Zeg Peru en je denkt aan Arequipa. De witte stad in het zuidwesten van het land, omringt door met sneeuw bedekte vulkanen. Immens populair onder toeristen en expats en niet voor niets. Arequipa zelf is niet alleen heel mooi en gezellig, de stad is ook nog eens de toegangspoort tot de groene Colca Vallei vier uur verderop. In dit artikel ons verslag van 2 dagen Arequipa, inclusief het mooiste klooster ter wereld en een hotel dat je beter kunt vermijden.
Arequipa: de witte stad van Peru
Arequipa is met ruim een miljoen inwoners na Lima de grootste stad van Peru. De stad ligt op 2.328 meter hoogte en is daarom een ideale plek om onderweg naar Puno en Cusco aan de hoogte te wennen. Arequipa is omgeven door hoge vulkanen die je ook kunt beklimmen. Misti (5.822 meter hoog), Pichu Pichu (5.664 meter hoog) en Chachani (6.057 meter hoog). De vulkanen torenen hoog boven de stad uit, wat prachtige beelden oplevert. Het klimaat van Arequipa is heerlijk. Maar liefst 300 dagen per jaar schijnt de zon en het regent weinig. Door de hogere ligging wordt het zelden warmer dan 25 graden en koelt het in de nacht af tot zo’n 5 graden.
Â
Wat is er te doen in Arequipa?
Heel veel! In de twee dagen dat we er waren hebben we maar een paar dingen kunnen bezoeken. Doe een Free Walking Tour in Arequipa om meer te zien en te leren over deze mooie stad.
Museo Santuarios Andinos: de mummie van Inca-meisje Juanita
Een echte must-see in Arequipa. Hoewel dit museum bekend staat om het bevroren 12-jarige Inca meisje Juanita dat in de bergen werd gevonden, is de rest van het museum ook erg interessant. Je gaat mee op een tour en leert over de bergbeklimmers en wat er allemaal is gevonden tijdens de expedities. Als laatste kom je bij Juanita, die in de jaren 1450 werd geofferd aan de Goden. Binnen mag je geen foto’s maken. Entree kost 20 soles (5,50 euro; juli 2019).
Â
Uitzichtpunt van Yanahuara
Een beetje uit het stadscentrum heb je een dure wijk waar je door schattige straatjes naar boven loopt tot Plaza de Yanahuara en de gelijknamige kerk. Naast dat dit een populaire plek is om te trouwen en je er het museum Del Vino y Pisco vindt is het vooral een prachtige plek voor een uitzicht over de stad. Vanaf waar je de vulkaan Misti bijna kunt aanraken. Eet er typisch kaas-ijs (waar geen kaas in zit) en geniet van een andere wijk en het mooie uitzicht!
Â
La Catedral
Op het Plaza de Armas vind je de enorme kathedraal. Er is zelfs geen andere kathedraal in Peru die de hele breedte van een plein in beslag neemt. De kathedraal stamt origineel uit het jaar 1656, maar werd in 1844Â getroffen door een brand. Na de kathedraal herbouwd te hebben stortte een groot deel in tijdens de aardbeving van 1868. Veel van wat je nu ziet is dus redelijk recent gebouwd. Je kunt de kathedraal gratis bezoeken tijdens beperkte openingstijden.
Â
Wat is er nog meer te doen?
Natuurlijk het klooster in Arequipa, maar dit vind je hieronder. Daarnaast zijn er nog veel meer musea, pleintjes en kerken. En is het simpelweg heerlijk om door de witte straatjes te struinen. Ook kun je dagtrips maken naar de bergen of mountainbiken. Alles over wat er te doen is in Arequipa vind je in de Lonely Planet Peru.
Â
Het kleurrijke klooster: Monasterio de Santa Catalina
Dit hoort natuurlijk eigenlijk onder wat er te doen is, maar dit klooster is zo bijzonder mooi dat het een eigen plekje verdient. Ik ben toch al in aardig wat kloosters geweest, maar geen was er zo bijzonder als deze.
Het klooster van Santa Catalina wordt ook wel een stad binnen de stad genoemd. En niet voor niets. Het is niet een gewoon klooster waar je in een halfuurtje doorheen bent, maar een heel complex aan straten, huizenblokken en binnenpleintjes. Met recht een dorp op zich. Santa Catalina werd gesticht in 1579 en bewoond door nonnen uit diverse sociale klassen. Het klooster was helemaal afgesloten van de buitenwereld.
Â
Bezoek het klooster
De entree tot het klooster in Arequipa kost 40 soles (11 euro, juli 2019), inclusief een routekaart met uitleg over het klooster. Je kunt ook een gids boeken bij de ingang, maar wij wandelden op ons eigen gemakje door de kleurrijke straatjes. Bezoek het klooster bij openingstijd of later in de middag. Al snel komen hele groepen toeristen naar binnen die je daardoor makkelijk kunt vermijden.
In het klooster loop je een route door de knalroze straatjes en de felblauwe pleintjes. Maar niet alleen de buitenkant is interessant. In de kamers en vertrekken vind je schilderijen, voorwerpen en vele oude keukens. Bewonder de bijzondere architectuur en ontdek hoe de nonnen leefden.
Neem de tijd voor Monasterio de Santa Catalina: dat heb je nodig. Wij waren er zo’n 3 a 4 uur zoet en dat zonder gids. Vergeet ook aan het eind niet het trappetje te beklimmen voor een mooi uitzicht.
Ik kan me geen ander klooster herinneren dat zo kleurrijk was als deze. Echt niet te missen in Arequipa!
Â
Vegetarisch eten in Arequipa
Net als in Lima kun je ook in Arequipa heel goed vegetarisch en veganistisch eten. Op de website van Happy Cow vind je diverse restaurants in het centrum voor vegetariërs. Wij aten meerdere keren bij vegan restaurant Prana. Een gezellige plek met een binnenplaats om buiten te zitten, en ook binnen is het fijn vertoeven. Ze hebben er veel vleesvervangers en groente, en ook de taartjes zijn heerlijk. Er is wifi en een schone toilet. Echt een aanrader!
Â
Arequipa praktisch
Hoe kom je in Arequipa?
Zoals alles in Peru is ook Arequipa makkelijk te bereiken met de bus (of het vliegtuig). Wij reisden vanaf Huacachina (Ica) met de nachtbus naar Arequipa. Maar je kunt er ook komen vanaf Puno, Cusco of direct vanaf Lima. Of elke andere plek op die route. De nachtbus regelden we bij Cruz del Sur en we kozen voor de luxe variant waar de stoelen helemaal plat konden. Ons busticket kochten we 2 dagen eerder toen we in Paracas waren.
Verder reizen door Peru vanaf Arequipa
Vanaf Arequipa kun je naar de Colca Canyon en vanaf daar direct naar Puno. Je kunt ook, zoals wij deden, terug naar Arequipa en vanaf daar je reis vervolgen. Er gaan directe bussen naar onder andere Ica, Paracas, Lima, Puno en Cusco. Wij hebben het Titicacameer overgeslagen en gingen met de nachtbus direct naar Cusco.
Hoeveel tijd heb je nodig voor de stad?
Je kunt in 1 of 2 dagen al heel veel zien, al kost het klooster best wel even tijd. Wij vonden twee hele dagen perfect, maar zoals ik altijd zeg: een stad leer je pas echt goed kennen als je er langer bent. Er is zowel in als rondom Arequipa veel te doen en je zult je dan ook zeker prima een week of langer kunnen vermaken. Zo hebben wij een hoop musea gemist en ook een hike naar de nabijgelegen vulkanen lijkt me best tof.
Wil je meer zien van Arequipa en de stad beter leren kennen? Doe dan een Free Walking Tour.
Verblijven in Arequipa
Wij verbleven in Hotel La Posada del Cacique en dat was op dat moment echt geen aanrader. Mogelijk is het hedendaags overgenomen door een andere eigenaar en wel een aanrader.
Hotels in Arequipa
Eigenlijk hadden we één van deze drie hotels op het oog:
Arequipa heeft echter nog veel meer keus aan hotels. Van backpackers hostels om andere reizigers te ontmoeten tot meer rustigere plekjes in historische panden. Zoek hier je hotel:
Arequipa of Cusco: welke stad is leuker?
Een veel gestelde vraag heb ik gemerkt. Welke stad is leuker: Arequipa of Cusco? Hoewel Arequipa geweldig is, kan wat mij betreft niets tippen aan Cusco. Beiden zijn geweldige steden, maar als ik moet kiezen is de keuze makkelijk: Cusco is echt fantastisch. Zowel in als in de omgeving van de stad. In Cusco waren we overigens 1,5 week, in Arequipa maar 2 dagen.
Â
Gezellige terrasjes, een heerlijke klimaat, lekker eten, interessante musea en natuurlijk het kleurrijke klooster. Dat is Arequipa! Klik hier voor alle artikelen over onze reis door Peru.
In dit artikel staan affiliatie links. Klik hier voor meer informatie.
Â
10 reacties
Wauw, dat klooster, inderdaad prachtig, daar kunnen ze hier nog wat van leren qua kleurgebruik 😉
X
Haha ja precies! Ben sowieso dol op gekleurde huisjes 😀 xx
Leuk Sabine! Ik was voor een congres in Arequipa, had geen tijd voor het museum, maar we hadden de sociale avond in het klooster. ’s Avonds, eerst rondleiding bij kaarslicht en daarna eten en dansen op het waarschijnlijk ooit zo serene binnenplaatsje Mooie herinneringen. Bijzonder dat de meisjes die het klooster binnen gingen het equivalent moesten betalen van nu 10.000 euro om het klooster in te mogen. Het eerste jaar in een relatief kleine (maar niet eens zo heel erg kleine) kloostercel, daarna elk een huisje met zelfs een kamer apart voor hun “empleada” want die rijke dames gingen bidden, niet het huis schoonmaken en koken. Je ziet de wasplaatsen, de huisjes, de plek waar hun doodskist kwam (want alleen in die kist gingen ze het klooster weer uit). Ze leefden veel langer dan de vrouwen van hun generaties, waarschijnlijk doordat er natuurlijk geen moedersterfte was maar ook veel minder infecties door het zeer beperkte contact met de buitenwereld. Ja, heeeeeel bijzonder dat klooster. De gids dacht dat dat een prima leventje was want, zei de gids “moet je nagaan hoeveel beter deze meiden het hadden dan degenen die gingen trouwen”. Die dame heeft denk ik geen goed huwelijksleven! Ik kreeg het er wel benauwd van te denken dat 10jarige meisjes het klooster ingingen om er pas in hun doodskist weer uit te gaan. Maar absoluut: een heel bijzondere plek. En Arequipa is prachtig, zo droog overal eromheen, en die indrukwekkende vulkanen eromheen. Leuke blog weer!
Dankjewel Esther voor het delen van je ervaring! Heel bijzonder! Arequipa inderdaad een leuke plek, en alles in Peru aan die kant zo enorm droog. Is één grote zandbak haha. Die vulkanen zijn echt prachtig. Toen we naar de Colca Canyon gingen zagen we heel goed dat er uit eentje as komt. Zo apart om te zien!
Wat bijzonder dat het klooster met dorp nog intact is gebleven. Vaak is het verwoest door oorlog of gewoon vervallen. Mooi verhaal en foto’s.
Ja klopt, heel bijzonder! Is echt mooi intact en geeft een goed beeld van hoe de mensen toen leefden.
Kleurrijk hoor! Leuk verhaal.
xxx
Dankjewel! xx
Wat een prachtig klooster. Die kleuren.
Ja echt fantastisch mooi Geri!