Home De omgeving van Bogotá Laguna de Guatavita: op zoek naar Colombiaans goud
Laguna de Guatavita Colombia

Laguna de Guatavita: op zoek naar Colombiaans goud

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Laguna de Guatavita: een klein mysterieus meertje op 1,5 uur rijden buiten Bogotá. Gelegen vlakbij mijn zo geliefde dorpje Guatavita een veelbezochte plek door toeristen. Die met eigen ogen het meertje willen zien waar een beroemde legende aan vastkleeft. Ook wij wagen ons de nogal heftige weg naar boven de berg op om bij Laguna de Guatavita te komen. Een weg waar we vast kwamen te zitten in de modder en op een bepaald punt stenen weg moesten halen om verder te kunnen. Eenmaal aangekomen begon het nog harder te regenen, terwijl wij met regenjas en paraplu toch de wandeling naar boven waagden. Waarom is dit kleine meertje zo beroemd? En was de laguna al die moeite waard of kun je je tijd beter richten op andere bestemmingen? Je leest het hier!


Laguna de Guatavita: een populaire dagtrip vanaf Bogotá


De naam Laguna de Guatavita doet vermoeden dat dit meertje dichtbij het dorpje Guatavita moet liggen. Nu klopt dit, maar om er te komen ben je een stuk langer bezig.

Gelegen 57 kilometer ten noorden van Bogotá op 3100 meter hoogte in de bergen bij Sesquilé, kun je er alleen komen via een smal modderig pad omhoog. Vanwege de hoge ligging en grote kans op bewolking en regen, is het er slechts rond de 10 graden.

Ondanks dat is het een populaire dagtrip vanaf Bogotá. Er doen meerdere theorieën de ronde over het ontstaan van het kratermeer, waaronder de inslag van een meteoriet. Waardoor de laguna werkelijk is ontstaan is onbekend. De naam Guatavita komt uit het Chibcha, de taal van de Muisca, en betekent ‘een poel op de top van een hoge berg’.

 


Van Bogotá naar Laguna de Guatavita


Met de auto rijden we van Bogotá naar het meer. Al snel komen we op een zeer slecht modderpad terecht. Zoveel kilometers is het niet, maar door de regen en de vele hobbels, stenen en modder doen we er lang over. Eén ding is zeker: als we thuiskomen moet de auto gewassen worden.

Boven aangekomen zetten we de auto neer bij een boerderijtje. Even verderop staat een wagen van een Nederlandse reisorganisatie, die door een berg stenen op de weg noodgedwongen stil staat. Wij doen de tocht naar boven wandelend, waarna onze schoenen na drie stappen al niet meer de oude zijn.

Eenmaal bij de ingang is er bijna niemand. We kopen een ticket en wandelen over het stenen paadje verder naar boven. Ondertussen begint het steeds harder te regenen. Maar ach, na die lange modderige tocht wil ik nu ook weten waarom dit meer zo bijzonder is!

Update: inmiddels is de weg naar Laguna de Guatavita gemaakt en nu goed te bereiden.

 


De beroemde Colombiaanse legende El Dorado (goudland)


Heb je je ooit afgevraagd waar de naam El Dorado (goudland) vandaan komt? Een naam die veel voorkomt in Colombia; onder andere de internationale luchthaven van Bogotá heet zo.

Over de betekenis en geschiedenis achter El Dorado doen vele mythen de ronde. Het zou een goudland zijn gelegen ergens in Zuid-Amerika, maar waar precies… Wat alle mythen met elkaar gemeen hebben is dat er in ieder geval veel waardevolle stenen en goud in Laguna de Guatavita zouden moeten liggen.

Het bekendste verhaal is dat tijdens een inwijdingsritueel van de Colombiaanse Muisca-indianen de met goudpoeder overgoten hoofdman op een vlot in het meer van Guatavita goud en edelstenen om zich heen wierp en zichzelf onderdompelde. Maar er zijn vele andere versies.

 


Op zoek naar El Dorado. Op zoek naar goud.


Of dit werkelijk zo gebeurd is en of Laguna de Guatavita daadwerkelijk het El Dorado is waarnaar al jarenlang gezocht wordt, is onduidelijk.

Tot ver in de 18e eeuw speurden vele landen, waaronder Colombia, Venezuela en Brazilië, mee naar het mythische goudland. Het verborgen goud zou in ieder geval in Zuid-Amerika moeten liggen, maar waar is dus de vraag. Mogelijk vertelden de indianen verkeerde verhalen, om de vele goudzoekers op afstand te houden. Ook in het meer van Guatavita is veelvuldig gezocht.

Het meer is zelfs een keer gedeeltelijk leeggehaald om het goud makkelijker op te sporen. Maar veel leverde dit nooit op. Tot op de dag van vandaag is dus nog steeds niet bekend wat de werkelijke betekenis achter El Dorado is en vooral wáár al dat goud dan moet liggen. Meer weten over de legende El Dorado? Lees hier dan het hele verhaal op Wikipedia!

 


De hike naar Laguna de Guatavita


Vanaf de entree naar Laguna de Guatavita is het nog best een pittige wandeling. Zeker als je nog niet aan de hoogte gewend bent. Via een stenen pad wandel je door prachtige natuur naar boven, waar je mooie uitzichten hebt over de omgeving.

Door de laaghangende wolken kunnen we niet zo ver kijken, maar toch heeft dat wel iets. Die wolken. De landschappen zijn net zoals in heel Colombia groener dan groen, met ook nog allemaal verschillende kleuren groen. Prachtig om te zien!

Na een lange tocht naar boven komen we aan bij het meertje. Is het echt zo bijzonder? Nee, vind ik niet. Het is mooi om te zien, maar meer dan een klein kratermeertje is het niet. Misschien hadden we net pech met het weer, want met de zon erbij zullen de kleuren een stuk helderder zijn. In ieder geval was de wandeling heerlijk!

 


Laguna de Gutavita: wel of niet de moeite waard?


Ik zal eerlijk zijn: Laguna de Guatavita is niet mijn favoriete bestemming in Colombia. Colombianen zelf zijn er dol op, maar uiteindelijk kost het een hoop geld en tijd en vind je slechts een klein meertje op de top van een berg.

De hike er naartoe is wel erg mooi, prachtig groen en als er wolken zijn doet het mysterieus aan. Als je van hiken houdt is dat zeker de moeite waard!

En als de zon schijnt zal het hele plaatje er net wat kleurrijker uitzien, maar zeker als je maar weinig tijd hebt (of budget reist, want dit uitje is niet goedkoop) zijn er bestemmingen in de buurt van Bogotá minstens zo mooi en veel makkelijker te bereiken. Zoals San Francisco en de kolibrie-tuin, of het dorpje Guatavita zelf.

Er zijn daarnaast in de buurt van Guatavita veel mooiere hikes te doen, namelijk in Chingaza.

Klik hier voor meer inspiratie voor dagtrips vanuit Bogotá.

 


Laguna de Guatavita: praktische informatie


Entreeprijs en openingstijden

Net als bij vele drukbezochte plekken in Colombia is de entree tot Laguna de Guatavita ook duurder voor buitenlandse toeristen dan voor Colombianen. Bij de ingang van het natuurpark vind je een ticketverkoop waar je 25.000 pesos (2023) moet betalen om aan de wandeling te mogen beginnen. Het park is geopend vanaf dinsdag t/m zondag en maandagen als het een feestdag is, van 8.30am tot 4.00pm. Let op: in de weekenden en tijdens vakantiedagen zal het er heel druk zijn!

Hier vind je de actuele openingstijden en prijzen.

Hoe kom je bij Laguna de Guatavita?

Laguna de Guatavita ligt vrij afgelegen, maar je kunt er ook vrij makkelijk komen. Vanaf het busstation/parkeerplaats in Guatavita maken ze reclame voor het park en daar kun je vervoer regelen. Ook vanuit Bogotá kun je een tour regelen. Ga je liever zelf op pad met de auto? Hier vind je meer informatie over autorijden en een auto huren in Colombia.

Hier vind je de ingang van Laguna de Guatavita op de kaart.

Let op: er is veel naamsverwarring over Laguna de Guatavita. Zelfs sommige locals denken dat het gaat om het meer bij Guatavita, dat Embalse de Tominé heet. Zoek dus eerst goed uit of je over hetzelfde praat als je je route gaat plannen.

Je kunt Laguna de Guatavita ook makkelijk met een tour doen op een dagtrip vanaf Bogotá. Klik hier voor een dagtrip Laguna de Guatavita en de zoutkathedraal in Zipaquira.

Wat te dragen en mee te nemen?

Zowel de weg naar de ingang als het wandelpad naar boven kan behoorlijk nat worden. Daarnaast regent het veel en kan de temperatuur tot laag zakken. Het beste is dichte wandelschoenen aan te trekken en tenminste een warme trui en regenjas mee te nemen. Ook een paraplu is geen overbodige luxe.

Er zijn een paar restaurants om eten te kopen, maar ik weet niet zeker of deze ook doordeweeks open zijn. Breng voor de zekerheid iets te eten en te drinken mee. Neem ook een plastic tasje mee om verpakkingen en ander afval thuis in weg te gooien, zodat de mooie natuur behouden blijft.

Cundinamarca ontdekken

Wil je Laguna de Guatavita niet op een dagtrip vanaf Bogotá doen, maar verblijven in de omgeving? Dat kan ook! Cundinamarca heeft ontzettend veel te bieden, je kunt hier makkelijk een week verblijven.

Verblijf bijvoorbeeld in het leukste dorp van Colombia: Sopó. Hier vind je vele prachtige hotels en dit is de perfecte plek om de omgeving te ontdekken.

Ook in Guatavita zelf verblijven is een goede optie. Vanaf hier is het wel lastiger om de omgeving te ontdekken met het openbaar vervoer. Met een eigen auto is het wel goed te doen. Klik hier voor hotels in Guatavita en omgeving.

 


Guatavita in muziek: No Te Pido Flores


De in Colombia beroemde zangeres Fanny Lu bracht in 2006 het lied No Te Pido Flores uit. Een nummer dat zeer bekend werd in Zuid-Amerika en op vele hitlijsten de nummer 1 behaalde. De eerste versie van de video is volgens de zowel Engelse als Spaanse Wikipedia opgenomen in Laguna de Guatavita. Nu heb ik de video twee keer goed bekeken, en ik weet vrijwel zeker dat dat niet klopt. Het lijkt meer op Embalse de Tominé bij het dorp Guatavita. Wat denk jij? Luister en kijk dit heel leuke Colombiaanse nummer en oordeel zelf!

 


In dit artikel staat een affiliate link. Klik hier voor meer informatie.


 

Lees meer!

25 reacties

Deborah 21 oktober 2016 - 12:18

Ik heb de route niet hoeven lopen om te kunnen genieten van de prachtige omgeving. Ik vind de foto’s met regen en flarden van wolken ook wat hebben. De foto’s worden er intenser door. Een beetje mysterieus. Dat mag ook wel na alle moeite die jullie er voor hebben moeten doen om er te komen haha.

Reply
wilma 20 oktober 2016 - 14:45

idd niet lekker met regen maar mss eens terug met gasten en mooi weer!
Je moet uit Holland wel regen gewend zijn. Hier weinig regen en als het regent een dag zeggen we al: het lijkt Holland wel.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 oktober 2016 - 15:18

Haha ja ik ben zeker regen gewend! Ik vond die regen ook helemaal niet erg. Heb vele wandelingen gemaakt hier in de regen en dat heeft juist wel wat vind ik 😀 Het is meer dat het enorm veel gedoe is om er te komen en ook nog eens hartstikke duur, voor alleen maar dat kleine meertje… Met zon is het vast kleurrijker, maar het gedoe en de kosten blijven. Vandaar 🙂

Reply
Stéphanie 19 oktober 2016 - 12:48

Ik vind dit meer zeker niet lelijk maar ik begrijp wat je bedoelt, je had er net meer van verwacht en de weersomstandigheden hielpen helaas niet echt mee. Misschien een keer terug als de zon schijnt? Ik denk dat het wel een leuk uitstapje is, maar omdat ik ook je andere blogs heb gelezen weet ik dat er plekjes zijn die meer de moeite waard zijn. Dat meer in de video lijkt er inderdaad helemaal niet op, heel apart dat wordt aangegeven dat de video daar is opgenomen. Ik dacht eerst dat het Shakira was, doet mij er een beetje aan denken 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 oktober 2016 - 15:21

Ja klopt, en vooral omdat het zo enorm veel gedoe is om er te komen en ook nog hartstikke duur (5 euro voor een Nederlander misschien niet, maar voor ons is dat heel duur voor een entree van iets). Met zon zal het in ieder geval wat kleurrijker en het meertje wat mooier zijn. Ik heb het eens aan Jimmy voorgesteld: zullen we nog eens gaan? Hij keek me aan met een blik van: ben je gek? hahaha. Hij wil niet nog een keer met de auto daar rijden 😛 En ja de stem van haar lijkt echt op die van Shakira in dit nummer! Is niet in al haar nummers zo. Er is mega veel naamsverwarring met deze plek, zelfs locals weten niet waar Laguna de Guatavita is en denken dat het het grote meer is haha. En dus doet Wikipedia het ook gewoon fout haha

Reply
Esther 19 oktober 2016 - 09:29

ha leuk! Ik was pas voor t eerst in Guatavita en toen ik vroeg naar de laguna wees iedereen naar het stuwmeer inderdaad. Veel locals weten helemaal niet van de laguna of ergens heel vaag. Mn baas heeft een finca vlakbij Guatavita en had zoiets van “o ja, er moet ergens die laguna zijn maar ik weet niet waar hoor!”. Dus heel bekend bij sommigen en bij anderen totaañ niet. Ik vond het dorpje overigenw erg tegenvallen. Niemand op straat, 1 winkeltje open…totaal uitgestorven?! verkeerde dag uitgekozen wellicht?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 oktober 2016 - 15:16

Haha ja die naamsverwarring is bekend… Heel gek dat die locals dat zelf niet eens weten haha 🙂 Wanneer was je in Guatavita, op welke dag? Ik vind het een geweldig dorp, juist doordat er zo weinig leven is. Ik ben er al een stuk of 6 keer geweest en kan er zo weer heen. Je kunt wandelen naar het meer en meestal zijn de restaurants wel open. Ook altijd dat ik er was waren de leuke winkeltjes open waar je mooie poncho’s kunt kopen. Er zijn nooit veel toeristen, dat klopt wel.

Reply
Esther 21 oktober 2016 - 06:40

Op een zaterdagmiddag, maandje geleden ongeveer. Er waren niet “weinig” mensen, er was letterlijk niemand. En 1 restaurantje (zo´n ding met ijsjes en frisdrank helemaal volgepropt waar je ook een arepa kan vinden) open. Wel alle poncho winkels open, die dus wanhopig waren om de enige bezoekers te overtuigen hahahaha!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 oktober 2016 - 21:59

Haha ja dan heb je het net zo getroffen denk ik. Alhoewel: veel mensen zijn er nooit. Vandaag was ik dus nog in Guatavita, maar niet in het centrum. Daarbuiten was het wel levendig. Ik vind die rust juist superfijn. Ik was er zelf laatst nog lunchen met iemand en toen was er ook letterlijk niemand. Heel apart want het is zo een schattig dorpje.. Er is trouwens een heel leuk winkeltje waar de eigenares gebreide poncho’s, schoentjes en weet ik wat allemaal verkoopt. Allemaal zelf gemaakt. Heb er al een paar keer wat gekocht als cadeautje.

Reply
Margo 19 oktober 2016 - 07:24

Heerlijk weer om even met jou in Colombia te zijn!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 oktober 2016 - 15:14

Ah lief, dankjewel!

Reply
Els 19 oktober 2016 - 07:20

Jammer van de regen! Leuk nummer met de typisch Colombiaanse klanken!
De foto’s geven toch een goed beeld, ondanks dat het zonnetje ontbreekt!
xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 oktober 2016 - 15:14

Ja dat nummer is echt leuk! De wandeling en omgeving was ook heel mooi! En de legende die schuilgaat achter dat meertje heel apart eigenlijk 🙂

Reply
Nesrin 19 oktober 2016 - 06:34

Mooie foto’s weer en ik vind het mysterieus en leuk dat het ontstaan van het meer onbekend is.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 oktober 2016 - 15:11

Dankjewel! Dat is inderdaad het leuke aspect aan deze plek, de historie erachter. Ik ben ook best benieuwd of ze El Dorado ooit gaan vinden..

Reply
Elaintje 19 oktober 2016 - 06:12

Wat een trip zeg. En lekker mysterieus met al die verschillende verhalen eromheen. Mooie foto’s zitten ertussen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 oktober 2016 - 15:10

Dankjewel! Haha ja heel mysterieus… Ook bizar eigenlijk dat ze zelfs dat meer half hebben laten leeglopen vanwege die verhalen 😉

Reply
sunny mama 19 oktober 2016 - 05:19

Het is blijkbaar regenseizoen in (omgeving) Bogotá. Dat noemen ze daar ‘winter’, nietwaar? 😉
Ook al is het niet je favoriete uitstapje (vergeleken bij andere uitstapjes die je kunt maken in de omgeving), zo te zien was het toch wel een leuk dagje. En… ik vind dat je die dingen waar iedereen het over heeft altijd een keertje gedaan moet hebben. Dan weet je tenminste waar ze het over hebben. Dat hoort er gewoon bij.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 oktober 2016 - 15:09

Ja maar dit was niet eens in het regenseizoen, het kan altijd regenen hier 🙂 En ja dat noemen ze zeer onterecht de winter hahaha. Het was zeker een leuke dag! Dat is het altijd 😀 Maar niet zo spectaculair als dat men erover zegt. Ik vind ook eigenlijk niet dat je alles per se gezien moet hebben. Zeker niet als je weinig tijd hebt. Ik heb zelf ook vaak genoeg echt heel toeristische plekken overgeslagen. Alleen als het écht de moeite waard zou zijn (zoals de Iguazu watervallen bijvoorbeeld, Parque Tayrona en Cartagena). Maar ik als blogger over Colombia vind wel dat ik die dingen gezien moet hebben om goed advies te kunnen geven over wat wel of niet de moeite is. Ik weet bijvoorbeeld ook: de zoutmijn in Zipaquira is leuk, maar als je weinig tijd hebt kun je wellicht beter wat anders gaan bekijken.

Reply
Laura 19 oktober 2016 - 03:13

Wat een prachtige foto’s! Jammer van de regen inderdaad.
P.S. Leuke blog heb je (heb je net ontdekt, haha)

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 oktober 2016 - 15:04

Dankjewel! Leuk dat je mijn blog hebt gevonden! Kom ook even bij jou kijken zo 🙂

Reply
Myriam 19 oktober 2016 - 02:22

Een beetje nat maar toch mooi precies

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 oktober 2016 - 15:03

Ja dat het regende maakt eigenlijk niet zoveel uit, het is meer dat het niet zo geweldig is als andere plekken. Ik heb vaak wandelingen gemaakt in de regen en die waren echt fantastisch!

Reply
yvonne 18 oktober 2016 - 23:14

Mooie foto’s weer. En een eerlijke review, ik hou ervan. Met het liedje denk ik dat je gelijk hebt. Het lijkt in de clip totaal niet op het meer op jouw foto’s. Een lekker nummer is het wel;-)

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 oktober 2016 - 15:02

Dankjewel! Ja het was echt niet wat ik verwachte na al die verhalen… Maar de wandeling was wel leuk hoor. In die video zie je dus duidelijk de naamsverwarring die zelfs bij Colombianen aanwezig is: die denken ook dat het meer bij Guatavita Laguna de Guatavita is, maar dat meer heet Embalse de Tominé 🙂

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!