Het lijkt wel alsof we in de achtbaan zitten. Alleen dan nog een beetje heftiger. De auto rijdt over een modderweg vol met stenen en kuilen. Zo’n 2 uur lang worden we door elkaar geschud. Mijn maag draait zich nog net niet om. We zijn de 3.500 meter hoogte al voorbij en onder ons in de vallei hangen witte wolken tussen de groene bergen. Als de auto af en toe stopt slaak ik een zucht van verlichting. Even rust. We zijn nog niet eens aan de trekking begonnen en het is nu al mega zwaar. Terwijl we steeds verder stijgen daalt de temperatuur. Tijd om eindelijk weer mijn mooie paarse muts op te zetten. Als we uit de auto stappen zijn ook handschoenen nodig. We zijn opeens op 4.100 meter hoogte, maar ik merk er nog weinig van. Totdat we gaan lopen… Al na 100 meter voel ik me uitgeput. Ik sta even stil en kijk om me heen. Wauw! Waar in Colombia heb ik eerder zoiets moois gezien? Ik tuur in de verte en zie het paadje alleen maar stijgen. Maar het kan me niet meer schelen. Ik wil dat eindpunt zien, de gletsjer. Sneeuw in Colombia, Los Nevados. Ik besluit langzaam te lopen en te genieten van dit wonderlijke vulkaanlandschap. Die top bereik ik wel. I can do this! | Lees alles over hiken in Los Nevados, Colombia.
Parque Nacional Los Nevados Colombia
In Cordillera Central, één van de uitlopers van het hoge Andesgebergte in Colombia, ligt Parque Nacional Natural Los Nevados. Dit hoge vulkaanlandschap spreidt zich uit over maar liefst 4 departementen: Risaralda, Caldas, Quindío en Tolima. Het park en de ecosystemen, zoals páramo, zorgen voor de watervoorziening voor 38 omliggende gemeenten in het Colombiaanse koffiegebied.
Los Nevados begint op een hoogte van 2.600 meter en eindigt bij 5.321 meter hoogte. Daar vind je de beroemde vulkaan Nevado del Ruiz, die je vanuit Manizales kunt zien. Deze vulkaan vertoont nog steeds activiteit en is daardoor meestal ontoegankelijk. De meest recente grote uitbarsting was op 13 november 1985, toen het stadje Armero en zo’n 21.000 mensen geheel onder het puin en de lava werden begraven.
Hiken naar Nevado de Santa Isabel
In Parque Los Nevados kun je diverse (meerdaagse) wandelingen maken. Er zijn ook enkele mogelijkheden om het park te bezoeken op een dagtrip. Eén daarvan is de trekking naar Nevado de Santa Isabel. Santa Isabel is een slapende vulkaan met de top op 4.750 meter hoogte. De vulkaan wordt bedekt door een gletsjer. Deze gletsjer is de kleinste en laagste in Parque Los Nevados.
Helaas is de Santa Isabel één van de laatste tropische gletsjers ter wereld, en is deze de afgelopen jaren door de opwarming van de aarde al kilometers(!) geslonken. De beklimming van de berg is relatief eenvoudig en vergt geen technische ervaring. Wél maakt de hoogte het een uitdaging en een ervaring om nooit te vergeten.
Van 4.100 meter naar 4.750 meter de hoogte in: een zware trekking in Colombia
Terwijl ik sta te hijgen alsof ik net de marathon heb gerend lopen anderen in de groep me voorbij alsof het niks is. Gelukkig heb ik mijn wandelstok en lekker veel chocola en koekjes om me de vulkaan op te worstelen. Het is slechts 3,6 kilometer lopen, maar op zo een hoogte en met een stijging van 650 meter is dat best wel pittig. Maar ondanks dat ik het ijskoud heb, mijn benen nog amper vooruit willen en ik bijna geen lucht meer heb zet ik toch door.
Om de 50 meter sta ik stil, om letterlijk lucht te happen. Net als velen met mij trouwens, want ik ben niet de enige die het zwaar heeft. Ik geniet intens van wat ik zie. Het is een soort maanlandschap vol páramo, hoge bergtoppen, meertjes en prachtige vergezichten. Af en toe maken we met de gids een stop en kan ik de meegebrachte chocolade en koekjes eten. Echt: dit was nog nooit zo lekker. Ook drinken we steeds kleine beetjes water, de beste manier om hoofdpijn en misselijkheid door de hoogte te voorkomen.
Gletsjer Santa Isabel: ik heb het gehaald!
Na 2,5 uur lopen zien we in de verte de eerste glimp van sneeuw. Hoe bizar is dat: sneeuw in Colombia. Ik vind het echt geweldig en deze aanblik sterkt om door te zetten.
Ondertussen verandert het klimaat en gaat het flink regenen en waaien. Ik ben enorm dankbaar voor de kleding en schoenen die ik aan heb en mijn tas met regenhoes. Hierdoor is dit klimaat prima te trotseren.
We komen steeds dichter bij de sneeuw; het ijs van de gletsjer is aan het smelten en dit veroorzaakt kleine watervalletjes. Nog 45 minuten later is het dan zo ver: ik sta in de sneeuw! Als we nog iets doorlopen en we even van de gletsjer kunnen genieten besef ik het me pas echt: ik sta gewoon op 4.750 meter hoogte in de Colombiaanse sneeuw. Ik geniet met volle teugen van dit wonder. Ook al hebben we serieus geen enkel uitzicht door de wolk waar we in zijn beland. Helaas, want bij mooi weer ziet het er hier zo uit.
De terugweg: naar beneden vanaf de gletsjer
Het is ijskoud aan de top, maar ik ben zo enthousiast dat ik het amper voel. De regen klettert tegen mijn capuchon en het lukt me net tijdens een droog momentje om wat foto’s te schieten.
Terug naar beneden is een stuk minder uitputtend dan naar boven, maar omdat het klimaat helemaal is omgeslagen heeft de regen van het pad een modderbad gemaakt. Ik ben dan ook opnieuw dolgelukkig met de wandelstok die voorkomt dat ik door de modder en over de gladde stenen naar beneden glij.
Onderweg maken we een paar stops om te rusten en opeens begint het te sneeuwen. Ja, sneeuwen. Het duurde niet lang, maar toch. Nooit had ik gedacht ooit te kunnen zeggen dat het sneeuwt in Colombia. Als we zo’n 2 uur later bij de auto aankomen zijn we voldaan en zo gelukkig. We hebben het gewoon gedaan!
Een onvergetelijke trekking door Los Nevados Colombia
Terug naar het hotel, en dat klinkt makkelijker dan het is. De bizar slechte weg is door de regen zo mogelijk nog slechter geworden en deze keer komen we dan ook vast te zitten in de modder. Een andere wagen moet ons er uit trekken.
De rit duurt zo’n 2,5 uur en hoewel we zelf niet hoeven te rijden is het bijzonder zwaar. We zitten met z’n zevenen in de wagen te proberen niet over te geven. Mijn lichaam wordt zo door elkaar geschud dat ik er pijn van in mijn rug en mijn buik krijg.
Als we eenmaal zijn aangekomen vallen we direct in slaap. Het was een fantastische en zware dag tegelijk. Iets dat we nooit hadden willen missen. Santa Isabel: een trekking die je nooit meer vergeet!
Praktisch: hiken in Colombia naar de gletsjer Santa Isabel
Wil je ook een trekking naar gletsjer Santa Isabel of een ander punt in Los Nevados doen, bereid je dan goed voor.
Hoe regel je een trekking naar Santa Isabel?
Hoewel er diverse punten zijn waar je Parque Los Nevados in kunt, zijn er maar twee opties voor de gletsjer Santa Isabel. Namelijk via Santa Rosa de Cabal en via Parque Otún.
Je doet deze trekking met een gids, die je rondom Los Nevados, in bijvoorbeeld Manizales of Pereira, kunt boeken. Het is belangrijk dat je een organisatie uitzoekt die goed is georganiseerd en goede gidsen heeft. Waarom? Een trekking naar 4.750 meter hoogte is niet zoals een wandelingetje op de Veluwe. Zeker als je de hoogte niet gewend bent is er risico op hoogteziekte. Gidsen die er verstand van hebben en je kunnen adviseren/terugsturen zijn dus een must. Daarnaast wil je niet verdwalen.
Ik regelde de trekking via Eco Global Expeditions. Het bleek dat deze organisatie zeer goed is georganiseerd. Sterker nog, ik heb nog nooit eerder in Colombia iets zo goed georganiseerd meegemaakt. Ruim vooraf kregen we alle informatie over de hoogte, wat mee te nemen en wat aan te trekken. We werden opgehaald bij ons hotel en op de route waren een stuk of 6 ervaren gidsen aanwezig. Vooraf namen meerdere gidsen met ons contact op om er zeker van te zijn dat we goed waren voorbereid. Ook kregen we voor onderweg allebei een wandelstok en een tasje met eten.
De tour bij Eco Global Expeditions kun je boeken op elke dag van het jaar en makkelijk vooraf betalen. Ze hebben ook een heel duidelijke website waar je veel informatie vindt (Spaans). Eco Global heeft me serieus verrast en ik kan het je echt aanraden. En nee, dit is geen samenwerking maar een oprechte aanbeveling!
Waar verblijf je?
Om opgehaald te worden bij het hotel hadden we twee keuzes: een verblijf in Pereira of in Santa Rosa de Cabal. Ik koos voor Pereira, omdat we maar kort bleven. Als je langer blijft is Santa Rosa de Cabal waarschijnlijk leuker. Vanaf daar kun je ook nog een dagje naar de beroemde Termales San Vicente. Wij verbleven dus in Pereira in het centrum, in Hotel Zandú. Een erg fijn hotelletje met alles in de buurt, een fijne kamer, warm water en heel vriendelijk personeel.
Mocht je willen verblijven in bijvoorbeeld Armenia of Manizales, dan kan ten minste Eco Global Expeditions je niet komen ophalen en moet je zelf in de zeer vroege ochtend naar Pereira of Santa Rosa de Cabal reizen.
Hoeveel kost het?
De kosten zullen afhangen van de organisatie waar je mee boekt. Bij Eco Global Expeditions kost het 392.000 pesos per persoon. Een bedrag dat ik heel goedkoop vind in vergelijking met wat we allemaal kregen. Buitenlanders zonder resident visum betalen 20.000 pesos meer voor de entree tot Parque Los Nevados. Bij de prijs zit inbegrepen:
- Opgehaald worden bij het hotel en ze brengen je ook weer terug (als je dus verblijft in Pereira of Santa Rosa);
- Entree Los Nevados;
- Verzekering;
- Ontbijt en lunch;
- Een tasje met eten voor onderweg;
- Een wandelstok;
- Een regen-poncho;
- Gidsen en dus begeleiding voor tijdens de route;
- Een hele toffe dag die loopt van 3.30AM tot 8PM.
Hoe bereid je je goed voor?
Bij Eco Global Expeditions kregen we vooraf veel informatie voor de dag zelf. Ook als je die bij de organisatie waarbij je boekt niet krijgt is een goede voorbereiding wel heel belangrijk. Denk aan:
- Als je niet aan de hoogte bent gewend ten minste 1 of 2 dagen op grotere hoogte verblijven (bijvoorbeeld Bogotá of Pereira);
- De nachten vooraf goed slapen;
- Ten minsten vanaf 1 dag vooraf geen alcohol drinken;
- Zorgen dat je alle benodigdheden bij je hebt voor de trekking (zie verder);
- Neem een positieve instelling en doorzettingsvermogen mee.
Voor wie is de trekking niet geschikt?
Als je last hebt van hart- en/of longproblemen of aandoeningen als astma of diabetes is het beter de trekking niet te doen. Als je twijfelt vanwege je gezondheid raadpleeg dan eerst een arts. Eco Global raadt de trekking ook af aan kinderen onder de 8 jaar, ouderen boven de 65 en zwangere vrouwen. Val je niet binnen deze groepen, maar ben je bijvoorbeeld slecht ter been of weet je dat de hoogte je veel klachten geeft, dan is het beter de trekking niet te doen.
De weg naar het beginpunt is zeer slecht en moeilijk begaanbaar. Als je snel wagenziek wordt of bijvoorbeeld rugklachten hebt dan is het wellicht ook niet een goed idee om de trekking te gaan doen. In ieder geval niet via deze weg. Iedereen had last van deze route, met name op de terugweg toen we allemaal moe waren.
Wat trek je aan?
Om een zo fijn mogelijke ervaring te hebben is het belangrijk om je goed te kleden. Je loopt door verschillende ecosystemen en het klimaat kan binnen seconden omslaan. Dit trek je ideaal gezien aan:
- Goede wandelschoenen die tot boven de enkel komen;
- Dikke, warme sokken, het liefst van wol om koude voeten tegen te gaan;
- Handschoenen die enigszins regen en wind tegenhouden (dit is écht nodig: ik had warme handschoenen en nog steeds ijskoude vingers);
- Een broek die makkelijk loopt en snel droogt;
- Een extra broek daaronder, zoals een thermo-broek;
- Een thermo-shirt;
- Daarover een warme trui;
- Daarover een water en winddichte jas;
- Een sjaal en muts.
Kijk eens bij Bever.nl, daar kun je je hele uitrusting in één keer samenstellen. Of koop je uitrusting in Colombia bij Decathlon.
Denk je nu: maar dat is toch veel te warm? Nee, echt niet. Het is er hartstikke koud en zelfs met 3 laagjes en omhoog lopen heb ik het geen moment echt warm gehad. Een mede-wandelaarster had zich wat betreft kleding niet zo goed voorbereid en die was de hele route aan het bibberen. Het kan natuurlijk zijn dat jij de hele trekking zon hebt en het daardoor iets warmer is, maar dat weet je nooit van tevoren.
Wat neem je mee tijdens de trekking?
Dit stop je in je tas tijdens de trekking:
- Een regenbroek;
- Je camera;
- Twee flessen water;
- Toiletpapier (er zijn uiteraard geen toiletten, dus alles moet in de natuur) en zakjes om dit in te bewaren;
- Eten. Denk aan chocoladerepen, mueslirepen, bocadillos (vraag hiernaar in een supermarkt in Colombia), koekjes. Eten met calorieën en koolhydraten. Neem genoeg mee: je zult het nodig hebben;
- Je zonnebril;
- Zonnebrandcrème (ook voor je lippen) van minimaal 50 spf;
- Plastic zakken om afval in te doen en om je spullen te beschermen tegen de regen als je rugtas geen regenhoes heeft;
- Een klein EHBO-kitje;
- Medicijnen tegen hoofdpijn, zoals Finimal of Paracetamol;
- Eventueel een extra trui voor als je het toch koud krijgt.
Wat laat je in een aparte tas in de auto?
Voor het geval je zeiknat bent als je klaar bent met de wandeling is het handig wat droogs en warms bij je te hebben. Laat daarom in een aparte tas een extra broek, sokken, schoenen en een trui, zodat je je kunt omkleden. Bij ons was dit niet nodig, omdat onze kleding ons totaal heeft beschermd, maar mocht je in bijvoorbeeld spijkerbroek gaan (niet aan te raden) dan kan het wel handig zijn.
Weersomstandigheden
In de bergen op zo een hoogte kan het weer in enkele seconden compleet omslaan. Of het nu regen- of droogseizoen is: je kunt alles verwachten. Ga niet lopen met het idee dat je een blauwe lucht hebt en de mooiste uitzichten als je bovenkomt. Dat kan natuurlijk wel, maar wees niet teleurgesteld als je alleen maar regen hebt. Het gaat om de ervaring van het beklimmen van een hoge berg en één zijn met de natuur, de uitzichten zijn mooi meegenomen.
Beste reistijd
De trekking kun je het hele jaar door maken. In het droogseizoen heb je meer kans op mooi weer, in het regenseizoen meer kans op regen, maar in beide seizoenen kunnen alle klimaten voorkomen. Het gebied is niet heel toeristisch, maar er zijn wel momenten dat het drukker is. Wij gingen bijvoorbeeld tijdens een puente, en dan zijn er meer Colombiaanse toeristen. Net als in andere vakantieperiodes. Echt heel druk is het ook niet, maar wil je het gebied voor jezelf, ga dan op een doordeweekse dag buiten het hoogseizoen (dan is het ietsje duurder).
Om rekening mee te houden
De hoogte
Deze trekking gaat naar 4.750 meter hoogte en dat is reden om je goed voor te bereiden. Denk niet te makkelijk hierover en zorg dat je weet wat de signalen van hoogteziekte zijn. Stop op de wandeling elke 10 a 15 minuten om adem te halen en steeds kleine beetjes water te drinken. Loop op je eigen tempo en geef aan de gids aan als het niet meer gaat. Je kunt altijd terug naar beneden. Tijdens onze trekking moesten er een paar mensen terug en ook iemand heeft overgegeven.
Afval
Het mag duidelijk zijn dat al het afval dat je maakt je ook weer mee terug neemt om in je hotel weg te gooien. Alles wat je meeneemt moet ook weer terug. Je bent in een bijzonder ecosysteem met unieke fauna en flora, dat bovendien erg belangrijk is voor de watervoorziening. Wees dus lief voor de natuur.
In een afgelegen gebied
Je komt in een enorm afgelegen gebied waar niets is. Geen eten, geen drinken, geen toilet, niks. Geen telefoonbereik en al helemaal geen Internet. Wees je je hiervan bewust.
Een trekking in Los Nevados is er één om nooit te vergeten. Ben je in de buurt? Dan is deze dagtrip ideaal om Los Nevados te leren kennen en te genieten van één van de allermooiste natuur in Colombia!
Dit artikel bevat affiliatie links. Klik hier voor meer informatie.
11 reacties
Een spectaculaire bestemming, in dit park kun je de nevado del ruiz, de nevado del tolima en de Otún lagune bezoeken.
Bij de bezoeken vergeten we niet om voor deze prachtige heiligdommen te zorgen, ik laat een publicatie achter die ik vond over de technieken die geen spoor achterlaten.
https://awali.com.co/7-principios-no-deje-rastro/
Wauw, wat een gave blog! Allemaal trouwens 😉
Ik ga volgende week naar Colombia voor 5 weken en zou heel graag een meerdaagse hike willen doen en ik ben inderdaad naar deze hike aan het kijken. Je hebt alleen wel wat andere kleding nodig dan voor de rest van het land. Zijn echte wandelschoenen nodig of zijn bijv Nike air max ook voldoende?
En is dit nu dezelfde trekking als Cocuy?
Dankjewel! Het is niet dezelfde trekking, El Cocuy ligt helemaal aan de andere kant van het land. Is lastiger te bereiken en binnen het gebied mag je niet meer overnachten tegenwoordig. Los Nevados is dus stukken makkelijker. Wat betreft natuur en moeilijkheid zal het overeen komen. Wandelschoenen zijn sowieso heel handig in Colombia en ik zou die ook zeker aanraden. Het regent veel hier, zeker nu het regenseizoen weer in aantocht is, en paadjes veranderen snel in modderbaden. Bijvoorbeeld Valle de Cocora in de regen is echt geen pretje op gewone sportschoenen kan ik je vertellen 😉 De trekking in Los Nevados is ook best wel pittig, goede schoenen zijn dan echt wel fijn om het goed vol te houden. In Colombia heb je sowieso een warme trui nodig, dus als je een goede winddichte en waterdichte jas er over aantrekt kom je al een heel eind 😀 Hoop dat het lukt de trekking te doen, is echt werkelijk fantastisch!
Wat gaaf dat jullie deze trekking hebben gedaan zeg! En wat een prachtige omgeving! Ik snap dat dit echt een onvergetelijke ervaring is.
Dankjewel! Heb er echt zulke bijzondere herinneringen aan, echt een aanrader als je in de buurt bent!
Geweldig gewoon! Mooi verhaal en een goed artikel met uitgebreide informatie 🙂
Dankjewel! Dit zou ook echt iets voor jou zijn 🙂
Het is niet zo’n goed idee om tijdens het koken dit boeiende verhaal te lezen en filmpje te bekijken. Ik zat er zo diep in dat ik alles vergat. ?Wat een gaaf avontuur . Jullie starten op een hoogte waar ik dadelijk eindig met de beklimming van de Rinjani vulkaan. Volgens mij krijg je daarna de smaak te pakken en wil je meer van dit soort trekkingen of nooit meer . Knap van jullie dat jullie dit beëindigd hebben
Haha 😛 Jaa inmiddels heb je ‘m gedaan, ben zo benieuwd naar hoe het was! Heel zwaar heb ik al gelezen. Maar inderdaad: dit smaakt wel naar meer 🙂
Wauw, wat een mooie ervaring lijkt me dat! Mocht ik ooit eens in de buurt zijn wil ik dit zeker doen.
Ja zeker doen, zo bijzonder!