Home Boyacá Puente de Boyacá: dé plek voor een (historische) stop tijdens een lange rit in Colombia
Puente de Boyacá - Monument Colombia

Puente de Boyacá: dé plek voor een (historische) stop tijdens een lange rit in Colombia

door Sabine
Languages / Talen:

Eén van de belangrijkste momenten uit de Colombiaanse geschiedenis is toch wel de slag om de onafhankelijkheid. En hét monument dat daar bijhoort is Puente de Boyacá (de brug van Boyacá). Als je als reiziger met de bus vanuit Bogotá naar het noorden reist, bijvoorbeeld naar Villa de Leyva of San Gil, dan is er een grote kans dat je langs deze bijzondere plek komt. Vanaf de weg zie je meteen dat er iets is, want dit monument is niet een klein standbeeldje, maar een heel terrein waar je je wel even kunt vermaken. In dit artikel vertel ik je over de geschiedenis, lees je wat je allemaal kunt zien en doen bij het monument en kun je genieten van de foto’s. Puente de Boyacá: ontdek een beetje meer van Colombia!

Hier werd de slag om de onafhankelijkheid uitgevochten

Puente de Boyacá is een nationaal monument met een belangrijke betekenis voor de Colombiaanse geschiedenis. Op 7 augustus 1819 werd hier op deze plek de Slag om Boyacá uitgevochten, met als doel onafhankelijkheid van wat toen nog Nueva Granada heette, en later een onafhankelijk Colombia werd. Het bevrijdingsleger, onder leiding van Simón Bolívar, Francisco de Paula Santander en José Antonio Anzoátegui, versloeg samen met de Engelsen de Spanjaarden. Hedendaags prijken de standbeelden van onder andere Bolívar en Santander trots op deze plek, en elk jaar op 7 augustus wordt in Colombia de grote overwinning opnieuw gevierd.

Foto: Plaza de Banderas via Shutterstock

 

Wat is er te zien? De monumenten en beelden.

Puente de Boyacá is niet één bouwwerk, maar een klein natuurgebied waar je allerlei monumenten en standbeelden vindt:

  • Het monument van bevrijder Simón Bolívar. Op het hoogste punt van deze belangrijke plek staat een groot bouwwerk, ook wel ‘Von Miller’ genoemd. Maar liefst 18 meter hoog steekt Simón Bolívar overal bovenuit. Bolívar is omgeven door vijf vrouwen die symbool staan voor de vijf naties die destijds zijn bevrijd door deze held: Colombia, Venezuela, Peru, Ecuador en Bolivia. Aan de voorzijde zie je het standbeeld van Clio, de muze van de geschiedenis die een manuscript vasthoudt.
  • Het standbeeld van Generaal Francisco de Paula Santander. Dit standbeeld vind je meer naar beneden, samen met de Obelisk, op de Plaza de Banderas, als eerbetoon aan de bevrijders.
  • De Arc de Triomphe (Triomfboog). In het noordwesten vind je de Arc de Triomphe, opgedragen aan alle officieren en soldaten die deelnamen aan de strijd. Aan de bovenkant staan drie gezichten die het Colombiaanse volk symboliseren: inheems, Spaans en Afrikaans.
  • De Obelisk Victoria van Boyacá.
  • De vlaggen van de 123 gemeenten in Boyacá. Dit valt je waarschijnlijk als eerste op als je deze plek nadert.
  • Plaza de Banderas en de vlam van de vrijheid. Op één van de belangrijkste en meest opvallende plekken op Puente de Boyacá, waar de vlaggen en het vuur je aandacht trekken.
  • Puente de Boyacá. Het beroemde bruggetje van Boyacá. Het is maar een klein bruggetje en veel minder opvallend dan de andere monumenten, maar wel dé plek waar de strijd plaatsvond.
  • Er is ook een kapelletje waar regelmatig diensten worden gehouden.

Naast de monumenten zijn er ook enkele restaurants en een toilet. Als je heel vroeg arriveert is de plek vrijwel uitgestorven, maar later op de dag wordt het drukken. Er schijnt ook een museum te zijn, maar deze heb ik nooit open gezien. Misschien omdat wij er altijd heel vroeg waren (rond 7 a 8 uur in de ochtend). Met kerst wordt Puente de Boyacá mooi verlicht.

Foto: de brug via Shutterstock

 

Wat is er te doen?

Zelf ben ik al een stuk of vijf keer gestopt bij Puente de Boyacá. Als je namelijk vroeg vertrekt is het de ideale plaats om even te wandelen of te eten. Als we met de auto weggaan nemen we meestal zelf eten en drinken mee, dan lopen we de trappen op naar Simón Bolívar en genieten we met ons broodje en koffie van het uitzicht. Voordat we verder rijden is dit tevens hét moment om even naar de toilet te gaan. De omgeving is prachtig en de frisse lucht doet je echt goed. Je kunt ook nog een wandeling maken langs alle monumenten die er staan. Het zal je verbazen hoe groot dit terrein is. Het leuke aan Puente de Boyacá is ook dat je er door de hoge ligging allerlei weertypen kunt verwachten. Zo zaten we een keer in de wolken en zagen we helemaal niets, en een andere keer was het helemaal helder met zon. De wolken bij zonsopkomst geven een mysterieus tintje aan deze plek midden in de natuur.

 

Puente de Boyacá: praktisch

Waar ligt Puente de Boyacá?

Puente de Boyacá is gelegen op zo’n 110 kilometer vanaf Bogotá naar het noorden langs de Pan-Amerikaanse weg, 14 kilometer ten zuiden van de stad Tunja, in een vallei die wordt doorkruist door de Teatinos-rivier. Als je vanuit Bogotá naar het noorden rijdt kom je er dus vanzelf langs en zie je het monument vanaf de weg. Er zijn restaurantjes en toiletten en soms zijn er evenementen, bijvoorbeeld een markt voor de kerst. Het monument is gelegen op 2820 meter hoogte, dus temperaturen van 25 graden hoef je er niet te verwachten. Wél prachtige uitzichten (als je niet in de wolken zit)!

Hoe kom je er?

Als je de kans krijgt om er te stoppen op de route zou ik dat zeker doen. Echter, alleen naar het monument rijden voor het monument gaat wellicht wat ver, maar als je er langs komt is het een fantastische plek om je broodje met koffie te eten en even te ontspannen tijdens een lange reis! Je komt er dus als de bus er stopt of als je met de auto naar het noorden (of zuiden) reist. Het is tevens dichtbij Villa de Leyva (ongeveer 1 a 1,5 uur) en Tunja.

 


Tijdens een lange rit stoppen was nog nooit zo leuk en interessant!


 


 

Lees meer!

17 reacties

Els 11 juni 2017 - 02:05

Interessant stukje! Iets voor de volgende keer misschien?
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 juni 2017 - 10:54

Ja leuk! Jullie zijn er wel langs gekomen, maar toen zaten we in de bus en die stopte er niet. Als we met de auto gaan gaan we zeker stoppen! x

Reply
wilma 10 juni 2017 - 22:40

I like those interesting stops. You are blessed to live in such a beautiful country.
Thanks for sharing.
Say hi to ur hubby!
Wilma

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 juni 2017 - 10:53

Thank you for your nice comment! Hugs from Bogotá! x

Reply
Alie van Piggelen-de Vries 9 juni 2017 - 15:16

Prachtige historische plek dus. Inderdaad mooi om even te stoppen als je op doorreis bent maar ook mooi om even te wandelen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 juni 2017 - 16:37

Ja een prachtige plek! Stoppen langs de (snel)weg was nog nooit zo leuk!

Reply
Natasja 9 juni 2017 - 03:38

Wauw wat een mooie plekjes…je hebt gelijk dat ziet er uit als een paradijs!!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 juni 2017 - 11:02

Ja echt heel mooi! Toch leuker om te stoppen dan bij een benzinestation onderweg naar Frankrijk 😀

Reply
esther 8 juni 2017 - 09:45

Ja leuk vooral als stop op weg naar andere plaatsen. Dat bruggetje is echt heel klein en schijnt niet de originele brug te zijn….de rivier was op het moment van de strijd groter…anders kon je gewoon naar de overkant lopen! Wij gaan altijd even op de enorme steen tegenover de brug picknicken…voor de kinderen een lekker speelmoment!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 juni 2017 - 11:04

Ja een heel leuke stop! Wij lopen altijd naar boven naar Simón Bolívar. Eén keer was het er zo koud dat we maar kort zijn gebleven haha.

Reply
Morgaine 8 juni 2017 - 01:18

Wauw prachtig, ik snap waarom je graag terug gaat daarheen, van die plekjes, waar van alles is, daar hou ik nu ook van, wat wel te zien is nu ook, hahaha

Schitterende foto’s ik heb even op en top zitten genieten. Alleen dat weer daar he, zo anders dan ik altijd heb gedacht 😉

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 juni 2017 - 11:06

Dankjewel, wat lief! 🙂 Die stops langs de weg zoals je kent in Nederland, Duitsland en Frankrijk bijvoorbeeld, die bestaan hier niet. Soms zit je dus uren en uren in de auto zonder wat tegen te komen om te stoppen. Dit is dus echt een zeer aangename plek, ook omdat het niet een standaard iets is, maar meteen een prachtig gebied waar je er ook echt even uit kunt. xx

Reply
Morgaine 10 juni 2017 - 03:31

Dat snap ik helemaal, ik zou dat absoluut weleens willen ervaren, dat niet kunnen stoppen en urenlang, hahaha

Lijkt me ook soms jammer om wat je wel ziet en tegenkomt en dan denkt, camera momentje! 😉 Maar ja, die stops hier, vaak zitten die ook op plekken waar het de moeite niet waard is… maar even daarvoor waar je niet kunt stoppen wel 😀

X

Reply
Yvonne 7 juni 2017 - 23:00

Weer wat geleerd. Mooie plek hoor.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 juni 2017 - 11:06

Dankjewel!

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!