Home Medellín en omgeving Río Claro: waar het Colombiaanse oerwoud tot leven komt
Rio Claro

Río Claro: waar het Colombiaanse oerwoud tot leven komt

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

De weg van Medellín terug naar Bogotá bestaat min of meer alleen maar uit oerwoud. De snelweg is gewoon prachtig om te rijden met al dat groen en die bomen die kriskras door elkaar staan. De meeste delen van het oerwoud zijn niet of niet makkelijk begaanbaar. Maar er is één plaats waar je wél kunt genieten van de wondere wereld van het grote groen: Río Claro.

 

Ecotoerisme in Río Claro

We rijden door de poort bij Río Claro, een beschermd stukje tropen waar het ecotoerisme in ontwikkeling is. Een plaats waar je kunt kennismaken met de wilde natuur. Normaal gesproken is de rivier mooi helder, maar nu, in het regenseizoen, helaas niet. Want door de regen die valt komen modder, zand en stenen omhoog die de rivier bruin kleuren. Het is hier warm. Heel warm. Vochtig. Broeierig. En het zit vol met muggen.

 

Herrie in het oerwoud

We stappen uit de auto en het geluid wat we horen is bijna oorverdovend. Alsof alle dieren die hier leven met zijn allen een fikse discussie aan het voeren zijn. Insecten, vogels, apen; ze roepen luid en duidelijk. Heel bijzonder. We lopen het pad af naar een zandstrandje, de enige route die we zonder gids mogen afleggen. Ik kijk rond en verwonder me over al die geluiden en dat leven wat hier zomaar plaatsvindt. Zo zie ik een vogel neerstrijken in een boom om een paar tellen later met een noodvaart naar beneden te duiken om een visje die hij blijkbaar heeft gespot te vangen. En zie ik prachtige grote felblauwe vlinders voorbijvliegen die maar niet op de foto willen. En lopen voor mijn voeten rare insecten die ik eigenlijk liever helemaal niet wil zien. Ondertussen neemt een bruine scheel-kijkende vlinder beslag over de hoed van Jimmy. Pas als we weer teruglopen en bijna bij de hut zijn vliegt de vlinder weer weg, zo het oerwoud in.

 

In de donkere nacht kletsen de dieren

In de nacht is het hier behoorlijk donker. Eng donker. De dieren lijken nog harder te kletsen dan overdag. Alsof ze massaal met zijn allen besloten hebben de mensen bang te maken. We nemen onze zaklamp en vinden zo onze weg naar het huisje waar we vannacht slapen. Zo’n huisje met open ramen en alles van hout. Waar ik het liefst gewoon zo diep mogelijk onder de dekens wil kruipen om te voorkomen dat de spinnen en muggen me vannacht gaan opeten. Na bijna 9 uur slaap worden we wakker. Gelukkig, we zijn niet opgegeten.

Raften in Río Claro

Het plan was een bijzondere grot te bezoeken. Maar helaas: door al de regen staat het water te hoog. Gelukkig is er meer te doen. Dus stappen we met vier anderen in een rubberbootje om ruim acht kilometer te gaan raften. Raften over de Río Claro is niet heel snel, maar wel ontzettend leuk en mooi. We hebben echt het gevoel dat we midden in de jungle zijn. Er is niemand, geen huizen, geen wegen. Gewoon niets. Alleen maar groen, water, dieren, stenen en lianen. Het is prachtig om vanaf de rivier al dat wonderlijk moois te mogen aanschouwen. Zo zien we vogels die we nooit eerder hebben gezien en rotsen die hoog boven het water uitsteken. Door de regen vormen zich watervalletjes vanuit de hoge muur van de canyon, die naar beneden vallen in onze boot. Kletsnat worden we. Heerlijk fris in die hitte.

 

Tarzan en Jane

Aan het eind van deze geweldige tocht door de wondere wereld van Río Claro stappen we uit bij een hoge rots omgeven door bomen. Overal hangen touwen en lianen. Plotseling krijg ik een waar Tarzan en Jane gevoel als vriendlief behendig in een boom klimt, een touw pakt en zich zo over de rivier het water in slingert. Hij klimt er weer uit, pakt mijn hand, en samen lopen we naar de wagen die klaarstaat ons weer terug te brengen naar de bewoonde wereld.

 

Beter buiten het regenseizoen

Zodra we in de auto zitten op weg naar huis bedenken we dat we terug willen komen. Wel graag buiten het regenseizoen om te kunnen zien wat een bezoek aan Río Claro zo speciaal maakt: die helderblauwe rivier en de grot. Maar voor nu was het een mooie tussenstop onderweg naar huis. Met een tevreden gevoel komen we in de avond thuis aan na een geweldige vakantie. Heerlijk om weer onder mijn eigen warme douche te staan en in ons heerlijke bed te liggen. Ik dut in en bedenk me dat thuis zijn in mijn eigen huis toch ook wel weer erg fijn is. Aan alle vieze was en andere troep wat op mij ligt te wachten denk ik nog maar even niet.

 

Van Bogotá naar Rio Claro naar Medellín of andersom

De bus tussen Bogotá en Medellín komt langs Rio Claro. Je kunt er dus makkelijk komen. Vraag de buschauffeur je er bij de inga uit te zetten.

Tussen Rio Claro en Medellín, na ongeveer 2,5 uur rijden, kun je nog een mooie tussenstop maken, namelijk in het bijzondere Soplo del Tambo. Geweldig voor als je van natuur houdt en echt wilt uitrusten. Ver buiten de gebaande paden in Colombia, maar toch een makkelijke tussenstop. Lees hier alles over Soplo del Tambo.

 

Meer informatie en hotels reserveren

Een hotel reserveren in Río Claro is niet heel makkelijk, en doe je via de website van Río Claro: Río Claro Reserva Naturel. Op deze website vind je informatie over hotels, activiteiten en meer!


Lees meer!

22 reacties

Ramona Sijm 17 september 2023 - 05:57

Hallo Sabine,

Hoe kom je daar met de bus? Ga je van Bogotá rechtstreeks daarheen? Hoe lang duurt de busreis?

En hoeveel nachten sliepen jullie daar bij Rio Claro? Boek je de accomodatie ter plekke in het dorp?

Bedankt voor je mooie verslag! Nu wil ik er ook heen!

Groetjes Ramona

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 september 2023 - 11:07

Hoi Ramona, de bus naar Medellín vanuit Bogotá komt er langs. Je moet dan even goed aangeven dat je er daar uit wilt. De reis duurt zo’n 6 uur, maar hangt erg af van wegwerkzaamheden en files. Wij waren er 2 nachten, en boekten dat vooraf. Ik zal dit artikel overigens zsm updaten met veel nieuwe informatie!

Reply
C.S. Spaans 23 februari 2023 - 15:28

Wij zijn ook in deze buurt geweest. Met de auto zijn we vanuit een Airbnb bij Nàpoles naar de Rio C,aro gereden, een uurtje. Daar zijn we bij een schildpaddenopvsng geweest. Met een boot de rivier opgegaan om schildpadjes uit te zetten. Daarna verder gevaren om te kijken of er nijlpaarden waren te zien. Een bijzondere dag was dat!

Reply
Linda | One Day Trip 8 december 2017 - 18:07

Ik denk niet dat we de tijd hebben om naar Rio Claro te gaan. Beetje jammer 🙁

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 december 2017 - 10:54

Ah jammer! Is zeker niet de mooiste plek in Colombia hoor, maar als je de tijd hebt zeker leuk. Maar ik denk dat jullie al super veel andere prachtige dingen zien 😀

Reply
Marcella 3 juli 2015 - 09:51

Wow, wat een mooie foto’s!

Reply
Sabine 3 juli 2015 - 09:55

Bedankt 😀

Reply
attie en kees 16 april 2015 - 14:40

Hoi Sabine wat een geweldige vakantie hebben jullie achter de rug. Leuk om al je verhalen te lezen. Groetjes, Kees en Attie

Reply
Sabine 16 april 2015 - 15:52

Ja het was heerlijk! Wat leuk dat jullie meelezen! Liefs

Reply
M.M.M. Dirks 16 april 2015 - 11:13

Gaaf avontuur! Kletsende beesten klinkt erg aardig, mooie verwoording;) Hier voor het eerst na de winter een cayote gezien…. Liefs!

Reply
Sabine 16 april 2015 - 15:55

Ja super leuk was het! 😀 Ohh tof dat de lente er is en je meteen wilde dieren tegenkomt… Liefs

Reply
Morgaine 15 april 2015 - 17:47

ik lees muggen, en ze hebben je echt met rust gelaten? Hoe heb je dat gedaan! hahahaha

Wonderschoon trouwens, en ik ben heel erg benieuwd naar het later, als de rivier helemaal helder is. Een prachtige trip hebben jullie gemaakt!

Reply
Sabine 15 april 2015 - 18:02

Ja heeeel veel muggen. Echt verschrikkelijk. En nee ondanks de Deet heb ik toch een aantal van die jeukende bulten nu ?

Reply
Morgaine 16 april 2015 - 02:39

Niet leuk dus! Ik hoop dat ze snel weggaan!

Reply
wiebie74 15 april 2015 - 14:20

Leuk dat je ons zo je land en jullie vakantie laat zien! Dat raften hoeft voor mij niet zo, veel te bang om om te slaan…

Reply
Annet 15 april 2015 - 13:09

Het is echt leuk om je verhalen te lezen. Ben stiekem wel een beetje jaloers 😉

Reply
Sabine 15 april 2015 - 13:14

Dankjewel, wat lief!

Reply
Els 15 april 2015 - 13:08

Erg leuk maar lijkt me wel een beetje eng!
Gelukkig had je een stoere vent bij je?

Reply
Sabine 15 april 2015 - 13:12

🙂

Reply
omamathea 15 april 2015 - 09:18

Wat een prachtige dingen hebben jullie gezien, dank je wel dat je dat met ons deelt.

Reply
Sabine 15 april 2015 - 10:07

Bedankt voor je bericht 🙂 Het is echt heel mooi hier! Op naar de volgende reis!

Reply
Ramona Sijm 17 september 2023 - 05:57

Hallo Sabine,

Hoe kom je daar met de bus? Ga je van Bogotá rechtstreeks daarheen? Hoe lang duurt de busreis?

En hoeveel nachten sliepen jullie daar bij Rio Claro? Boek je de accomodatie ter plekke in het dorp?

Bedankt voor je mooie verslag! Nu wil ik er ook heen!

Groetjes Ramona

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!