De witte stad van Colombia, Ciudad Blanca. Oftewel: Popayán. Een stad die al lang op mijn Colombia Wishlist stond en waar ik nu eindelijk ben geweest. Ik lees vaak op blogs dat er weinig te doen is. Geen idee waarom, want er is hartstikke veel te doen! In een volgend artikel lees je over de highlights van de stad, de fantastische musea, de unieke theehuizen, de bijzondere kerken en natuurlijk de mooiste universiteit ooit. Maar eerst neem ik je mee op een halve-dagtripje naar het meest populaire dorpje nabij Popayán: Silvia. Hoewel tegenwoordig steeds toeristischer, vind je hier nog steeds de inheemse Guambiano indianen die elke dinsdag massaal in traditionele chiva’s naar de markt komen om hun waar te verkopen en zelf boodschappen te doen. Silvia dus. Geniet van een bijzonder stukje Colombia!
Bezoek het traditionele dorpje Silvia
Silvia is het centrum van de Guambiana communities, die in omliggende dorpjes, zoals La Campana, Guambia en Caciques, wonen. Het dorp staat bekend om de oude tradities die hier nog steeds voortleven, zoals de klederdracht en de taal. Silvia is gelegen op 2620 meter hoogte in het departement Cauca, vlakbij Popayán. Door deze hoge ligging kan het er frisjes zijn. Iets dat je ook terugziet in de traditionele kleding die gedragen wordt. Naast de Guambia wonen er meer inheemse bevolkingsgroepen, namelijk de Quizgo, Pitayó, Ambaló en de Quichaya. In totaal telt Silvia zo’n 35.000 inwoners.
De Guambiano stam
De Guambianos (of misak, zoals ze ook wel genoemd worden) is een inheemse stam in het Colombiaanse departement Cauca. Voor de misak is de aarde de Moeder. De voornaamste economische activiteit is dan ook agricultuur. De belangrijkste gewassen die geteeld worden zijn mais, aardappel, koffie, bonen, linzen, tuinbonen en witte kool. Ook zijn de Guambianos sterren in weven en je ziet dan ook zelfgemaakte tassen overal in het straatbeeld. De Guambiano draagt nog steeds traditionele klederdracht, bestaande uit een blauwe rok, rechthoekige ruana’s en een hoed voor mannen. Vrouwen dragen een zwarte rok, een blouse in één kleur en een blauwe wollen sjaal. De misak kent hun eigen taal, namelijk het moguez. In de dorpen waar de Guambiano leven, bewoont elk kerngezin een huis. Het gezin blijft de basis van het sociale leven en dus heel belangrijk.
Struin over de kleurrijke dinsdagmarkt in Silvia
Silvia is een populaire dagtrip vanuit Popayán vanwege de wekelijkse dinsdagmarkt. De Guambianos komen naar het dorp om hun waar te verkopen of om zelf inkopen te doen. De markt is niet bedoeld voor toeristen, maar eroverheen lopen is fantastisch. De kleuren, geuren, chaos en klederdracht maken het een bijzondere markt waar je niet uitgekeken raakt. Als je trek hebt kun je je er tegoed doen aan fruit en brood. Wijzelf drinken natuurlijk een heerlijke chocolademelk met kaas.
De traditionele Colombiaanse chiva
Mijn man is toch echt 100% Colombiaan, maar hij geloofde er niets van dat mensen met een chiva naar een dorp gaan om boodschappen te doen. Waarom niet? Een Colombiaanse chiva verwijst tegenwoordig met name naar een feestbus. In Cartagena bijvoorbeeld is dit zeer populair, maar eigenlijk overal zie je ze. Ook in Bogotá bijvoorbeeld. Ook wij hadden een feest-avontuur in een chiva. De chiva dus: een felgekleurde bus met rijen banken waar ook van alles op het dak wordt gepropt. Gebruikt als feestbus, maar ook nog steeds in enkele dorpjes als lokaal transportmiddel. Wist je trouwens dat de eerste Colombiaanse chiva uit Medellín stamt en in 1908 daar werd ingewijd? En dat de eerste chiva-route plaatsvond tussen het centrum van Medellín en de wijk El Poblado? De chiva is een traditioneel Colombiaans vervoersmiddel dat tegenwoordig steeds meer voor andere doeleinden wordt gebruikt, maar die je in Silvia nog kunt aanschouwen op de manier waarvoor het eigenlijk bedoeld was.
Praktisch
Wanneer is het beste moment om naar Silvia te gaan?
De markt is alleen op dinsdag tot medio-middag en dat is dus het beste moment. Vertrek op tijd en niet pas om 11 uur, om zo het meest levendige moment mee te maken. Je bent er niet een hele dag aan kwijt, ook wij waren rond een uur of 1 gewoon weer terug in Popayán.
Hoe kom je in Silvia?
Vanaf het busstation in Popayán gaan er directe bussen naar Silvia. Dit kost 7000 pesos per persoon. Wij stappen min of meer voor ons hotel op de bus en deden er minder lang over dan vanuit de stad. Als je deze net hebt gemist neem dan de bus naar Piendamó en stap daar over op een bus naar Silvia. Vanuit daar gaan ze frequenter.
Mag je wel of niet fotograferen in Silvia?
De Lonely Planet zegt dat de Guambiano niet van fotograferen houden en je dit moet respecteren. Ik heb aan een stuk of 5 locals in Popayán gevraagd hoe dit tegenwoordig zit (de LP stamt uit 2015 en het toerisme is waanzinnig gegroeid in die paar jaar). Stuk voor stuk keken ze me aan alsof ik gek was. Natúúrlijk mag je fotograferen! Het enige waar ze niet van houden is als je overduidelijk voor iemand gaat staan om een close-up te maken. Dan even vragen dus. Helemaal overtuigd ben ik niet, maar als we in Silvia aankomen staan er vele toeristen met grote camera’s foto’s te maken. Oké het klopt dus wat de locals zeggen: je kunt gewoon foto’s maken, maar als je een close-up wilt maken vraag het even. Of gebruik een grote lens waarmee je kunt inzoomen: altijd handig.
Wat is er nog meer te doen in Silvia?
Als je de tijd hebt kun je naar de kerk op de heuvel lopen voor een mooi uitzicht (Iglesia de Belén). Ook kun je de dorpjes bezoeken vlakbij Silvia waar de Guambiano vandaan komen. Dit is wel uren wandelen, dus neem de tijd.
Popayán en omgeving is fantastisch! Ik heb volop genoten van ons bezoek en kan het iedereen aanraden. Benieuwd wat er te doen is in de witte stad van Colombia en waar je buiten de gebaande paden nabij Popayán door prachtig Páramo kunt wandelen? Volg mij dan op Facebook of via mail en mis niets!
In dit artikel staat een affiliatie link. Klik hier voor meer informatie.
6 reacties
Lijkt me heerlijk om over die markt te struinen. Kleurrijke foto’s heb je gemaakt. Leuk!
Dankjewel! 🙂
Geweldig die bussen. Wat is het leven daar vol kleur. Dat valt me elke keer weer op bij jouw foto’s: zo kleurrijk. En de prachtige mensen!
Ja heel kleurrijk, dat typeert ook wel de Colombianen. Dankjewel!
Wat ziet dat er bijzonder uit! Dat hebben we helaas moeten missen……?
Xxxx
Haha blijft er nog iets over tenminste voor de volgende keer 🙂 x