Home De omgeving van Bogotá Off the beaten track: het typische Colombiaanse leven
Off the beaten track: dorpjes in Cundinamarca - Gachalá

Off the beaten track: het typische Colombiaanse leven

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Colombia is grotendeels nog steeds onontdekt. Cundinamarca bijvoorbeeld, is een Colombiaans departement dat vrijwel onbezocht blijft door toeristen. Omdat dit dé plek is om vanuit Bogotá te ontdekken, stapten we vorig weekend weer in de auto op weg naar het onbekende. Tijdens een roadtrip van maar liefst 15 uur reden we over enge bruggen, door donkere tunnels en over slechte zandwegen langs bizar mooie natuur en authentieke dorpjes. Waar je nog steeds het typische Colombiaanse leven kunt aanschouwen. Geen toeristen, geen Bogotanen, alleen maar locals. Ons doel: het (zo bleek) spectaculaire meer van Guavio. Maar eerst neem ik je mee naar drie prachtige dorpjes in Cundinamarca, waar we niets anders zagen dan het typische Colombiaanse leven.

Gachetá: van een mysterie naar rustig dorpje

Pas na zo’n 4 uur en 100 kilometer rijden kwamen we in het eerste dorpje: Gachetá. Gelegen op 1745 meter hoogte en met zo’n 4000 inwoners is dit één van de grotere dorpen in deze regio. Gachetá werd gesticht in 1593. In 1938 vonden er op het centrale plein diverse moorden plaats, ook wel ‘la Masacre de Gachetá’ genoemd. Er gaan diverse verhalen over wat er precies is gebeurd, maar de officiële versie is dat er 9 doden en 17 gewonden waren. Nu is het een vredig dorpje, waar de mooie grote kerk overal bovenuit steekt. Al vroeg in de ochtend wordt er op het grote plein vlees gebraden voor de lunch en wachten marktkooplui rustig in de schaduw. Wij eten en drinken iets (niet zo lekkers) bij de lokale bakker voordat we verder rijden naar het volgende dorpje.

 

Gama: verrassend mooi

De mooiste van deze drie dorpjes in Cundinamarca vond in Gama. Ondanks dat het centrale plein werd verbouwd, was dit dorpje echt heel schattig. De inwoners maakten zich klaar om naar het kleine kerkje te gaan en wij dronken koffie in het lokale cafeetje. De huisjes zijn schattig wit en het dorpje is zo klein dat we er zo doorheen zijn. Gama tekent zich door het boerenleven, waar het paard een belangrijk vervoermiddel is. In de taal van de Muisca betekent Gama ‘je rug’. Het dorpje werd gesticht in 1846, is gelegen op meer dan 2000 meter hoogte en telt inmiddels bijna 900 inwoners. Héél klein dus. En een genot om hier rond te dwalen!

 

Gachalá: beroemd om een smaragd en het bootfestival

Inmiddels zijn we 145 kilometer van Bogotá af en weer naar beneden gereden. Op ruim 1700 meter hoogte vinden we Gachalá, een dorpje met iets meer dan 2000 inwoners. Gachalá is beroemd om één van de bekendste smaragden ter wereld: de smaragd van Gachalá. De smaragd is nu te vinden in het Smithsonian Instituut in de VS. Op het moment van ons bezoek vindt er toevallig het Nationale Nautische Festival plaats, sinds 2001 een jaarlijks terugkomend evenement. Op het meer van Guavio wordt deze dagen gevaren met diverse motor- en zeilboten, kano’s en op de waterski. Ook wordt de Koningin van de Zee gekozen. Wij gebruiken deze stop om te lunchen en ons door de menigte te wurmen naar het water. Het evenement is niet heel interessant op het moment dat wij daar zijn, en aangezien we nog een lange weg te gaan hebben, blijven we dus niet lang. Onze lunch is een typisch Colombiaanse: een bakje vers fruit met yoghurt en kaas. Lekker!

 

Van het Colombiaanse leven naar indrukwekkende natuur

Zodra we wegrijden uit Gachalá en de drie dorpjes in Cundinamarca achter ons laten, gaan we op weg naar het mooiste punt tijdens onze roadtrip: het uitzicht over het meer van Guavio. Niet zomaar een meer, zo blijkt. Nee, dit is zonder twijfel één van de mooiste meren die ik tot nu toe heb gezien in Colombia. Of misschien wel hét mooiste meer. We blijven dan ook een hele tijd op dat punt, maken de mooiste foto’s en genieten van deze indrukwekkende beloning na een rit van inmiddels al zo’n 10 uur. Het meer van Guavio verdient een eigen blog, dus je moet nog even wachten. Maar echt: het is het wachten waard, beloofd!

 

Praktisch: hoe kom je in Gachetá, Gama en Gachalá?

De beste manier om de regio van het meer van Guavio te ontdekken is met de auto. Lees hier alles over autorijden en een auto huren in Colombia. Wil je liever met de bus, ga dan met de Transmilenio naar Portal Norte. Buiten dit station in het noorden van Bogotá vind je haltes aan de autopiste. Zoek naar halte Satélite en wacht daar op een busje naar één van deze dorpjes. Let op: de busjes zijn oud, de rit duurt lang en gaat over slechte wegen. Bereid je dus voor op een lange hobbelige reis.

 


Volgende keer in Colombia off the beaten track: de route naar het meer van Guavio. Net zo spectaculair als het meer zelf, waar we terechtkomen in zo’n beetje alle weertypen, door de engste tunnel ooit moeten rijden en het beroemde Páramo ontdekken. Mis het niet!

Meer inspiratie en tips voor Colombia off the beaten track? Klik hier!


 

Lees meer!

28 reacties

Wanda 1 november 2016 - 14:01

Wow, wat mag Colombia trots zijn op zo’n ambassadeur voor hun land zeg! Ik heb het al vaker gezegd maar ik meen het echt, iedere keer weet je me weer te verrassen en zelfs te overtuigen dat dit een land wat zeker de moeite waard is om eens te bezoeken!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 november 2016 - 23:02

Lief, dankjewel! Colombia is absoluut de moeite waard, zeker als je zo van natuur, bergen en wandelen houdt zoals jij 😀 Gecombineerd met schattige dorpjes en kleurrijke stadjes. Je zou je hier prima vermaken denk haha 🙂

Reply
marjolein 27 oktober 2016 - 15:12

Wauw! Wat prachtig, en wat is je site mooi geworden!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 oktober 2016 - 23:15

Ah lief, dankjewel!

Reply
Zo simpel is dan geluk 27 oktober 2016 - 10:09

Wat een leuke en schattige dorpjes! Ik ben benieuwd naar het meer.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 oktober 2016 - 23:16

Ja superleuk! Er valt zoveel te zien hier 😀 De eerste beelden van het meer staan nu online!

Reply
Jeanine Suiker 27 oktober 2016 - 07:52

Wauw die foto’s! Vind het echt heel erg mooi 🙂 Zuid – Amerika heeft me altijd wel getrokken en hoop ooit ook zulke mooie reizen te maken (misschien als de kids wat ouder zijn) en dan zeker ook Colombia te mogen bezoeken. Benieuwd naar het meer …

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 oktober 2016 - 23:17

Dankjewel! 🙂 Zeker naar Zuid-Amerika gaan als het kan! Ook met kinderen goed te doen trouwens. Heel veel te doen hier voor kinderen 🙂

Reply
Paul 27 oktober 2016 - 03:27

Prachtige foto’s weer, Sabine. Je kunt zo aan de slag voor het toerismebureau van Colombia. Een vriendin van mij is bezig te emigreren naar Colombia, als ze werkelijk verhuist dan ga ik haar opzoeken…. Geen straf lijkt me dat!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 oktober 2016 - 23:18

Dankjewel Paul, wat lief! 😀 Spannend voor je vriendin! En ja zeker heengaan, het zal je niet tegenvallen 🙂 Als het zover is gaan we gezellig een koffie drinken!

Reply
Elisa | Lies rond de wereld 26 oktober 2016 - 16:17

Gaaf dit, zo authentiek en mooi. Yoghurt met kaas lijkt me trouwens niet zo’n hele lekkere combi hahaha

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 oktober 2016 - 23:19

Ja supermooi, heb er echt enorm van genoten! En net als de chocolademelk met kaas is ook fruit/yoghurt met kaas typisch Colombiaans en écht lekker haha 😀

Reply
Jenn 26 oktober 2016 - 15:03

Mooie foto’s!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 oktober 2016 - 23:19

Dankjewel!

Reply
carolien 26 oktober 2016 - 14:40

Wat een prachtige foto’s weer! Grappig die bedrading door de stadjes! En die hond, is dat een straathond, of worden honden als huisdier gehouden in Colombia? Ben eigenlijk wel benieuwd!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 oktober 2016 - 23:22

Dankjewel! Ja die bedrading is echt overal 🙂 Komt door de bergen denk ik dat ze dat doen. In Bogotá hangt ook alles boven de weg. Soms wel een beetje eng. Ik denk dat deze hond een straathond is, maar met name in de grote steden houden heel veel mensen een hond als huisdier. Er is hier ook van alles voor honden, zoals hondensalons, honden uitlaat services en kleding voor honden. Als bijvoorbeeld het Colombiaanse elftal een belangrijke wedstrijd speelt zijn niet alleen de mensen gehuld in gele shirts maar de honden ook! 🙂

Reply
Nesrin 26 oktober 2016 - 14:06

Dat is een lange roadtrip zeg. Ik ben ontzettend benieuwd naar wat er komen gaat, je houdt ons toch niet lang in spanning? De foto’s waar de bergen op de achtergrond staan zijn werkelijk waar prachtig.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 oktober 2016 - 23:23

Ja echt heel lang, best vermoeiend voor Jimmy want hij reed al die uren. De nieuwste post is een vervolg van de roadtrip! Met oa de eerste beelden van het meer 😀

Reply
Sofie 26 oktober 2016 - 13:04

Prachtige foto’s weer! Mooi verslagje. Fruit met kaas??? =)

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 oktober 2016 - 23:23

Dankjewel! Haha ja net als chocolademelk met kaas typisch Colombiaans en ook echt lekker! 🙂

Reply
Els 26 oktober 2016 - 07:27

Al lijkt het mij niet aantrekkelijk, yoghurt met fruit en kaas wil ik ook wel een keer eten!
Ik kijk uit naar je volgende blog met dat prachtige meer. Ik heb stiekem al wat foto’s mogen zien en dat smaakte naar meer!
xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 oktober 2016 - 23:24

Haha ja het is echt typisch en heel lekker! Je moet er alleen niet te veel van eten want dat is niet zo goed voor de lijn 😉 Het vervolg staat inmiddels online! xx

Reply
Karlijn Travels 26 oktober 2016 - 03:29

Wauw, dit zit er geweldig uit, en wat een mooie foto’s! Colombia staat zo hoog op mijn verlanglijst, ik moet toch echt eens werk gaan maken van een reisje 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 oktober 2016 - 23:25

Dankjewel Karlijn! Ja zeker een keer op bezoek komen hoor! 😀 Echt een prachtig en divers land!

Reply
Thea de Vries 26 oktober 2016 - 02:40

Prachtige foto’s weer, Sabine. Zo enorm sprankelend, de kleuren, de combinatie van gekleurde huizen en de blauwe lucht, het licht, het knalt ervan af.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 oktober 2016 - 23:26

Dankjewel Thea! Het was ook zo mooi allemaal, ben echt heel blij dat we deze roadtrip hebben gemaakt! Het is jammer dat het zo ver weg is en lastig te bereiken, want het zou ook echt iets voor jullie zijn de volgende keer 🙂

Reply
yvonne 25 oktober 2016 - 23:33

Mooi foto’s weer! Dat eten blijft mij verbazen haha. Kaas over je yoghurt met fruit? Brrr!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 oktober 2016 - 23:27

Dankjewel Yvonne! Haha ja dat eten is een beetje bijzonder hier 😛 Maar net als de chocolademelk met kaas echt heerlijk! Je moet er alleen niet te veel van eten want dat is niet zo goed voor de lijn haha 🙂

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!