Home Peru Rondreis Peru #5 | 2-Daagse tour Colca Canyon vanuit Arequipa
Fietsen in de Colca Canyon Peru

Rondreis Peru #5 | 2-Daagse tour Colca Canyon vanuit Arequipa

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

De Colca Canyon, of Colcavallei, is één van de meest populaire bestemmingen in Peru. Toch wilden we deze groene oase vanuit Arequipa in eerste instantie overslaan, maar uiteindelijk zijn we heel blij dat we toch die 2-daagse tour hebben geboekt. Er zijn veel mogelijkheden om de Colca Canyon te bezoeken. Alleen of met een georganiseerde tour, en van 1 dag tot 5 dagen of langer. Afhankelijk van je voorkeuren, budget en van hoeveel tijd je hebt. Wij kozen voor een georganiseerde tour van 2 dagen (1 nacht) die ons niet alleen de klassieke Colca Canyon liet zien, maar die vooral gericht was op een unieke ervaring zonder massatoerisme. Zo gingen we fietsen in de Colca Canyon, bezochten we bijzondere rotsformaties en verbleven we in een verlaten dorpje. Benieuwd naar dit natuurwonder in Peru en specifiek deze tour? Lees dan snel verder!


De Colca Canyon: de op 1 na diepste kloof ter wereld


Wist je dat de Colca Canyon in Peru maar liefst twee keer zo diep is als de beroemde Grand Canyon in de VS? De Colcavallei dus, gelegen op 160 kilometer van Arequipa een walhalla van natuur, cultuur en traditie. De lokale bevolking maakt nog steeds gebruik van de traditionele landbouwterrassen die zo kenmerkend zijn voor deze vallei. Ooit werden deze door de Inca’s aangelegd. Daarnaast is de Colca Canyon het leefgebied van de Andes Condor. Vanuit Arequipa gaat er één weg naar de Colcavallei. Deze route brengt je naar een hoogte van bijna 5000 meter, wat gekke dingen met je doet. Een perfecte plek om coca bladeren uit te proberen dus. Eenmaal over die hoge berg heen, ben je in de Colca Canyon op ongeveer 3500 meter hoogte.

 


Een 2-daagse tour door de Colca Canyon: fietsen, condors, hiken, rotsformaties en meer!


Na een hele tijd zoeken naar de perfecte tour voor de Colca Canyon kwamen we uit bij Colca Trek. Een organisatie die al jaren bestaat en een heel goede reputatie heeft. Toen we de prijs hoorden moesten we even nadenken, maar achteraf was het het geld meer dan waard. Wauw wat een geweldige tour, perfect georganiseerd, kleinschalig en ook nog buiten de gebaande paden. Helemaal in ons straatje en een echte aanrader. Alle praktische informatie, waaronder kosten, lees je overigens onderaan dit artikel.

Eerst neem ik je mee op deze 2-daagse tour!

Colca Canyon dag 1

Anders dan bij veel andere tours naar de Colcavallei start die bij Colca Trek ‘pas’ om 7 uur in de ochtend. Heel fijn. We worden opgehaald met een klein busje met zo’n 10 personen. De gids Salome is een fantastisch leuk mens dat ontzettend veel weet en vertelt over waar we zijn. Onderweg naar de eerste stop komen we langs hoge vulkanen, uitgestrekte vlakten en vele alpaca’s, lama’s en vicuñas. Ook maken we af en toe een stop om coca-thee te drinken. En omdat we de hoogte ingaan tot 5000 meter leren we hoe we coca bladeren moeten kauwen. Ik vond het niet lekker, maar leuk om geprobeerd te hebben was het wel.

 

Stop 1: een wandeling door bijzondere rotsformaties

De eerste stop is bij een gebied met bijzondere rotsformaties binnen het Salinas y Aguada Blanca National Reserve waar we doorheen rijden. Hier maken we een wandeling van een uur en kijken we onze ogen uit. Zo mooi om te zien! En nog mooier: niemand anders lijkt hier te stoppen en we zijn dan ook de enige toeristen.

 

Stop 2: het hoogste punt op de route naar de Colcavallei

Na de rotsformaties rijden we verder naar het hoogste punt op 4910 meter: Mirador del Andes. Hoewel we in de auto zitten en dus geen inspanning leveren voelen we de hoogte wel. Gelukkig hebben we alleen een beetje last van hoofdpijn en kunnen we op deze prachtige plek genieten van de waanzinnige uitzichten op de vulkanen rondom Arequipa. Zoals je op de foto’s ziet is één vulkaan actief.

 

Stop 3: wandelen en overnachten in Pinchollo

We rijden door tot Chivay, waar we een heerlijk lunch buffet voorgeschoteld krijgen. Heel veel vegetarische opties, wifi beschikbaar en een schone toilet aanwezig. Omdat Colca Trek erg is gericht op een meer unieke ervaring en minder massatoerisme verlaten we het drukke gebied rondom Chivay en rijden we naar Pinchollo. Een authentiek minidorpje waar we de enige toeristen zijn, met een prachtig hotel. Wauw wat een plek om te verblijven! Niet alleen hebben we een waanzinnig uitzicht, ook is het er behoorlijk luxe. Absoluut een aanrader.

 

Na een halfuurtje rusten en spullen uitpakken maken we voor het diner de laatste wandeling van de dag: bij zonsondergang naar de Colca Canyon. Gewapend met camera’s, mutsen, handschoenen en een zaklamp gaan we op pad. Het is behoorlijk koud hier op 3700 meter hoogte. Pinchollo blijkt een enorm schattig en verlaten dorpje aan de rand van de vallei. Als het donker wordt lopen we met onze zaklampen weer terug naar het hotel voor een heerlijk diner. We gaan vroeg slapen, want de volgende ochtend om 6.20u staat het ontbijt weer klaar.

 

Colca Canyon dag 2

Dag twee begint vroeg met een ontbijt en een pakketje met tussendoortjes. Om 7 uur gaan we op pad voor de eerste stop van de dag: de condors. Ook gaan we fietsen en wandelen, om uiteindelijk in de avond weer terug te komen in Arequipa.

Stop 1: Cruz del Condor

Op slechts 10 minuten rijden van het hotel ligt één van de meest bekende spots van de Colca Canyon: Cruz del Condor. Dit is dé plek waar alle toeristen komen om condors te spotten. Als ze mazzel hebben. Omdat we vroeg zijn is er nog bijna niemand, behalve, jawel, condors! Het is lastig ze op de foto te krijgen, zeker als ze vliegen, maar het is zowaar gelukt. Overigens hebben we op een andere plek nog meer condors gezien, maar daarover later meer.

 

Stop 2: fietsen in de Colca Canyon

Na Cruz del Condor staan er fietsen voor ons klaar, waarmee we in 1,5 uur naar het dorpje Cabanaconde fietsen. Aan deze kant van de vallei was het verbazend rustig: nagenoeg geen verkeer en geen toeristen. Wat het een stuk makkelijker maakte om over de ‘grote’ weg te fietsen. De uitzichten waren werkelijk fantastisch!

 

Mirador de Tapay

Tijdens de fietstocht stoppen we bij Mirador de Tapay. Dit is net als Cruz del Condor een stop om condors te kijken, alleen deze is minder bekend. En precies hier zien we meer condors dan bij Cruz del Condor. Wat een bijzondere beesten zijn dat toch!

 

Cabanaconde

Uiteindelijk komen we aan bij Cabanaconde, en wauw wat een waanzinnig uitzicht hier op de landbouwterrassen. De hele route heeft de wagen met onze gids achter ons gereden, en hier stappen we weer in om terug te rijden naar de laatste stop voor de lunch.

 

Stop 3: wandelen langs cactussen en sancayo eten

Voordat we voor de lunch terug gaan naar het hotel gaan we eerst nog een uur hiken langs een meertje over een route vol met hoge cactussen. Een prachtige route waar we kennismaken met het fruit dat aan de cactussen groeit: sancayo. Dat zijn de cactus-bolletjes die je op de foto’s ziet. Een zuur fruit dat goed schijnt te zijn om je cholesterol te verlagen.

 

Na deze wandeling gaan we terug naar het hotel om te lunchen. Vervolgens rijden we naar Chivay, waar vier mensen van de groep overstappen op een andere bus die naar Puno gaat. Wij rijden door om terug te gaan naar Arequipa.

 


Colca Canyon praktisch


De Colca Canyon alleen of met een georganiseerde tour?

Zoals eerder gezegd zijn er vele mogelijkheden om de Colca Canyon te bezoeken. Het eerste wat je jezelf moet afvragen is of je alleen op pad wilt gaan of je aansluit bij een georganiseerde tour. Als je de tijd hebt en zin heb om alles zelf uit te zoeken is het alleen in ieder geval prima te doen. Wij hadden daar geen zin in en dus boekten we een georganiseerde tour. Een goede keuze voor ons. Wil je toch alleen de Colcavallei bezoeken? Klik dan hier voor zeer uitgebreide informatie over trekking-routes, vervoer, kosten, hotels en meer.

Colca Trek: hoe was het?

Wij boekten een tour bij Colca Trek, die in de Lonely Planet een heel goede review heeft. Colca Trek staat bekend om de alternatieve manier om dingen aan te pakken en ze hebben hiermee al jaren ervaring. Vanwege de prijs twijfelden we even, maar ik vond het elke cent waard. De groep was klein, de wagen luxe, een goede chauffeur en een zeer kundige gids die vele talen spreekt. Het hotel was wat luxer, het eten perfect en de excursies geweldig. De organisatie was ook echt fantastisch, zelden zo goed meegemaakt. Natuurlijk hebben we in 2 dagen lang niet alles van de Colca Canyon gezien en hebben we ook niet in de kloof zelf gelopen, maar het was absoluut voldoende om een goede indruk te krijgen.

De kosten

We betaalden voor deze 2-daagse tour ruim 545 soles per persoon (140 euro), maar voor wat je krijgt is dat eigenlijk vrij weinig. Alles zit hierbij inclusief: luxe hotel, vervoer, gids, entree tot de Colca Canyon, eten, lunchpakketje, etc. De enige extra kosten die erbij kwamen was als je extra drinken wilde kopen, zoals onderweg coca thee, flesjes water of wijn in het hotel. Omdat wij met een water-to-go waterfilter fles reisden hebben we geen kosten gehad aan water en dronken we overal uit de kraan. Verder was alles inclusief. Voor ons het geld meer dan waard.

Wat mee te nemen en waar laat je je bagage

Voor de Colca Canyon hoef je alleen mee te nemen wat je dan nodig hebt. Onze backpacks hebben wij in het hotel gelaten en bij terugkomst weer opgehaald. Ik kan me voorstellen dat geen hotel daar moeilijk over doet. Wij hadden alleen onze daypack mee met daarin een ondergoed, toiletspullen, extra sokken, slippers, een muts, handschoenen, een hoed/pet tegen de zon, zonnebrandcrème, een pyjama en een extra shirt voor de volgende dag. Neem vooral laagjes mee, want je zult het zowel warm als koud hebben.

Verder reizen door Peru na de Colca Canyon

Er zijn meerdere opties om na de Colca Canyon verder te reizen door Peru:

  1. Terug naar Arequipa om daar nog een dag of langer te zijn.
  2. Verder reizen richting Nazca, Huacachina, Paracas of Lima.
  3. Vanuit de Colca Canyon direct door naar Puno voor het Titicacameer.
  4. Terug naar Arequipa en vanuit daar verder reizen naar Puno of Cusco.

Wij deden de laatste optie. Ongeveer rond 4 uur waren we terug in Arequipa en om 9 uur in de avond vertrok onze nachtbus naar Cusco. Dit was allemaal prima te redden en we hadden zelfs nog tijd om in Arequipa wat te drinken. We reisden overigens met busmaatschappij Cruz del Sur.

 


De Colca Canyon in Peru is absoluut één van de hoogtepunten van onze reis. Mis het niet! Klik hier voor alle artikelen over reizen door Peru.


In dit artikel staan affiliatie links. Klik hier voor meer informatie. Dit is geen samenwerking met Colca Trek, maar een oprechte aanbeveling.


 

Lees meer!

7 reacties

Morgaine 15 augustus 2019 - 09:14

Djiez… dit blog had ik al in vieren opgedeeld denk ik, wat een prachtige foto’s en zoveel dat ik niet eens weet waar ik dan op moet reageren of mijn reactie wordt net zo lang als jouw blog 😉

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 22 augustus 2019 - 11:04

Haha dankjewel! Ja meer blogs voor 1 ding zag ik niet zo zitten, doe ik alleen als het over Colombia gaat haha 😀

Reply
Morgaine 23 augustus 2019 - 02:10

Het kan teveel zijn zo, ook voor reizen, ik kan 1 reis al over 10 blogs verdelen 😉 Element of surprise.

X

Reply
Els 11 augustus 2019 - 07:30

Jullie energie raakt geloof ik nooit op ! Wat een tempo.
Mooie foto’s en de kleur van Jimmy zijn broek past elke keer perfect in het plaatje. Alsof het zo uitgezocht is.
XXX

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 22 augustus 2019 - 11:02

Haha ja Jimmy is sowieso altijd mega fotogeniek, al zou hij in een juten zak lopen haha 😛

Reply
Jan Joore 11 augustus 2019 - 01:33

Mooie foto’s. Prachtig die cactussen met hun heerlijke vruchten. Ik kende eigenlijk alleen de vruchten van een Opuntia maar die zijn zoet.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 22 augustus 2019 - 10:59

Dankjewel! Ja heel mooi die hoge cactussen! Volgens mij hebben wij de vruchten van een Opuntia op het landgoed. Maar heb ze eerlijk gezegd nog nooit geprobeerd haha. Ben nu wel nieuwsgierig 😀

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!