Home Reizen in Colombia Honda: vaar over de Río Magdalena en ontdek Colombia vanaf het water
Varen over de Río Magdalena Colombia - featured

Honda: vaar over de Río Magdalena en ontdek Colombia vanaf het water

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Op mijn Colombia wishlist stond altijd nog die hete stad in het midden van het land. Die stad waar geen toerist te bekennen valt, maar die wél heel bijzonder zou moeten zijn. Ik heb het over Honda: dé transport hub van Colombia. Samen met mijn ouder stap ik in Zipaquirá in de bus om 5 uur later en misselijk van de vreselijke haarspeldbochten-route in het totaal onbekende Honda aan te komen. Al snel komen we er achter hoe bijzonder dit stadje eigenlijk is. En dat niet alleen: het is er namelijk ook fantastisch mooi. De verrassing van Colombia en een absolute must-see als je buiten de gebaande paden wilt reizen! In deze serie neem ik je mee door Honda en maak je kennis met een binnenstad die niet onder doet voor Cartagena, lopen we door het spook-gedeelte van de stad en bezoeken we interessante musea. Maar eerst varen we over de belangrijkste rivier van Colombia. De moeder van het land. Ik heb het natuurlijk over de Río Magdalena. Stap net als wij in een gammel bootje en ontdek Colombia vanaf het water!


De Río Magdalena


De belangrijkste rivier van Colombia is 1540 kilometer lang en loopt door maar liefst 11 departementen van het land. Namelijk Magdalena, Atlántico, Bolívar, Cesar, Antioquia, Santander, Boyacá, Cundinamarca, Caldas, Tolima en Huila. De rivier begint in het Andesgebergte van Huila en mondt uit in de Caribische Zee bij Barranquilla. Tot Honda is de rivier bevaarbaar door grote schepen, maar de rivier loopt nog door tot voorbij San Agustín. De belangrijkste zijrivier is de Río Cauca en het totale stroomgebied beslaat 24% van het land. In de gebieden langs de rivier woont 80% van de Colombiaanse bevolking. Iets dat al aangeeft hoe belangrijk deze rivier is voor het land.

 


Een stukje geschiedenis


De Río Magdalena was lange tijd één van de belangrijkste wegen voor vervoer in Colombia. Daarnaast kwamen Spaanse veroveraars aan het begin van de 16e eeuw het land binnen via de rivier in plaats van over het ruige land te moeten. Ten tijde van de Spaanse kolonie fungeerde de rivier als communicatiemiddel tussen onder andere Bogotá en de belangrijke haven van Cartagena. En daarmee indirect ook met Europa. Ook na de onafhankelijkheid bleef de Río Magdalena belangrijk. Zowel mensen als goederen verplaatsten zich door het land over water. Tevens is de Magdalena rivier het toneel van vele vissers. Na de komst van vliegroutes en een uitgestrekt wegennetwerk werd de rivier als transport- en communicatiemiddel steeds minder gebruikt. Toch is hedendaags de Río Magdalena nog steeds een zeer belangrijke rivier die bij Colombianen in het hart gesloten zit.

 


Varen over de Río Magdalena


Varen met een local

Als je Honda bezoekt verwacht dan geen hordes toeristen, die ga je hier namelijk niet vinden. Er zijn dus ook geen grote rondvaartboten die je de rivier over varen. Er is wel een toeristenboot, maar deze vaart alleen als er ook toeristen zijn. Wij pakten het anders aan en regelden een boottocht via de eigenaar van ons fantastische hotel in Honda (binnenkort een aparte blog): Luís. Luís weet alles over Honda en de rivier en neemt ons mee naar zijn zelfgebouwde huisje aan de oevers van de rivier. In een gedeelte van Honda waar het zeer arm is en waar de inwoners nog koken met hout in plaats van gas. In zijn houten huisje vinden we allerlei vondsten uit de rivier, zoals stukken hout in de vorm van vogels. Om de lokale bevolking een beetje te helpen neemt hij één van de arme inwoners mee als schipper.

 

Met een gammel bootje de rivier over

Als we het strandje bij de rivier oplopen schrikken we een beetje van het bootje. Een gammel geel/wit motorbootje waarvan de motor het nog net lijkt te doen. We passen er net met z’n vijven in, inclusief eten, drinken, een verrekijker en een boek compleet met alle vogels die hier voorkomen. Al wiebelend stappen we in en varen we de rivier op. Alsof we de enige personen op de wereld zijn kabbelen we de machtige rivier over. Takken en grote stenen ontwijkend. Er is niemand, geen boten en geen mensen. Alleen het geluid van de wind, ons bootje en de vele vogels.

 

Indrukwekkende flora en fauna

De frisse wind blaast mijn haren alle kanten op, terwijl ik volop geniet van deze tocht. Overal waar ik kijk zie ik niets anders dan prachtige natuur. Hoge bergen, steile rotsen, vijftig tinten groen, zandbanken en enorm veel vogels. Luís herkent elke vogel van ver. Met zijn verrekijker spot hij van alles en wij genieten mee. In de verte duiken zandbanken op. Midden in de rivier. We varen een stukje verder, leggen al wiebelend aan op een eiland en bestempelen dit onontdekte stukje land als Isla Holanda.

 

Eilandjes in de rivier

Luís vertelt dat deze eilandjes in de Río Magdalena telkens verplaatsen. Tevens hangt de grootte af van de stand van het water. Het heeft de laatste dagen veel geregend, dus het water staat hoog. Toch leggen we aan bij één van de eilandjes om midden in de rivier uit te stappen. Een vreemde gewaarwording, het is alsof we op water lopen. De zandbanken zijn heel laag en nat. Omdat er steeds nieuwe eilandjes ontstaan, zet bijna niemand voet aan dit land. Alleen bij laag water komen er vissers om vanaf een eilandje te vissen, totdat de eilandjes weer verdwijnen en er nieuwe komen. Op Isla Holanda genieten we intens van al het groen, de bergen en de vogels om ons heen.

 

Zie de zonsondergang vanaf de Magdalena Rivier

Als we terugvaren is het al vijf uur geweest. De schemering zet in en de lucht wordt steeds roder. Varen op dit uur is heerlijk om af te koelen van de hitte die Honda kenmerkt. De vogels vliegen met ons mee en we genieten opnieuw van dit vaaravontuur. Jeetje wat had ik dit nooit willen missen! Als we bijna aankomen gaat de zon onder en kleurt de lucht oranje. In de verte zie ik het centrum van Honda met de machtige rood/witte kerk boven het groen uitkomen. Een tocht om nooit te vergeten en een bijzondere afsluiting van onze reis.

 

Waar in Colombia kun je nog meer de Magdalena rivier bekijken?

Je kunt natuurlijk op bijna elke plek waar wegen komen de Río Magdalena bekijken, maar de meest bekende en makkelijkste plekken zijn deze:

  • In Mompox kun je varen over de uitlopers van de Magdalena rivier en over de rivier zelf;
  • Op de alternatieve route naar Tatacoa steek je de rivier over in prachtig gebied;
  • In Villavieja, de toegangspoort tot de Tatacoa woestijn, kun je de Magdalena zien en zelfs oversteken;
  • In Neiva, de hoofdstad van het departement Huila;
  • Als je met de auto door Huila rijdt kun je genieten van een spectaculair mooi stukje Magdalena: Embalse de Betania;
  • In San Agustín vind je het smalste stuk van de Magdalena rivier én kun je een tocht maken naar het meer van Magdalena, het begin van de rivier;
  • De rivier loopt in Barranquilla de zee in, iets dat je met eigen ogen kunt aanschouwen.

Embalse de Betania, Huila

 


Bezoek Honda: dé nieuwste must-see van Colombia! Benieuwd naar wat er nog meer te doen is? Volg mij op Facebook of via mail en ontdek deze weken meer over deze zeer verrassende stad (inclusief praktische tips over hoe er te komen, geweldige musea, waar te eten, veiligheid en verblijf)!


In dit artikel staat een affiliatie link. Klik hier voor meer informatie.


 


 

Lees meer!

4 reacties

els 16 april 2018 - 07:34

Wat een geweldige tochtje, en wat een explosie aan natuur om ons heen.
Al vond ik het best een beetje eng, ik had het nooit willen missen.
Ik kreeg al een vraag over de kleur van het water, ja het is echt bruin en er drijft veel hout.
xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 8 mei 2018 - 15:32

Ja mooi verwoord inderdaad. Een beetje eng maar had het ook niet willen missen 😀

Reply
KATRIEN Vervaet 16 april 2018 - 01:30

Hallo Sabine, leule blog! Ik ben een 36-jarige Belgische vrouw en vertrek zaterdag voor een 4 weken lange solotripnaar Colombia. Ik land in Bogotá en keer terug vanuit Cartagena. Kan je me wat tips geven voor mijn reisroute? Ik heb uiteraard al wat opzoekwerk gedaan en de belangrijkste steden en bezienswaardigheden genoteerd maar misschien zijn er nog tips die je kan meegeven? Alvast bedankt. Groetjes, Katrien

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 8 mei 2018 - 15:34

Hoi Katrien, excuus voor mijn veel te late reactie! Je bent inmiddels alweer even in Colombia en ik hoop dat je het naar je zin hebt en dat je je weg gevonden hebt! Liefs, Sabine

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!