Home De omgeving van Bogotá Hiken in Colombia | Naar gletsjermeren in Chingaza Nationaal Park: Lagunas de Siecha
Hiken in Colombia - National Park Chingaza - Lagunas de Siecha

Hiken in Colombia | Naar gletsjermeren in Chingaza Nationaal Park: Lagunas de Siecha

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Op een zondag stappen we in de auto en rijden we een bekende route. Alleen nu slaan we bij het bordje ‘Lagunas de Siecha’ linksaf. Van het fijne zandweggetje is opeens weinig meer over. Vijf kilometer lang worden we door elkaar geschud. Als we aankomen bij een weggetje dat een parkeerplaats moet voorstellen ben ik blij dat de auto nog heel is. We volgen het paadje door een prachtig bos richting het bezoekerscentrum. Als we hebben betaald gaan we meteen aan de wandel. Het is prachtig weer en ik ben super benieuwd naar de beroemde meertjes van Siecha. Al snel blijkt Chingaza een waar natuurwonder. Chingaza Nationaal Park: een fantastische dagtrip vanuit Bogotá. In dit artikel lees je alles over de hike en hoe ook jij het nationaal park kunt bezoeken.


Nationaal Park Chingaza Colombia: ontdek de wereld van páramo


Als je van natuur en hiken houdt dan is Chingaza jouw plek. Wat een schoonheid! Niet zo gek ook als je je bedenkt hoe bijzonder het ecosysteem is waar je in terechtkomt als je gaat wandelen in Chingaza.

Páramo

Páramo wordt ook wel de spons van de Andes genoemd, een alpine ecosysteem dat voorkomt in het hoge gedeelte van het Andesgebergte. Op een hoogte tussen de boomgrens op ongeveer 3500 meter en de sneeuwgrens op een hoogte rond de 4700 meter. Het ecosysteem páramo bestaat uit hoogvlakten met meren, veen en grasland. Afgewisseld met prachtige valleien, struiken en kleine bossen. Er zijn zelfs delen die iets weg hebben van een maanlandschap. In Colombia kun je op diverse plekken páramo bewonderen, waaronder hier. Het typische beeld van páramo in Colombia wordt gekenmerkt door de vele frailejones.

Frailejones

Frailejones zijn planten die alleen voorkomen in Colombia, Ecuador en Venezuela. En zijn alleen daarom al bijzonder om te zien. Van de 146 soorten vind je de helft in Colombia. Je hebt ze in alle soorten en maten en de planten hebben jaren nodig om te groeien tot grote hoogte. Ongeveer 1 centimeter per jaar om precies te zijn, dus een frailejon zo groot als jijzelf is al meer dan honderd jaar oud. Ook zijn frailejones heel fragiel en wordt de plant gegeten door de zwarte beer. Frailejones zijn vitaal voor het behoud van páramo daar ze water vasthouden, ze als beschutting fungeren en ze de fauna voeden.

 


Lagunas de Siecha in Chingaza


Er zijn meerdere hikes die je kunt maken binnen Nationaal Park Chingaza. De wandeling naar Lagunas de Siecha schijnt één van de mooiste te zijn en precies deze wordt vaak aangeraden als je maar 1 dag hebt om Chingaza te bezoeken. Maar wat is er zo bijzonder aan Lagunas de Siecha?

Lagunas de Siecha zijn 3 gletsjermeren die als heilig worden beschouwd in de religie van de Muisca, de indianenstam die dit gebied bewoonde voor de Spaanse verovering. De meertjes liggen op 3590 meter hoogte te midden van spectaculair páramo en honderden frailejones.

 


Hiken in Colombia: spectaculair Chingaza


Een helse rit naar boven

Chingaza staat niet bekend om het zonnige weer, dus dat er in het droogseizoen zijn is mooi meegenomen. Het zonnetje schijnt volop en dat maakt de temperatuur op deze hoogte heel aangenaam. Na de helse rit komen we aan bij de ‘parkeerplaats’. We lopen de eerste 1,5 kilometer omhoog naar het bezoekerscentrum, waar we ons kaartje kopen. Omdat er maar een beperkt aantal wandelaars per dag wordt toegelaten hebben we vooraf gereserveerd.

 

De wandeling naar Lagunas de Siecha

De wandeling begint op 3350 meter hoogte en is meteen genieten. Al tijdens de eerste 100 meter komen we frailejones tegen en zien we alleen maar prachtige uitzichten. Op dit eerste deel is een pad gemaakt, wat het iets makkelijker maakt om op deze hoogte naar boven te lopen.

 

Valleien vol met frailejones

Al snel komen we bij een plek om even te zitten en gewoon te genieten van wat we zien. Als we verder lopen zie ik in de verte een vallei vol met frailejones. Ik heb al zo vaak frailejones gezien, maar dit blijft gewoon zó bijzonder. We stijgen en stijgen en verderop zien we donkere wolken boven de bergen hangen. Precies daar moeten we naartoe.

 

Lagunas de Siecha onder de wolken

Zodra de zon achter de wolken verdwijnt daalt de temperatuur direct. Dus de jassen weer aan. Daar onder die wolken zijn de meertjes waarvoor we deze wandeling maken. Lagunas de Siecha. Het pad is allang niet makkelijk meer en gelukkig is het nog droog. We klauteren over stenen en heuveltjes op. We kunnen bij twee van de drie meertjes komen. Tussen de frailejones door over smalle en droge modderpaadjes.

Jeetje wat is het hier mooi…

 

Hollandse pannenkoeken eten tussen de Colombiaanse páramo

We klimmen door de inmiddels natte modder over de tweede berg en opeens staan we bij het derde meertje. Het spettert een beetje en is ijskoud, maar na 2 uur wandelen hebben we wel honger gekregen. In de ochtend heb ik pannenkoeken gebakken die ons nu extra energie moeten geven. Een goede tip om ook te doen: neem wat te eten mee tijdens de hike, de energie zal je nodig hebben.

 

Naar spectaculair uitzicht

We verlaten onze lunchplek en hiken terug richting het zandpaadje. Daar gaat een steil weggetje omhoog naar een uitzichtpunt. En met steil bedoel ik écht steil. Ik heb niet vaak hoogtevrees als ik op een berg sta, maar nu moet ik even slikken. Maar wat was dit het waard! Eenmaal aan de top blijken we niet alleen een spectaculair uitzicht op Lagunas de Siecha te hebben, maar ook de andere kant op naar Embalse de Tominé en Guatavita. Wauw! We worden omgeven door honderden frailejones die het uitzicht nóg bijzonderder maken.

 

Het wonder dat Chingaza heet

Wat is Chingaza prachtig mooi! Terwijl we daar boven op die berg van het uitzicht genieten bedenk ik me dat ik zo snel mogelijk een andere wandeling in Chingaza wil doen. Ik ben benieuwd wat dit nationaal park nog meer in petto heeft.

 

Naar beneden over een onwerkelijk pad

Ik geloof niet dat ik eerder zoiets gezien heb. We lopen een andere route steil naar beneden tussen de frailejones met aan weerszijden van de berg een totaal ander uitzicht. En of dat nog niet genoeg is is ook het uitzicht recht voor ons bizar mooi. Om één of andere reden lopen de andere wandelaars de andere route terug, dus we komen al die tijd helemaal niemand tegen. Ik blijf maar foto’s schieten en genieten van dit natuurwonder.

 


Praktisch: hoe bezoek je Nationaal Park Chingaza vanuit Bogotá?


Algemene informatie

Meer weten over Nationaal Park Chingaza? Op de website over de nationale parken in Colombia vind je meer informatie.

Wandelroutes in Chingaza

  • Lagunas de Siecha (deze route dus), bereikbaar vanaf Guasca.
  • Lagunas de Buitrago, in de sector Piedras Gordas, bereikbaar vanaf La Calera.
  • Cuchillas de Siecha, ook in Piedras Gordas (voor deze route heb je een gids nodig wegens de moeilijkheidsgraad en lengte van de wandeling)
  • Laguna Seca, tussen de sectoren Piedras Gordas en Monterredondo.
  • Suasie Corto en Suasie Largo, in sector Monterredondo (voor Suasie Largo heb je een gids nodig wegens de moeilijkheidsgraad en lengte van de wandeling).
  • Las Plantas del Camino (Laguna de Chingaza), in sector La Paila.

 

Hoe kom je bij specifiek Lagunas de Siecha?

Om bij Lagunas de Siecha in Chingaza te komen moet je buiten de gebaande paden. De ingang van het park is ongeveer 15 kilometer vanaf het dorp Guasca. Voor zowel vervoer met de auto als met het openbaar vervoer / taxi geldt dus dat je eerst naar Guasca moet.

 

Met de auto

Zorg dat je in Guasca, waar je nog Internet bereik hebt, de route op Google maps intikt en bekijkt. Zonder kaart is het lastig er te komen, want pas vanaf een bepaald moment staan er bordjes.

Vanaf Guasca volg je de route naar Vereda la Trinidad, sector San Francisco. Je komt langs een plek die heet Paso Hondo (vul dit in op Google Maps). Bij Paso Hondo zijn er drie afslagen. Let op: er is daar ook een plek dat heet Lagos de Siecha en is voor sportvissen. Daar moet je dus niet zijn. Rij dus door totdat je een bord ziet dat aangeeft ‘Parque Nacional Natural Chingaza – Lagunas de Siecha’. Je moet dan linksaf slaan. Tot dit punt rij je over een zandweg, maar deze weg is wel goed begaanbaar. Echter, zodra je linksaf slaat naar de ingang van het park, is de weg vreselijk slecht. Aangeraden wordt het met een 4×4 wagen te doen. Dit slechte stuk is ongeveer 5 kilometer.

Op een gegeven moment zijn er twee afslagen en zie je bij de linker afslag een bord van Chingaza staan. Let goed op, want je rijdt er makkelijk voorbij. Bij dat bord parkeer je de auto en loop je ongeveer 1,5 kilometer verder tot het bezoekerscentrum.

Met het openbaar vervoer / taxi

Neem de bus of een taxi vanaf Guasca met als bestemming Paso Hondo in Vereda la Trinidad, sector San Francisco. Als je geen bus kunt vinden, vraag het dan even. Vraag de busschauffeur je eruit te zetten bij Paso Hondo. Vanaf daar is het zo’n 6 kilometer (1,5 uur) lopen naar het bezoekerscentrum. Als je met de taxi gaat kun je de chauffeur vragen je eruit te zetten bij het punt waar de slechte weg begint. Dat scheelt een kilometer lopen.

Hoe kom je bij de andere routes in Chingaza?

Wil je een andere wandeling doen in Chingaza? Hoe je daar dan komt hangt er vanaf hoe je het regelt en waar je precies de wandeling gaat doen. Als je het met een georganiseerde tour doet bijvoorbeeld ga je vanaf Bogotá.

 

Hiken door Chingaza Colombia: praktische tips

De wandeling is goed te doen, maar de hoogte maakt het pittig. Als je net aankomt in Bogotá is het advies eerst een paar nachtjes te acclimatiseren voordat je de wandeling gaat doen. Het pad is redelijk goed, maar zeker niet voor mensen die slecht ter been zijn.

Wandel op goede wandelschoenen en vergeet niet een regenjas mee te nemen. Chingaza is een regenachtig gebied en de kans dat je regen hebt is vrij groot. Wij hadden mazzel en hadden voornamelijk zon. Later heb ik de wandeling nog een keer gedaan, met regen. Als het regent veranderen de paadjes tot modderpoelen, dus goed schoeisel is dan echt nodig. Neem ook een warme trui mee, want zeker zonder zon is het er behoorlijk koud.

Vergeet ook niet om je zonnebril, een pet en zonnebrandcrème mee te nemen. Ook als het bewolkt is verbrand je snel en is de lucht heel scherp.

Neem voldoende eten en drinken mee, dit is daar niet te koop en het begin van de wandeling bevindt zich in the middle of nowhere: er zijn geen restaurants in de buurt.

Duur en kilometers

Afhankelijk van hoe snel je loopt en hoeveel last je hebt van de hoogte, ben je ongeveer 3 a 4 uur bezig. Je kunt alleen in de ochtend starten, dus zorg dat je er voor 12 uur bent. De wandeling is ruim 5 kilometer.

Heb je een gids nodig?

Nee, maar het kan het wel makkelijker voor je maken. Omdat het vrij lastig is er te komen, kan een georganiseerde tour uitkomst bieden. Klik hier voor een tour naar Lagunas de Siecha of Buitrago.

Het bezoekerscentrum

Het bezoekerscentrum is ongeveer 1,5 kilometer lopen vanaf de ‘parkeerplaats’. Hier vind je een loket waar je je kaartje afrekent. Je krijgt daarna in een apart kamertje met een grote kaart van het gebied een korte uitleg over Chingaza en deze wandeling (Spaans). In het bezoekerscentrum zijn toiletten, maar er is geen toiletpapier. Neem dat dus zelf mee. Je kunt er (op het moment van schrijven) niets te eten en drinken krijgen, dus zorg ook daar zelf voor. De wandeling begint direct vanaf het bezoekerscentrum.

Kosten

Buitenlandse reizigers zonder een residente visum voor Colombia betalen 62.000 pesos (2023). Heb je wel een visum of een Colombiaans paspoort? Dan betaal je 19.500 pesos. Klik hier voor actuele prijzen.

Hoe en waar regelen

In heel Nationaal Park Chingaza geldt een restrictie voor het aantal bezoekers per dag. Wat de limiet is is niet duidelijk. De drie keer dat ik in Chingaza ben geweest heb ik vooraf gereserveerd, dat kon destijds via een website, maar deze is nu (2023) uit de lucht. Kom je op een doordeweekse dag buiten de vakanties en puentes? Dan is het waarschijnlijk dat je sowieso niet vooraf hoeft te reserveren. Als je zeker wilt zijn kun je proberen om te e-mailen naar dit adres: reservas.ecoturismo@parquesnacionales.gov.co. En daar je reservering maken (het beste schrijven in het Spaans).

Je kunt er ook voor kiezen een georganiseerde tour te regelen. Klik hier voor een tour naar Chingaza vanuit Bogotá.

 


Naar Chingaza op een dagtrip vanaf Bogotá of verblijven in de regio?


De wandeling naar Lagunas de Siecha kun je prima doen tijdens een dagtrip vanaf Bogotá. Je moet dan wel vroeg weggaan en reken erop dat je laat weer terug bent.

Het is echter geen straf om een paar nachtjes te verblijven in Guasca of deze regio. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit bijzondere hotel bij een familie die zelfvoorzienend leeft. Of verblijf in het leuke Sopó. In bijvoorbeeld het prachtige Casa Agrreste. Vanaf hier kun je ook nog gaan paragliden in Colombia of gaan klimmen op de rotsen van Suesca. Ook in Guasca vind je mooie hotels. En wat dacht je van Guatavita? Dit pittoreske witte dorpje heeft veel te bieden en er is enorm veel te doen in de omgeving. Bekijk hier de hotels en campings. Ik zou zelf aanraden minstens een paar dagen in deze prachtige regio te verblijven. Zo ontdek je Colombia op een andere manier!

Check hier de omgeving en de hotels (uitzoomen voor een grote gebied)



Booking.com

 


Nationaal Park Chingaza: een natuurwonder in Colombia. Ontdek een bijzonder ecosysteem zoals je bijna nergens ter wereld ziet en geniet van prachtige vergezichten! Klik hier voor andere hikes in Colombia door páramo.


In dit artikel staan affiliatie links. Klik hier voor meer informatie.


 

Lees meer!

11 reacties

Stephane Reinink 1 januari 2020 - 18:45

Hoi Sabine, hartelijk dank voor dit verslag en de heldere routebeschrijving. Wij wonen in China en zijn op bezoek bij vrienden in Bogota. Als enthousiast hiker kon een stevige wandeling niet ontbreken in ons programma en nadat mijn vrienden Chingaza als optie gaven, kwam ik op je website uit. We hebben de route op 30 december gedaan en het was werkelijk fantastisch (plus de reis ernaartoe een waar avontuur). Zeker een van de hoogtepunten van dit bezoek naar het andere eind van de wereld! Dus nogmaals dank, en beste wensen voor 2020.

Reply
Kathleen 27 maart 2019 - 17:16

Hoe lang doe je er over, denk je, om met een taxi van Bogota naar het bezoekerscentrum van Chingaza NP te rijden?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 april 2019 - 13:04

Ongeveer 2,5 uur. Afhankelijk ook van hoe druk het in Bogotá is en waar in Bogotá je bent.

Reply
Kathleen 24 april 2019 - 09:50

Via welke toegang ga je vanuit Bogota dan best het park in, want als ik in googlemaps de route intik dan kom ik op meer dan 4 uur uit?! En welke toegang neem je best als je van Guasca komt? Bedankt nogmaals voor de info!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 april 2019 - 14:23

Je gaat via Guasca, zoals onder praktisch staat uitgelegd en met het kaartje. Er zijn meerdere toegangen maar elke toegang is een andere route. De toegang vanaf Guasca is bij Lagunas de Siecha naar de gelijknamige wandeling, zoals op het kaartje staat ook. Het is met het OV best lastig hoor, je moet een hoop lopen om bij de ingang te komen. Is dat wat je bedoelt? Want weet niet hoe ik het nog specifieker kan zeggen 🙂

Reply
Peter van Rooij 24 februari 2019 - 03:39

Hoi Sabine Ik volg je al een tijdje, je leuke verhalen en ervaringen van het prachtige land Colombia zijn een inspiratie geweest om het land zelf te bezoeken. Wij zijn nu weer thuis, we zijn er geweest van 26 jan tot 19 febr auto gehuurd en rond getrokken gestart in Guasca en 5 nachtjes geslapen in Reserva Naturel Bosque de Niebla, prachtig verblijf in de bergen in Guasca dus, vanhieruit ook na r Lagunas de Siecha , ja die slechte weg ernaar toe vergeten wij niet meer, we hadden een 4×4 maar op gegeven moment moesten wij omkeren, een stuk van 10 meter was zo slecht dat wij het niet aan gedurfd hebben om hier doorheen te gaan, dus terug, en dus naar een een andere toegang gegaan, dit ging zonder problemen. Oh Sabine nog even dit, als iemand dus een auto huurt in Colombia, moet je je goed voorbereiden over het systeem Pico Y Placa en iedere keer weer kijken op internet, kan zo ineens veranderen. Pico Y Placa een systeem wanneer je wel mag rijden met je auto in de steden. Mvgr Peter van Rooij.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 februari 2019 - 10:26

Dankjewel Peter voor je leuke reactie! En wat tof dat jullie naar Guasca en Lagunas de Siecha zijn geweest! 😀 Er zijn inderdaad een paar andere routes. Wij gingen toevallig gisteren een andere route in Chingaza hiken, bij La Calera, en vanaf daar kun je ook naar Lagunas de Siecha, het is alleen veel meer kilometers rijden dan vanaf Guasca.

Ja Pico y Placa is heel irritant inderdaad. Ikzelf ga nooit naar Bogotá als ik pico y placa heb. Toen jij er was was het volgens mij net de week met code oranje dat er de hele dag pico y placa was, maar normaal gesproken is het heel simpel: kentekens met een oneven laatste nummer mogen tussen 6 en 8.30AM en tussen 3 en 8PM niet rijden in Bogotá en voor kentekens met een laatste nummer dat even is op even dagen. Ikzelf ga dus nooit op even dagen naar Bogotá haha 🙂

Groetjes,
Sabine

Reply
Marilyne 18 februari 2019 - 05:52

Wat mooi! Ik plan een reis naar Colombia in november. Begrijp ik het goed dat het zonder een auto te huren niet mogelijk is om bij het bezoekerscentrum afgezet te worden? Ik denk niet dat het heel aangenaam is om de vrij lange wandeling naar het centrum te doen, dan aan de échte hike te beginnen en en dan helemaal terug te lopen (+ natuurlijk vervoer terug regelen). Vergis ik me?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 22 februari 2019 - 09:28

Dankjewel! Klopt, het is een vrij onaangename wandeling 🙂 Je kunt er wel komen zonder huurauto, maar dan moet je een taxi vinden die de route wil rijden. Mogelijk is die er wel. Wat je ook kunt doen is een hotel zoeken in de buurt en bellen naar dat hotel of ze vervoer aanbieden naar de ingang. Die is er vast wel, want veel rural hotels hebben een 4×4 en doen dat graag tegen betaling. Op die manier hoef je niet dat hele stuk te lopen. Toen wij er waren waren er trouwens wel 2 mensen die ook gingen lopen, maar het lijkt me erg pittig…

Reply
Els 18 februari 2019 - 05:13

Wat een mooi gebied en wat een leuk verhaal!
xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 22 februari 2019 - 09:09

Dankjewel mams! xx

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!