eilandjes en bezienswaardigheden, zoals Pueblito Antiguo en Playa Blanca. De natuur en cultuur rondom het meer is ontzettend mooi, met prachtige authentieke dorpjes zoals Tota, Iza, Cuítiva en natuurlijk het mooie Monguí.

 


Duiken in Colombia: ontdek de onderwaterwereld van Lago de Tota


Als je denkt aan duiken in Colombia dan zie je waarschijnlijk parelwitte stranden en helderblauw water voor je. Gekleurde vissen zwemmen om je heen en als je weer boven water komt kun je heerlijk opdrogen in het warme zonnetje. Lago de Tota is echter een ander verhaal. Het is er ijskoud, onder water is het vooral groen en exotische vissen vind je er niet. Ver buiten de gebaande paden is duiken in dit prachtige meer een bijzondere ervaring en vooral leuk als je simpelweg graag wilt gaan duiken en nieuwe ervaringen op wilt doen. Duiken op bijna 3100 meter hoogte doe je namelijk vast niet elke dag.

 

De boot in

Met een groep van zes duikers stappen we in een klein wiebelend bootje het water op. Er gaan gasflessen mee voor twee duiken en de schipper vaart ons naar een eilandje midden op het meer, waar de duikers zich klaarmaken om het water in te gaan. Samen met de schipper en nog een meisje blijf ik boven water. Lekker warm zou je denken, maar het is ook in de boot behoorlijk koud.

 

Duiken

Hoewel Jimmy aardig wat duik-ervaring heeft is dit toch zijn eerste duik in eigen land. Ik ben een beetje nerveus en hoop dat ze snel weer boven komen. Met een dik duikpak en handschoenen aan laten hij en de anderen zich van de boot in het water zakken en na een paar minuten zijn ze verdwenen. Ze blijven vlakbij het eiland waar we aangemeerd liggen en ze duiken tot een diepte van 15 meter.

 

Ondertussen in de boot

Wachtend in de boot genieten we van de prachtige omgeving, kletsen we over het leven en eten we onze meegebrachte cakejes. Het is aardig koud, maar na een tijdje breekt de zon door en komen de duikers weer boven.

 

Terug naar het hotel

Aan het einde van de dag zijn alle flessen zuurstof gebruikt en komt iedereen weer aan boord. De zon staat al vrij laag en de temperatuur is dus ook weer gezakt. In zijn natte pak met handschoenen zit Jimmy te rillen van de kou terwijl we terugvaren naar het vasteland. Maar wat geeft het: het was een fantastische dag!

 


De onderwaterwereld van Lago de Tota: de video


Jimmy filmde alles zowel boven als onder water en ik monteerde er een leuke video van. Enjoy!

 


Een wel heel mooie afsluiting van de dag


Aan het einde van de dag genieten van vanaf ons hotel van een waanzinnige zonsondergang. Een prachtige afsluiting van een mooie dag.

 


Praktisch


Hoe en waar kun je gaan duiken in Colombia?

Er zijn vele duikscholen en organisaties waarmee je kunt duiken of kunt leren duiken. Jimmy ging met Dive and Tours, zij zitten onder andere in Bogotá en Medellín en bieden zowel cursussen voor PADI aan of trips om simpelweg met elkaar te gaan duiken. Dit kan op diverse plekken in Colombia, dus niet alleen in Lago de Tota. Dive and Tours doet ook duiken gericht op een schoon milieu, waar je plastic en andere troep van de bodem gaat rapen.

Waar te verblijven?

Rondom Lago de Tota zijn een paar dorpjes waar je hotelletjes vindt, zoals in Aguitania. Wij verbleven in Hotel Rocaslindas. Vanaf hier gingen we ook de boot in om te duiken. Het hotel is prachtig gelegen en authentiek ingericht.

Hoe kom je bij Lago de Tota?

Als je geen eigen vervoer hebt of met iemand mee kunt van de duikschool, dan neem je de bus naar Sogamoso. Daar stap je over op een bus naar Aquitania.

 


Meer over een bezoek aan Lago de Tota vind je hier. Ben je op zoek naar andere leuke sportieve activiteiten in Colombia? Kijk eens hier voor inspiratie. Kan jij duiken of blijf je net als ik liever boven water?

In dit artikel staat een affiliatie link. Klik hier voor meer informatie.


 

Lees meer!

18 reacties

Rob Remmerswaal 28 januari 2018 - 21:55

Schitterende foto’s Sabine. Wij willen daar ook heen. Duiken durf ik niet, was in de Great Barrier Reef en Ningaloo reef, down under, maar heb alleen gesnorkeld. Heb altijd wel duikcursus willen volgen, maar is er nooit van gekomen. En voel me er nu te oud voor.
Nou ja snorkelen is ook niet verkeerd.
Heb begrepen dat Isla San Andres isla en Providencia perfecfe duikplekken zijn. En in nederland is de oosterschelde zeer populair. Genoten ook van je filmpje. Ga zo door met mooie plaatsen ontdekken, dan hebben we weer een reden om volgende winter terug fe komen naar dit prachtige land.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 februari 2018 - 15:56

Dankjewel Rob! Ik durf eigenlijk ook niet te duiken en vind snorkelen ook al eng haha 😛 Maar misschien op Providencia dat ik ten minste her snorkelen wel aan zou durven 😀

Reply
Natasja 28 januari 2018 - 12:08

Het filmpje is super gaaf zeg!! Toch zou ik ook wel wat angstig zijn. De foto met die zon is ook schitterend

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 januari 2018 - 12:19

Ja ik was ook angstig, blij toen ze weer boven kwamen 🙂 Dankjewel!

Reply
Nesrin 28 januari 2018 - 09:48

Zeker een prachtige afsluiting. Wat gaaf dat onderwaterfilmpje! Ik heb een duikbrevet maar ik blijf liever boven water.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 januari 2018 - 12:20

Dankjewel! Wat tof dat je dat hebt! Jimmy zou graag zien dat ik er ook één zou halen, maar die angst he… Blijf ook liever boven water 🙂

Reply
Koen 27 januari 2018 - 02:53

Waanzinnig bijzonder. Ik ben alweer verbaasd en onder de indruk.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 januari 2018 - 12:20

Dankjewel Koen!!

Reply
Morgaine 26 januari 2018 - 18:40

Wauw, ik snap jou ook absoluut, dat je even bezorgd was, hahahaha Zou ik ook zijn, maar wat prachtig mooi, de foto’s ook weer!

En heel stiekem, zou ik ook weleens een lesje duiken willen doen, zien of ik er geschikt voor ben, gezien ik toch al een waterrat ben, maar duiken nog nooit gedaan, zo dan. 😉

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 januari 2018 - 12:22

Dankjewel! Jimmy zou graag zien dat ik ook les ga nemen, maar ik vind het doodeng haha 😛 Maar wie weet komt het er eens van. In Nederland kun je ook prima duiken trouwens. Hij heeft bijvoorbeeld ook gedoken in de Vinkeveense Plassen. Ook wat koraal betreft natuurlijk niet om over naar huis te schrijven maar om te oefenen en wel goed.

Reply
Esther 26 januari 2018 - 09:54

Prachtig weer! Maarre…laat mij toch maar in de caribische zee duiken denk ik zo…niet zo koud!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 januari 2018 - 12:23

Haha ja ik spring er in Tota ook niet in hoor. Eigenlijk hoef ik helemaal niet te duiken, ga wel graag mee op de boot 🙂

Reply
Jessica 26 januari 2018 - 09:38

Heel gaaf zeg! En wat leuk dat jullie met video aan de slag zijn gegaan zeg 😀 😀

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 januari 2018 - 12:24

Dankjewel! Haha ja die video was totaal niet gepland dat ik daar iets mee zou gaan doen. Jimmy wilde zo een ding en pas nadat er 3 activiteiten waren opgenomen bedacht ik me dat het wel leuk zou zijn er filmpjes van te maken, ook voor onze eigen herinnering. Totaal amateuristisch dus maar toch wel leuk haha 🙂

Reply
els 25 januari 2018 - 13:03

Brrr ik moet er niet aan denken! er zitten weer een paar topfoto’s bij!
xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 januari 2018 - 14:47

Dankjewel! En nee ik ook niet 😛 xx

Reply
Margo 25 januari 2018 - 01:04

Wauw die zonsondergang! En wat leuk om jou in het bootje te zien in het filmpje! Weer een tof artikel, Sabine!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 januari 2018 - 14:48

Ja mooi die zonsondergang! Dankjewel voor je leuke reactie en dat je het filmpje hebt gekeken!

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!