Home Emigreren Mijn Colombiaanse rijbewijs
Rijbewijs

Mijn Colombiaanse rijbewijs

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Het komt je vast bekend voor: je zit achter het stuur en voor je rijdt iemand die volgens jou hoogstwaarschijnlijk het rijbewijs bij een pakje boter heeft gekocht. Want ja, als je maar een beetje afwijkt van het strakke en nette verkeer in Nederland, dan krijg je al snel de stempel dat je gewoon niet kunt rijden. Ondanks dat die persoon toch echt zijn of haar rijbewijs gehaald heeft. Hier in Colombia is het zo een grote chaos op de weg dat ik me heel regelmatig afvraag hoe al die mensen eigenlijk aan hun rijbewijs komen. Inmiddels ben ik daar achter, want vorige week heb ik zelf mijn Colombiaanse rijbewijs mogen ophalen. Lees hier wat ik moest doen voor dit felbegeerde pasje. Of eigenlijk: wat ik juist niet moest doen.

RUNT

Om te beginnen leek het me handig om een bezoek te brengen aan het bureau voor rijvaardigheid. Daar bleek dat ik eerst een RUNT moest aanvragen, iets waarvan ik nog steeds niet precies weet wat het eigenlijk is. Maar het belangrijkste is dat ik het heb en het ook nog gratis was. Je regelt je RUNT en de overige procedures van je rijbewijs bij een kantoor van SIM.

Vingerafdrukken

Vervolgens naar de naastgelegen rijschool. Daar wilden ze een officiële authentificatie van mijn vingerafdrukken. Dus naar de notaris om een uur later weer terug te komen met het gevraagde papiertje met twee prachtige afdrukken van mijn wijsvingers vergezeld door een mooie stempel met handtekening.

Medische controle

Om te kunnen rijden moet je natuurlijk wel goed in elkaar zitten. Dus wat geld betalen bij dezelfde rijschool waarna ik door een kind van acht naar een ander gebouwtje gebracht werd voor een medische controle. Ik moest vooral heel lang wachten en nog eens een stuk of tien vingerafdrukken achterlaten voordat er wat ging gebeuren. En of er toen iets ging gebeuren: een oogtest (cijfertjes opnoemen die ik op een beeldscherm te zien kreeg), een gehoortest (met een koptelefoon op elke keer dat ik iets hoorde op een knopje drukken), een coördinatietest (op de computer autootjes over een bewegende weg manoeuvreren zonder tegen de rode balk aan te komen) en een medische test (aangeven welke ziektes ik allemaal wel niet heb en of ik medicijnen gebruik, bloeddruk, lengte en gewicht meten). Bij elke test ben ik zeker niet langer dan drie minuten binnen geweest. Na weer een uur wachten kreeg ik de stempel goedgekeurd en kon ik weer terug naar de rijschool.

Rij-examen?

Ik had me er al helemaal op voorbereid: het rij-examen. Maar toen ik tegen de jongen achter de balie van de rijschool zei (die trouwens veel meer geïnteresseerd was in waar ik vandaan kwam en ten minste drie zinnen Nederlands wilde horen) dat ik al 10 jaar een rijbewijs heb en ook al in Bogotá rijd, zei hij dat ik dus geen examen hoef te doen. Ik was in de war en totaal verbaasd. Met name omdat hij concludeerde dat ik kan rijden zonder ook maar een glimp op mijn Nederlandse rijbewijs te hebben geworpen of überhaupt te hebben gecontroleerd of ik wel écht kan rijden. Is dit niet juist het meest essentiële onderdeel van het rijbewijs halen? Maar ja, als hij het zo goed vindt hoor je mij niet klagen.

Mijn rijbewijs

Alle voorbereidingen waren dus in één dag klaar en nu restte alleen nog het wachten op mijn rijbewijs. Pas na vijf weken kon ik terugkomen om dan eindelijk dat felbegeerde pasje op te halen. Ik ben ontzettend blij, want terwijl ik in Nederland pas na vijf keer afrijden was geslaagd, heb ik hier gewoon zonder iets te hoeven doen mijn examen gehaald.

Nu ben ik dus in het heel gelukkige bezit van mijn Colombiaanse rijbewijs, zonder ook maar een centimeter te hebben gereden voor een instructeur of examinator. Niemand weet of ik wel echt kan rijden. Het zou ook zomaar kunnen dat ik niets weet over de verkeersregels. Want waar is het theorie-examen in dit verhaal? De oorzaak van de grote verkeerschaos wordt me ineens een stuk duidelijker. Want inderdaad: ik heb vorige week mijn rijbewijs echt bijna letterlijk bij een pakje boter gekocht.

Nu scheur ik dus samen met mijn ouders én mijn nieuwe rijbewijs in een huurauto over de weg door de koffie regio van Colombia. Maar daarover later meer.


Lees meer!

40 reacties

Marck 15 januari 2023 - 15:27

Ik ben Colombians ben daar geboren en in beide la landen ben ik getogen ik heb ook beide nationaliteiten stelt dat ik mijn rijbewijs in Colombia haal zijn er mogelijkheden om mijn Colombiaanse rijbewijs in Nederland te kunnen omwisselen?

Reply
Isabel Cristina 20 mei 2015 - 11:24

Haha dit is echt te grappig.. Je krijgt ze dus echt met een pakje boter, altijd al afgevraagd! Rijden in het centrum van Amsterdam vond ik al een drama maar toen ik eenmaal zag hoe hoe het er in Bogota er aan toe ging kreeg ik het pas echt warm, my god!(Niet zelf gereden in Colombia) Dat met die vinger afdrukken is gewoon te grappig. 24 jaar geleden toen mijn ouder mijn zus en mij adopteerde wilde ze ook onze vinger afdrukken. Mijn moeder dacht in eerste instantie dat het een grapje was want hoe neem je vingerafdrukken van een baby van 8 maanden.. Nope, ze waren bloedserieus! Grappig om te lezen dat dat dus nog steeds niet verandert is! 🙂

Reply
Sabine 20 mei 2015 - 22:28

😀 haha grappig: ik durfde nooit in Amsterdam te rijden! Echt nooit gedaan dus ook Haha. Hier is het veel erger dan in Amsterdam bleek later 😉
Ja die vingerafdrukken willen ze echt overal. Ook toen ik een bankpas ging aanvragen bijvoorbeeld. Grappig dat jullie dat ook moesten. Ik heb je blog bekeken en je hebt echt een bijzonder verhaal! Je bent al de tweede blogger die is geadopteerd uit het land waar ik nu woon. Blijft toch een beetje een apart gevoel…

Reply
diana 19 mei 2015 - 15:32

ooh god wat een verhaal zeg haha. idd alleen het pakje boter mis ik in je verhaal 😉 vind je het niet eng om te rijden als iedereen maar wat doet in het verkeer?

ik zag net ineens dat je al een behoorlijke tijd geleden een berichtje had achter gelaten op mijn site. nog bedankt daarvoor! leuk dat jij ook je hart achterna bent gegaan naar een ander land.
Xdiana.

Reply
Sabine 20 mei 2015 - 10:52

Haha het is even wennen dat rijden hier, maar inmiddels gaat het me best goed af 🙂

Reply
dusan 17 juni 2016 - 17:18

ox dusi nasi lepi seko voli da bude srecan vesel mi svi volimo da zivimo veselo srecno so sakanijot tako iaj volim da zivim sa sakanata dama koaj bi bila dase pojavi nijsmo od macedoniaj ko zelimo da bude srecnim sa lubavi vecno ,emael ,gogiievskidusan@yahoo.com volim dase pojavi parava licnosti dragi moj zenski pol .

Reply
Morgaine 17 mei 2015 - 16:23

Off topic, ik heb je een tag gegeven, neem je tijd wanneer je zelf weer tijd hebt, ik had hem ook al enige tijd terug gekregen 😉 https://mymorgaine.wordpress.com/2015/05/17/sharing-is-caring-tag/

Reply
Paul 17 mei 2015 - 13:40

Het verklaart inderdaad je eerdere verhalen over de verkeerschaos. Met jouw rij-ervaring in Nederland kun je in elk geval het goede voorbeeld geven.

Reply
Sabine 17 mei 2015 - 23:41

Haha ja dat zou je denken :p Helaas kom je hier niet ver in het verkeer op de nette manier 😉

Reply
iliveformydreams.com 17 mei 2015 - 13:31

Zo dat gaat snel. haha. Wat een verhaal zeg

Reply
Sabine 17 mei 2015 - 23:39

Ja ongelooflijk haha 😉

Reply
loesjezaakjes 15 mei 2015 - 03:08

Wat vreemd! Vroeger was het in belgie ook zo geloof ik, toen kon je gewoon je rijbewijs gaan afhalen. Geldt dat voor de Colombianen ook? Of moeten zij wel een test afleggen?

Reply
Sabine 15 mei 2015 - 22:41

Officieel moeten Colombianen wel rijlessen nemen, maar hoe dit precies wordt nageleefd weet ik niet. Mijn vriend bijvoorbeeld heeft ook gewoon zijn rijbewijs gekocht zonder een examen hoeven te doen 🙂

Reply
Faabs 13 mei 2015 - 15:03

Is allemaal een stuk goedkoper dan hier hahaha.. Jeetje wat een verhaal. Maarre.. doen ze nog aan auto-verzekeringen ofzo of is dat een hele naïeve vraag 🙂

Reply
Sabine 14 mei 2015 - 06:38

Ja ze hebben hier net als in NL gewoon autoverzekeringen. Is volgens mij best goed geregeld zelfs. Dat valt dan dus weer mee 😉

Reply
Faabs 14 mei 2015 - 11:11

Ohh bijzonder, je zou verwachten met zulk rijgedrag dat er zoveel schades zijn dat de premies onbetaalbaar zouden zijn :-).

Reply
wiebie74 13 mei 2015 - 13:35

Dat gaat inderdaad wel een stuk vlotter dan hier!

Reply
Sabine 14 mei 2015 - 06:35

Inderdaad! 😀

Reply
Marion 13 mei 2015 - 10:48

Oh geweldig zeg! Dat zijn de betere acties! 😀

Reply
Sabine 14 mei 2015 - 06:34

😀

Reply
Esther de Vries 13 mei 2015 - 08:22

Die medische controle is overigens echt hilarisch. Moet je over een lijntje lopen, een intelligentie test doen (dat was bij mij meer een test van de spaanse taal, en dus redde ik het niet binnen de tijd), bloeddruk meten, kijken of ik mijn benen goed kon strekken.. ik snap echt niet waarom. Kijk, dat je goed moet kunnen zien en horen kan ik nog begrijpen. Dat horen vooral hier met al dat getoeter…. maar als je een hoge bloeddruk hebt zou je niet kunnen rijden of zo??? En over een lijntje lopen… dat doen ze toch als ze denken dat je onder invloed van alcohol of drugs bent? Maar voor een medische test voor je rijbewijs?????

Reply
Sabine 13 mei 2015 - 08:36

Hahaha wat grappig! Dat heb ik dus niet hoeven doen! Nooit over een lijntje hoeven lopen en nooit een intelligentietest gedaan! Echt hilarisch dit 😀

Reply
Esther de Vries 13 mei 2015 - 07:19

Haha! En het meest gekke is dat het bij mij heel anders ging. Ik heb nog nooit ergens mijn vingerafdrukken hoeven registreren, nooit bij notaris geweest, maar ze zijn wél geregistreerd… want ze herkennen mij aan de vingerafdrukken. Ik kreeg een hele serie vragen waar je op moet letten als je in een auto stapt (dat er 3 reparatiesleutels in moeten liggen (maakt niet uit welke maat…), een up to date brandblusser, een gevarendriehoek etc) Ik moest wél afrijden, waarbij ik als commentaar kreeg “zoals de meeste buitenlanders een buitengewoon beschaafde en beleefde bestuurder”. Ben alleen bang dat dat beschaafde en beleefde in Bogota afgeleerd moet, anders kom ik die stad nooit door…
Voorrangsregels zijn hier heel makkelijk Sabine: de grootste auto´s hebben voorrang en verder de carreras op de calles. Ik weet alleen bijna nooit of ik nu op een calle of carrera zit dus dat schiet ook niet op.
Haha… grappig he die avonturen…

Reply
Sabine 13 mei 2015 - 07:43

Ja haha prachtig die verschillen! Echt te bizar voor woorden eigenlijk :p Ik kijk altijd naar de stopborden in de andere straten of ik voorrang heb. Zo heeft Jimmy me het geleerd haha. Handige tip van de calles en carreras. Wist ik dus nog niet! Ik weet ook nooit waar ik zit dus hou het maar bij achterkanten van stopborden spotten haha.

Reply
Els 13 mei 2015 - 06:58

Het is een wonderlijk verhaal! Maar Sabine scheurt met gemak door de grote chaotische stad en door de bergen. Geen probleem!
Ik kan het bevestigen, want ik was er bij!
En verkeersborden …….. wat zijn dat? ?

Reply
Sabine 13 mei 2015 - 07:05

Haha ja dat klopt 🙂 Ze verteld er niet bij dat ik regelmatig angstkreten hoor naast me :p

Reply
naomiinwonderland 13 mei 2015 - 03:00

Wat een verhaal zeg, gelukkig kan je wél rijden maar die verkeersregelen kennen lijkt me ook wel handig. Grappig dat het allemaal zo verloopt! Hopelijk went het snel daar rijden!

Reply
Sabine 13 mei 2015 - 06:56

🙂 verkeersregels zijn ongeveer hetzelfde behalve wat verkeersborden. Ze worden hier alleen aan hun laars gelapt 😉 Aan het verkeer ben ik vrij snel gewend geraakt. Mijn ouders nog niet trouwens Haha. Doodeng vinden ze het soms bij mij in de auto 😛

Reply
Annelies visser 13 mei 2015 - 02:09

Tja….l
Dan regel je dat toch ook even voor je moeder, Sabine????

Reply
Sabine 13 mei 2015 - 06:54

Hahaha die vindt het al veel te eng om als passagier in de auto te zitten, laar staan om zelf te rijden ?

Reply
MichielZiet 13 mei 2015 - 01:45

Of ze zijn heel goed van vertrouwen, of er heerst wel een hele mellow cultuur. 🙂 Ik wou dat ik vroeger zo mijn rijbewijs kon halen… ipv 3x afrijden.

Reply
Sabine 13 mei 2015 - 06:53

Ja dat wenste ik ook vroeger. Wat een toestanden hier. Heb zelfs staatsexamen moeten doen. Hier zijn ze inderdaad heel goed van vertrouwen, overal eigenlijk. Best mooi, maar misschien niet altijd handig 😉

Reply
Morgaine 13 mei 2015 - 01:13

whahahahahaha met andere woorden, ik heb mijn rijbewijs niet, als ik even wat tijd uittrek en bij jou komt logeren dan kom ik MET een rijbewijs thuis 😛

X

Reply
Sabine 13 mei 2015 - 06:51

Hahaha wie weet ja! Je hebt er wel een Colombiaanse ID kaart voor nodig ben ik bang. Dus eerst een Colombiaan aan de haak slaan 😛

Reply
Koen Schyvens 13 mei 2015 - 00:21

Ik begin er niet aan. Ik rij met mijn NL-rijbewijs (en een internationaal rijbewijs) en als de politie er over zeurt, zeur ik gewoon terug. Tot nu heb ik er me kunnen uitlullen.

Reply
Sabine 13 mei 2015 - 06:49

Haha dat dacht ik eerst ook. Maar na 3 maanden is dat hier echt niet meer voldoende zegt men. Bij een controle zal het wel gaan denk Ik, maar als ik een ongeluk krijg wil ik geen problemen met de verzekering. En aangezien dit zo makkelijk te regelen was… haha

Reply
Thomas Pannenkoek 12 mei 2015 - 23:48

Daar ben je weer vlot vanaf gekomen :).

Reply
Sabine 13 mei 2015 - 06:47

Hihi dat dacht ik ook ja 😉

Reply
Sopdet 12 mei 2015 - 22:59

Proficiat met jouw nieuwe rijbewijs! LoL
Valt het dan wat mee met de verkeersregels, is het wat te vergelijken met Nederland of heb je er toch even een boekje moet bijnemen?

Reply
Sabine 13 mei 2015 - 06:46

Bedankt! 😀 Verkeersregels zijn min of meer dezelfde als in NL, alleen hier houdt niemand zich eraan. Het duurde wel even trouwens voordat ik doorhad hoe je hier kunt zien of je voorrang hebt of niet. Want veel verkeersborden die we in NL kennen hebben ze hier dan weer niet. En er zijn ook wat borden die ik zelf nog nooit gezien had. En boekje was op zich handig geweest 😉

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!