Home De omgeving van Bogotá Street art Colombia | Ontdek de prachtige graffiti in Sopó
Graffiti street art Colombia Sopó

Street art Colombia | Ontdek de prachtige graffiti in Sopó

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Bijna iedereen die door Colombia gaat reizen komt wel op één of andere manier in aanraking met de prachtige street art. Er zijn zelfs street art en graffiti tours in onder andere Bogotá en Medellín. Maar niet alleen in de grote steden zijn ze dol op kleurrijke muurschilderingen. Ook in mijn geliefde woonplaats Sopó kunnen ze er wat van. Een dorp buiten de gebaande paden, waar alleen reizigers komen die Colombia op een andere manier willen ervaren en het échte Colombia willen zien. Zeer de moeite waard kan ik je vertellen. In dit artikel kun je genieten van prachtige kleurrijke street art in Sopó én vind je een kaartje met de locaties van deze muurschilderingen. Ideaal voor een dagtrip vanuit Bogotá of voor de start van je reisroute door Colombia buiten de gebaande paden!


Het verschil tussen street art en graffiti


Wat is eigenlijk het verschil tussen street art en graffiti? Ik had geen idee, maar een beetje Googelen levert het antwoord. De grens tussen beiden is ietwat vaag, maar algemeen kun je stellen dat met graffiti wordt bedoeld de afbeeldingen of teksten die op openbare plekken met verf, verfstift, inkt of krassen worden aangebracht. Als kwaliteitscriterium geldt bij graffiti de moeilijkheidsgraad, terwijl het bij street art om de originaliteit en uitdrukkingskracht gaat.

Street art is een kunstvorm gerelateerd aan graffiti. In tegenstelling tot graffiti werken de makers van street art vaak anoniem en verspreiden zij afbeeldingen zonder tekst of handtekening. Bij street art kun je denken aan illegaal of legaal aangebrachte kunstuitingen op openbare plekken die niet onder de pure graffiti vallen, maar evenmin tot officiële kunst behoren.

Bij graffiti gaat het vaak primair om decoratieve naamtags (gerelateerd aan de makers), terwijl bij street art meestal de afbeeldingen en de boodschap daarachter belangrijker zijn.

De prachtige schilderijen in Sopó zijn muurschilderingen met een boodschap, maar de handtekening van de maker staat ook overal op. Een mooie combinatie van street art en graffiti dus.

 


Street art in Sopó Colombia


Elke keer dat ik mijn boodschappen doe in Sopó, naar de sportschool ga of met Juaco ga wandelen loop ik tegen één van de prachtige muurschilderingen aan. En elke keer krijg ik er weer een big smile van op mijn gezicht. Zó mooi! En wat een talent hebben de makers. De inwoners van mijn geliefde dorp zijn ook dol op de schilderijen. Onlangs is er weer een heleboel nieuwe graffiti bijgekomen. En er zijn nog veel lege muren die ook door de kunstenaars beschilderd gaan worden.

 

Wie maken de muurschilderingen in Sopó?

De street art wordt gemaakt door een groep kunstenaars aangesloten bij Banco De Pinturas | Sopó Es Diverso. Lokale en regionale artiesten worden door de gemeente gevraagd om het dorp nieuw leven in te blazen met muurschilderingen die de diversiteit van het dorp weergeven. Achter elke muurschildering schuilt een verhaal. Hieronder licht ik er een aantal uit.

 

Muurschilderingen uitgelicht

Elke muurschildering die Sopó Diverso maakt heeft een verhaal. Hier enkele uitgelicht.

 

Una mirada hacia la vida

Una Mirada hacia la vida, oftewel: een blik op het leven. Deze muurschildering vind je langs de grote weg in de wijk La Montana, op het huizenblok waar een vriend van mij woont. Naast het verfraaien van de omgeving geeft deze muurschildering het perspectief van het leven weer vanuit de onschuld van kinderen.

 

Nuevo Amanecer

Het doel van Nuevo Amanecer is om metaforisch bewustzijn te creëren over de manier waarop de orde in openbare ruimtes wordt geschonden. Waardoor ze donker worden ondanks dat ze begaanbaar zijn. De gebieden vullen met kleur brengt vernieuwing en licht in de duisternis.

 

Niña Salvaje

De muurschildering Niña Salvaje vertegenwoordigt de relatie tussen vrouwen en de natuur, als een weergave van kracht, eenheid en bescherming.

 

Mujer Montaña

Ook in de wijk La Montana, tegenover de witte brug naar het cultureel centrum, vind je de prachtige muurschildering Mujer Montaña. De beschrijving bij dit kunstwerk luidt: “Deze muur is een plek om het leven te vieren. De denkbeeldige vleugels van vrijheid kijken naar de gezichten van meisjes. Van vrouwen, hun kleuren en verschillen. Van hun ontmoetingen en meningen. Vier het leven van de legitieme strijd van duizenden vrouwen. Van de strijd van kunst en de diversiteit van vele werelden.”

 

Pedagogische & toeristische street art route Sopó

Sopó Diverso heeft een street art route gemaakt waarbij je langs de belangrijkste muurschilderingen komt. Uiteraard zal deze route worden aangepast zodra er nieuwe muurschilderingen komen, dus houd hun Facebook-pagina in de gaten! Het doel van Sopó Diverso is het creëeren van een pedagogische ruimte voor het verminderen en uitroeien van geweld tegen vrouwen en het uitbannen van geweld op straat door de kunst. Daarnaast staan zij voor het bevorderen van duurzaam en alternatief toerisme in het prachtige dorp. Wil jij ook genieten van deze prachtige kunst én mijn fantastische dorp? Kom naar Sopó!

 

Meer graffiti in Sopó

En er is véél meer! In Pueblo Viejo vind je bijvoorbeeld deze prachtige plaatjes. En er zijn een aantal muurschilderingen die ik wel ken, maar niet op de foto heb gezet. Als je door Sopó gaat lopen kom je vanzelf van alles tegen. Ook in het cultureel centrum (de witte brug oversteken, er is er maar één) vind je muurschilderingen. Helaas ook niet op de foto, maar eveneens prachtig. Sopó is gehuld in kleur, een prachtige gewaarwording in dit fantastische dorp!

 


Wat is er nog meer te doen in en om Sopó? | Een complete mini-gids


In deze mini-gids Sopó vind je alle informatie over Sopó. Met daarin bezienswaardigheden, restaurants, verblijf, vervoer, omgeving en meer. 

Hier alvast een voorproefje:

Ondanks dat bijna geen reiziger Sopó bezoekt is hier wél heel veel te doen!

In de omgeving kun je rots-beklimmen, het witte dorp Guatavita bezoeken, naar de bekendste zoutmijnen van Colombia, hiken in Nationaal Park Chingaza en nog veel meer. Check dit artikel voor meer informatie en een toffe route buiten de gebaande paden.

 


Praktisch


Zo kom je in Sopó

Het hangt er natuurlijk een beetje vanaf waar je vandaan komt, maar het meest waarschijnlijk is Bogotá.

Met de auto: rijd over de autopista norte Bogotá uit en ga richting Tunja (na de tol is er een splitsing naar Chia rechts en Tunja links, houd links aan). Rijd door tot de afslag Sopó en ga daar naar rechts. Bij de rotonde ben je al in Sopó en hangt het er vanaf waar je naartoe wilt. Naar het centrum neem je de tweede afslag. Een auto huren kan bij SunnyCars. Of bij Localiza. Alles over autohuur en autorijden in Colombia vind je trouwens hier.

Met de bus: ga met de transmilenio naar Portal Norte (helemaal in het noorden van Bogotá, langs de autopista norte). Blijf in het station en zoek naar de bus voor Sopó. Je moet daarvoor een poortje door; de bus zelf betaal in je ín de bus. Als je met de taxi naar het noorden van Bogotá wilt kun je uitstappen bij Terminál de Transporte Norte (lijkt op een witte tent). Voor de terminal aan de autopista is een bushalte. Houd de bus naar Sopó daar aan.

Hoe lang je erover doet hangt af van de file. Als er geen file staat rijd ik met de auto naar mijn schoonmoeder in Usaquén zo´n 50 minuten. Staat er wel file dan kan het makkelijk een halfuur langer duren. Met de bus is het vanaf Portal Norte ongeveer 45 minuten bij normaal verkeer. Bij veel file duurt het uiteraard langer.

Verblijven in Sopó

Je kunt Sopó prima bezoeken op een dagtrip vanaf Bogotá, maar dan kun je maar een paar dingen bekijken. Wil je genieten wat Sopó en de omgeving allemaal te bieden heeft? Blijf dan een paar nachtjes. Er is genoeg te doen! Een heel leuk en fijn hotel is Casa Aggreste. Een aanrader voor iedereen.

Combineer Sopó met je reisroute Colombia

Sopó is prima in te passen in je reisroute Colombia. Zowel buiten als op de gebaande paden. Ik zou altijd aanraden om, als je genoeg tijd hebt, Cundinamarca en Boyacá te gaan ontdekken. Kijk maar eens naar deze reisroutes hoe je dat kunt doen.

 


Ik ben een trotse inwoner van Sopó. Vind het een geweldig leuk en uniek dorp. Zo is er in Sopó het cultureel centrum dan je bijna nergens anders in Colombia vindt. Houd jij ook van reizen buiten de gebaande paden en wil je het echte Colombia ontdekken? Kom dan naar Sopó en bewonder de prachtige street art en meer!


In dit artikel staat een affiliatie link. Klik hier voor meer informatie.


 

Lees meer!

18 reacties

Esther 13 maart 2019 - 08:52

Oh schitterend! Volgens mij is Colombia echt de street art hoofdstad van de wereld. Ik zie zo veel mooie blogs met street art uit Colombia voorbij komen. Dit is volgens mij de eerste met moois vanuit Sopo, wat een plaatjes!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 maart 2019 - 19:38

Dankjewel! Dit is zéker de eerste uit Sopó inderdaad haha, er komt hier bijna geen toerist 😀 En ja Colombia is echt fantastisch wat street art betreft. Ik zou ook wel meer in Medellín willen zien, daar ken ik de street art nog niet goed.

Reply
Joeri & Louise 12 maart 2019 - 09:52

Mooi verslag. Leuk dat we je hebben getroffen in Sopo. Groetjes van ons

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 maart 2019 - 19:39

Dankjewel voor jullie lieve reactie! Hoop dat het goed met jullie gaat! Liefs xx

Reply
Jessica 11 maart 2019 - 16:29

Wauw Sabine, onwijs veel mooie kleuren en prachtige kunstwerken! Zou je helemaal niet verwachten in een wat kleiner dorp. Wat woon je toch heerlijk, veel liefs vanaf de andere kant van de oceaan!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 maart 2019 - 19:40

Dankjewel lieverd! Ja is echt heel mooi en ze waren afgelopen tijd bezig met nog veel meer muurschilderingen. Best bijzonder voor zo een klein onbekend plekje haha. Liefs! xx

Reply
Michelle 11 maart 2019 - 13:54

Wauw wat mooi! Vind het altijd erg knap als mensen dit zo mooi kunnen maken.
Het geeft direct ( Nog meer) kleur aan de straten!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 maart 2019 - 19:43

Ja echt zo mooi! Ik vind het ook enorm knap, echt zo creatief en mooi. Genieten.

Reply
Frits 10 maart 2019 - 11:02

Mooi beschreven deze kunstuitingen op de muren in Colombia, wznt je vindt ze overal!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 maart 2019 - 19:44

Dankjewel!

Reply
Wanda 10 maart 2019 - 08:42

Wow, wat woon je toch in een prachtige omgeving meid! Die tekeningen zijn echt geweldig om te zien en zouden echt onderdeel zijn van mijn route. Toevallig afgelopen week in Malaga wat street art ontdekt en ook dat was erg leuk om te zien, minder omvangrijk, maar toch leuk om mee te pikken tijdens onze stadswandeling.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 maart 2019 - 19:47

Dankjewel! Ik kan er ook zo van genieten en dit zou echt echt iets voor jullie zijn. Leuk dat jullie in Malaga ook mooie street art hebben ontdekt!

Reply
Els 10 maart 2019 - 08:06

Mooi!
Die bovenste twee heb ik ook op een foto, die vind ik echt zo mooi!
Nu nog een blog over de bijzondere bankjes in Sopo?
xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 maart 2019 - 19:46

Goed idee! Daar zijn er ook behoorlijk veel van in Sopó 😀

Reply
Yvonne 10 maart 2019 - 05:28

Heel mooi! Leuk dat Sopó zo veelzijdig is.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 maart 2019 - 19:45

Ja zo leuk! Dankjewel!

Reply
Sandra 10 maart 2019 - 05:16

Prachtig, Sabine. Ik kan mij heel goed voorstellen dat je een trotse inwoner bent.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 maart 2019 - 19:45

Dankjewel! 😀

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!