Home Het dagelijkse leven Terugblik op april 2019: windsurfen in Colombia, geesten in huis, kamperen en meer!
Dagelijkse leven in Colombia

Terugblik op april 2019: windsurfen in Colombia, geesten in huis, kamperen en meer!

door Sabine
Languages / Talen:
 

Hoe ziet het leven in Colombia eruit? Wat voor gekke dingen gebeuren er hier op het platteland en wat heb ik allemaal gedaan en meegemaakt afgelopen maand? In deze terugblik zie je ons windsurfen in een koud meer in de Colombiaanse Andes, lees je wat voor enge dingen er hier gebeuren en vertel ik welke backpack-reis in juni we aan het voorbereiden zijn. Ook vierde ik afgelopen maand mijn verjaardag op een heel toffe locatie, danste ik de salsa en vallenato en zetten we onze tent op op een prachtige plek. Dit en meer + veel foto’s in de terugblik op april!


Mijn verjaardag vieren bij de hoogste waterval van Colombia


Op 11 april blies ik 34 kaarsjes uit en eigenlijk heb ik al jaren mijn verjaardag niet meer gevierd. Behalve met Jimmy dan, net als dit jaar. Vorig jaar nam hij me mee naar Popayán, dit jaar maakten we een heel toffe dagtrip naar Choachí. Het leuke aan Colombia vind ik altijd dat je na een paar uur rijden in een compleet andere omgeving bent en dat was nu ook weer het geval.

We bezochten eerst op een 3-uur durende hike de hoogste waterval van Colombia; in de middag gingen we relaxen in één van de bekendste thermaal baden rondom Bogotá. Waar de temperatuur hoger ligt dan bij ons in Sopó. Het was een fantastische dag!

 


Nieuwe muurschilderingen in Sopó


Misschien kun je je het artikel met de street art in ons Colombiaanse dorp Sopó nog herinneren? Het leuke is dat er steeds nieuwe street art bijkomt! Afgelopen maand werden er diverse nieuwe muurschilderingen gemaakt. Prachtige kleurrijke kunst die de straten van Sopó nóg mooier maken. Klik hier om meer te lezen over street art in Sopó en bekijk de routekaart die langs de muurschilderingen gaat.

 


Dagje kamperen in Neusa met Pasen


Tijdens Semana Santa (Pasen) was Jimmy een dagje vrij en besloten we naar het prachtige meer van Neusa te rijden. Bewapend met eten, de tent en een frisbee. We zochten een fijn plekje en gingen met Juaco aan de wandel. Onderweg bleek dat de waterstand van het meer enorm was gedaald ten opzichte van ons vorige bezoek, waardoor we nu op andere plekken konden komen. Het was er wegens Pasen behoorlijk druk en dat levert ook een hoop afval op. Onderweg probeerden we zoveel mogelijk afval in een zakje te stoppen om in de prullenbak te gooien, waar het hoort. Totdat na tien minuten onze tassen al vol waren. Onbegrijpelijk dat mensen hun troep niet gewoon kunnen weggooien/meenemen.

In de middag hebben we de tent opgezet, lekker geluncht, nog meer gewandeld en gefrisbeed. Heerlijk!

 


Surfen in Colombia


In Nederland zeilde ik al vanaf heel jong en deed ik enkele cursussen windsurfen. Nu is dat hier in Colombia, zeker in het Andesgebergte, stukken lastiger, maar het kán wel. We hebben na wat zoeken iemand gevonden die ons surfles wil geven en inmiddels is Jimmy alweer twee keer geweest waarvan ik één keer mee ging. En als het goed is gaan we vandaag weer (als er wind staat). Waar? Op het 2600 meter hoog gelegen meer van Sisga, op een uurtje rijden van ons huis. Het is er koud, de wind draait constant, het regent vaak en regelmatig valt de wind totaal weg, maar uiteindelijk is het een heel toffe plek om te surfen.

Het was vijf jaar geleden dat ik voor het laatst op de plank stond, in de Nederlandse zomer. Ik moest behoorlijk inkomen en was vooral nerveus om in het water te vallen vanwege de kou. Gelukkig ben ik niet gevallen in die twee uur surfen. We willen dit elke week of elke twee weken doen om het goed te leren. En als het zo lekker blijft gaan even een wat beter surfpak kopen tegen de kou. Maar koud en regenachtig of niet: leuk is het zeker wel!

Bij Sisga is trouwens nog veel meer te doen. Fantastische hikes maken en lama’s zien bijvoorbeeld.

 


Angstige momenten: geesten in huis?


Angstige momenten tijdens de laatste dagen van april. Om 4 uur in de nacht schrik ik wakker van ‘iemand’ die met veel kabaal aan de deurknop aan het rommelen is om erin te komen en vervolgens op het raam klopt. Jimmy is werken dus ik ben alleen en bel direct de buren om te zeggen dat er iemand aan de deur staat. Ik durf mijn slaapkamer niet uit om te kijken en wacht totdat ik zeker weet dat de buren bij het huis zijn.

Ik kom naar buiten en met een zaklamp kijken we in alle hoeken en gaten. Niemand is binnen in huis, er zijn ook geen voetstappen op de houten trap naar de deur (wat áltijd is als het regent en iemand loopt naar boven), ik heb niemand op de trap horen lopen (wat onmogelijk is als er iemand loopt; zelfs een vogel hoor je nog op de krakende trap), geen van de 4 honden is aangeslagen (die sliepen gewoon door) en bovenal: er was helemaal niemand te vinden.

Wat kan het geweest zijn?

Met veel moeite heb ik toch nog een uurtje kunnen slapen na dit voorval en de volgende dag was dit hét gesprek. Wat was het geluid? Een inbreker is zeer onwaarschijnlijk: iedereen hier weet dat mensen op het platteland rond dit tijdstip opstaan (de buren waren ook al wakker bijvoorbeeld) en bovendien moeten dan absoluut de honden zijn gaan blaffen. We dachten nog aan een vriend van mij die hier voorheen woonde en weleens aanklopte na een nacht doorhalen omdat hij zijn sleutel was vergeten. Dan sliep hij bij ons op de bank. Maar hij was het ook niet. Dus blijven er twee mogelijkheden over.

Geesten in Colombia zijn de normaalste zaak van de wereld

Nu ben ik als de dood voor enge verhalen en horror/thriller of andere enge films kijk ik dus ook nooit. Maar hier in Colombia, zéker op het platteland, gelooft bijna iedereen in geesten. Ook elke Colombiaan die ik ken heeft een koffer vol met verhalen over wat ze allemaal al hebben meegemaakt met geesten. Zo ook mijn buren, die dus in geuren en kleuren vertelden over al die enge geesten-momenten. En zij geloven dus ook heilig dat het een geest was aan de deur. Ook omdat mijn buurjongen toen hij in de nacht naar mijn huis kwam iemand zag lopen voor het raam. En ik was het zeker niet en er was ook niemand in huis.

Een droom misschien?

Ze hebben me dus onbewust (want voor hen is dit de normaalste zaak van de wereld) nóg banger gemaakt waardoor ik de hele week door angst amper heb geslapen. Jimmy gelooft helemaal niks van het geesten-verhaal en denkt dat het een droom was. Dit is natuurlijk super subjectief en ik weet ook niet helemaal wat er is gebeurd, maar als ik het geluid nog hoor als ik ga bellen lijkt het me geen droom. Ik kan me ook niks herinneren van een droom, terwijl ik normaal een heel ‘echte’ droom precies kan navertellen.

We zullen het nooit weten

Wat er precies is gebeurd zullen we in ieder geval nooit weten. En gelukkig slaap ik sinds een paar nachtjes weer stukken beter. Wat denk jij dat ik heb gehoord?

 


Onze backpack-reis voorbereiden


Begin april boekten we eindelijk onze reis voor in juni. We wilden eigenlijk naar Cambodja, maar doordat we te laat boekten waren de vliegprijzen enorm gestegen. Dus blijven we wat dichter bij huis, namelijk Peru! Wat ik eigenlijk heerlijk vind, want dit is voor ons maar drie uurtjes vliegen en door dezelfde tijdzone geen jetlack. Lijkt me fantastisch. We vliegen heen op Lima en terug vanaf Cusco. De eerste twee overnachtingen in Lima zijn al geboekt en we zijn nu bezig de 5-daagse Salkantay trek naar Machu Picchu te regelen. Verder laten we het allemaal open, al hebben we wel een route uitgestippeld. Nog maar 4 weken voor vertrek en heb er enorm veel zin in!

 


Dansen bij de buren


Op 30 april vierde mijn buurvrouw haar 36ste verjaardag. Haar vriend had een verrassingsfeestje georganiseerd en appte mij een halfuur voor aanvang (zo gaat dat hier) dat ik ook uitgenodigd was. Het was enorm gezellig en alle zelfde mensen als de vorige verjaardag bij de buren waren er weer. Een verjaardag in Colombia gaat er nogal anders aan toe dan in Nederland. Er wordt namelijk letterlijk de hele avond en nacht gedanst. Met name salsa en vallenato (in dit deel van Colombia). Geen kringetje dus, maar een dansvloer en de muziek op standje maximaal. Een schaal vol kip op tafel waar iedereen met de handen wat uitpakt (ik als vegetariër houd het uiteraard alleen bij chips) en een typische taart die midden in de nacht pas wordt aangesneden.

Ik kan totaal niet dansen, maar doe wel gezellig mee. Iedereen danst met iedereen en zolang ik iemand heb die mij leidt gaat het prima. Kan ook niet anders met muziek waar je bijna niet bij stil kan blijven zitten… Dans jij op verjaardagen?

 


Klein foto-verslagje van wat ik nog meer deed in april


Week van het kind: gemeentehuis Sopó omgetoverd tot Jurassic Park

In de ruim 1,5 jaar dat ik in Sopó woon is het gemeentehuis al vaak van gedaante gewisseld. Deze maand was het thema Jurrasic Park.

 

Het regenseizoen begon in april

 

Uiteten in Bogotá (Zona G) in chique restaurant Criterion

Schoonmoeder gaat op vakantie dus nog even met z’n allen uiteten.

 

Weer eens één van mijn favoriete Colombiaanse toetjes gegeten: milhoja

 

Meerdere keren reden we naar ons geliefde Guatavita

 

Naar de VIP bioscoop voor Shazam! Hoop deze maand Aladdin te zien.

 

Uiteten bij Crepes & Waffles in winkelcentrum Fontanar

 

Elke dag genieten op de finca

 


Hoe was jouw maand? Geloof jij in geesten?


Kopfoto: Simon Bosch


 

Lees meer!

23 reacties

Morgaine 11 mei 2019 - 03:23

Oh meid, ik kom niet meer bij, ik blijf hangen bij de Geesten… maar ook voor jou, alsnog van harte gefeliciteerd, dat als eerste, vandaag vieren we hier de verjaardag van kleinzoon, 9 april 1 geworden en 6 mei mijn dochter, dus vandaag 2 in 1… door omstandigheden even zo.

Wat heb je trouwens veel in 1 blog staan, weet amper hoe, of waarop te reageren behalve op de geesten dan, dat is dan ook jouw vraag, geen idee wat jij gezien of gehoord hebt, ken jullie omgeving niet, kan niet op zoek naar de meest logische verklaringen, wat als het de wind was? Een interval windje of zo, bries…. maar inderdaad, kan ook droom zijn, soms horen we dingen, heb ik ook weleens, denk ik dat de bel gaat van de deur, ik sta op, doe open of ga luisteren en niks.. ik denk dat dat het gewoon was… je hoeft bij dromen niet altijd beelden te hebben namelijk, soms is het een geluid, en je vertelt zelf al, over de oude vriend en vorige bewoner, dat het zo klonk… dus denk ik een herinnering die even omhoog kwam in jouw slaap.

Oh, oh ja.. als je wilt… wil ik jou nog wel wat bij brengen over die cultuur van geesten etc… ze kunnen namelijk, of ze nu wel of niet bestaan? Jou niets doen… ze hebben geen lichaam meer namelijk.. kortom, wat kunnen ze jou nu doen… als… ze zouden bestaan 😉

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 mei 2019 - 10:21

Dankjewel! Jij ook nog gefeliciteerd! En ja die geesten… ik weet het nog steeds niet. De wind was het zeker niet, hier is niet zoveel wind zoals je kent uit Nederland. Een droom lijkt steeds aannemelijker en ik zeg maar gewoon tegen mezelf dat dat het was 😛 Liefs x

Reply
Jessica 9 mei 2019 - 05:29

Brrr wat een spannend verhaal Sabine, ik vind het toch wel dapper dat jij daar regelmatig alleen op de finca zit! En wat leuk dat je naar Peru gaat, jullie gaan het vast geweldig hebben 😀 En het is inderdaad lekker dat je geen jetlag hebt of super lang moet vliegen. Enjoy!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 mei 2019 - 10:18

Dankjewel! Ja ben meestal alleen hier, Jimmy slaapt vaak maar 2 a 3 keer per week thuis. Inmiddels slaap ik weer beter maar sta snel op scherp haha. Zoveel zin in Peru! xx

Reply
Yvonne 7 mei 2019 - 01:08

Wauw wat een maand..Zoveel indrukken maar ook zoveel leuke dingen… Die geesten i dont know…. Vraag mij af voor zo’n feestje hè? Neem je dan geen cadeautje mee?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 mei 2019 - 10:17

Haha ja veel meegemaakt 😀 Ja op een feestje neem je wel ene cadeautje mee maar hangt erg af hier van sociaal economische klasse of en wat precies. Ik had zelf eerder op de dag al een cadeautje gegeven en heb niemand een cadeautje zien geven, maar in een lagere klasse is dat meestal iets van kleding, chocolade of oorbellen bijvoorbeeld.

Reply
Yvonne 12 mei 2019 - 11:04

Grappig om te weten. Ik dacht: o out of The blue een feestje. Wat nu? Haha.

Reply
Lizette 6 mei 2019 - 12:44

Wat een gezellige maand! Alsnog gefeliciteerd met je verjaardag natuurlijk! Wat een fijne dag heb je gehad! Maar die geesten… wat het ook was, hoop dat ie nooit meer terug komt en je bang maakt. Ik kan heel slecht tegen dat soort verhalen. Slaap al slecht als ik de trailer van een enge film per ongeluk zie.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 mei 2019 - 10:12

Dankjewel! Dat precies heb ik ook: word heel snel bang van enge films of trailers of wat dan ook. Kijk dat dus ook bewust nooit haha. Jij fijne maand mei gewenst! xx

Reply
Monita 5 mei 2019 - 16:31

Leuk geschreven weer!??blij dat je zo geniet daar.
Ik geloof dat je de paarden hebt gehoord onder je?. Al schuddend met hun hoeven (kloppen?) en in je droom verward met de voordeur misschien? Ik heb maar paar nachtjes bij je geslapen maar dat leek ook op aankloppen soms..??‍♀️ Ga maar lekker rustig slapen en vertrouw op de honden als er écht iets is. Kus Mo

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 mei 2019 - 10:11

Hoi! De paarden waren het écht niet. Ik ben totaal gewend aan dat geluid en toen ik wakker werd was het nog steeds aan de deur. Wat het wel was ben ik ook nog steeds niet uit. In ieder geval is het niet nog een keer gebeurd en slaap ik weer beter 😀 Liefs!

Reply
Wanda 5 mei 2019 - 10:26

Oei, dat zou mij ook meerdere slapeloze nachten hebben bezorgd hoor! Je wilt toch weten wat het is geweest en ja, geesten… op zich geloof ik er niet in, ben ik denk ik te nuchter voor, maar misschien inderdaad iets in je onderbewuste, een droom of zoiets? Hopelijk blijft het hierbij! Verder een leuk maandje met weer diverse leuke uitstapjes! Die muurschilderingen zijn echt prachtig om te zien, net zoals de natuur, echt mooi dat ik dankzij jou zoveel te weten kom over Colombia!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 mei 2019 - 10:09

Dankjewel voor je leuke reactie! Ik geloof er ook niet in maar toch twijfel ik soms haha. Gelukkig is het niet nog een keer gebeurt en ik word steeds relaxter in de nacht. Fijne maand mei gewenst!

Reply
Alie 5 mei 2019 - 07:25

Zal zeker spannend geweest zijn zo’n nachtelijke beller. Een idee om (mocht dit vaker voorkomen) een camera te plaatsen? ? Mooie foto’s weer en leuk om alles weer mee te beleven. Mooi vooruitzicht om naar Peru te gaan. Zal vast weer een prachtreis worden! Groetjes

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 mei 2019 - 10:08

Dankjewel! We hebben inderdaad al gekeken naar camera’s dus denk dat die er wel gaat komen. Is overigens niet nog een keer voorgekomen gelukkig 🙂

Reply
Els 5 mei 2019 - 04:06

Je leven is beslist niet saai!
Toepasselijke foto heb je gemaakt van de voordeur, ik zou het bijna gaan geloven….
De Colombiaanse feestjes zijn erg gezellig volgens mij maar ik mis toch wel die ene foto waar jij ook op staat te dansen haha.
Ik hoop dat je intussen weer een beetje kan slapen en weer een beetje uitgerust bent.
Succes met de voorbereidingen van het volgende avontuur.

xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 mei 2019 - 09:57

Haha nee saai is het hier nooit 😀 En wat betreft de foto: foto’s van mij dansend probeer ik met man en macht te voorkomen 😛

Reply
Koen 5 mei 2019 - 03:45

Alweer zo’n mooi maandoverzicht. En dit keer had ik geen probleem om de foto’s te zien. Wat heb je gehoord bij je deur? De geest van je surfleraar of toch een Peruaan die je alvast welkom heet. Het meest bijzondere vind ik de voorgevel van jullie gemeentehuis … Geniet van jullie vakantie-voorpret.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 mei 2019 - 09:54

Haha dankjewel! Fijn dat de foto’s nu wel snel laadden 😀

Reply
Deborah 5 mei 2019 - 03:13

Ik heb weer genoten van je blog. Heerlijk om te lezen.
Tja, dat geesten verhaal is wel heel typisch! Geloof er ook wel in. Maar dat maakt de “angst” er niet minder om. Zou ook geen oog meer dicht hebben gedaan haha.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 mei 2019 - 09:52

Dankjewel! Gelukkig is er niks meer gebeurd na het geesten voorval en slaap ik beter, maar nog steeds wel een beetje gespannen. Blijft toch een beetje angstig haha

Reply
Sandra 5 mei 2019 - 02:14

Heel akelig dat verhaal met die geesten. Sylvester en ik hebben dat in het verleden ook een keer samen meegemaakt. We woonden in een piepklein huis in Zeeland en hadden een houten trap in de woonkamer naar boven. . Midden in de nacht werden we op hetzelfde tijdstip wakker omdat we iemand de trap op hoorden komen. Sylvester is opgestaan en gaan kijken maar niets… Ook wij hadden niet het idee dat we hadden gedroomd. Het leek echt. Gelukkig dat Sylvester het ook had meegemaakt want hij gelooft helemaal niet in geesten. Ik heb het later nog een keer meegemaakt maar toen was ik alleen.
Wat een gave maand heb je achter de rug. Heerlijk genieten. En ja dansen op een verjaardag / feestje. Dat sfeertje mis ik enorm. Vandaar dat we op Salsa en Bachata dansles zijn gegaan.
Je foto’s zijn weer zo mooi. Ik heb het gevoel dat ik even in Colombia was met je verhaal.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 mei 2019 - 09:51

Dankjewel Sandra voor je lieve reactie! En wat angstig ook jullie ervaring… hier gelukkig niet meer gebeurd en slaap beter, maar nog steeds sta ik direct op scherp bij vreemde geluidjes 🙂

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!