Home Buiten de gebaande paden Eco-hotel Soplo del Tambo | Een unieke ervaring in de bergen vlakbij Medellín
Soplo del Tambo mooiste hotel in de omgeving van Medellin Colombia

Eco-hotel Soplo del Tambo | Een unieke ervaring in de bergen vlakbij Medellín

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

De 4×4 wagen waarin ik zit hobbelt langzaam over grote keien de berg op. Ik ben zo’n 2 uur van Medellín, en bijna bij mijn bestemming. Opeens stopt de auto: de weg is nu zo onbegaanbaar, zelfs een 4WD kan niet verder. Heidi, de eigenaresse van het eco-hotel waar ik naartoe ga, staat me met de hond op te wachten. Ik sleep mijn backpack uit de auto en vol bepakt gaan we te voet verder. Langzaam lopen we de berg op. En opeens zie ik het bordje: Soplo del Tambo. Ik kijk omhoog en mijn hart maakt een sprongetje. Wat waanzinnig mooi is dit. Bijna vergeet ik dat we nog 10 minuten verder de berg op moeten lopen. Maar het maakt allemaal niet meer uit. Dit gaan 11 heel bijzondere dagen worden. Een onvergetelijke ervaring op absoluut één van de allermooiste plekken in Colombia. Meer weten? In dit artikel neem ik je mee naar deze magische plek in Cocorná, vlakbij Medellín, en vertel ik je alles voor een geweldige vakantie in Colombia.

 


Soplo del Tambo: een onbeschrijfelijk mooi eco-hotel in Colombia


Er zijn zoveel mooie hotels in Colombia om te verblijven. Op de meest bijzondere plekken. Na 9 jaar in Colombia wonen en reizen kun je wel zeggen dat ik er een hoop daarvan heb mogen ontdekken.

Maar zo bijzonder als Soplo del Tambo heb ik het nog niet meegemaakt. Dit is pure magie in de bergen bij Medellín. Een unieke ervaring. Deze plek ademt rust, spiritualiteit en energie. Zo ver weg van de bewoonde wereld, dat je er met een auto of brommer niet eens kunt komen.

Bij aankomst word je warm welkom geheten door de lieve Heidi en Carolina. Soplo del Tambo is bedacht en ontwikkeld door de Nederlandse Heidi. Sinds een aantal jaar woont ze met haar kinderen in een huis van bamboe, hier in de bergen. En ontvangt ze reizigers die dicht bij de natuur willen zijn en net als ik de energie en spiritualiteit van deze omgeving willen ervaren.

Kijk uit over de uitgestrekte vallei, omgeven door groene bergen, helderblauwe rivieren en watervallen. En krijg het ultieme gevoel van vrijheid. Het enige dat je hoort zijn de vogeltjes en de wind die de bladeren van de vele bananen- en palmbomen doet bewegen. Het maakt je hoofd leeg, en maakt ruimte om echt te genieten in het nu. Soplo del Tambo is een paradijs, er is simpelweg geen ander woord om dit eco-hotel te beschrijven.

 

Wat betekent ‘Soplo del Tambo’?

‘Soplo’ is de wind die altijd waait. En zo’n beetje het enige dat je hier hoort. Heerlijk!

‘Tambo’ stamt uit de oude Inca-tijd en is een ontmoetingsplaats voor onderdak en voedsel, of juist om voedsel op te slaan. Ook werden Tambo’s gebruikt als verblijfplaats voor reizigers op de Incatrail.

Tambo’s werden meestal gebouwd met behulp van materialen die in de omgeving beschikbaar waren, zoals steen, klei en hout. En dat is hier ook gedaan, alleen dan met bamboe, een houten vloer en een dak gemaakt van palmbladeren. En dat is behoorlijk indrukwekkend kan ik je vertellen: verblijven in een machtige Tambo hoog op de berg.

 


Wat is er te doen in het eco-hotel en omgeving?


Hoewel je ver weg bent van de bewoonde wereld, hoef je je in dit eco-hotel niet te vervelen. Ik ben er zelf 11 dagen geweest en mijn doel was om te werken op een andere plek, uit te rusten, het leven in de gemeenschap te ervaren en mij even helemaal af te zonderen van de hectische wereld waarin we leven. En dat is allemaal meer dan gelukt.

Soplo del Tambo biedt veel activiteiten en ervaringen. Helemaal zelf in te vullen zoals jij het wilt. Hier een greep uit wat er allemaal te doen is.

Yogalessen bij Medellín

Op een plek als deze is het bijna onmogelijk om niet meegesleept te worden in de wereld van spiritualiteit en yoga. Zelfs ik waagde me drie keer op de yoga mat, iets dat ik nooit eerder had gedaan.

Ik ben zo stijf als wat en kan het (nog) voor geen meter, maar jeetje wat was dit heerlijk. De beste plek om aan yoga te doen is in de bergen. En nóg beter in de Tambo. Helemaal open, dat waanzinnige uitzicht, de wind door je haren, rustgevende muziek en een inspirerende yogadocent. Anaka Yoga is een geweldige yogadocente. Of je nu wel of niet van yoga houdt, zij geeft je een ervaring om nooit te vergeten.

 

Massage in de open lucht: naar de spa in Colombia

Ik ben dol op massage, maar dit was wel een heel andere ervaring dan ik gewend ben. Een massage in een Tambo van bamboe, in de open lucht, met de vogeltjes op de achtergrond, is toch wel iets anders dan een massage thuis in het chaotische Bogotá.

Luz, de masseuse, heeft 10 jaar geleden haar leven omgegooid. Zonder er ooit te zijn geweest verhuisde ze naar Cocorná. Inmiddels heeft ze haar eigen spa in de bergen opgericht. Een huisje op palen, met een heerlijk zacht bed, de wind door je haren en een douche van bamboe op de rotsen. Ze weet alles over Chinese geneeswijzen en weet precies welke pijnpunten in je lichaam wat betekenen.

Ik heb twee massages gedaan bij Luz. De eerste in de Tambo, de tweede in haar spa. Inclusief een reiniging met chocolade en klei. Stel je voor: je wordt ingesmeerd met heerlijk ruikende chocolade, en vervolgens zit je in het gras in de zon om het op te laten drogen. Om daarna onder de bamboe-douche onder de bomen alles af te spoelen. Het kan zo een scene uit Pocahontas zijn.

Echt: dit is puur genieten. Van de lieve en inspirerende Luz, de heerlijke massage, de natuur om je heen, de rust, de vogeltjes en de schone lucht. Ik kan het je van harte aanraden. Op de Instagrampagina van crisalida.saludybienestar vind je meer informatie. Als je in Soplo del Tambo verblijft kunnen ze daar alles voor je regelen.

 

Hike your heart out

Als je van hiken houdt ben je hier aan het juiste adres. Alleen al om er te komen is een prachtige wandeltocht. Maar er is veel meer. Wandel naar watervallen, beekjes tussen de bergen of koude bergpoeltjes om te zwemmen.

Stap uit bed, trek je wandelschoenen aan en wandel de berg af naar het beekje. Neem een verfrissende duik en wandel weer naar boven voor een heerlijk ontbijt. De hond loopt met je mee en houdt je gezelschap. Ik heb deze wandeling meerdere keren gedaan, en is heerlijk.

En er is meer. Zowel langere als korte wandeltochten kun je maken. Sommige op eigen houtje, sommige met een gids. Maar allemaal magisch. Je bent zo ver weg van de bewoonde wereld, dat je echt niks hoort. Geen auto’s, geen lawaai, geen motoren, geen vliegtuigen. Hier vind je ultieme rust en het gevoel echt in de bergen te zijn.

 

Naar El Peñol en Guatapé

De hoge rots El Peñol bij Medellín, en het naastgelegen dorpje Guatapé liggen op ongeveer 1,5 uur rijden. Als je daar nog niet geweest bent, kun je vanaf het eco-hotel een dagtrip maken. Hier lees je meer over El Peñol en Guatapé.

 

Werken als digital nomad

Hier kun je werken als de beste, echt. Ik heb het ook gedaan. Hoewel ik geen digital nomad ben, werk ik wel regelmatig bewust op een andere plek. En Soplo del Tambo is daarvoor ideaal. Op je terras met dat bizar mooie uitzicht. In het gras op een kleedje, in de hangmat, aan de grote eettafel met de bergen op de achtergrond: waar je maar wilt. Door de rust van deze plek kun je je helemaal concentreren op je werk. Je wordt niet afgeleid. In tegendeel: in de bergen komt de inspiratie.

De Wifi is heel goed, ik heb er zelfs Zoom-meetings mee gedaan. Je hebt dus alleen je laptop nodig.

Wil je even weg uit de dagelijkse sleur om ergens anders te werken? Ik kan je de bergen bij Medellín van harte aanraden. Hier kun je niet alleen goed werken, maar ontdek je ook nog een heel bijzonder stukje Colombia buiten de gebaande paden.

 

Vrijwilligerswerk doen in Colombia

Wil je wat langer weg zijn en vrijwilligerswerk doen in Colombia? Ook dat kan hier. Soplo del Tambo heeft een speciale accommodatie voor vrijwilligers, een tent op de camping met een eigen keuken, woonkamer, composttoilet en een eigen douche.

Het vrijwilligerswerk bestaat uit allerlei bezigheden in de natuur (op de boerderij) en in het eco-hotel, zoals helpen in de (groente)tuin, bomen planten, compost maken, kleine bouwwerkzaamheden, voor de kinderen zorgen, de dieren voeren en koken.

Hier op WorkAway vind je meer informatie over vrijwilligerswerk doen in Soplo del Tambo. Hieronder op de foto zie je het verblijf voor de vrijwilligers.

 

Eén zijn met de natuur

Dit eco-hotel is een uitstekende plek om één te zijn met de natuur. Om uren in de hangmat te liggen, met je voeten door het gras te lopen, na te denken over het leven, te knuffelen met de katten en de honden of naar de bergen te staren… Gewoon even helemaal niks doen. Dat vond ik zó fijn!

 

Meer activiteiten

Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, kun hier ook nog paragliden (en dit bewonderen vanaf het hotel), naar het zwembad of de jacuzzi en fietstochten maken.

 


Soplo del Tambo: praktische informatie


Hoe boek je je verblijf bij Soplo del Tambo?

Boek je verblijf bij Soplo del Tambo hier. Na boeken krijg je informatie van het hotel. Je kunt ook met hen contact opnemen als je nog vragen hebt over de aankomst bijvoorbeeld. Heb je speciale wensen, wil je bijvoorbeeld een retraite boeken met een groep, of reis je met kinderen en heb je een extra bedje nodig? Neem dan contact op met Carolina of Heidi via +57 322 6618636. Je kunt het eco-hotel ook volgen en contacten via hun Instagramaccount.

In Soplo del Tambo kun je een privékamer boeken, voor één, twee of drie personen. Daarnaast kun je er ook kamperen of op een slaapzaal verblijven. Ideaal voor backpackers, koppels of families met kinderen. De kamers zijn gezellig ingericht en helemaal van bamboe, klei en hout. Je hebt een eigen groot balkon, een warme douche, fijne stoelen, een kastje en een heerlijk bed.

Ikzelf ben hier in mijn eentje verbleven. Dus ook als je alleen reist is dit een heel goede plek om even uit te checken uit het dagelijkse leven. Doe dit alleen als je goed alleen kan zijn, want hier kun je niet even naar een café lopen of zomaar andere backpackers ontmoeten.

 

Hoe kom je bij het eco-hotel?

Het hotel is gelegen bij het dorpje Cocorná in het departement Antioquia, 15 minuten met de auto of motortaxi omhoog vanaf het dorp.

Vanaf Medellín ben je in 2 uur in Cocorná. Ikzelf kwam vanaf de luchthaven bij Rionegro, een rit van zo’n 1,5 uur.

Waar je ook vandaan komt, je moet eerst naar Cocorná. Dat kan met de bus, vanuit bijvoorbeeld Medellín. Of je kunt je laten ophalen met privévervoer. Dit kunnen ze in Soplo del Tambo voor je regelen. Dit heb ikzelf gedaan vanaf de luchthaven, daar werd ik opgehaald en naar het hotel gebracht.

Je kunt ook met eigen auto gaan.

Wat belangrijk is om te onthouden: je kunt niet tot het eco-hotel komen met transport. Als je met de auto of motortaxi gaat, dan word je afgezet op een bepaald punt. Ook als je met je eigen huurauto komt, parkeer je deze op een bepaalde plek. Van het hotel krijg je hierover informatie na boeken. Vanaf dat punt moet je nog zo’n 15 minuten omhoog lopen. Zorg dat je altijd voor het donker aankomt. Dit is een afgelegen gemeenschap, waar veel te voet gaat en mensen rond 9PM slapen. In het donker is alles lastiger en niemand kan je komen ophalen of zoeken na zonsondergang.

Hier vind je het eco-hotel op de kaart.

 

Je moet het laatste stuk lopen: hoe lastig is dit?

Zoals gezegd moet je de laatste 15 minuten de berg op lopen. Dit is een heerlijke wandeling, en meteen de eerste ervaring op deze bijzondere plek.

De weg is redelijk steil en vol met stenen. Bij regen kan het er glad en modderig zijn. Zorg daarom dat je goede wandelschoenen aan hebt als je aankomt. Het is een pittige wandeling, doe het daarom lekker op je eigen tempo en geniet van de heerlijke frisse lucht en mooie uitzichten die je al snel tegemoet komen. Als je slecht ter been bent is dit niet goed te doen.

Daarnaast is het handig om te bedenken wat je meeneemt naar het hotel. Het beste is om met alleen rugzakken te reizen. Een kleine rugzak en je backpack bijvoorbeeld. Kom je met een koffer op wieltjes? Die kun je daar onmogelijk gebruiken. De enige manier om dan boven te komen is te paard en met hulp van anderen. Als dit het geval is moet je dit vooraf regelen. Dus neem dan vooraf contact op met het hotel en zeg dat je een koffer op wieltjes hebt.

 

Voor wie is Soplo del Tambo wel en niet geschikt?

Soplo del Tambo is perfect voor iedereen die van natuur houdt, wil uitrusten, Colombia buiten de gebaande paden wil ontdekken, in de bergen wil zijn, yogalessen wil nemen in de bergen, wil hiken en andere buitenactiviteiten wil doen.

Besef je dat dit een bijzonder verblijf is, niet een normaal hotel in de stad. Je bent in een totaal andere omgeving en manier van leven dan dat je gewend bent. Je bent midden in de natuur, waar ook beestjes zijn en het soms flink kan regenen (vooral in de nacht). Het levensritme is anders dan dat je gewend bent. Dit maakt Soplo del Tambo juist zo bijzonder, maar is niet voor iedereen weggelegd.

Je kunt niet last-minute transport regelen, of dat er even iemand je koffers naar boven tilt. Dit moet vooraf besproken worden. Ga voorbereid op pad.

Reis je met kinderen door Colombia? Ook dan is dit de perfecte plek. Er wonen kinderen in het eco-hotel, en kinderen zijn dus zeer welkom. Kinderen kunnen mee gaan wandelen, spelen in de Tambo en trampolinespringen. Daarnaast is de ervaring ontzettend bijzonder voor kinderen.

 

Wat neem je mee naar Soplo del Tambo?

Hoewel je vlakbij Medellín bent, is het verstandig om naar de bergen andere dingen mee te nemen. Het klimaat is er overdag een stuk aangenamer dan in Medellín (minder heet, lekker warm), maar in de avond is het koud. En zodra de zon ondergaat is het hier aardedonker. Ik zou adviseren in ieder geval dit mee te nemen:

 • Wandelschoenen die vies mogen worden. Ikzelf vond hoge wandelschoenen heel fijn, omdat er soms een hoop modder kan zijn.
 • Een hoofdlamp. Je telefoon kan ook, maar ik zou een zaklamp echt aanraden. Ik had deze zeker nodig.
 • Hoewel het er overdag lekker warm is, is het aan te raden om wandeling in een lange broek te doen. Zo ben je goed beschermd tegen beestjes en soms scherpe planten.
 • Warme kleding voor in de avond. Dit is echt nodig.
 • Zonnebrandcrème. Net als overal in Colombia verbrandt je ook hier snel.
 • Je kunt hier geen water drinken uit de kraan, daarom hebben ze een waterfilter. Daarmee kun je je waterfles vullen. Neem dus zeker een duurzame waterfles mee.
 • Een open mindset.

En wat je in sommige gevallen nodig hebt:

 • Wil je meedoen met yogalessen? Neem dan iets mee om yoga in te doen. Een sportbroekje bijvoorbeeld.
 • Als je wilt gaan zwemmen of een chocoladereiniging wilt, neem dan zwemkleding mee.

Wat hoef je niet mee te nemen

In de avond en nacht zijn er muggen, je hebt daarom een muggennet nodig om onder te slapen. Deze is in het eco-hotel aanwezig, dus hoef je niet zelf mee te nemen. Anit-muggenmiddel is wel handig (alleen nodig in de avond).

Een waterfilter is ook niet nodig: je kunt je fles met gefilterd water vullen in het hotel.

Eten in het eco-hotel

Omdat het hotel zo ver weg is van de bewoonde wereld, ga je niet even uiteten in het dorp of in een stad. Maar dat is juist ook precies het idee van deze plek: even helemaal weg zijn van de bewoonde wereld.

In Soplo del Tambo bieden ze daarom alle maaltijden van de dag aan. Het ontbijt zit inbegrepen in de prijs, en lunch en diner koop je er apart bij. Er wordt ontzettend lekker, gezond en gebalanceerd gekookt. Ben je vegetarisch of vegan? Geen probleem! Ikzelf heb er heerlijk vegetarisch gegeten. Trek in een banaan? Die haal je zo uit de boom. Zin in verse munt- of anijsthee? Dat pluk je zo uit te thuin.

Carolina kookt heerlijk, echt genieten. Wel heb ik me vaak afgevraagd waar ik meer van geniet: van het lekkere eten of van het uitzicht tijdens het eten…

 


Hoe past Soplo del Tambo in je rondreis Colombia?


Hoewel je voor deze bijzondere plek buiten de gebaande paden in Colombia moet, is het toch makkelijk in je rondreis in te passen.

Enkele ideeën:

 1. De bus van Bogotá naar Medellín of andersom komt langs de weg naar Cocorná. Laat je daar afzetten en verblijf een paar dagen in de bergen voordat je verder reist.
 2. Verblijf eerst een aantal dagen in Medellín, daarna een dagje in Guatapé en daarna een paar dagen in Cocorná. Reis daarna naar de luchthaven van Rionegro en vlieg naar je volgende bestemming.
 3. Kies ervoor om een week in Soplo del Tambo te verblijven, en geef jezelf daarmee een soort retraite. Daarna kun je doorreizen naar waar je maar wilt in Colombia.

Laat je niet afschrikken door de afgelegen ligging: dat hoort allemaal bij deze bijzondere ervaring. Colombia op zijn mooist! Laat je betoveren door de bergen rondom Cocorná, een plek waar je spontaan verliefd op wordt.

 


Soplo del Tambo: de mooiste plek in Colombia? Breng een bezoekje en ontdek het zelf!


En vergeet niet de groetjes van mij te doen aan lieve Heidi, Carolina en de kinderen! Wil je ondertussen meer zien van mijn verblijf in Soplo del Tambo? Op de vastgezette stories ‘Cocorná’ op mijn Instagramaccount vind je vele foto’s, verhalen en toffe video’s.


In dit artikel staan affiliate links. Klik hier voor meer informatie.

 

Lees meer!

Laat een reactie achter

error: Content is protected!