Home Reizen in Colombia Valle de Cocora: wandelen tussen de hoogste palmen ter wereld
Valle de Cocora Colombia

Valle de Cocora: wandelen tussen de hoogste palmen ter wereld

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Valle de Cocora: één van de mooiste (en bekendste) natuurgebieden in Colombia. Wandelen in Cocora is een lust voor het oog en een verademing voor de longen. Inmiddels ben ik er zelf alweer drie keer geweest en liep ik de laatste keer met mijn vriendin uit Nederland naar het kolibrie-huis aan de top van de wandeling. Cocora staat bekend om de waspalm, oftewel: de hoogste palmboom ter wereld. Er zijn er veel en ze zijn prachtig. Ontdek dit Colombiaanse natuurschoon en wandel met ons mee de berg op!


Valle de Cocora: een groene vallei midden in de Colombiaanse Andes


Valle de Cocora, of in het Nederlands: Cocoravallei, is gelegen in het departement Quindío in het Colombiaanse Andesgebergte en maakt deel uit van het Nationaal Park Los Nevados.

De vallei behoort tot één van de top toeristenbestemmingen in Colombia, en dat is niet zo gek. Met name de hoogste palm ter wereld, de waspalm, maakt grote indruk. Daarnaast kun je er fantastisch wandelen, van mooie uitzichten genieten en de grote diversiteit aan flora en fauna bewonderen.

Valle de Cocora is gelegen nabij het populaire dorpje Salento en varieert in hoogte van 1800 meter tot zo’n 2700 meter. In 1985 werd Valle de Cocora een beschermd natuurpark om de uitstervende waspalm en de overige biodiversiteit te beschermen.

 


De waspalm: de hoogste palm ter wereld


Overal waar je kijkt zie je de waspalm (palma de cera), de hoogste palm ter wereld. Een behoorlijk machtig gezicht. Er staat er niet eentje, maar honderden op de berg.

Deze boom kan maar liefst tussen de 45 en 60 meter hoog worden en is tevens de nationale boom van Colombia.

Doordat boeren de palm gebruikten voor kaarsen, bouwmateriaal en Palmzondag werd de palm met uitsterven bedreigd. Sinds 1985 is de waspalm een beschermde soort. Tegenwoordig is Valle de Cocora één van de weinige plekken ter wereld waar je deze immense palm kunt bewonderen. De waspalm biedt habitat voor diverse soorten vogels, waaronder de gele oren papegaai.

 


Hiken in Valle de Cocora


De populairste activiteit in Valle de Cocora is hiken. In deze adembenemende omgeving een genot om te doen. Neem je camera mee en maak de mooiste foto’s van dit prachtige gebied. Waar de laaghangende wolken regelmatig de toppen van de hoge palmbomen verbergen. Een spectaculair gezicht. Overal waar je kijkt zie je hoge waspalmen!

Wandeling naar Reserva Natural Acaime

De meest populaire wandeling is die van Cocora naar Reserva Natural Acaime (het kolibrie-huis). Vanaf Cocora ga je naar rechts het park in. Het eerste deel is over grasland met kuilen, stenen en modder, waarna je het dichtbegroeide bos ingaat. Omhoog naar de top. Onderweg kom je houten hangbruggetjes tegen die je langs de Quindío rivier leiden.

Na een pittige tocht naar boven, bij regen door de modder, kom je aan bij het kolibrie-huis. Hier kun je iets kleins eten en drinken, waaronder warme chocolademelk met kaas. Deze wandeling duurt zo’n 2,5 uur heen en 1,5 uur terug.

Wandeling naar Finca La Montaña

Terug kun je dezelfde weg nemen (1,5 uur) of nog een stukje verder omhoog. Ongeveer een kilometer voordat je aankomt bij het kolibrie-huis vind je een afslag naar links. Deze route leidt naar Finca La Montaña en gaat ongeveer een uur lang steil omhoog.

Eenmaal aangekomen is de terugtocht wat makkelijker en ben je na zo’n 1,5 uur weer in Cocora. Deze weg moet ik zelf nog doen. Mijn vriendin was nog niet gewend aan de hoogte en dan is deze route (zeker nadat het heeft geregend) echt te pittig.

Estrella de agua

Aan de top van de wandelingen zul je bordjes zien die verwijzen naar Estrella de Agua. Dit is een pittige modderige wandeling de berg op langs Acaime.

Estrella de Agua is een kleine boerderij waar hikers camperen onderweg van en naar Nationaal Park Los Nevados. Ik heb dit stuk nooit gedaan, maar men zegt dat als je niet van plan bent naar Los Nevados te gaan je dit deel beter kunt overslaan.

Een dagtocht

In Valle de Cocora ben je gemakkelijk 6 uur bezig. Er van uitgaande dat je regelmatig stopt en ook bij het kolibrie-huis een tijdje uitrust. Als je beide wandelingen combineert duurt de tocht het langst. In Cocora zelf kun je ook nog heerlijk eten, waaronder de lokale lekkernij: forel. Trek dus genoeg tijd uit om Valle de Cocora te zien. Wil je liever niet zoveel lopen? Dan kun je onder begeleiding van een gids ook te paard omhoog en naar beneden.

 


Het kolibrie-huis in de Cocoravallei: de top bereikt


Veel bezoekers willen graag de kolibries zien aan de top van de eerste wandeling. Acaime is een soort van kolibrie reservaat waar je ook een klein café vindt.

Samen met andere wandelaars kijk je uit over de jungle waar vele kolibries rondvliegen die gevoerd worden met suikerwater. Wil je na deze ervaring meer kolibries zien en fotograferen, op een minder toeristische plek? Bezoek dan Jardín Encantado in San Francisco (Colombia).

 


Praktische informatie voor een hike door Valle de Cocora


Het klimaat in Valle de Cocora

Door de hoge ligging en de bergen die veel wind tegenhouden (en wolken boven de vallei vasthouden) kent Valle de Cocora een regenachtig en vochtig klimaat. Hierdoor is een uniek ecosysteem van nevelbossen ontstaan. Bijna elke dag regent het bij een gemiddelde temperatuur van 15 graden. Echter kan de temperatuur variëren tussen 25 graden en -2 graden. Deze temperatuur is het hele jaar gelijk.

Wanneer je gaat maakt niet zoveel uit. Hoewel het droogseizoen in december en januari is, kun je het hele jaar door de hike doen. Ikzelf heb de hike in zowel het droge als regenseizoen gedaan (midden november). In het regenseizoen had het de week ervoor erg geregend, waardoor het erg modderig was, maar tijdens de hike was het mooi weer. In het droogseizoen heb ik regen gehad.

Hier lees je meer over het klimaat in Colombia.

Tours in Cocora en Salento

Je kunt ook met een georganiseerde wandeling mee. Deze begeleide wandeling door Valle de Cocora bijvoorbeeld. Heb je weinig tijd en wil je het combineren met een koffie boerderij? Kijk dan eens bij deze tour.

Paardrijden in Valle de Cocora

Paardrijden is een populaire activiteit in de Cocoravallei. Je kunt dit ter plekke regelen als je aankomt, of vraag in je hotel naar de mogelijkheden.

Wat neem je mee?

Tijdens de wandeling naar boven zijn er geen plekken waar je eten of drinken kunt kopen, behalve iets simpels in het kolibrie-huis aan de top. Neem dus voldoende water mee en eventueel wat eten voor de energie. Wegens het natte klimaat is de weg vaak modderig en nat. Zorg daarom voor goed en stevig schoeisel en kleding die vies mag worden. Vergeet ook je regenjas niet en een regenhoes voor om je rugtas kan ook handig zijn.

Voordat je de wandeling start zijn er vele restaurants waar je eten en drinken kunt kopen.

Houd rekening met de hoogte

Een wandeling in Valle de Cocora betekent een wandeling de hoogte in. Het kolibrie-huis is gelegen op bijna 2700 meter hoogte, en de wandeling naar Finca La Montaña is nog hoger. Als je net een paar dagen in Colombia bent en nog niet gewend aan de hoogte, dan zal de tocht een stuk pittiger zijn. Doe het vooral rustig aan en als het te zwaar is te paard.

Hoe kom je bij de Cocoravallei

Vanaf Salento gaat er regelmatig een Willy (een jeep die in deze regio als openbaar vervoer wordt gebruikt) vanaf het centrale plein in Salento naar Cocora en weer terug. Dit kost ongeveer 4000 pesos per rit en duurt zo’n 25 minuten.

Mocht je een auto hebben gehuurd, dan kun je zelf vanaf Salento de 11 kilometer rijden over een goede weg en parkeren in Cocora. De entree tot het gebied is gratis.

Waar te verblijven?

De meeste reizigers verblijven in Salento, een dorpje dat de laatste jaren is uitgegroeid tot een waar backpackerswalhalla. Voor mij is de ervaring in Eje Cafetero het mooiste als ik verblijf op een plek waar ik midden in de prachtige natuur zit. Waar je vanuit je slaapkamer de eerste palmen al ziet en zo de vallei in kijkt.

Wil jij ook zo een ervaring? Verblijf dan in Eco-Hotel La Cabaña, op de weg tussen Salento en Cocora. Hier lees je een uitgebreid verslag over dit prachtige hotel. Wil je liever wel in het dorpje verblijven? Klik dan hier voor verblijfsmogelijkheden in en rondom Salento.

 

Wandel door het indrukwekkende Valle de Cocora, één van de mooiste natuurgebieden van Colombia!

 


In dit artikel is gebruik gemaakt van affiliate links. Klik hier voor meer informatie.


 

Lees meer!

40 reacties

Sanne 13 december 2018 - 11:16

Hi Sabine! Super leuk artikel! Een vrij specifieke vraag: op mijn planning staat nu om de hike te doen op 25 dec, eerste kerstdag dus. Is dat wel mogelijk denk je? Gracias!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 december 2018 - 11:54

Dat denk ik wel. Het is sowieso open gebied, je hoeft geen kaartje te kopen oid. En een zeer toeristisch gebied, dus ik vermoed dat ze dat niet gaan sluiten op 25 december. Ik zou het voor de zekerheid vragen in je hotel, zij moeten het zeker weten. En evt. wat eten meenemen voor als alles gesloten is (ik vermoed van niet).

Reply
Sanne 13 december 2018 - 14:05

Ah hartelijk bedankt voor je advies! Ik heb mijn hostel even gemaild, zij zullen het inderdaad wel weten 🙂

Reply
Joyce 16 februari 2018 - 01:03

Vandaag heb ik de tocht ook gedaan en het was inderdaad supermooi! Ik had niet verwacht dat je ook echt door de jungle zou hiken. I love de jungle, dus ik vond het geweldig om te doen, over al die hangbruggetjes en boomstammen over het water. Vanwege al het klimmen, was ik blij het kolibrie huis te bereiken (wat idd ook erg leuk is om te zien) en daarna nog blijer de mountain lodge te bereiken. Spierpijn begint al op te komen ?. Gelukkig waren we net op tijd om van het prachtige uitzicht te genieten van de waxpalmvallei, daarna begon het hard te regenen. Het was prachtig!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 februari 2018 - 21:48

Wat leuk Joyce dat je zo genoten hebt en je ervaringen met mij deelt! <3 Ik heb eens tot mijn enkels in de modder gestaan daar doordat het vooraf enorm had geregend haha, gelukkig kwam het bij jou na de wandeling! 😀

Reply
Jessica 4 december 2016 - 15:57

Jaaaa wat een heerlijke plek is dit! Het kolibrie huisje is inderdaad ook echt een aanrader, klein stukje omlopen maar zeker de moeite waard 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 8 december 2016 - 20:29

Jaaa super leuk! Ik wil heel graag die andere route ook nog een keer doen. Maar beter een keer zonder al die modder, want het was best pittig (en ook best wel grappig in de modder haha).

Reply
Jessica 8 december 2016 - 20:44

Haha ja kan ik me goed voorstellen hoor! Modder kan heel grappig, maar ook echt onwijs irritant zijn ;p

Reply
R&R 28 november 2016 - 11:39

Wauw wat een prachtig gebied! Mooie foto’s ook!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 november 2016 - 09:35

Dankjewel! Echt één van de mooiste van Colombia. Als je ooit komt zeker niet overslaan 😀

Reply
Deborah 25 november 2016 - 08:37

Wat een mooi gebied. Prachtig om daar te wandelen. Is iets ruiger, gestrekter en grootser dan ons Mastbos…

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 november 2016 - 09:36

Haha ja iets ruiger 🙂 Veel bergen, stenen overal, grote hoogte. Prachtige routes om te wandelen. Heb nog niet alles gedaan, dus ga nog wel een keer heen 🙂

Reply
Inge 25 november 2016 - 08:10

Wat een prachtige foto’s! Ik waande mij zojuist even in Colombia 🙂 Jeetje wat zijn die waspalmen gigantisch hoog!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 november 2016 - 09:37

Dankjewel! 🙂 Ja die palmen zijn gigantisch! Echt tof om daar tussen te lopen.

Reply
Rowan 25 november 2016 - 03:31

Wat een indrukwekkend en mooi gebied! Wat zonde dat de palmbomen uitsterven! Hopelijk komt het niet zo ver!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 november 2016 - 09:38

Dat hoop ik ook, zou echt zo zonde zijn! Die bomen maken dit gebied ook echt nóg mooier. Heel bijzonder.

Reply
Nesrin 24 november 2016 - 15:24

Ik blijf het zeggen Sabine wat maak jij toch prachtige foto’s. Die palmbomen zijn huge! Mooi om de natuur zo op beeld te zien.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 november 2016 - 09:38

Dankjewel, heel lief! Die palmbomen zijn echt tof om te zien. Je staat echt de hoogte in te staren haha

Reply
Stéphanie 24 november 2016 - 13:32

Ik heb weer genoten van je verslag en foto’s! Die kolibrie’s zijn zo leuk, ik hoop ze ooit zelf te kunnen spotten. Zo jammer dat deze palmen dreigen uit te sterven. Ik hoop niet dat het zover komt. Ze zien er zo indrukwekkend uit, de natuur blijft altijd verrassen!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 november 2016 - 09:40

Dankjewel, wat leuk om te horen! Kolibries vind ik ook zo leuk, echt fascinerend om naar te kijken ook. Zou leuk zijn als je ze ook een keer kunt spotten. Ze komen ook voor in de VS en andere landen op het continent. Dus moet lukken! Ik hoop ook dat die bomen nog lang blijven!

Reply
Malou | Blonde Blossom 24 november 2016 - 12:59

Wat een prachtige foto’s! Colombia stond niet perse op mijn travel wishlist maar nu ineens… Die kolibries vind ik ook echt heel lief!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 november 2016 - 09:41

Dankjewel! Haha ja Colombia is een fantastisch land 😀

Reply
Romy 24 november 2016 - 08:32

Oh wauw jeetje wat is het daar prachtig zeg! Ik geniet van een afstandje! Colombia staat nog steeds zeker op mijn reis bucketlist!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 november 2016 - 09:42

Dankjewel! Leuk om te horen 🙂

Reply
Aimee 24 november 2016 - 05:23

Hoi, Wat een mooie foto’s bij je blog. En die palmbomen zijn echt prachtig om te zien. Wat hebben ze trouwens een dunne stam.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 november 2016 - 09:43

Dankjewel Aimee! De bomen zijn inderdaad heel hoog en dun haha. Palmbomen zijn volgens mij ook echt enorm sterk en kunnen ondanks de dunne stam echt veel aan. Zo tof!

Reply
Diana 23 november 2016 - 21:40

wow dit lijkt me wel heel erg gaaf om te zien. maar wel koud zeg. brrr.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 november 2016 - 09:44

Haha ja is een stuk frisser daar, maar nog altijd is het kouder in Nederland hoor 😛 Voor jou op Curacao is het wel koud haha

Reply
Sandra 23 november 2016 - 19:09

Die mega palmbomen lijken mij zó indrukwekkend om in het echt te zien. Wat zijn ze hoog joh! Bizar haha. En whow, ik zou nu meteen in het vliegtuig willen stappen om in dit gebied te kunnen wandelen. Ik heb zelfs 3x door de foto’s gescrolled omdat ik het zo mooi vind! Dankjewel voor deze toffe reis inspiratie. 😀

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 november 2016 - 09:46

Klopt, die zijn echt indrukwekkend! Zo hoog en dun 🙂 Dankjewel voor je lieve en leuke reactie! 😀

Reply
Elisa | lies rond de wereld 23 november 2016 - 15:21

Wat een schitterend mooi gebied, ik vind die kolibrie’s zo onwijs leuk om te zien (kom ik weer met mijn dieren haha)! Ik weet nog steeds niet hoe ik nou precies over warme chocomelk met kaas moet denken 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 november 2016 - 09:49

Haha ja de kolibries vervelen nooit 😛 Ik kan er ook uren naar kijken en observeren. Ik was ook weer helemaal weg van de koeien trouwens. Die vervelen ook nooit haha 😛 Die chocolademelk met kaas moet je echt eens proberen. Is hartstikke lekker! 😀

Reply
Sofie 23 november 2016 - 14:14

Prachtig die natuur daar!! Wow!!!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 november 2016 - 09:59

Supermooi he! 🙂 Heerlijk om daar te wandelen!

Reply
Linda | travellersoftheworld 23 november 2016 - 12:04

Heel handig artikel! Wat een prachtige foto’s ook 🙂 Super mooi gebied

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 november 2016 - 10:00

Dankjewel! 🙂 Is echt een must-see in Colombia, zo mooi!

Reply
ivonne 23 november 2016 - 06:54

Wat een geweldig mooi gebied, dat trekt me wel! Dat kolobriehuis vind ik ook heel leuk. In Costa Rica kon ik er geen genoeg van krijgen, mijn favoriete vogels! Die eeltjes met die melkbussen vind ik ook geweldig!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 november 2016 - 10:02

Haha ook mijn favoriete vogeltjes, de kolibries! Dit is echt een mooi gebied met veel wandelmogelijkheden. Je kunt er zelfs hele trekkings maken als je nog naar Los Nevados gaat. Dat park is alleen niet altijd open wegens een actieve vulkaan 🙂

Reply
Esther 22 november 2016 - 23:03

Prachtig weer. Mooie foto’s van een prachtig gebied en leuke wandeling! Zo triest om je te beseffen dat we de laatste generaties zijn die die palmas de cera kunnen bewonderen…ze schijnen uit te sterven omdat ze te geisoleerd van elkaar staan…. er komen geen nieuwe generaties want ze groeien echt heel erg langzaam, iets van 1 cm per jaar of zo vertelden ze me (niet gecheckt of dat klopt!)…..

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 november 2016 - 10:05

Echt supermooi! Ben jij er ook geweest? Klopt inderdaad dat ze mogelijk gaan uitsterven. Ik kon er nergens echt iets duidelijks over vinden, maar heb het wel gehoord. Jammer want die palmen zijn zo bijzonder en maken het gebied ook zo mooi!

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!