Home Bogotá Doen in Bogotá: naar de bioscoop! Hoe, wat, in welke taal en waar?
Naar de bioscoop in Bogotá

Doen in Bogotá: naar de bioscoop! Hoe, wat, in welke taal en waar?

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Bogotá is een fantastische stad om te bezoeken! Interessante musea, heerlijke restaurants, hippe wijken, groene tuinen, én de bioscoop! Naar de Bogotaanse cinema is een ideaal tijdverdrijf tijdens regenachtige dagen én een manier om de stad nog beter te leren kennen. In welke taal zijn de films, waar kun je naar de bioscoop en hoeveel kost het? Je leest het hier!

Waarom naar de film in Bogotá?

Veel films komen eerder uit in Colombia dan in Nederland. Met name Amerikaanse films. Films gemaakt in Europa verschijnen hier vaak later in de bioscoop. Zoals je vast weet is een filmpje pakken in Nederland niet bepaald goedkoop. Je betaalt al snel 10 euro of meer voor twee uurtjes kijkplezier. Dat moet natuurlijk veel goedkoper kunnen: in Bogotá bijvoorbeeld! Door hier naar de bioscoop te gaan heb je niet alleen een mooie Bogotá-ervaring en die zo graag geziene film van je lijst gestreept; het is ook nog eens veel goedkoper dan in Nederland. Daarnaast zijn bioscopen hier vrijwel altijd in een groot winkelcentrum, goed te combineren met een dagje shoppen dus.

 

Hoe zit het met taal? Zijn de films in het Engels of nagesynchroniseerd?

Net als in bijvoorbeeld Duitsland wordt ook in Colombia alles nagesynchroniseerd. Gelukkig bieden de bioscopen in Colombia meestal twee opties: de film in de originele taal, dus met Spaanse ondertiteling, en de film nagesynchroniseerd in het Spaans. Je kunt dus gewoon kiezen. Ikzelf ga regelmatig naar de film en altijd in de originele taal. Om onaangename verrassingen te voorkomen, is het handig voordat je een kaartje koopt te checken in welke taal de film is. Bij CineColombia bijvoorbeeld staat dit duidelijk aangegeven op de website en in de bioscopen. Als er staat subtítulos en Español, dan is de film in het Engels. Staat er hablada en Español, dan is de film nagesynchroniseerd. Staat het er niet bij? Vraag het dan in de bioscoop.

 

De filmtitel: in het Spaans

Ongeacht het land van herkomst, worden filmtitels altijd weergegeven in het Spaans. Als je een film zoekt in Colombia en je hebt alleen de originele titel in het Engels, dan moet je even goed naar de plaatjes kijken om te zien om welke film het gaat. Zelfs in de trailers, ook al zijn die Engels gesproken, staat de Spaanse titel. Wanneer ik met collega’s praat over films dan is er altijd verwarring, omdat zij de Spaanse titels kennen en ik de Engelse. Dat de titel in het Spaans is betekent dus niet dat de film ook in het Spaans is. Zo komt op 25 mei de film Piratas del Caribe: la venganza de salazar uit. Oftewel: Pirates of the Caribbean, en deze zal gewoon Engels gesproken zijn.

 

Welke bioscopen zijn er in Colombia?

Bioscopen vind je in alle grote steden, zoals Medellín, Bogotá, Cali, Bucaramanga en Cartagena. Tenminste in Bogotá vind je, op een paar uitzonderingen na, alle bioscopen in een groot winkelcentrum (Centro Comercial). Je kunt een bezoekje aan de bioscoop dus altijd combineren met lekker eten en shoppen. De bekendste bioscoop-keten in Colombia is CineColombia. CineColombia richt zich met name op Amerikaanse films, zoals Beauty and the Beast en Logan, en  op Colombiaanse producties. Bioscopen Cinemark, Cinépolis en Procinal zijn wat betreft aanbod van films vergelijkbaar met CineColombia. Cinemateca is meer internationaal georiënteerd, en hier vind je dus bijvoorbeeld films uit Frankrijk of Chili. Zie voor locaties en websites de kaart hieronder!

 

De kosten van een bezoekje aan de cinema in Bogotá

De kosten verschillen per bioscoop en per tijd, maar de meeste prijzen liggen op of rond de kosten bij CineColombia. Hier verschillen de prijzen per uur. Zo betaal je niet meer dan 6000 pesos (1,90 euro (maart 2017)) als je voor 12 uur in de ochtend naar de film gaat. Aan het begin van de middag is het ietsje duurder en het meeste betaal je op vrijdag- of zaterdagavond en op feestdagen als je naar een 3D film gaat in Santafé (20.000 pesos; 6,30 euro (maart 2017)). De prijzen zijn afhankelijk van bioscoop, zo ben je in bijvoorbeeld CineColombia Cedritos slechts 14.000 pesos (4,40 euro (maart 2017)) kwijt voor dezelfde film in 3D op zaterdagavond. Op de websites van de verschillende bioscopen vind je informatie over tijden en prijzen.

 

Waar kun je naar de film in Bogotá?

Er zijn vele bioscopen in Bogotá en er is er altijd wel eentje dichtbij waar je bent. Hieronder op het kaartje kun je overzichtelijk zien waar er een bioscoop is. Klik op het icoontje voor een link naar de betreffende pagina en voor het precieze adres! Ontdek de films die op dit moment draaien (en cartelera) en films die binnenkort uitkomen (próximos estrenos). Je kunt de kaart ook verschuiven en inzoomen. Dan kun je ook meteen zien welke busstations en eetgelegenheden er in de buurt zijn. Veel plezier!


Ik vind een paar uurtjes naar de bioscoop altijd erg leuk. Meestal ga ik naar Procinal Palatino, CineColombia Santafé of CineColombia Andino. Ideaal om even aan de regen te ontsnappen of een leuke film in 3D te zien! Ga jij vaak naar de film?


Klik hier voor meer tips over wat te doen in Bogotá en volg mij op Facebook, Google+ of via mail voor de nieuwste artikelen met inspiratie, tips en informatie!


 

Lees meer!

20 reacties

Morgaine 11 april 2017 - 01:29

Kijk dat zijn nog eens prijzen die te doen is. Hier betaal je standaard 10 euro of voor 3D zit er toeslag op, belachelijk eigenlijk… en betaal je 12 of 13.50 pp… dat is niet leuk meer, en dan vraagt men zich af waarom ik, als ik al ga, alleen ga, whahaha het is niet meer op te brengen!

Als men hier die prijzen nu eens omlaag gooit, dan zouden er meer mensen kunnen gaan, verdienen ze ook meer, maar wanneer ze dat concept nu eens gaan snappen? Als jij weer eens in Amerika bent? Oh kan ik ook aan Bente vragen, die zit er toch al regelmatig voor werk, ik vraag mij al jaren af wat het kost in Amerika bijv. Omdat het daar ook zo gewoon lijkt vemoed ik dat het daar ook goedkoper is dan hier.

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 april 2017 - 11:01

Ja precies, die prijzen zijn niet leuk meer. Als je nou een leuke date vindt die voor je betaalt, dat is wel te doen haha 😀 Ik denk ook altijd zoals jij: beter de prijzen wat lager maken, dan verdien je veel meer uiteindelijk. Zeker met Netflix en alles tegenwoordig, zelfs de film later op dvd kopen is bijna goedkoper. Ik weet niet hoeveel het kost in de VS. Ben ook wel benieuwd eigenlijk! Kun je altijd nog daar naartoe gaan 😛 xx

Reply
Morgaine 11 april 2017 - 12:04

Dat heb ik met alles eigenlijk… maar goed, dat is een ander verhaal, whahaha Oh Bente! Tell us!

En ja naar Amerika gaan, zou wat zijn, daarheen gaan en dan alleen in de bios gaan zitten, whahahaha

X

Reply
yvonne 4 april 2017 - 04:04

Dat scheelt veel geld! Ik zit hier te twijfelen om een abbonement te nemen op de bios. Dan moet je wel minimaal 3x per maand gaan wil je het eruit halen maar is dan toch veel goedkoper. Hebben in ze in Colombia ook abbonementen?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 5 april 2017 - 10:58

Ja heel veel! Hier bestaan ook abonnementen, maar ik weet niet precies hoe het in elkaar zit. Want als je een duur abonnement koopt en alleen in de ochtend gaat bijvoorbeeld, dan haal je het er misschien niet uit…

Reply
Yvonne 5 april 2017 - 11:11

Nee beter om dan lekker zo af en toe een goedkoop kaartje te halen 😉

Reply
Wanda 2 april 2017 - 16:08

Dat is zeker niet duur joh! Ik vind het hier best wel prijzig, vooral als je dan ook nog eens koffie of zo wilt, dan ben je echt een vermogen kwijt. Daarom downloaden we vaak een film. Maar voor dat soort prijzen zou ik zeker weten vaker naar de bioscoop gaan omdat een film op een groot scherm nu eenmaal nog meer indruk maakt.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 5 april 2017 - 11:00

Ja klopt, dat eten en drinken is bijna net zo duur als het kaartje. Hier is een bak popcorn trouwens letterlijk duurder dan een kaartje, heel gek eigenlijk. Ik kijk ook veel films op Netflix, maar downloaden doe ik nooit. Geen idee hoe dat moet haha 😛

Reply
Florentine 2 april 2017 - 13:36

Leuk om te lezen! Ik ga ook het liefst naar de film in de originele taal.
Toen ik in Spanje woonde ging ik ook wel eens naar de film, en dan waren de films negen v/d tien keer nagesynchroniseerd, en dat vind ik meestal jammer. Dan is het toch niet helemaal zoals de film eigenlijk bedoeld was.
Liefs, Florentine

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 5 april 2017 - 11:02

Dankjewel! Ja echt zo jammer dat ze het over spreken in het Spaans! En maar klagen dat er zo weinig mensen Engels spreken 😛 Maar goed, sowieso gewoon niet fijn, ik wil de originele stem horen. Gelukkig kun je hier kiezen anders zou ik nooit naar de bios gaan haha 🙂 Liefs!

Reply
Nesrin 1 april 2017 - 16:36

In Turkije zijn de films ook nagesynchroniseerd maar wat nog erger is dat ze bij de (verschrikkelijke) soap series ook nog met mooiere stemmen de boel inspreken.
Hier in Nederland ga ik niet zo vaak naar de film tenzij het een film is die ik per se op het grote witte doek moet zien.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 5 april 2017 - 11:03

Oww daar ook, dat wist ik niet! En mooier maken… haha echt hoe verzinnen ze het 😛

Reply
Roos 1 april 2017 - 06:09

Altijd weer dat nasynchroniseren, hahaha. Die kinderseries die ze in het Nederlands nasynchroniseren zijn dus belabberd. De synchronisatie dan hè, niet per se de serie. 😛 Wel fijn dat je in Colombia kunt kiezen tussen de oorspronkelijke of nagesynchroniseerde versie.
Omgerekend kost de bios ook echt niks daar, voor 1.50 ga ik elke avond wel, haha. 😛

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 5 april 2017 - 11:04

Haha ja precies, vreselijk! Zelfs bij een tekenfilm wil ik de originele stem horen. Bij Beauty and the Beast bijvoorbeeld hoorde ik ook meteen wie de theepot was 😀

Reply
Lizette 31 maart 2017 - 02:06

Grappig dat je zo verschillende tarieven hebt voor een film. Maar het is inderdaad wel stukken goedkoper! Ik zou niet vooraf bedacht hebben om naar de bios te gaan als ik een keer in Bogota ben, maar ik heb het wel eens vaker gedaan tijdens een reis of citytrip, want het is een perfecte dagbesteding op een regenachtige dag.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 5 april 2017 - 11:05

Ja die tarieven zijn wel fijn, zo kun je eigenlijk zelf kiezen hoe duur je het wilt hebben 🙂 Ik zou als reiziger ook niet meteen aan de bioscoop denken, maar toch is het wel een goede manier om je te mengen met de lokale bevolking. En je te beschermen tegen de regen ja 😛

Reply
Esther 30 maart 2017 - 10:55

Sabine ken je deze? Arthouse bioscoop mét lekker restaurant….ben er wel wezen eten, niet naar de film geweest maar dat gaat vast ooit nog eens gebeuren http://www.cinetonala.co/cine/

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 maart 2017 - 10:58

Hoi! Ja die staat ook op het kaartje! Zag er erg leuk uit, wil ik zeker eens heen!

Reply
Samaja 30 maart 2017 - 06:00

Ik ga niet zo vaak naar de film omdat ik het best duur vind. Eigenlijk ga ik alleen nog voor de grote, spectaculaire films die je echt op groot scherm moet gezien hebben. Ik zou meer gaan als het goedkoper was. In Colombia zou ik dus wel vaker in de bioscoop te vinden zijn :-).

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 maart 2017 - 12:17

Ja precies, dat had ik ook altijd in Nederland! Later op dvd kopen of op netflix zien is veel goedkoper. Ik ga nu wel regelmatig eigenlijk. Het lukt niet altijd om heel vroeg te gaan, maar ook al betaal ik 3 euro in plaats van 1,50, vind ik nog wel goed te doen. Soms is een film op groot scherm in 3d wel heel leuk, zoals Beauty and the Beast. Ik vloog zowat van mijn stoel toen er allemaal sneeuwballen mijn kant op leken te komen haha 😛

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!