Home Reizen in Colombia Doen in Honda: wandel door één van de meest bijzondere stadjes van Colombia
Wat te doen in Honda - stadswandeling

Doen in Honda: wandel door één van de meest bijzondere stadjes van Colombia

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Het koloniale stadje Honda was één grote verrassing. Nog totaal onontdekt door toeristen blijkt ‘de stad van de bruggen’ een pareltje midden in het land. Er is zoveel te vertellen over deze plek dat ik aan Honda een hele serie wijd. In het eerste deel lees je over een fantastische boottocht over de beroemde Río Magdalena. In dit artikel neem ik je mee de stad in. Niet alleen het historische centrum komt voorbij, maar ook de vele bruggen waar Honda bekend om staat, het spookgedeelte en natuurlijk het prachtige oude treinstation. Honda ademt geschiedenis en kleur, en het is dan ook onbegrijpelijk dat er bijna geen toerist komt. Wat mij betreft de nieuwe must-see van Colombia! Honda deel 2: dwaal door een verborgen pareltje in Colombia en verbaas je over de schoonheid en interessante geschiedenis van deze bijzondere plek.


Honda: de stad van de bruggen


Het stadje Honda is een historisch hoogtepunt van Colombia. Met een ligging op de grens tussen Cundinamarca en Tolima en de Río Magdalena die dwars door Honda loopt was dit tussen 1850 en 1910 één van de belangrijkste havensteden van Colombia. Toen er nog geen uitgebreid wegennetwerk bestond werden zowel goederen als mensen via onder andere de Río Magdalena vervoerd. Deze rivier loopt van de Caraïbische kust tot voorbij San Agustín, maar alleen tot Honda konden er schepen varen. In deze tijd was Honda dus het economische hart van Colombia en beleefde de stad zijn gouden tijd.

In Honda vind je ruim 40 bruggen over de rivieren Magdalena, Gualí, Guarinó en Quebrada Seca, die in deze stad allemaal samenkomen. Naast ‘de stad van de bruggen’ wordt Honda ook wel ‘de stad van de vrede’ genoemd, daar de stad gedurende de gewelddadige jaren 1950 grotendeels bespaard bleef.

Honda is een waar openluchtmuseum waar de koloniale architectuur je aandacht vangt. Het gebied waar Honda zich bevindt werd door de Spanjaarden veroverd in 1539. In opdracht van de Spaanse koning werd het stadje opgericht in 1643. In 1805 vond er een zware aardbeving plaats die een groot deel van het toen nog dorpje en diverse bruggen verwoestte. Het koloniale hart van Honda bleef overeind en dit prachtige oude gedeelte kun je hedendaags nog steeds bezoeken.

 


Doen in Honda: maak een stadswandeling


Tijdens ons verblijf in deze verrassende stad maakten we een stadswandeling van zo’n 4 uur. De wandeling leidt je niet alleen door het koloniale centrum, maar ook naar andere plekken die zeer de moeite waard zijn. Ontdek Honda te voet!

1. Parque Alto de Rosario

Het historische centrum van Honda is compact en makkelijk te bewandelen. Begin de wandeling bij het Parque José Leon Armero in Alto de Rosario, waar je de Kathedraal van Nuestra Señora del Rosario vindt. Deze prachtige kerk werd gebouwd in 1620 en het is ook zeker de moeite om binnen een kijkje te nemen zodra de kerk geopend is. Het plein behoort tot de meest historische plekken van het stadje en het is dan ook heerlijk er te wandelen of te zitten.

 

2. Calle de las Trampas

Wandel naar beneden en loop naar rechts de Calle de las Trampas in, de meest bekende en oudste straat van Honda. Waan je in koloniale tijden in deze zigzaggende straat met huizen in alle kleuren van de regenboog. In de zijstraatjes kun je rechts de heuvel op voor prachtige uitzichten en meer historie.

 

3. Calle del Retiro

Als je Calle de las Trampas uitloopt kom je op een t-splitsing. Loop hier naar rechts het net zo koloniale Calle del Retiro in. Op de hoek links vind je Casa de los Virreyes, gebouwd in 1746. Volgens ‘de verhalen’ was dit de plek waar de Virreyes uit Cartagena op weg naar Bogotá feestten in de nacht. Op de t-splitsing loop je echter naar rechts de straat in. Gekenmerkt door vervallen huizen die allemaal hun eigen verhaal hebben, is dit een bijzonder straatje.

Direct rechts bijvoorbeeld vind je een wit/blauw vervallen gebouw, waar de bomen en planten uitgroeien. Dit is Edificio Fayad, een pand gebouwd door een Libanese Syriër aan het begin van de twintigste eeuw. In 1979 brandde het gebouw uit, maar nooit werd de ravage opgeruimd.

Als je iets verder loopt kom je langs de oude apotheek in een knalgroen pand. De binnenkant die eeuwen geleden werd gemaakt schijnt nog steeds in tact te zijn. De huidige eigenaar opent soms de deuren zodat je binnen kunt kijken. Wij hadden dit geluk niet, maar misschien jij wel!

 

4. Meer historie in het oude centrum

Wandel voordat je verder loopt zeker meer door het oude centrum. Zo vind je bijvoorbeeld het mooie pand van de Kamer van Koophandel in Honda en het knalgele gemeentehuis. Ook kun je de steile straatjes omhoog lopen en genieten van mooie uitzichten en van de huizen waar nu de rijkere bevolking woont.

 

5. Puente Quebrada Seca

Loop vanuit Calle del Retiro calle 10 in, waarna je uitkomt bij Puente Quebrada Seca. De naam zegt het al: deze brug gaat over de droge rivier. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op Puente Navarro en het armere gedeelte. En natuurlijk op de droge rivier. Let op: aan de andere kant van de brug kom je in een armer gedeelte. Gebruik geen camera en kom hier niet na zonsondergang. Wij deden dit gedeelte met een gids (zie verder).

 

6. Puente Navarro

De beroemdste brug van Honda en nationaal monument: Puente Navarro. Niet zo gek ook, deze knalgele brug was namelijk de eerste metalen brug ooit over de Río Magdalena. Puente Navarro verbindt de departementen Tolima en Cundinamarca met elkaar, en op deze bijzondere plek kun je dus van het ene naar het andere departement lopen. Geconstrueerd in 1898 is de architectuur van deze brug uniek in Zuid-Amerika. Vanaf de brug heb je een spectaculair uitzicht over Honda en de Río Magdalena. Als je Honda bezoekt mag je deze brug niet overslaan! Let op: loop niet verder aan de andere kant van de brug, dus steek de rivier niet helemaal over. Je komt hier in een onveilige buurt en zelfs met gids konden we hier niet komen.

 

7. Buiten het historische centrum: de rode Iglesia del Carmen en het commerciële centrum van de stad

Wandel terug naar het historische centrum en ga na het oversteken van Puente Quebrada Seca direct naar rechts. Loop hier door een straatje met het oude graanhuis en bomen met papaya’s. Loop deze straat uit totdat je opnieuw bij een brug komt: Puente Negro. Zodra je deze overloopt kom je in het commerciële centrum van de stad, met vele kleine winkeltjes en eettentjes. Neem op carrera 3 de tweede straat naar links en dan naar rechts. Aan de linkerkant verschijnt de machtige rode Iglesia del Carmen aan het Plaza de la Independencia. Hoewel de kerk prachtig is, is deze plek niet geschikt om lekker te gaan zitten (wij deden dit deel met een gids, maar dit zou niet per se nodig moeten zijn).

 

8. Het oude treinstation in een spookstad

Vanaf de kerk loop je over de Via Principal Honda (de grote weg die vanaf de brug komt) naar de rotonde, waar je het Monumento al Pescador vindt. Een standbeeld van een typische visser in de Río Magdalena uit Honda. Loop door over calle 16 richting het treinstation. Je komt hier in een totaal verlaten gedeelte van de stad. Niets is meer wat het ooit was. Verlaten panden en bedrijven waar Honda in de economische hoogtijdagen bekend om stond, die nu al lange tijd weg zijn uit de stad. Zo vind je hier het verlaten pand van wat ooit de Bavaria-fabriek was. Hedendaags vind je deze op de weg tussen Zipaquirá en Sopó.

Het voelt alsof we in een spookstad zijn, zo verlaten is het hier. Zelfs het prachtige oude treinstation is niet meer wat het ooit was. Langs het oude spoor wonen nu een handjevol arme families die van de gemeente deze ruimte hebben gekregen om te wonen. Ook in het treinstation woont nu iemand. Het knaloranje pand herinnert aan alles wat Honda ooit was, maar al lang niet meer is. Zeer indrukwekkend kan ik wel zeggen.

 

9. Langs de Río Magdalena

Loop weer terug naar de rotonde, maar wandel deze keer door naar de grote brug over de rivier. Ga deze niet over, maar loop naar beneden tot je bij het straatje komt dat langs de rivier loopt. Ga naar links en wandel een tijdje langs de Río Magdalena om met eigen ogen vissers aan het werk te zien. Deze arme buurt overstroomt bijna elk jaar in het regenseizoen door hoog water en veel regenval. Daarom mogen er eigenlijk geen huizen meer direct aan het water worden gebouwd, maar in plaats daarvan hebben locals spaanplaten vertrekken gemaakt.

Al wandelend zie je van alles. Mensen die tot hun middel in het vieze water staan om met grote netten vis te vangen en jongens die hun net gevangen buit op de grond in de volle zon aan het ontleden zijn. Als je na dit tafereel nog honger hebt vind je verderop goede visrestaurants, zoals Donde Marta. Niet alleen het eten is goed, maar ook heb je vanaf hier een prachtig uitzicht over de rivier en de vissers. In dit specifieke straatje hadden mijn ouders hun eerste cultuurshock ooit.

 

10. Plaza de Mercado

Bij Donde Marta kun je een taxi laten bestellen om je terug te brengen naar het koloniale centrum, of je kunt terug lopen. Als je gaat lopen, neem dan dezelfde weg terug totdat je weer bij de rotonde bent. Loop hier over carrera 10 of 11 terug en wandel over Puente Lopez om de Río Gualí over te steken. Vanaf deze brug heb je een mooi uitzicht over de andere twee bruggen over deze rivier én je bereikt de laatste stop: het nationale monument Plaza de Mercado. Het duurde maar liefst 18 jaar om dit prachtige groen/witte pand te bouwen, om precies te zijn tussen 1917 en 1935. Hedendaags is het een levendige markt waar de locals hun boodschappen doen. Stap binnen en geniet van de constructie en al het groente en fruit dat uitgestald ligt.

 


Waarom wandelden wij door Honda met een gids en hoe ontdek jij ook de stad te voet?


In Honda is best veel armoede en daardoor zijn er wijken waar je als toerist beter niet kunt komen. Wij werden twee keer op verschillende plekken door locals aangesproken dat het beter was niet verder te lopen. We wilden toch deze buurten zien, waar onder andere Puente Navarro en het treinstation zijn gelegen, en dus besloten we in het hotel te vragen voor een gids. Een enorm goede keuze, want de eigenaar van ons hotel, Luís, bleek letterlijk alles van Honda te weten. Hij nam ons mee op een 4-uur durende wandeltocht door de stad, waardoor we niet alleen alles leerden over de geschiedenis en de diverse buurten, maar ook op plekken kwamen waar we anders nooit gekomen zouden zijn. Een echte aanrader dus! Boek je verblijf in Casa Belle Epoque en vraag naar Luís.

 


Meer weten over Honda? In de komende twee weken vind je hier op BESABINE een fantastische hoteltip én komt er een mini-gids voor Honda online. Met daarin de geweldige musea, waar te eten, veiligheid, hoe er te komen en meer!


In dit artikel staat een affiliatie link. Klik hier voor meer informatie.


 

Lees meer!

14 reacties

Koen 14 mei 2018 - 00:16

Schitterend. (Hooguit iets teveel van het goede …) Ik bedoel dat positief maar het zijn wel heel veel foto’s en dan ga ik na de eerste tien foto’s sneller scrollen en bekijk ik de rest niet meer aandachtig genoeg. Dat zal ook wel te maken hebben met mijn ongedurigheid.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 juli 2018 - 14:33

Haha heel begrijpelijk! Kon niet kiezen 😛

Reply
Jeanine 28 april 2018 - 01:01

Zonde dat er een deel weggevaagd is door een aardbeving maar zo te zien is er nog genoeg overeind gebleven. Zo genoten van het kijken naar deze plaatjes. Zou hier graag zelf eens willen rondlopen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 8 mei 2018 - 15:27

Dankjewel! Heb er ook zulke goede herinneringen aan 🙂

Reply
Florentine 25 april 2018 - 14:54

Echt een onwijs bijzondere stad! Wat een heerlijk kleurrijke foto’s ook weer. Echt heel erg mooi. Love it <3

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 8 mei 2018 - 15:27

Dankjewel! xx

Reply
Lizette 25 april 2018 - 01:25

Dit was toch die plek waar jij al langer graag heen wilde? Ik snap wel waarom, het ziet er super mooi uit! Zelfs het spookstadje ziet er nog fleurig uit, hoewel het wel aangrijpend is dat arme mensen er neergestreken zijn om te wonen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 8 mei 2018 - 15:27

Ja klopt! 😀 En het was zó de moeite waard, echt heerlijk stadje 🙂

Reply
Els 23 april 2018 - 07:45

Wat een mooie foto’s van een indrukwekkende stad! Al die kleuren, zo vrolijk!
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 8 mei 2018 - 15:29

Ja wat was het mooi en leuk he!

Reply
Morgaine 23 april 2018 - 07:25

Anyway, een prachtige serie aan foto’s! Of ik er ooit kom, is een tweede 😉

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 8 mei 2018 - 15:29

Haha die kans is inderdaad niet zo groot 😛 Dankjewel! x

Reply
Wanda 23 april 2018 - 06:50

Wow, dit is echt zo’n stadje wat typisch iets voor mij is! Ik zou me er uren kunnen vermaken en net als jij alles op de foto willen leggen. Mooi al die kleurige huizen. Jammer dat het niet zo verstandig is om in bepaalde wijken op eigen houtje te gaan maar met een gids is het natuurlijk wel zo verstandig en leer je ook nog eens meer over het stadje zelf natuurlijk.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 8 mei 2018 - 15:30

Dit zou inderdaad echt iets voor jou zijn! 😀 Ook met gids, hartstikke gezellig!

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!