Home Amazone Leticia & Puerto Nariño Colombia | De start van je Amazone-reis
Van Leticia naar Puerto Nariño Amazonas Colombia

Leticia & Puerto Nariño Colombia | De start van je Amazone-reis

door Sabine
3,K views

Dorpen waar auto’s en motors niet bestaan. Een lokale keuken met onder andere levende en gefrituurde wormen. De interessante geschiedenis van de inheemse bevolking in het regenwoud. Urenlang in een bootje over de enorme Amazonerivier scheuren. Dolfijnen spotten. En dagenlang verblijven op een plek waar Internet een luxe is. Welkom in de Amazone van Colombia! Je start je reis in het drukke Leticia om daarna met de boot naar het belangrijkste dorp in het Colombiaanse regenwoud te gaan: Puerto Nariño. Niet alleen verschillen Leticia en Puerto Nariño als dag en nacht van elkaar, maar ook waan je je hier in een wereld totaal anders dan de rest van Colombia. Wat is er te doen en te zien op het startpunt van je reis door de Amazone? En hoe kom je vanuit Leticia in Puerto Nariño?


Leticia: de hoofdstad van de Colombiaanse Amazonas


Oké eerlijk: we waren helemaal niet van plan om een nachtje in Leticia te blijven. De Amazone is echter zo een afgelegen gebied dat er wat vluchten vanuit hoofdstad Bogotá betreft ook niet veel mogelijk is. Om de boot naar Puerto Nariño (de Amazone in) te halen moet je op tijd in Leticia zijn. Hoewel goed gepland, had de vlucht zo’n 2,5 uur vertraging en dat bracht onze planning door de war.

Erg? Welnee! Even last minute een hotel boeken en de hele middag en avond de tijd om Leticia te ontdekken. En dat levert zomaar een paar bijzondere ervaringen op…

 

Drielandenpunt: op de grens van Colombia, Brazilië en Peru in de Amazone

Leticia is de hoofdstad van het departement Amazonas in het zuiden van Colombia. Er wonen ongeveer 43000 inwoners, waarvan 60% behoort tot één van de inheemse stammen in de regio. Leticia is een havenstad vanuit waar je de Amazonerivier ontdekt. Een belangrijke plek dus, want vanaf hier worden er levensmiddelen naar de afgelegen dorpjes van de Amazone gebracht. Ook is dit de enige plek vanaf waar je de Amazone kunt ontdekken en om ergens in het regenwoud te komen moet je dus eerst door Leticia.

Leticia ligt op het drielandenpunt waarop Colombia, Brazilië en Peru bij elkaar komen. Je kunt gemakkelijk even een dagje naar Peru (Santa Rosa) of Brazilië (Tabatinga) of (als het wegens de pandemie niet is afgesloten) via Leticia het land verlaten om je rondreis door Zuid-Amerika voort te zetten.

 

Gatenkaas

Het eerste wat ons opviel aan Leticia waren de wegen die op een grote gatenkaas lijken. Of zeg maar gerust kraters wat je in de wegen ziet. Het is triest om te zien dat deze plek, die niet alleen voor de lokale bevolking belangrijk is maar ook voor het toerisme, zo wordt verwaarloosd. De Colombiaanse overheid zou gemakkelijk de kraters in de weg kunnen dichten en deze stad een beter imago kunnen geven, maar helaas. De hoofdstraat van het stadje lijkt de enige mooie weg te zijn.

 


Wat is er te zien en te doen in Leticia?


Nou, best wel wat zo blijkt.

Duizenden parkieten

We krijgen de tip om om 5 uur in de middag in het Santander Park te staan. Daar komen dan duizenden loros op de bomen af. Of tenminste, loros (papagaaien)… zo worden deze genoemd door de lokale bevolking, maar eigenlijk zijn het parkieten. Niet minder bijzonder trouwens, want ze zijn behoorlijk indrukwekkend die parkieten.

Het meest bijzonder is om dit te zien op video, deze vind je in mijn Instagram account in de vastgezette stories ‘Amazone’. Ik zal binnenkort ook op mijn Facebook pagina één van deze video’s delen. De parkieten produceren met z’n allen een oorverdovend geluid en als we weer terug gaan naar het hotel heb ik zelfs een kleine piep in mijn oren, zoals na een concert. Niet te missen deze vogels!

Tip: de duizenden parkieten schijten samen nogal veel. Het stinkt dus behoorlijk daar, maar belangrijker: bescherm jezelf tegen de poep. Zet een hoed op bijvoorbeeld of schuil onder een afdakje. Als het open is kun je het ook bekijken vanuit de kerktoren. Je hebt dan direct een mooi uitzicht over Leticia en de zonsondergang. En geen last van vogelpoep. Helaas was de toren gesloten toen wij er waren.

 

Etnografisch museum in Banco de la República

Oftewel het Museo Etnográfico del Banco de la República. Een zeer interessant museum waarin je alles leert over de Amazone, de inheemse bevolkingsgroepen, de cultuur en de geschiedenis van dit alles. Ik zou adviseren het museum te bezoeken voordat je in de boot naar Puerto Nariño stapt, maar als dat niet lukt heb je misschien tijd op de terugweg voor je vlucht terug naar Bogotá.

Het museum herken je aan de felroze voorkant. Als je gaat rondvragen in Leticia waar het is, vraag dan naar Banco de la República en niet de naam van het museum, dat kent niemand. Het is overigens erg makkelijk te vinden: als je uit de boot stapt in de haven van Leticia, loop je door de hoofdstraat naar boven. Het is dan de eerste weg naar links. Dan nog zo’n 5 minuten op die weg lopen en dan vind je het museum aan de linkerkant (Carrera 11 nr. 9-43).

Het Etnografisch museum kun je gratis bezoeken. Als je naar binnen gaat heb je in de bibliotheek diverse borden met informatie en een aparte kamer met klederdracht en andere spullen van de inheemse bevolking. Vergeet niet ook het buiten-gedeelte van het museum te bekijken, daar vind je nog veel meer informatie. In het parkje naast de bank, op gekleurde borden. Kan niet missen.

In ieder geval echt een aanrader het etnografisch museum!

 

Santander Park

Hetzelfde park als waar je de parkieten bekijkt, maar dan overdag. Door het parkieten-geweld had ik helemaal niks van dit park gezien, maar op de terugweg naar Bogotá hadden we de tijd voor een bezoekje en dat bleek niet voor niets. Een prachtig park met een hoop groen, beelden en zelfs muurschilderingen.

 

Lokale keuken: waag je aan levende wormen

Ben je dol op het ontdekken van de lokale keuken? Dan wens ik je in de Amazone vast veel succes 😉 Hier hebben ze best wat andere gerechten dan in de rest van Colombia. Laten we het zo zeggen: ik ben blij dat ik vegetarisch ben.

Eén van deze typische gerechten is Mojojoy. Typisch voor de Amazone. Dit zijn larven van diverse kever-soorten die in bomen leven. Wormen dus. En behoorlijk grote ook, geen meelwormen. Ze worden zowel levend als geroosterd gegeten. Alex was zo stoer om er eentje te proberen. Hij vond het niet lekker, maar het leverde wel leuke foto’s en video’s op (binnenkort op zijn YouTube kanaal).

Ikzelf hield het bij foto’s en video’s maken. De video van de nog levende larven vind je in mijn vastgezette Amazone stories op mijn Instagram account.

Je kunt Mojojoy eten in meerdere restaurants. Wij gingen naar het bekende restaurant Tierras Amazónicas. Waar ze naast levende wormen ook heerlijke vegetarische gerechten hebben.

Meer bijzondere lokale gerechten proberen in Colombia? Bezoek Pasto en omgeving voor cavia of eet geroosterde dikbilmieren in Barichara. En heb je de beroemde warme chocolademelk met kaas al geproefd?

 


Hotels & hostels in Leticia


Die zijn er genoeg. Van heel goedkoop tot heel duur. Met of zonder zwembad. Maar net wat je wilt. Wij hebben het goedkoop gehouden en voor een lage prijs een fijn hotel gevonden: Casa Hotel Maüne. Eigen kamer en badkamer, wifi (alleen in de centrale hal en alleen bruikbaar voor WhatsApp) en airconditioning. Een koude douche, maar dat maakt in die hitte niet uit.

Het personeel was ontzettend vriendelijk en behulpzaam. Op de muur is een grote kaart van Leticia getekend met handige punten, zoals restaurants, banken en het museum. Zo weet je precies hoe je moet lopen om bij je bestemming te komen. Casa Hotel Maüne is een heel basic hotel, niks speciaals, maar fijn, in het centrum en goedkoop.

Hier vind je alle hotels en hostels in Leticia:



Booking.com

 


Hoe kom je in Leticia Colombia?


Er is maar één manier om in Leticia te komen: vanaf de Colombiaanse hoofdstad Bogotá met een directe vlucht naar Leticia. Deze vlucht kun je boeken bij onder andere Latam en Avianca. Wij vlogen met Latam. Veel opties zijn er niet, ook niet wat betreft vluchttijden. Zoals eerder gezegd: als je van Bogotá naar Leticia wilt vliegen en op dezelfde dag de boot naar Puerto Nariño wilt nemen, dan moet je uiterlijk om 12.30PM aankomen. Dit is lastig, maar als de vlucht geen vertraging heeft te doen.

 


Vanuit Leticia de Amazone in


Je bent natuurlijk al in hartje Amazone als je in Leticia voet op aarde zet, al merk je daar niet zoveel van met het vele verkeer. Nu kun je ervoor kiezen om in Leticia te verblijven en elke dag een dagtrip te maken de Amazone in. Naar het bijzondere apen opvangcentrum bijvoorbeeld, wat ook op een dagtrip te doen is. Hiervoor moet je wel steeds uren in de boot zitten heen en terug. Daarnaast mis je de echte Amazone ervaring als je in Leticia verblijft. Immers, overnachten in het regenwoud is best een heel avontuur. Ik bedoel, deze nachtwandeling door het oerwoud wil je niet missen.

Mijn advies is dus: verblijf niet langer dan 1 nachtje in Leticia en ontdek de Amazone ook daadwerkelijk in de Amazone.

 

Met de boot over de Amazonerivier van Leticia naar Puerto Nariño en weer terug

Om in het Amazone gebied ergens te komen is de boot de enige optie. Denk niet aan een luxe cruiseschip, maar houd meer een klein bootje met tenminste een dak boven je hoofd in gedachten.

De boot naar Puerto Nariño doet er zo’n 2 uur over en kost 32.000 pesos per persoon. Onderweg kom je niet veel vaarverkeer tegen, maar geniet je volop van deze enorme rivier en de grootte van het regenwoud.

De laatste boot vertrekt om 1.30PM. Je moet dus uiterlijk om 12.30PM met het vliegtuig landen (bij voorkeur eerder). Red je dat niet? Verblijf dan een nachtje in Leticia en neem de eerste boot richting Puerto Nariño om 7 uur de volgende ochtend. Het is verstandig een reservering te maken, er is immers maar beperkt plek in het kleine bootje. Voor ons werd dit door ons verblijf geregeld.

Op de terugweg kun je om 7 uur ’s morgens vanuit Puerto Nariño de eerste boot naar Leticia nemen. Je komt dan om 9AM aan, dus zorg ervoor dat je op z’n vroegst pas om 11 uur een vlucht terug naar Bogotá hebt. Gaat je vlucht pas in de middag? Geen probleem, je hebt dan mooi de tijd om nog iets van Leticia te zien. Het Etnografisch Museum bijvoorbeeld.

Je vindt de express boot richting Puerto Nariño in de haven van Leticia, aan het einde van calle 8. In het regenseizoen vertrekken de boten direct daar, maar in het droogseizoen moet je nog zo’n 10 minuten over bruggetjes en door de modder over Fantasy Island lopen om bij de boot te komen. Heb je veel koffers? Vraag dan iemand om voor een paar duizend pesos je koffers naar de boot te tillen.

 


Reizen naar Leticia Amazonas vergt wat extra voorbereiding


Normaal vind je overal in Colombia wel wat je nodig hebt. Boodschappen, Internet en banken om geld te pinnen bijvoorbeeld. De Amazone is echter een ander verhaal.

Regel je reis vooraf: in de Amazone is nagenoeg geen Internet

Voordat je in Bogotá in het vliegtuig stapt is het een goed idee om je verblijf in de Amazone goed geregeld te hebben. Zelfs in hoofdstad Leticia is Internet schaars. Sterker nog: wij hebben beiden natuurlijk een Colombiaanse telefoonkaart (ik Tigo en Alex Claro) en beiden werkten voor geen meter in Leticia. Gewoon geen bereik. In ons hotel was er wifi. Dat deed het een beetje. Met andere woorden: we konden naar het thuisfront een appje sturen dat we waren aangekomen.

Verlaat je Leticia, dan kun je Internet helemaal vergeten.

Het is dus een goed idee om je reis in ieder geval uit te stippelen en bij voorkeur je verblijf in de Amazone te regelen. Want zodra je in Leticia landt is er vrijwel geen online communicatie meer mogelijk.

Wijzelf regelden alles bij Casa Gregorio.

 

Neem vanuit Bogotá voldoende contant geld mee

In Leticia zijn een paar banken waar je geld uit de muur kunt halen (als er geld op voorraad is), daarna is het uit met de pret. Dit betekent dat als je vlucht geen vertraging heeft en je direct de boot van 1.30PM neemt, je geen tijd hebt om geld uit de muur te halen in Leticia. Na Leticia zijn er geen banken meer, dus moet je alles contant betalen. Ook je hotel. Zorg dus voor genoeg contant geld.

Wij betaalden ons hele verblijf, dus hotel en excursies, in één keer bij Casa Gregorio. Dat komt neer op zo’n 2.300.000 pesos. Meer dan 2 miljoen pesos dus. Een heel pak geld en niet fijn om mee te reizen. Bewaar het op een veilige plek en zorg voor wat extra kleingeld om mee te betalen, zonder dat de mensen om je heen zien wat je bij je hebt. Hier meer tips voor het pinnen en veilig bewaren van geld in Colombia.

 

Kom met al je benodigde spullen en medicijnen naar Leticia

Als je wat tijd hebt in Leticia kun je daar nog wel het één en ander vinden, maar ga je meteen door diep het regenwoud in dan vind je vrijwel niks meer. Het beste is dus om vooraf goed te bedenken wat je allemaal nodig hebt en niks te vergeten. Want de vraag is of je tijd hebt om het te kopen in Leticia en zo ja of het überhaupt te koop is.

In Puerto Nariño of nog dieper de Amazone is, zoals waar wij verbleven, is maar weinig te koop. Sterker nog: in het dorp San Martin is helemaal niks te koop.

Neem dingen als je dagelijkse medicijnen, anti-muggen crème, zonnebrandcrème, alle benodigde kleding, slippers, shampoo, zeep, tandenpasta en je tandenborstel mee. Nogmaals: in Leticia zijn basis producten wel te vinden, maar daarna wordt het lastig.

 


Puerto Nariño: inheems dorp midden in de Amazone van Colombia


Na 2 uur varen over de Amazonerivier en 87 kilometer verderop kom je aan in het inheemse dorpje Puerto Nariño.

Puerto Nariño is alleen per boot te bereiken en hier rijden geen auto’s of motors. De enige wagens met een motor zijn de vuilniswagens. Het dorpje is nog maar jong. Puerto Nariño werd namelijk pas in 1961 opgericht. Hedendaags telt het Amazone-dorp slechts ongeveer 9000 inwoners. Rondlopen in Puerto Nariño is dan ook een zeer relaxte ervaring. Zeker vergeleken met het drukke Leticia. Er is geen gemotoriseerd verkeer, dus rustig en weinig luchtvervuiling. Heerlijk. Daarnaast is dit werkelijk een prachtige plek om te zijn.

 

Wat is er te zien en te doen in en om Puerto Nariño?

In de haven van Puerto Nariño werden we opgewacht door onze gids Johan. Zoals gezegd is hier geen Internet en ook niet overal telefoonsignaal, dus je moet alles vooraf goed met elkaar afstemmen.

Johan neemt ons mee op een wandeling door dit mooie dorp. Totaal iets anders dan het drukke Leticia dat vol met gaten zit. Dit dorp is een stuk beter onderhouden. En je voelt je hier echt midden in de Amazone. Een geweldige ervaring!

 

Beschilderde Tikuna huizen

In Puerto Nariño woont met name de inheemse bevolkingsgroep Tikuna, één van de grootste inheemse stammen van het Amazone gebied. De Tikuna wonen in houten huisjes, vaak op palen, met prachtige muurschilderingen. Net als het inheemse dorp Mocagua een must-see voor de street-art liefhebbers onder ons.

 

Uitzicht over Puerto Nariño en de Amazonerivier

Maar het mooiste is toch wel het prachtige uitzicht vanaf de uitkijktoren. Je moet er even voor klimmen in de hitte, maar dan heb je ook wat. Zo zie je goed hoe klein het dorp is en vooral hoe prachtig de omgeving. Opeens waan je je midden in het Amazone regenwoud.

 

Museum Fundación Natütama

Op de planning stond ook het Natütama museum, maar helaas was er niemand toen wij aankwamen en konden we dus niet naar binnen. Het museum vertelt alles over de onderwaterwereld van de Amazonerivier en schijnt erg interessant te zijn. Hoop dat jij meer geluk hebt!

 

Bijzondere beelden

Verspreid in het dorp vind je bijzondere beelden die allemaal een verhaal vertellen. Hier enkele uitgelicht. Vraag je gids tijdens de wandeling wat de betekenis is van de beelden.

 

Wandelen tijdens het droogseizoen

Wij zijn hier in het droogseizoen, waar veel droog staat. Maar de vele bruggen en hoge huizen vertellen je dat dit dorp er in het regenseizoen totaal anders uitziet. Maar in welk seizoen je ook komt: dit dorp zal altijd prachtig zijn.

 

Tarapoto meer

Op een halfuurtje varen van Puerto Nariño vind je het Tarapoto meer. Een plek die bekend staat om de vele vogels en dolfijnen. Omdat het droogseizoen is als wij er zijn zien we geen dolfijnen, maar alsnog is het een prachtig mooie plek.

Johan legt de boot aan op een plek vanaf waar we naar de bijzondere boom curious walking tree lopen. Een enorme boom in zowel breedte als hoogte. Als je van verstoppertje spelen houdt heb je aan deze boom genoeg.

 

Dolfijnen zien

Al in de haven van Puerto Nariño kun je ze spotten: grijze en roze dolfijnen. Wij zagen alleen de grijze dolfijnen, maar wat bijzonder zo in dat machtige regenwoud.

 


Hotels & hostels in Puerto Nariño


In Puerto Nariño zijn vanzelfsprekend minder hotels en hostels dan in Leticia. Om te voorkomen dat er geen slaapplek meer vrij is is het handig vooraf te boeken. Zoals eerder gezegd: er is geen Internet beschikbaar dus ter plekke zal je dan zelf op onderzoek uit moeten gaan om iets te vinden.

Hier vind je hotels & hostels in Puerto Nariño:



Booking.com


Wat is er nog meer te doen in de Colombiaanse Amazone?


 


Waar verblijven wij in de Amazone?


We blijven niet in Puerto Nariño, maar stappen in de boot om nog eens 45 minuten naar ons verblijf te varen. Ver weg van alles in het inheemse mini-dorpje San Martin de Amacayacu in Casa Gregorio. Hier zijn geen winkels, maar een paar uur per dag elektriciteit en de rivier is de plek om zowel jezelf en je kleding te wassen en de afwas te doen. Maar daarover meer in de volgende blog over het bijzondere regenwoud.


Wat is het vreemdste dat jij ooit hebt gegeten?


Klik hier voor meer informatie over reizen naar de Amazone in Colombia!


Elke nieuwste blog als eerste in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!


In dit artikel staat een affiliate link. Klik hier voor meer informatie.


 

DEEL OF LIKE DIT ARTIKEL:

Dit is ook leuk!

8 reacties

Tonny en Ad van Gils 27 oktober 2021 - 09:21

Wat een mooi verhaal, zeker als je er al geweest bent en een goede gids hebt gehad. Colombia is een prachtig land waar veel te ontdekken valt. Casa Gregorio was ons hotel . Zeker aan te bevelen en van daaruit kun je de jungle ontdekken.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 oktober 2021 - 19:28

Dankjewel! En wat leuk dat jullie dit ook hebben mogen ervaren, Casa Gregorio is zo mooi! Jullie hebben vast een fantastische tijd gehad met Heike in de jungle!

Reply
Heike 26 oktober 2021 - 16:33

Fijne tekst, Sabine. Heel compleet! Je hebt alles heel goed onderzocht 😊 Bedankt. voor de lieve vermeldingen!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 oktober 2021 - 19:27

Dankjewel en graag gedaan! Volgende week de blog over Casa Gregorio! 😀

Reply
Nico 24 oktober 2021 - 18:47

Wow Sabine. Wat een prachtig artikel / verhaal over de Amazone. Ik heb al veel gezien van Colombia en de amazone staat nog wel op mijn lijst maar het wordt misschien nooit. Maar door jou blog komt het toch dichtbij.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 oktober 2021 - 12:25

Dankjewel Nico! Hoop dat het een keertje lukt, is de moeite waard! 😀

Reply
Els 24 oktober 2021 - 03:51

Heel bijzonder! Ik hoop niet dat ze stiekem gemalen wormen door je vegetarische eten hebben gedaan 🤭😜😂
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 oktober 2021 - 17:31

Haha nou ja gelukkig zeg je dat nu pas 😉 De vegetarische maaltijd was bijzonder lekker trouwens, anders dan anders xx

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is beveiligd!